Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 6 окт. 2008, 09:11 ч.

Сутрешното моткане!

 • 2 515
 • 55
 •   1
Отговори
 • Мнения: 2 773
Знам, че на много ще им се стори смешен този мой проблем, но вече ми идва в повече....
Абсолютно всяка сутрин детето закъснява за детска, защото се замотава вкъщи.
Ставаме навреме, 1 час по-рано от тръгването и се почва - 20 мин става от леглото, 15 в тоалетната, поне 20 мин обличане....
Моите подканяния нямат резултат.
Седи и 10 минути си обува чорапите например, просто не обича да бърза.
Когато се опитвам да му помогна да се облече, той се сърди, иска сам...
Накрая и аз закъснявам за работа, детето закъснява за детска, мъжа ми ме обвинява, че само давам зор и обстановката е страшно изнервена....
Аз съм от типа хора, които са импулсивни, действени, непрекъснато бързат, но за мен е ОК, това не ме изнервя. Мъжа ми и детето са точно обратното и някак си не можем да се напаснем явно...
Не знам какво да правя.
Сутринта не издържах и тръгнах навреме, след скандал и ги оставих да се оправят сами. При което 20 мин след времето, в което трябваше да са тръгнали ми се обадиха, че още търсели торбичката с дрехите за детска....
Просто нямам думи...

Всъщност осъзнавам, че са бели кахъри и явно много се впрягам, но как мога поне малко да им оптимизирам действията....

# 1
 • София
 • Мнения: 338
Ами аз веднага се сещам да поговориш и с двамата.
Може би някакъв стимул за детето, като обещание за любимо занимание, дори подарък биха били от полза. Макар че това с подаръците е нож с две остриета. Не знам, ти си познаваш детето най-добре.
Успех!

# 2
 • Варна
 • Мнения: 1 518
Сещам се само за 2 варианта.
1. Ти тръгваш навреме за работа и оставяш синът ти и мъжът ти да се оправят. Предполагам, че и мъжът ти ходи на работа и след 1-2 седмици системно закъснение,  евентуално и той ще започне да дава малко повече "зор" на наследника.
2. Ставате дружно цялото семейство с 30 мин. по-рано то сега.

# 3
 • Пловдив
 • Мнения: 2 467
Щото аз съм от породата на сина ти и мъжа ти  Embarassed будя половин час по-рано домочадието. Така имаме 15 мин за излежаване, след това още 15 мин за помотване около обличането. За 30 мин повече няма да се наспим, но ще си спестим стреса от бързане и закъсняване.
Другото е, че от вечерта приготвям дрехите за мен и за детето. Дори чорапите. Всичко само да се облече. Чантите готови за старт до вратата. Така няма сутрешно търсене и приготвяне.

# 4
 • Мнения: 2 773
Тц, не става с приказки...
Мъжа ми отказва да става "излишно рано", спи до 20 мин преди тръгването, а закъснението за работа няма да го уплаши, т.к сам си е шеф и не го притеснява в колко ще отиде.
Бях ги наплашила след една родителска среща, че не може да закъсняват след 8.30 обаче пак никакъв ефект.
От цялата история аз излизам лошата, която дава зор и създава напрежение рано сутрин...

Относно детето с подаръци няма как да го стимулирам, приготвянето на дрехи от предния ден също не върши работа, т.к на него сутринта му хрумва, че въобще не иска тези, които сме предвидили вечерта.
Не знам довечера каква ще е реакцията от това, че ги зарязах тази сутрин, сигурно ще има сърдити  ooooh!

# 5
 • София
 • Мнения: 804
За разлика от мъжа ми хич не обичам да се моткам. Времето ми през работните дни сутрин е разпредлено до минута почти. Дъщеря ми е още малка и не мога да й обясня положението - съобразявам се с неините настроения, но като порасне за да разбира мисля да влезе в моя ритъм  Rolling Eyes Дали ще стане, не знам  Thinking

Защо не кажеш на сина ти, че в еди колко си часа излизате и колкото е готов толкова - взимаш го в определения час и излизате. Като отиде два пъти по горнище на пижама примерно на градина или с един чорап бързо ще се ориентира.

# 6
 • Мнения: 2 772

Защо не кажеш на сина ти, че в еди колко си часа излизате и колкото е готов толкова - взимаш го в определения час и излизате. Като отиде два пъти по горнище на пижама примерно на градина или с един чорап бързо ще се ориентира.


Това е метода, който аз съм решеила да прилагам след 1-2 години. Струва ми се, че ако цялото говорене и убеждаване не помогнат, това няма как да не подейства.

# 7
 • Габрово
 • Мнения: 2 546
Nadia79 и у дома положението е същото. Дори да успеем да тръгнем навреме се моткаме по пътя /ходим пеша/. То не са охлюви, листа, сега кестени; гледат се, събират се Crazy. Винаги сме последни. Не помагат нито молби, нито заплахи, нито обяснения. В момента не работя и го няма сттреса от закъснението за работа, но преди беше ужас. Скапвах се от бързане!
Щом мъжът ти не го притеснява закъснението, остави го той да води малкия на градина, а ти си тръгвай спокойно за работа. 

# 8
 • Varna, Bulgaria
 • Мнения: 464
Радвам се , че има такива теми, за да мога да си "сверявам" часовника.
Мислех, че и ние се моткаме много, аз съм от 8:30 на работа, но ставам в 6:30,за да си пийна кафенцето на спокойствие  kaffeetrmker_2
Валентина я събуждам в 7:30 и в 8:00 сме в градината (тя е на 5 мин от дома ни).
И все пак усещането е, че графика ми от събуждането до влизането в офиса е до минутата стеснен..
Да спомена, че нямам право да закъснявам за работа, може би това ни стимулира да сме максимално точни ,за да не си правя сутрешен крос до офиса..

# 9
 • София
 • Мнения: 481
При нас е идентичен случай - мъжът ми спи буквално 20 мин до преди да тръгне на работа. Боби - също.

Затова сме направили така - те двамата се водят на градина - така нито аз се нервирам, нито те бързат. Вечер го прибирам аз. Но това при нас става, защото работното време на двама ни го позволява.  Peace

# 10
 • На черешата
 • Мнения: 8 186
При нас тати излиза много рано.
Ама каката ме вбесява,много туткаво дете.
Като и кажа да се забърза малко ми отговаря,че не може,това и било най-бързото.
Повтарям по десет пъти,обувай се,мий се,яж... ooooh!

# 11
 • в резерват
 • Мнения: 3 272
.... Веднъж след поредното моткане я вдигнах от леглото както си е по пижамка, увих я  с всичките завивки и я сложих така в колата  Mr. Green....Малко преди да стигнем до градината  тя ме помоли да спра и да я облека,за  да не и се смеят децата. И от тогава вече пет години нямам проблем със ставането и...

# 12
 • някъде ... тук ...
 • Мнения: 5 722
За сега минава номера със състезаването - кой да е първи в банята, в обличането, във всичко... няма значение кой с кой се състезава.
Аз ставам в 6.45, в 7 будя мъжете, мият се, обличат се, закусват и в 7.40 излизаме. Но поне с мъжа ми нямам проблеми за ставането.

Малките копират всичко.
Опитай да убедиш мъжа си заради детето да се постарае малко Simple Smile

# 13
 • София
 • Мнения: 621
ооо, и моята е тутла, ама страшна!!! Вече е в трети клас и нещата малко-помалко почват да потръгват, защото вече се появява чувство за отговорност, не й се дописват контролните в междучасията, не й харесва да не се харсва на учителката...Та почва да е по-организирана сутрин.
Четири години подред в градината ми късаше нервите!!! Говоренето не помагаше, обяснетията, моралите - нищо. И чорлава и с мръсни дрехи и с един чорап да я заведа - пука й! 
.... Веднъж след поредното моткане я вдигнах от леглото както си е по пижамка, увих я  с всичките завивки и я сложих така в колата  Mr. Green....Малко преди да стигнем до градината  тя ме помоли да спра и да я облека,за  да не и се смеят децата. И от тогава вече пет години нямам проблем със ставането и...
  Joy Метода на "естествените последици"  Joy

# 14
 • София
 • Мнения: 9 006
И у нас е голямо мотане, ама умножено по две. Всичко е готово от вечерта - дрехи, чанти, обувки и стои строено в антрето. Но моите деца са гении, когато трябва да се бърза. Непрекъснато се зазяпват в нещо друго и забравят да ядат или да се обличат. Излизам  от банята след около 15 мин. и ги сварвам, че са още на първия чорап /където са били и преди да вляза в банята/. Скъсват ми нервите, а после ми скъсват и жилите, защото търча като подгонен заек с две раници на гърба, а те продължават да се моткат и заглеждат по улични котки, по камъчета, листенца и какви ли още не глупости, които срещаме по пътя до училището.
Мисля, че от тази диагноза /моткане/ няма спасение!

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт