Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 7 окт. 2008, 10:36 ч.

Има ли осъдени от Топлофикация?

 • 7 632
 • 43
 •   1
Отговори
# 15
 • Мнения: 1 091
...те си измислиха закон, който и сега е идиотски и им дава право само техните "сметки" да са основание за издаване на изпълнителен лист. ...
Канят се да превърнат тепърва закона в още по-вибриращ инструмент за самообслужване обаче - бъдещото пълно отнемане на възможността на гражданите да търсят правата си в съда.

За какви права говорим тогава...тъжна, много тъжна държава...

# 16
 • София
 • Мнения: 36 893
Кия,

В правото няма чест и достайнство, нито етични правила. Просто забрави за морал и етика, защото битката се води на полето на правото с оръжие - закона. Закона сам по себе си не мога да го коментирам, защото не съм запозната с него. Реакцията ти е емоционална, а не конструктивна. Много хора в темата ти казаха какво да правиш - търсиш адвокат и обжалваш, ако той ти каже или ако ти прецениш.

# 17
# 18
 • Мнения: 1 532
Същото ми се случи и на мен миналата година. Майка ми има една гарсонира в която никога не е живяла. Аз живях там няколко години, сметките се плащаха през разплащателна сметка в ДСК. Миналата година майка ми получава същата като твоята честитка, с която я уведомяват, че Топлофикация е завела дело срещу нея през 2003 г.- за което научаваме през 2007 - за неплатена сметка от 70 лв. през 2000. Една единствена сметка. Вероятно е нямало наличност по сметката точно в този момент.

Питам се, при положение, че години наред след това в сметката са постъпвали пари, защо тези 70 лв не са си ги взели оттам и защо никой не ме е уведомил, че тази сметка виси, преди да заведат дело срешу нас. И защо не знам аз за това дело, а научавам чак през 2007 г. когато сметката с лихвите надвишаваше 250 лв.

Обжалвахме, няколко месеца чаках решение от съда, междувременно съдия-изпълнителя ни предложи да си изберем - да продаде на търг колата на майка ми, да й направи запор на пенсията или да продаде апартамента на търг.

Накрая платих набъбналата сметка от 350 лв, вкл. и сметката на съдия-изпълнителя, защото той каза, че повече не може да чака и ще предприеме споменатите действия.

Това е историята съвсем накратко, междувременно имаше и други абсурди.

# 19
 • Мнения: 19 252
Калин@  Shocked
Имам едни задължения към Топлофикация, от няколко месеца са, откакто чух за Вальо Топлото. И все се чудя дали да ги платя или не.Не за друго, ми ме е яд.Не че не ползвам- ползвам. И искам да си плащам колкото ползвам. Искам да плащам реално.Искам както могат да осъдят мен за неплащане, така да осъдят и такива като Вальо.Струва ми се справедливо.
Иначе входа ни е с 51 % несъбираемост на дълговете за парно. Очаквах го.

# 20
 • София
 • Мнения: 5 271
Kиа, откога са ти наплатените сметки към топлофикация? Питам, защото скоро и нашите ще се окажат в това положение, да знам кога да чакат честитката.

# 21
 • Мнения: 341
... Обжалвахме, няколко месеца чаках решение от съда, междувременно съдия-изпълнителя ни предложи да си изберем - да продаде на търг колата на майка ми, да й направи запор на пенсията или да продаде апартамента на търг...

Обжалвахте или заведохте ново дело - срещу Топлофикация?

Съветвайте се с адвокати, които са водили дела точно по тази материя.
Има много юридически детайли, които хората не знаят и нагли типове се възползват от това.Kиа, откога са ти наплатените сметки към топлофикация?...
Да това е съществено. Подозирам, че са отпреди 2006 г. Тогава в закона имаше възможност да се издава незабавно изпълнителен лист само въз основа на "сметките" на Топлофикация.

Ето едно добро описание на ситуацията тогава:
http://www.capital.bg/show.php?storyid=278115

После това се промени.
Но сега отново се предлагат абсурдни за претенциите на една "правова държава"  Laughing нови поправки, които да върнат, че и да циментират третирането на хората като крепостни или просто като овце:

http://dnes.dir.bg/2008/10/06/news3445683.html
...Бойко Борисов и Андрей Иванов ще бъдат упълномощени да преговарят с МИЕ за изпълнението на решението на СОС за искани промени в законодателството.
На 25 септември съветът реши да предложи в Закона за енергетиката да бъдат уредени отношенията между топлопреносното предприятие на ниво “граница на собствеността“ - абонатната станция, където е поставен топломерът.
С друга искана промяна в закона топлопреносното предприятие може да има право да спира топлоподаването към цяла сграда, когато повече от две трети от потребителите не заплащат задълженията си.
Съветниците искат с промяна в наредбата за регулиране на цените на топлинната и електроенергията промените на цените на топлинната и електроенергията да са на три месеца, както това става с природния газ...

Другото законодателно предложение е в ГПК - за приемането на извлеченията от неплатените сметки за издаването на заповед за незабавно изпълнение на изпълнителен лист....


Т.е. лишаването на хората от възможността да се защитят в съда при надписани сметки и всякакви "грешки" в исканията на Топлофикация (и другите подобни на тях) им е харесало много и желаят да си върнат сладката привилегия.

Ако никой нищо не направи, ще си въведат тези абсурди, щото явно някой вече чака на опашка да си ги ползва.
Разбираемо е - всички нови собственици на парчета от държавата ни свикнаха на лесно - да им се подарява българска земя, цели дялове от промишлеността, от каквото се сетиш. Но най гот е да ти подарят смазана, работеща гилотина, щото тя държавата попривърши и останаха само хората в нея все още "недоразпределени" както трябва като източник на лесни печалби.


Последна редакция: ср, 08 окт 2008, 11:49 от Холограма

# 22
 • Мнения: 341
Ето идиотизмите, заради които беше циркът със спирането и пускането, с "онзи списък" и с насъскването на хората един срещу друг от играчите във властта като в кучешки бой:


Всеки блок ще получава обща сметка за парно. Абонатите сами да определят помежду си, кой каква част от общата сметка за парно и топла вода ще плати.
http://dnes.dir.bg/2008/10/08/news3450480.html

Всъщност това беше ясно в самото начало.
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=331385.msg8633077#msg8633077

# 23
 • Мнения: 19 252
Аре бегай бе, живея в блок на военни, познай как ще си разпрределяме сметките, сигурно ще се изпозастреляме ooooh!  Joy

# 24
 • Мнения: 341
Ми то това е целта на умниците.
Ако хората си траят и го приемат - ОК! Пари като река.
Ако се сбият помежду си - Пак ОК! Няма "да се бият" с властта.

Ако всичко зацикли - пак ОК! Добър аргумент за продажбата и на това.
Играчите горе се бият за кокала, но кой ще ги гледа тях?! -  хората долу ще внимават как OD се изпотрепват по входовете си самите те.


http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2008-10-07&article=250818
След препирнята между държава и кметство
БОЙКО ВЗИМА ПАРНОТО, ПРОДАВА ГО НА ПАРЧЕ
"Газпром", ЧЕЗ и френската "Далкия" се точат на софийското топло

# 25
 • София
 • Мнения: 36 893
Изобщо не виждам как комшиите ще си поделят общата сметка на входа. Те не могат да се разберат за сметките за асансьора и чистачката, да не говорим за ремонти на общите части или сметките за парно! И това е така, защото всички ще знаят, че по никакъв начин няма да могат да принудят някой комшия да си плати сметката.

# 26
 • Мнения: 1 532
... Обжалвахме, няколко месеца чаках решение от съда, междувременно съдия-изпълнителя ни предложи да си изберем - да продаде на търг колата на майка ми, да й направи запор на пенсията или да продаде апартамента на търг...

Обжалвахте или заведохте ново дело - срещу Топлофикация?


Обжалвахме. Адвокат формулира жалбата. Каза ни, че в повечето случаи изходът е благоприятен. Ние обаче имахме лошия късмет да улучим съдийската ваканция миналото лято, която е дългичка. Предполагам че междувременно са им се натрупали милиарди дела и накрая са ги очаткали без много да му мислят. Нямахме право да обжалваме повече. Ако апартаментът беше лично мой, може би щях да действам по друг начин, но милата ми мама много тежко преживя самата терминология със запорирането, продаване на търг и прочие.

# 27
 • Мнения: 1 091
Сметките ми са от началото на зимата на 2007 т. е. имам неплатен един отоплителен сезон.

# 28
 • На верандата, под ореха
 • Мнения: 4 389
Изобщо не виждам как комшиите ще си поделят общата сметка на входа. Те не могат да се разберат за сметките за асансьора и чистачката, да не говорим за ремонти на общите части или сметките за парно! И това е така, защото всички ще знаят, че по никакъв начин няма да могат да принудят някой комшия да си плати сметката.
Интересно мнение по темата на един блогър /като изключим някои залитания, има много истина/:

http://templar.blog.bg/viewpost.php?id=241865

# 29
 • Мнения: 341
От всичко, което видях в горната отпратка към "блогъра", вярно е само това:

Единственото, от което има нужда злото, за да тържествува, е добрите хора да не правят нищо.

Исканите изключително нагли промени в законодателството най-вероятно ще завършат с ново доказателство за тези думи.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт