Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 20 отговора

Torino,IT

Мнения: 1 812
Тиролски ябълков щрудел

Продукти за тестото

300 гр. брашно,( на мен ми отиде малко повече
100 гр. захар
1 пакетче ванилия на прах
щипка сол
1 яйце
80 мл прясно мляко
1 пълна чаена лъжица олио

Продукти за плънката

 3 големи или 4 средни ябълки
1 пълна чаена лъжица захар
Половин кафена чашка стафиди
Мармалад- подхожда си от ябълки, праскови, кайсии,сливи и смокини
30 гр. масло
Канела на вкус
Ситно нарязани орехи

В купа се разбъркват брашното, захарта и ванилията. В отделен съд се разбива леко яйцето и се разбърква със солта, млякото и олиото. Изсипва се в центъра на брашняната смес и отначало двете смеси се объркват с помощта на вилица, и после се меси с ръце до оформянето на меко и нелепнещо тесто, оформя се на топка и се слага за половин час в хладилника увито в тънък найкон.
Докато почива тестото в хладилника се обелват и нарязват ябълките, аз ги нарязох на тънки ивици, може и на кубчета. В тиган на умерен огън се слага маслото да се разтопи и се прибавят ябълките, захарта и канелата. Объркват се и се оставят на слаб огън за около  4-5 минути като се разбъркват периодично.
Тестото се разточва на кора не по-дебела от 2 милиметра. Намазва се на тънък слой мармалада като не се маже върху ръбовете и половината от ябълковата смес се изсипва в средата. Слагат се стафиди, орехи и после пак ябълки до изчерпване на количествата. Плънката се оформя във формата на наденица в средата на кората. Аз нямах мармалад , орехи и стафиди и направо изсипах ябълките. После се оформя щрудела, като се покриват един по един краищата на тестото върху плънката. Добре е предварително да се сложи хартия за печене под тестото преди да се сложи плънката, защото после имах проблеми да сложа оформения  щрудел върху тавата. Пече се на предварително загрята на 170 гр. фурна до готовност.
Това е снимка преди да го пъхна във фурната.

 А това е в готов вид



« Последна редакция: вт, 07 окт 2008, 16:13 от Lindita »
Цитирай


Мнения: 4 496
Първо прочетох "тролски" 35 35

Представям си го вече опечен, със златиста коричка отгоре... fiuuuuuu Blush
Цитирай

weiter, weiter, ... weiterstadt

Мнения: 8 307
мда, много е вкусен, аз правя по подобна рецепта...

Цитирай

Torino,IT

Мнения: 1 812
Опече се  Laughing, наръсих го с пудра захар и ще го чакам да изстине преди да го разрежа.Ухае невероятно сега в кухнята  Rolling Eyes
По принцип очаквах да стане твърд, но стана мекичък.
А за златиста коричка. може да се намаже с жълтък с малко прясно мляко преди изпичане. Peace
Асялейн. твоят е станал супер. Мислех че се слага и набухвател в тестото, но прочетох два пъти рецептата, нямаше. Peace
Цитирай

weiter, weiter, ... weiterstadt

Мнения: 8 307
в моята рецепта има набухвател  Smile

свеки ми я даде  Wink
аз намалявам мазнината, пак става вкусно  Crazy
Цитирай


Мнения: 951
Благодаря на Lindita и asyalein за споделените рецепти   bouquet
Нещо подобно си търсех. Обожавам аромата на ябълки и канела.
Цитирай

София- Wien

Мнения: 2 142
Ще  се изпробва непременно и то до края на седмицата, само малко време да ми се отвори, иначе ябълките са ми на лице.
asyalein, Lindita, благодаря ви за споделените рецепти, момичета! Smile
Цитирай
o6te utre 6te go naprava ot davna si turse takava recepta blagodaria vi 4e ste ia napisali momi4eta Hug newsm10 newsm10 newsm10
Цитирай


Мнения: 413
Тази рецепта българска ли е?

аз намерих този тиролски апфелщрудел/първия сайт/, но цутатите са други?
http://www.ichkoche.at/cms/rezepte/detail.html?id=13032
http://www.kochecke.at/kochrezept-apfelstrudel.html
http://rudolph.schick-hotels.com/de-rezepte-apfelstrudel.htm
http://www.ruetz.at/produkte/S%FCsse%20Backwaren/Schnittkuchen?ARTIKELNR=15350
Цитирай


Мнения: 2 094
Ябълков пай!!!
2 чаши смлени ябълки
3-4 яйца
1/2 кофичка кисело мляко
1/2 олио
2 чаши брашно
1ч.л. сода
Всичко бъркам накрая слагам содата и я гася с оцет, слага се в гореща фурна и се пече !!!!  chef
Цитирай


Мнения: 4 279
И аз си я преписах тази рецепта.Скоро ще го направя дано да бухне като твоя Hug
Цитирай

weiter, weiter, ... weiterstadt

Мнения: 8 307
Тази рецепта българска ли е?

аз намерих този тиролски апфелщрудел/първия сайт/, но цутатите са други?


ами като гледам първият сайт показва щрудел ала Захер Wink
Захер хотел е във Виена, а Южен Тирол в Италия Wink

предполагам Линдита ползва италиански източник за нейния щрудел Peace
Цитирай


Мнения: 4 279
снощи го напрвих за жалост не го направих както трябава
ябълките ми стоят сурови Sad
Цитирай

weiter, weiter, ... weiterstadt

Мнения: 8 307

снощи го напрвих за жалост не го направих както трябава
ябълките ми стоят сурови Sad

много странно newsm78
моите бяха разкашкани. Thinking
явно зависи от сорта ябълки, моите бяха хлебни, а не хрупкави Peace
Цитирай


Мнения: 4 279

снощи го напрвих за жалост не го направих както трябава
ябълките ми стоят сурови Sad

много странно newsm78
моите бяха разкашкани. Thinking
явно зависи от сорта ябълки, моите бяха хлебни, а не хрупкави Peace
а ти твоите ябълки настърга ли ги,защото аз на ситни кубчета ги рязах Thinking да не би от това да хрупат ooooh!
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 20 отговора