Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 455
здравейте на всички. моля за съвет всички майки на които им се налага да  избират - работата или детето? чувствам се много объркана и за първи път в живота си не мога да взема толкова важно решение. имам дъщеря на 1г. и 8 мес. и скоро ми изтича отпуската за отглеждане на дете до 2 год. точно посред зима. Дъщеря ми много обича да си играе с деца и виждам че й липсват и през главата ми минава идеята да я запиша на частна детска ясла и докато тя се приспособява, аз да съм на разположение 1-2 месеца ако се разболее и т.н., но едновременно с това в ушите ми звучи гласа на нашата педиатърка - "малка е още, нека стане поне на 3г. , много ще боледува, имунната система не й е укрепнала" и аз незнам какво да правя. Вкъщи имам чуството /разбира се като е лошо времето/, че циклим на едно място - всички играчки са й омръзнали, не мога постоянно да измислям всеки ден нови неща за й е интересно.... И така от друга страна да не изляза лоша майка, която не иска да си гледа детето и бърза да се върне на работа, но пък и финансовата страна е важна. И така какво ще ме посъветвате - какво да правя да се върна ли на работа или да си гледам детето поне докато отмине зимата?

# 1
 • София
 • Мнения: 778
Здравей! Моето момче е на възрастта на твоето момиченце. Аз ще започна работа, след изтичане на отпуска до 2г. Така съм се настроила и смятам, че е правилно за нас. Мое мнение е, че се притесняваш повече от необходимото. Много родители дават децата си много по- малки на ясла, по една или друга причина. Да, боледуват, но при много от децата това се израства и се адаптират към средата. При други е по- трудно, но не и невъзможно. В никой случай няма да си лоша майка, ти правиш най- доброто за детето си. Замисли се, че оставането ти у дома с нея за по- дълъг период може да стане трудно, "досадно" и т.н., щом вече усещаш, че сте зациклили. Освен това според мен, по- малките деца, се адаптират по- лесно. Моето момче ще тръгва до няколко месеца и аз ще оставя период, в който да съм на линия...и така. Та и на нас предстои, но аз съм се настроила, че това е пътя...за нас. Всеки си взема решението. Успех на вас и не се тровожи, всичко ще бъде наред!

# 2
 • у дома
 • Мнения: 396
Съвет няма да ти дам, а ще ти кажа аз какво направих.
Не ми се връщаше на работа изобщо и се ослушвах, но детето се чувстваше зле у дома, както казваш играчките и обстановката омръзват...
Нямахме и деца съседи наоколо.
Поинтересувах се и решихме с мъжа ми да я пуснем на ясла. В нашия случай се наложи след това и аз да тръгна на работа!
Нямах вече дете , с което да стоя у дома!
Няма да те лъжа, че беше леснно, но след адаптивния период/около седмица до месец - зависи от детето/, дъщеря ми бягаше да стигне първа в групата!
Що се отнася до боледуването- и на две и на три пак ще се разболява....не можеш да го избегнеш!

# 3
 • Варна
 • Мнения: 551
Малката ми дъщеря е на 1 год. и 3 месеца и вече от седмица ходи на ясла. Същото ми казваше и нашата педиатърка още, когато кака и щеше да тръгва на ясла. Няма да те лъжа, че няма болести и то доста, но детето ми порастна там, научи толкова неща, придоби много навици. Не мисля, че трябва да се чувстваш виновна, не си лоша майка. Наистина финансовата страна е важна. Със сигурност на детето ще му е по-добре да има работеща и щастлива майка отколкото да седите вкъщи и да си изнервена и подтисната. Дъщеря ти също има нужда да общува с връстници. Зимата трудно ще и осигуриш това. Има много ЗА и ПРОТИВ, но ти си тази, която трябва да претегли нещата и да решиш кое е най-доброто за вас.

# 4
 • Мнения: 2 479
Има педиатърки, които биха препоръчали едва ли не до предучилищна да си стои вкъщи детето, та добре да му укрепне имунната система... Според мен имунитет се добива именно при сблъсък с това, срещу което трябва да се бори оргамизма. Децата боледуват по - често в началото след като ги пратим на ясла или градина, независимо дали ще са на 2 или 3 години. Моите са на ясла от около 2 годишни и след началния период нямаме проблеми.

# 5
 • София
 • Мнения: 98
Привет.
Тук няма някакъв правилен отговор. Всеки може да сподели своя опит. И аз си мислех, че съм лоша майка, когато ми се наложи да започна работа преди да ми изтекат 9 месеца Simple Smile При мен нещата се развиха много скорострелно и когато малкия беше на 7-8 месеца започнах работа на половин ден - взех му бавачка и на следващия месец започнах по цял ден. Детето се чуства страхотно с жената, защото тя го занимава, играе си с него и му отделя 100% от времето си, не ми се иска да го давам никъде точно заради боледуването, може би напролет ще помисля за ясла или някаква забавачка. Та така...сигурна съм, че каквото и решение да вземеш детенце ще свикне и ще се чуства добре, но помисли и за себе си.  Hug

# 6
 • Някъде там на юг...
 • Мнения: 1 125
Всеки преценя сам за себе си. В мненията по-горе има голяма доза истина. Съгласна съм с това, че когато детето е по-малко, свиква по-лесно. Изнервената обстановката с омръзналите играчки ми е до болка позната Confused Съветът на педиатъра също  Confused
В крайна сметка аз за себе си реших, че е детето ще се чувства по-добре сред връстниците си. Пуснах Вики на ясла на година и шест месеца. С голямо желание ходи, много неща научи  Peace

Можеш да пробваш да я пуснеш, а ти да изчакаш, за да видиш дали ще се адаптира, дали ще боледува и така  Rolling Eyes

# 7
 • Мнения: 806
Защо се притесняваш?  Как да си изгради имунната система като го предпазваш детето толкова много. 
Аз и в друга тема писах, че при нас майчинството е само 4 месеца.  Аз съм взела само 2 месеца допълнителна отпуска, за да дам бебо на ясла като е на 5 месеца.  А и избор нямам.  Но всички приятелки които имат деца тук ги дават на около 5-6 месеца на ясла.  Проблеми няма. 
Детенцето ти не е вече толкова малко.  И нали другите дечица са на същата възраст. 

Сега има нужда от общуване.  А и ще се учи да нови неща.  Успех с решението.

# 8
 • Варна
 • Мнения: 502
и аз вече реших напролет да се връщам на работа и смятам да се разтърся за частна занималня, тъй като приема за ясла е юни, а аз вече ще съм почнала работа. та идеята ми известно време да е на занималня и после ще видим какво ще стане. мисля че детето ще се чувства добре сред децата.

# 9
 • Варна
 • Мнения: 3 210
Има педиатърки, които биха препоръчали едва ли не до предучилищна да си стои вкъщи детето, та добре да му укрепне имунната система... Според мен имунитет се добива именно при сблъсък с това, срещу което трябва да се бори оргамизма. Децата боледуват по - често в началото след като ги пратим на ясла или градина, независимо дали ще са на 2 или 3 години. Моите са на ясла от около 2 годишни и след началния период нямаме проблеми.
Peace
така е.
моята дъщеря тръгна на 1г. и 6мес., няколко месеца боледува доста, но като се адаптира към ясленските вируси и бактерии и оттогава е о.к.
особено, ако имаш възможност за частна ясла или държавна с по-малко деца е супер вариант

# 10
 • BG
 • Мнения: 1 899
Кат няма друга алтернатива остава детската ясла,но ако може с по-малко деца.

# 11
 • София
 • Мнения: 804
Всеки сам си преценява кога да пусне детето си на ясла и следователно сам си носи отговорността и последствията от решението си. Другия понеделник ако дъщеря ми е здрава ( baby_neutral) тръгва на ясла.
здравейте на всички. моля за съвет всички майки на които им се налага да  избират - работата или детето?

Що за дилема имаш ти? Ако за теб нещата стоят по този начин, това означава, че не са ти проблем болестите, а факта че не можеш да съчетаеш работа и дете. Ако е така по-добре стани домакиня - гледай си детето и толкова.

# 12
 • Мнения: 4 784
И синът ми е на същата възраст като твоето дете, но ще се въздържа от даването на ясли. Да, зимата ще е малко трудно, но няма да разчитаме само на играчките вкъщи, а на повечко интелектуални за възрастта му занимания от моя страна. Освен това зимата като са в яслите, въобще не ги извеждат навън децата през деня, а аз съм привърженик на разходките колкото и да е студено, стига да не вали! Това е моето решение. Ако видимо не се справяме, тогава бих се замислила над другия вариант.
Що се касае за избора работата или детето, да е жив и здрав мъжът ми, второто разбира се!

# 13
 • гр.Съединение -бивша Пловдивчанка
 • Мнения: 566
и аз си мислех същото,но все пак пуснах дъщеря си на ясла като беше на 1 год. и 10 месеца ,естествено имаше период на адаптация и 2 дена ходене на ясла и 10 дена болнични .Но пък се научи на много неща които няма как да и създадеш в домашна среда ,а и там е сред връстници .Така че ти май си пред дилемата дали да си стоиш в къщи или да се върнеш на работа,но да знаеш че каквото и да решиш ще е правилно за теб и за детето ти защото ти си го избрала.,защото все още можеш да решаваш вместо него.

# 14
 • София
 • Мнения: 3 929
От позицията на опита бих те посъветвала да останеш още една година да си гледаш детето. В яслата, честно казано, децата не ги занимават с кой знае какво, за да й е интересно и разнообразно. Но затова пък ще преболедува от какво ли не. Ако не сте толкова зле финансово и няма да си изгубиш работата, остани си вкъщи.
Но ако не сте добре финансово и имате голяма нужда от пари и ти можеш да ги осигуриш, то тогава по-добре да тръгнеш на работа. Тя и на 3-години, когато тръгне на градина, пак ще боледува, но все пак е съвсем различно. Синът ми скоро ще направи 3 години, ходи на градина, но всяка сутрин реве, въпреки че ходеше на ясла - беше на 1,11 год., когато тръгна. Ако детето ти ще се чувства добре там и мислиш, че лесно ще понесе раздялата с теб, можеш да го оставиш. Дано не боледувате често.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт