Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 4 окт. 2008, 09:58 ч.

Пневмония - как се възстановявахте?

 • 9 203
 • 36
 •   1
Отговори
 • София
 • Мнения: 3 245
Снощи приеха дъщеря ми (на 1г. и 8м.) в интензивното на Трета градска с остра дихателна недостатъчност и двустранна пневмония. Излишно е да казвам, че не съм спала, яла и цяла нощ място не си намирам от притеснение.

Как се развиха нещата - от понеделник е с хрема и някаква неясна кашлица, уж от сополите. Няма температура, не е била отпаднала, няма разстройство, загуба на апетит, обриви - НИЩО. Кашлицата от 2-3 покашляния на ден в сряда стана 2-3 покашляния на час, но нищо друго. В четвъртък срещу петък кашлицата се обостри, съответно в петък сутринта я водихме на лекар отново, но ни казаха, че е добре. 7-8 часа по-късно не можеше да диша и я приеха по спешност. Отново без никакви други симптоми.

Какви са въпросите ми (поне на първо време):
1. Случвало ли ви се е? Пневмония без никакви други симптоми?
2. Възможно ли е пневмонията наистина да се развие за часове в интервала между сутрешния преглед от лекар и вечерното спешно приемане?
3. Вярно ли е, че пневмонията повтаря или това са бабини девитини? Дъщеря ми до сега не е боледувала ИЗОБЩО. Хич! Случвало ли ви се е? Може ли да се каже, че ще е болнаво дете, щом при първия вирус стана толкова сериозно? Или няма връзка? Не съм я пазила прекомерно, винаги е била сред деца, водихме я на море, на планина и на басеин това лято, миналото като бебе - също. Контактувала е с откровено болни хора на антибиотик и дори не е кихала след това. Деца с ангина са й кашляли в лицето и не е имало проблем. Била е контактна на варицела, но не е прихващала.
4. Как протече възстановяването при вашето дете? - В първите дни и по-натам през месеците? Дават й урбазон в момента, от него и антибиотиците имунитетът й ще падне до минимум! А после? Как да я пазя после? Не питам за нещата, които ще предпише лекар. Питам за тези неща, които няма да ми каже???
5. След прекарана пневмония пуснахте ли децата си отново на ясла/градина? Имам кой да ми я гледа, а и ако трябва гъза ще си скъсам от работа и ще й осигуря бавачка. Но все пак тя винаги е била сред деца и е търсила контакт. Вие пуснахте ли децата си след това на градина или не посмяхте?
6. Може би и към хомеопатия ще се обърна, но за това ще пусна отделна тема.
7. С дъщеря ми не сме се делили допреди месец, но се наложи да се върна на работа и ме човърка от вътре, че може да има някаква връзка, макар че като човек на точните науки не мога да си обясня реално каква. Няма вариант, в който аз да си остана отново у дома, защото това би означавало да мизерстваме, но ако не яслата, има баба, която да я гледа и на която имам 101% доверие, че ще го прави съвестно. Естествено говоря за времето, след като излезе от болница и си стъпи на краката. До тогава е сигурно, че ще съм до нея.

Дълго стана, но в момента съм безсилна да правя друго, освен да се моля и да събирам информация. Ще съм благодарна, ако изпратите малко положителна енергия и ако извън емоциите споделите вашият опит с това заболяване. Благодаря предварително!

# 1
 • Varna
 • Мнения: 43
Ним, съжалявам за това, което Ви се случва. Вярвам, че всичко ще бъде наред и стискам палци. Мога да споделя моя опит, макар че не е същото. Чувала съм за вирусна пневмония, но не ми се е случвало-случвало ми се е друго:
-Бактериална пневмония при дъщеря ми, когато беше 3-годишна-с температура, отпадналост и т.н.-дълго и бавно възстановяване.
-Диагноза като вашата и болнично лечение при сина ми, когато беше на 1г. На тази възраст получаваше чести спастични бронхити. Тогава той беше малък, а аз - неопитна и незапозната. Сега съм сигурна, че това не беше пневмония, защото след 2 инжекции урбазон промяната беше драматична-той беше съвсем добре, дори не кашляше.
Пневмония не може да се развие толкова бързо, но може да не бъде уловена на слушалка. Единственият сигурен начин за диагностика е рентгенова снимка, която да бъде и правилно разчетена. Когато синът ми беше около 3-4г. се случи нещо подобно-тежък пристъп на дихателна недостатъчност без други симптоми, но тогава реакцията не беше веднага да ни хоспитализират-направиха снимка (бяха казали че ако има и пневмония ситуацията става много сериозна). Оказа се, че не е пневмония, но на фона на тежкия бронхоспазъм трудно може да бъде уловено друго на слушалка. Така или иначе лечението е урбазон, вентолин, отхрачващ сироп и ако има някаква бактериална инфекция, която е предизвикала това-антибиотик.
Дъщеря ми след пневмонията я спрях от градина за около половин година-не я е повтаряло (вече е на 16г.)
Синът ми поледуваше много и не е ходил на ясла, дори и в градината се закрепи едва в трета група.
Мисля, че трябва да я спреш от ясла. На тази възраст няма да загуби нищо от липсата на контакти с деца и вируси.
Пиши как сте. Моля се детенцето да се възстанови бързо! Praynig

# 2
 • София
 • Мнения: 3 245
Тогава той беше малък, а аз - неопитна и незапозната. Сега съм сигурна, че това не беше пневмония, защото след 2 инжекции урбазон промяната беше драматична-той беше съвсем добре, дори не кашляше.

Какво имаш предвид? За какво се съмняваш, ако не пневмония? Някаква алергия ли? Какво е това, което ще се повлияе от 2 приема урбазон? Дъщеря ми не е боледувала до сега, не е откривана алергия, нищо.

Иначе нямам никаква информация как е и ще знам чак в 13.30 часа днес.  Praynig

# 3
 • В тъмната гора.
 • Мнения: 1 819


Какви са въпросите ми (поне на първо време):
1. Случвало ли ви се е? - Да няколко пъти вече се случва със сина ми, обикновено вирусната пневмония поразява така и не се чува на слушалка?
2. Възможно ли е пневмонията наистина да се развие за часове Да, в рамките на 12-24 ч. особено при по-малки деца и хора с нисък имунитет?
3. Вярно ли е, че пневмонията повтаря След прекарана пневмония, която е сравнително доста тежко заболяване, което предполага приема на силни антибиотици, та даже и комбинация между тях, имунинета направо се срива и трябва много да се пази детето, защото няма защитна реакция. И аз съм чувала, че може да повтори до 15-20 дни след преключване на лечението но това е много относително.
4. Как протече възстановяването при вашето дете? - В първите дни и по-натам през месеците? Дават й урбазон в момента, от него и антибиотиците имунитетът й ще падне до минимум! А после? Как да я пазя после? Не питам за нещата, които ще предпише лекар. Питам за тези неща, които няма да ми каже???- Изолация от грипно болни, силна храна, витамини, повече сън. За месец по-интензивно обгрижване би трябвало да укрепне, като се има предвид, че малките деца са особено уязвими към вируси трябва да я пазиш от вируси през цялата зима.
5. След прекарана пневмония пуснахте ли децата си отново на ясла/градина? Имам кой да ми я гледа, а и ако трябва гъза ще си скъсам от работа и ще й осигуря бавачка. Но все пак тя винаги е била сред деца и е търсила контакт. Вие пуснахте ли децата си след това на градина или не посмяхте? Аз лично бих и осигурила бавачка.  - Втора пневмония може да развие дихателни проблеми, като астма например.
6. Може би и към хомеопатия ще се обърна, но за това ще пусна отделна тема.  - Да, това е добра идея.
7. С дъщеря ми не сме се делили допреди месец. Понякога се налага, но майчината грижа е най-доброто за нея.

# 4
 • София
 • Мнения: 2 199
Пневмония без температура?Невъзможно.Карала съм 2 пневмонии.Действително се убедих,че при пневмония не се кашля много.Само антибиотици съм пила.

# 5
Виждам, че си много притеснена и е нормално след като за първи път детенцето ти е по-сериозно болно, но има вируси и бактерии от които не можем да се опазим каквото и да правим. Моето дете е вече голямо на 12 години и ти пиша с опита на майка, която е минала и през пневмонии, и през болници и през какво ли не.
Вирусната пневмония  няма изразени симптоми като бактериалната - т.е може да няма повишена температура, липса на апетит и други, но кашлицата поне е налице. Не се чува на слушалка и се налага рентгенова снимка. Това разбира се не значи от сега нататък при всяко кашляне да тичаш за рентген. Антибиотиците няма да сринат имунната система - може и е нормално след заболяване да се понижи разбира се. С времето ще почнеш да усещаш кога детенцето е само настинало и кога е нещо по-сериозно - повярвай ми така е. Не виждам и смисъл от толкова сериозни мерки след това, защото в крайна сметка винаги някой може да ти донесе вирус в къщи колкото и да се пазиш - по дрехи, по обувки и т.н.
Какво разбираш под пневмонията повтаря - в смисъл веднага след това не ни е повтаряла, но в следващия зимен сезон се е случвало.
Последен и може би малко практичен съвет - след първата ни пневмония - горе долу на вашата възраст - с ужас оттичах на консултация в Детската белодробна болница, която се намира да Майчин дом и това което си спомням, защото беше отдавна е, че лекарката ни изписа за 30 дни Бронховаксом. От тогава и  да сега му го давам всяка есен, но в стандартната доза - три поредни месеца - по 10 дни всеки.
Пожелавам ти да се оправите бързо и вярвам че точно така ще стане Praynig

# 6
 • Варна
 • Мнения: 1 578
Дъщеря ми не е боледувала от пневмония, но аз съм боледувала доста от дете , та досега. Възстановяването винаги е било бавно и трудно,за около 2 седмици, като дори имах случай 2 месеца да съм болна без никакъв напредък в лечението. Тогава грешката беше в лекаря ми, който ме държа два месеца на много слаби антибиотици, съвсем неподходящи за пневмония. След посещение при втори лекар и друг антибиотик, вече силен, се излекувах.

# 7
 • Sofia
 • Мнения: 8 176
Пневмония без температура?Невъзможно.Карала съм 2 пневмонии.Действително се убедих,че при пневмония не се кашля много.Само антибиотици съм пила.
Дъщеря ми на 3 години изкара вируснсна  пневмония без температура, не кашляше дори много играеше и имаше апетит. Педито ни е много опитен лекар, на слушалка не се чу, но тя се усъмни нещо и ни прати на рентген. Там се потвърдиха съмненията-вирусна пневмония. Детето го лекувахме с АБ и след това един месец ни посъветваха да смени климата. Давах имуностимуланти, много пресни плодове за да може да укрепне имунната система, която се беше сринала. След това отново си тръгна на градина.
Пожелавам ти бързо и лесно възстановяване на детето!

# 8
 • В тъмната гора.
 • Мнения: 1 819
Пневмония без температура?Невъзможно.Карала съм 2 пневмонии.Действително се убедих,че при пневмония не се кашля много.Само антибиотици съм пила.

Ооооо, възможно е и още как.

# 9
 • Стара Загора
 • Мнения: 6 327
Пневмония без температура?Невъзможно.Карала съм 2 пневмонии.Действително се убедих,че при пневмония не се кашля много.Само антибиотици съм пила.
Дъщеря ми на 3 години изкара вируснсна  пневмония без температура, не кашляше дори много играеше и имаше апетит. Педито ни е много опитен лекар, на слушалка не се чу, но тя се усъмни нещо и ни прати на рентген. Там се потвърдиха съмненията-вирусна пневмония. Детето го лекувахме с АБ
Същият беше и случаят на синът ми от това лято  Peace
Бързо оздравяване на малката

# 10
 • София
 • Мнения: 3 245
Благодаря много на всички ви за пожеланията и за изказаните мнения!   bouquet

Днес докторът ни каза, че състоянието е овладяно към момента, но пневмонията е сериозна. Видях се и с педиатърката, която потвърди, че поне 3-4 седмици ще трябва да се възстановява, веднъж след като излезе от болница. Каза, че ще ми изпише някакъв имуностимулант, но му забравих името.

Някак си се успокоих, че Симона е в добри ръце, но съм ужасно притеснена от толкова бързото и безсимптомно развитие на болестта и като се знам каква съм, сърцето ми ще прескача на всяко кихане вече. Confused

Дано Господ пази децата ни от нещата, от които ние не можем да ги опазим! Praynig

# 11
 • Gorni Bogrov
 • Мнения: 645
Радвам се,че малката е по-добре.Кой са докторите който я лекуват,ние сме лежали там два пъти и затова те питам.
Не ти ли предложиха да останеш с нея,аз съм седяла със него,единият път даже бяхме в отделението за кърмачета,но там е един малък ад.Във другите стай е много по добре.
Бързо оздравяване!!!

# 12
 • Mediterraneo
 • Мнения: 19 747
Дъщеря ми е на три години и вече има изкарани три пневмонии  Tired
Първата- на година и 9 месеца. Ходеше на ясла. Пневмонията се разви бързо- започна с Т, после покашляне и нещата лъснаха на снимката. Вирусна пневмония, неуловима на слушалка. Болнично лечение, смяна на два силни АБ, усложнения... Спрях я от ясла за 6-7 месеца.
Втората пневмония направи на 2 години и 9 месеца. Този път нещата се развиха почти като при вас- малко хрема, кашлица предимно нощем, която я влачи почти 3 седмици( поне 2 пъти седмично на преглед при педиатъра), после малко Т и отново я хванаха само на снимката. Този път се повлия много добре още от първия АБ.
Един месец след втората пневмония отново започна да кашля. Направи ужасен бронхоспазъм, който се повлияваше добре от Урбазон и инхалация с Вентолин. Отлагахме АБ, понеже нямаше Т, а на слушалка- нищо. Този път вече отказах рентген. Изчакахме да вдигне лека Т и я нажулиха отново с АБ  Rolling Eyes Всъщност третата пневмония е недоказана.

След първата и третата( понеже между последните две не остана време  Crazy) давах Женоверин- хомеопатично е и се дава за възстановяване на имунитета след тежки заболявания- в съчетание с Есберитокс.

# 13
 • София
 • Мнения: 3 245
Кой са докторите който я лекуват,ние сме лежали там два пъти и затова те питам.

Д-р Памукова (ако не бъркам името) и д-р Василев са тези, с които сме разговаряли. Той днес ни отдели 30 минути, отговори на всичките ни въпроси, обясни ни нещата елементарно и разбираемо и изчака, докато вече нямаше какво да питам. Страшно много ме успокои, че има такива лекари в отделението, отворени към пациантите и огрмоните им притеснения и безумни въпроси.

Инак Симона е в интензивното и казаха, че там родители не пускат. Можем да влизаме, само ако спи, за да не се разстройва, но не било добра практика.

# 14
 • Gorni Bogrov
 • Мнения: 645
Докторката я знам,но за д-р не се сещам.Тя не е лоша,но аз бях най-доволна от Славейкова.Не ти ли казаха кога ще излезе от интензивното?
Дано е скоро за да можеш да си си до нея Praynig Praynig
УСПЕХ И ТИ СТИСКАМ ПАЛЦИ ВСИчКО СКОРО ДА МИНЕ!!!Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт