Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 4 окт. 2008, 20:57 ч.

Годишнина от сватба-Традиции

 • 9 020
 • 6
 •   1
Отговори
 • Silicon Valley
 • Мнения: 216
Търсих да намеря дали някаде е писано по форума , но уви не успях, да намеря тема споменаваща за български традиции за юбилейна годишнина от сватба. Става въпрос за 30-та годишнина, която планирам за родителите си и бих искала да има пове4е българско в празненството. Ще се радвам на всеки съвет.

# 1
 • с/у ОколоМръсТното
 • Мнения: 18 938
и бих искала да има пове4е българско в празненството.

например какво?

# 2
 • Silicon Valley
 • Мнения: 216
Както се правят ритуали с пога4и, или някакво  хоро, знам ли, Има толкова много традиции за разни погачи, сватби, кращенета, дали има нещо подходящо за годишнина, или просто ритуал за здраве.  newsm78

# 3
 • Мнения: 594
Както се правят ритуали с пога4и, или някакво  хоро, знам ли, Има толкова много традиции за разни погачи, сватби, кращенета, дали има нещо подходящо за годишнина, или просто ритуал за здраве.  newsm78

Разрових се за годишнините от сватбата и ето какво открих, но то е по-скоро за това какви подаръци се разменят... Мисля си, че ще е интересно:
"За да се заздрави връзката между двамата партньори на всяка изминала година заедно се предава символично значение. Празниците и годишнините са както следва:

1 година - Памучна или басмяна сватба.
Наречена е на името на тази най-проста текстилна материя, защото се смята, че една година след сватбата празникът вече е преминал в делник за младото семейство. С една дума, тече семейното ежедневие. Подаряват се хавлии и кърпи.

5 години - Дървена сватба
Петте години са критична годишнина, то този повод от обичая на този ден Тя и Той да си разменят различни дървени предмети. Подаряват се дървени предмети.

7 години - Медна сватба
Празнува се след цели 7 години семеен живот – период, който мнозина считат за особено критичен в съпружеските взаимоотношения. И като залог за бъдещето щастие съпрузите си разменят медни монети или съдове. Купуват се медни съдове за дома.

 8 години - Тенекиена сватба
С това твърде сиво название наричат 8-та годишнина от бракосъчетанието. И в потвърждение на това, че семейният живот се върти главно около кухнята и прозаичните неща от всекидневието, двамата съпрузи си подаряват лъскави домакински съдове. Взимат се лъскави предмети за кухня.

10 години - Сватба на розите.
На този празник се канят гости, кумовете и шаферите, съпреживели заедно с остарелите с едно десетилетие младоженци техния най-щастлив ден. И не само се подаряват рози с цвета на любовта, но и се танцува с червени рози.

13 години - Дантелена сватба
Тази сватбена годишнина е своеобразно предупреждение: не забравяйте да поддържате блясъка на своя брак! Купува се спално бельо.

 15 години - Стъклена сватба
Петнадесет съвместно преживени години! Той и Тя си подаряват стъклени предмети , влагайки особен подтекст: че отношенията между съпрузите трябва да бъдат да бъдат чисти и прозрачни като стъкълце. Подаряват се кристални предмети.

20 години - Порцеланова сватба
Празнува се след 20 години брачен живот. Празничния обед се сервира в нов порцеланов сервиз в знак на това, че от старите вече не е останала и една чинийка... Купува се порцеланов сервиз. 

25 години - Сребърна сватба
Този четвъртвековен юбилей – един истински подвиг в семейното летоброене! На празника се събират всички роднини. И наред със златните венчални пръстени, които все още носят, двамата съпрузи взаимно си даряват и по един сребърен. Подарява се сребро.

30 години - Перлена сватба
Отбелязва се след 30 години съвместен живот. С названието си напомнят за това, че тридесет години, преживени заедно, се нанизват като перли в огърлица... За съпругата - перлена огърлица.

35 години - Ленена сватба
Това е един междинен юбилей – 35 години брак, но все пак юбилей! На този ден съпрузите обогатяват покъщнината с ленени покривки и кувертюри. Купуват се покривки, пердета. 

40 години - Рубинова сватба
Съпрузите празнуват 40-та годишнина от сватбата си. Подаръкът е особено символичен, към златните венчални пръстени се прибавя по едно рубинче – камъка на любовта и огъня. Подарява се пръстен или накит с рубин.

45 години - Сапфирена сватба.
Подарява се пръстен или накит със сапфир.

50 години - Златна сватба
Половин век заедно неразделни в радост, и в неволи! По този забележителен повод съпрузите твърде символично си устройват повторна сватбена церемония – заменят старите си златни пръстени с нови. Разменят се златни бижута.

60 години - Диамантена сватба.
Подарява се пръстен или накит с диамант.

70 години - Благодатна сватба.

75 години - Коронна сватба.
Да си 75 години заедно с любимия човек – не е ли това най-красивия подарък за предаността и любовта, съпътствали и двамата съпрузи в общия им житейски път.

И да пожелая на всички влюбени да посрещнат поне "златната си сватба"  Hug

# 4
 • Мнения: 1 475
   Преди 2 седмици присъствах на 50г златна сватба на бабата  и дядото на моя приятел- в ресторант с много гости- беше много вълнуващо- с ди джей,с  много танци и хора, имаше над 70човека, с голяма триетажна торта с фоерверки ,която двамата "младоженци" разрязаха заедно,  с Горчиво Heart Eyes, с погача- със захранване на тях, на кумовете им  и на техни приятели, които също са достигнали тази възраст и са все още заедно- те са на по над 70години! На всички гости бяха раздадени статуетки на младоженци с изписаните им имена, датата и 50г златна сватба!
    За съжаление все по-малко хора на тази възраст биха си позволили да си направят една такава златна сватба!Но наистина си заслужава, аз лично за първи път присъствах на такава!
    Направо си беше истинска сватба, само дето младите са на по 70-75 години!

# 5
 • Silicon Valley
 • Мнения: 216
И аз съм планирала голямо тържество, с над 80 човека гости, и темата ще е перла(покривки в морски цвят, с раковини и мидени черупки за декор както и перлени свещи, ще имат и красиво изложена торта и Dj, и слаид show от семейният живот, но това не са БГ традиции, а след като 90% от гостите ще са чужденци, бих искала да има и нещо специфично българско. Имали някоя народна песен, която би била подходяща за 30 годишнина, или какъв ритуал с погача може да направим, защото счупването над главата за да се види кой ще командва не е подходящ?

# 6
 • Мнения: 988
Не мисля , че има точно определени ритуали за Перлена сватба.
Импровизирайте повече ....Например подновяване на брачните клетви .
Весел празник !

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт