Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 7 окт. 2008, 14:39 ч.

За управлението на етажната собственост

 • 1 315
 • 6
 •   1
Отговори
 • Мнения: 24
Привет,

Живеем на първия етаж в Разсадника, възможността да ни оберат е доста голяма. По случая дадохме сума пари за метална врата на апартамента, отделно се сложи врата на входа и т.н.
Проблема дойде от това, че от известно време не сме в България, та докато ни нямало "Съвета" на входа свикали събрание и решили да дадат задния вход (входа който излиза от към гърба на блока) под наем и то за смешната цена от 30лв на месец. Преди време имаше доста спорове, искахме ние да го вземем, не го дадоха...Всичко много хубаво, само че този на когото са го дали входа има вече ключ от вратата, който пък той от своя страна раздал на разни цигани - да му помагали с пренасянето... Е за какво беше цялото плащане на вратата и всичко останало, като скъпите ни съседи съвсем доброволно са пуснали и дали ключ на кандидат обирджии...
Сега проблема е следния: четох Закон за управлението на етажната собственост в жилищните сгради на сайта на Министерство на Република България и спрямо него имаме право да обжалваме, спрямо действащия в момента обаче (който намерих на този сайт) не пише нищо, въпроса ми е - имаме ли право да обжалваме решението според проекто закона, или ще трябва да приемем факта съгласно действащата разпоредба.

Според проекто закона пише, че решение се взема с 50% мнозинство, както и кога не може да се свиква събрание, и двете точки са нарушени, но не знам дали можем да оспорваме по тези точки, като ги няма в сегашния вид на правилото.

Мерси

П.С. Извинявам се за дългия пост и не сьм сигурна, че тук му е мястото - извинявам се предварително и за двете Simple Smile

# 1
 • Мнения: 4 916
Проектът на закон не е закон, т.е. не можеш да обжалваш по него. При самото гласуване на закона тези точки може да бъдат гласувани в съвсем друг вид.

# 2
 • Мнения: 388
Здравей,

има ли протокол от събранието, писменно оформен, както и приложен списък на присъстващите на събранието, ако има такъв, с каква дата е взето решението, мисля, че по действащия в момента Правилник за етажната собственост законния срок за обжалване на решение на етажна собственост беше 7 дни?

# 3
 • Мнения: 388
Освен това, законосъобразно ли е свикано събранието, с покани раздадени на всички? За кворума може да се спори, защото решение се взима с мнозинство, но ако няма такова на определената дата и час за събрание, то се отлага с един час и дори да присъстват трима души, то те могат да вземат решение. Но пак стигаме до въпроса има ли протокол от взетото решение?Ако да и сте в срока за обжалването му аз те съветвам да опиташ да обжалваш, което ще си е прецедент, някой в България да се опита да обжалва решение на Етажната собственот.

# 4
 • Мнения: 24
Привет, да има протокол, двама от собствениците са подписани само с ДА, а на нашето поле фигурира само отметка, оправднанието беше че не могли да се свържат с нас ( което е пълна глупост) не са ни оставили писмено уведомление на вратата, както пишеше в сегашния закон ; има и "договор" с наемателя, който е написан на ръка и няма никакви идентификации, че всъщност е официален документ. Честно казано и на нас, ама грам не ни се занимава с обжалвания и губене на време, само че и другия вариант никак не ни допада.
Благодаря за мненията и отделеното време Simple Smile

# 5
 • Мнения: 388
След като има протокол и договор набави необходимите документи, които са посочени в Правилника за Етажната собственост и действай, ако си решила.

# 6
 • Мнения: 230
Еей, страна на абсурдите и това е! Според мен, не се предавайте. Няма значение, че ще бъде прецедент. Трябва да започнем да се събуждаме. Отсега мога да предвидя, че ще има хора, които ще са сигурни, че правите вс. това, защото са ви отказали да отдадат мястото на вас. Т.е. няма да могат или няма да искат да вникнат в същността на проблема.

Мисля, че и въпросният наемател трябва да си иде, поради недобросъвестност при ползването на обща собственост.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт