Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 7 окт. 2008, 11:17 ч.

Държавно версус частно училище

 • 4 232
 • 48
 •   1
Отговори
 • Пловдив
 • Мнения: 3 676
Какво училище бихте избрали за детето си?Мислите ли, че частните училища дават много по-добра подготовка на малчуганите, говоря за у-ща в БГ. В Пловдив има доколкото знам две-Класик и Дружба.Смятате ли, че е въпрос на престиж и висок финансов статус детето ви да учи в такова училище?Имам колежка на която детето й учи в Класик и е много горда от този факт.Вие какво бихте избрали и какво ви мнението за частното образование в нашата мила родина.

# 1
 • Мнения: 2 770
На наш приятел и двете му момчета учат в немско частно училище в София. Предимствата са, че първо са заети цял ден в училище - училищни занимания + различни видове спорт и дисциплината е на ниво; второ, научават немски още от малки. Недостатък: предимно финансов. За двамата му излиза доста скъпо. Така че всеки си решава.

# 2
 • Мнения: 4 928
В  този под-форум има поне десетина теми по въпроса, сигурно ще ти е интересно да ги прочетеш  Peace

# 3
 • Пловдив
 • Мнения: 3 676
Вярно е, че темата е застъпена широко в подфорума, който ми е дала БърдсФлу.Не се съобразих с това, ако искат модераторите могат да я преместят в този подфорум, мисля, че там ще пишат повече хора.

# 4
 • София
 • Мнения: 2 197
Аз предпочитам детето ми да учи в държавно училище. Точно поради факта, че ученето в частно е такава гордост за родителите и нееднократно изтъквано. Предполагам, че в следствие на това самите деца придобиват необосновано високо самочувствие. Аз не искам дъщеря ми да учи с някой, който ще си показва всеки ден новите придобивки и ще си мисли, че след като има по 100 лева джобни е нещо кой знае какво.
За съжаление образованието в момента е на ужасно ниско ниво. Нямам представа след 5 години как ще са нещата, но така или иначе сега съм на това мнение.

# 5
 • Мнения: 4 879
Само да вметна чисто информативно, че децата в ЧУ не ходят с джобни пари. Забранено е в повечето у-ща.

# 6
 • София
 • Мнения: 229
Това как някои родители си пращат децата в частни училища поради някаква криво рзбрана престижност е едно, но пък че повечето частни институции са по-добри за мен лично е неоспоримо. Най-малкото училите там са по-мотивирани финансово и върху тях се упражнява по-голям контрол от директор и родители. Съответно те се стараят да контролират (не в лошия смисъл) повече децата, както и полагат усилия да подбират и предават по-качествено учебния материал.
Разбира се, има и прекрасни държавни училища, но май тенденцията е нивото в тях да спада, за огромно съжаление на всички ни. Например едно време Първа английска и СМГ бяха в челната петица на гимназиите в София, а напоследък чувам от приятели, чиито деца учат там, че нещата са се влошили...
Аз ще избера училището на детето си след голямо проучване и проверка на отзиви на други родители, но задължително ще е място, където наистина се учи, при това качествено, преподава се по добра методика, учителите имат подход и нивото се следи. Не ме интересува чуждата снобария, нито пък бих изключила някое частно училище като потенциално само за да не си помисли някой нещо за мен и семейството ми. Пък ако самочувствието на дете от частна институция е покрито, какво лошо да го има?
Всичко това го пиша съвсем в резюме, тъй като темата е вече доста дъвкана и предъвквана и няма смисъл за пореден път да се навлиза в подробности.

Последна редакция: вт, 07 окт 2008, 14:28 от Hexina

# 7
 • на път
 • Мнения: 2 625
Аз предпочитам детето ми да учи в държавно училище. Точно поради факта, че ученето в частно е такава гордост за родителите и нееднократно изтъквано. Предполагам, че в следствие на това самите деца придобиват необосновано високо самочувствие.....

И аз предпочитах до миналата година, когато имах редовни ангажименти като академичен преподавател водещ практическите часове на обучаващите се студенти. Докато свикна с обстановката и реда в трите "елитни" училища (няма да споменавам кои, защото тепърва ще имам работа там тази година) за които се спи пред училището да си запишеш детето в първи клас ...

Та крещящи невъзпитани деца (особено тези на наши известни културни дейци и депутати), разбити класни стаи поддържащи се единствено от родителите на децата (и то от малка част), лошо отношение към преподавателите (които не смеят да се скарат, защото законът вече не го позволява), ниска домашна култура на децата, лоша лична хигиена на децата  (некъпани деца с мръсни дрехи без значение дали са скъпи или не) ...
Само учителите бяха все още адекватни (но не за дълго според мен) опитващи се с добро да постигат резултати, но реализиращи ги само с много малък процент.

В чудо съм се видяла къде да си пращам детето след 2 години. В близкото 119 у-ще е навалица от ученици-пушачи и други до оградата и учителят няма право да им направи забележка, да ги санкционира, защото са извън училището.

Бях враг на частните училища, но в стойностните взеха да правят селекция на децата. Като посетих две и видях
- че класовете са малки
- че условията за учене са добри
- че децата са ангажирани качествено и разнообразно по цял ден (учене, спорт, почивка, извън класни дейности)
- че има дисциплина
- че има добра методическа работа и добри учебни програми и планове


май ще започна да събирам пари за частно образование newsm78

# 8
 • Пловдив
 • Мнения: 3 676
Моята колежка е преподавала в частно училище и ми каза, че там дори нямаш право двойка да пишеш, защото в противен случай ще се появи ядосан богат родител и могат да те уволнят.Точно, защото си плащат си мислят, че всичко е позволено.Поне на мен така са ми казвали, може действително нещата да са по-различни.Не е вярно, че в държавното училище учителят няма право да се обажда и да порицава ученик, става така защото на учителя му се уронва авторитета-случая с заплашваната учителка/за която бях пуснала тема/ или просто не си е изградил такъв или пък ако директорът не си е на място. Blush

# 9
 • на път
 • Мнения: 2 625
Всъщност от частно до частно училище и от държавно до държавно има разлика.

Като добри частни визирам тези в към които има повишен интерес.

До тази година бях преподавател (21г) в държавно специално училище по изкуства. Там обстановката не е реална, защото се работи с малки групи деца, които в повечето случаи са много мотивирани, защото правят това което мечтаят. Тежко обаче на тези, които са набутани по родителска воля там. И тогава идват протекции, връзки ... Много пъти съм била привиквана "съветвана" или инструктирана - за оценки (в държавно училище). Защото и в тях учат децата на специални хора от които всички ние зависим ....

Така че, това с оценките е факт за жалост навсякъде.

# 10
 • София
 • Мнения: 175
Ако можех да съм сигурна, че в частно училище ще избегна негативите на съвременното държавно училище и едновременно с това на детето ми се осигури качествено обучение и останалите екстри, за които претендират частните училища, но без снобарщината и парадирането с пари, бих го записала в частно училище. Детето ми е още малко и не съм проучвала сериозно въпроса, но се надявам такова училище да съществува.

# 11
 • на път
 • Мнения: 2 625
 newsm78 абе май пълна хубост няма. Все с нещо трябва да се направи компромис, пък всеки си решава какви са му праговете на търпение ... и компромиси.

# 12
 • София
 • Мнения: 36 901
А какво кара някои хора да мислят, че в частните училища децата са по-мотивирани или по-дисциплинирани? Те да не са изключение от общото при децата в БГ изобщо? Според мен нивото пада като цяло, независимо дали става въпрос за частно или държавно училище, защото всички се водят по една и съща програма, по едни и същи учебници и трябва да покриват едни и същи критерии. Да, има училища, които са на по-високо ниво, но как ще се провери това нещо най-малкото, защото частните училища са съвсем малко в сравнение с държавните.
Ако трябва сега да избирам не зная какво училище бих предпочела - частно или държавно. И двете имат достатъчно много недостатъци, че да имам рязко предпочитание към някоя от формите. Държавното е уж безплатно, но има проблеми с учители, материална база, големи класове. В частното малки класове, но и там има разправии за оценки и не вярвам хич да няма проблеми с дисциплината. Ако в държавните проблемите с дисциплината са от грубо казано немотия и простотия, то в частните е от разглезване и простотия, само че по-скъпа.

# 13
 • Пловдив
 • Мнения: 3 676
Прави сте, че идеално няма.В държавните също се опитват да занимават хлапетата с разни кръжоци и извънкласни форми, досущ като частните. Явно всичко опира до преподаватели и възпитатели, независимо от училището.

# 14
 • Русе
 • Мнения: 104
gitadam не се сдържах да те попитам какво е това "ВЕРСУС"?не знаеш българския еквивалент ли?не искам да се заяждам, но много се дразня,когато не нужно се употребяват 4уждици.
а сега да кажа нещо по темата.към момента съм избрала и мисля така да продължа,4астна детска градина за сина ми,и живот и здраве и 4астно у4илище.правя сръвнение с неговите връстници,които са в държавна градина,а имам и наблюдения върху у4ениците от 4астното у4илище,и виждам разликите.в децата просто няма агресия,у4ителките се занимават постоянно с тях и може у4илището по документи да спазва същата програма като държавните,но реално вклю4ват много разли4ни методи на обу4ение като Валдорф,например.в градината на сина ми е същото,а щастието на децата е най-важното.
само да вметна,4е първо бях записала малкия в държавна градина,където у4ителката се оплакваше как децата я занимавали с глупостите си през целия ден!!!и това беше най малкия проблем,наред с многото други.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт