Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 7 окт. 2008, 15:03 ч.

Зарибяват с junk food в 18 СОУ

 • 7 526
 • 80
 •   1
Отговори
 • Мнения: 390
Случката е от днес.
Имам първокласничка и второкласник. И двамата се похвалиха, че са им раздали албумчета за събиране на някакви кръгчета от снаксове. Подарили им и по пакетче от въпросния снакс - cheetos. И двамата казаха, че са им ги дали две каки с еднакви зелени фанелки, които са влезли при единия в последния час преди обяд, при другия - в занималнята.
Зарибявката е да си напълнят албумчетата с по 30 броя кръгчета и първите 150 щели да получат часовник.
Дотук - нищо ново, макар че този род игри ме дразни.
Недопустимо ми се струва обаче да се допускат рекламни агенти на каквото и да било в училищен час. Да не говорим пък точно за този вид храни, от които мнозина се опитват да отучат децата си, други обясняват колко са вредни, трети изобщо не са давали на децата си.
Още един аспект на проблема е, че родителите не се допускат до класните стаи, дори за да вземат детето си, но пътя пред мърчандайзерите е напълно свободен. Няколко пъти ми се е налагало да убеждавам охраната да ме пусне в училище по съвсем разбираеми причини и той все се сърди и обяснява, че му е забранено да пуска родители вътре.
Защо пускам тази тема - утре мъжът ми ще отиде при директорката заради този проблем. Най-вече защото няколко пъти и той не е успявал да си вземе лесно децата, а се допускат напълно външни лица, на които не им е там мястото. Ако има и други родители, които смятат за недопустимо подобно нещо в училище - отговорете тук, да отидем заедно.
Също имам и въпрос - дали комисията за защита на потребителите би могло да бъде сезирана за това поведение на търговска фирма?

# 1
 • София
 • Мнения: 36 893
Днес и в нашето училище е имало същата кампания. Влезли са направо в часовете.
И аз смятам да повдигна въпроса на родителската среща и пред директорката. За мен въпросът е принципен. Но подозирам, че повечето родители няма да обърнат внимание, защото няма да им се занимава. Като гледам повечето деца събират всичко, което излезе на пазара, независимо дали са карти, чипсове или кроасани. Моите съм ги научила да не си дават парите и да се тъпчат с боклуци заради такива глупости.

# 2
 • Мнения: 390
Радостина, не вярвах, ама явно си права!
Родителите не са заинтересовани! Дори жена от администрацията, чието дете учи в същото училище сметнала че това е нещо съвсем нормално.
Мъжът ми сутринта ходи и се оказало, че въпросната фирма има разрешение от Инспектората към МОН да раздава тия албумчета в училищата!!! #2gunfireНе че директорката е представила писмен документ, съмнявам се и че има, но се чудя дали и какво да предприема - жалба до инспектората?

Останах като гръмната... но явно грешно съм преценила ситуацията - мнозинството смята това съвсем в реда на нещата....

И за мен въпросът е принципен. Децата са още малки и мнооого  се влияят от такива промоции. Колкото и да им обяснявам, че това са си само търговски хитрости, че ще им купя часовник, щом искат, че от тия храни ги болят коремите (което си е истина, като малки повръщаха даже) - пак искат да си ги купуват и да пълнят тъпите албуми.

# 3
 • София
 • Мнения: 36 893
Ще поставя въпроса на родителската среща и ако родителското население не прояви интерес да се направи списък с жалба до директора и инспектората хич няма да се занимавам повече. Още от години водя такива битки, включително и с някои роднини, които ми казвах, че като не поощрявам, а дори уча децата да не се занимават с такива глупости, им правя лоша услуга, защото така си били изолирали от другите деца и никой нямало да иска да играе с тях. Е, не излязоха прави, но аз си стопих нервите. Нещо не съм навита да се хабя за други родители, за които всичко е в реда на нещата. Както се казва, моите съм ги подковала в това отношение. Понякога се случва да купуват такива боклуци, но е рядко. Съучениците им отдавна свикнаха с тази им особеност и няма проблеми.

Много мразя за такива работи да излизам права. Всеки път ми се ще нещо аз да съм в грешка и да съм песимист, но уви.

# 4
 • Мнения: 320
Дъщеря ми учи в 18 СОУ,но вече е 6 клас и не им раздават такива неща.До 4 клас се правят тези промоции.Жената от администрацията ми е съседка и е много разбрана жена.Просто тя е задължена да застане на страната на училището.

# 5
 • Мнения: 654
Прави сте.И аз бих вдигнала пара , но като познавам нашите родители никой няма да обърне внимание.
Преди време на дъщерята им дадоха някакви библейски книги , друг път една партия някакви балони и вафли.
Неприятно но факт.

# 6
 • Мнения: 1 483
И за мен въпросът е принципен. Децата са още малки и мнооого  се влияят от такива промоции. Колкото и да им обяснявам, че това са си само търговски хитрости, че ще им купя часовник, щом искат, че от тия храни ги болят коремите (което си е истина, като малки повръщаха даже) - пак искат да си ги купуват и да пълнят тъпите албуми.

След като казваш, че въпроса е принципен за теб... - ами подходи принципно. Явно, че проблема е, че каквото и да обясняваш нищо не постигаш, а не че някой раздал снакс в училището...
ПС - Детето ми е 1-ви клас в 18-то - и то получи снакс и албумче, снакса е изяден, албумчето е в коша и въпроса е приключен.
Не виждам някакъв особен проблем и не бих подкрепил някакви безмислени жалби до директори и инспекторати.

# 7
 • Мнения: 390
Кодбг, не виждаш проблем, че има забрана за влизане на родители в училище, но разрешение за влизане на търговски агенти в учебните часове, и безконтролно раздаване на разни неща на децата?
За теб не е проблем, че детето ти е изяло едни снакс - и аз го преживях, понякога ядат такива неща, да. Но има различни случаи - някои родители може категорично да не разрешават такива храни, има алергични деца. И това е само едната страна на проблема.

По-страшната страна на проблема е ЗАЩО ходят децата на училище - да се научат да четат, пишат смятат, или за да се "запознаят" с актуалните промоции на нездравословни храни? Или едното не пречи на другото? Кое е важното, заради което са в час?

Тези кампании са измислени и насочени конкретно към тази аудитория, сигурно ще имат успех. Хайде, твоето дете сигурно е неподатливо на влияние от чужди хора, но повечето на тази възраст, мисля че са! И ако се срещнат с тази промоция в магазин, в присъствието на родител, той/тя ще има възможност за реакция - да разреши, да забрани, да провери възможността на децата да преценяват сами. Пък и там е мястото на търговията - в магазина. НЕ в училище!

ПС, извинявам се за намесването на работещата в у-щето майка! Ясно е че не може да покаже отношение, но бях изумена от разрешението от инспектората и избързах с публикацията.


# 8
 • Мнения: 1 483
Има зрънце истина във възмущението ти.... не мога да не призная.
Наистина, има нещо нередно в допускането на рекламни кампании в учебни заведения.
Това, че го противопоставяш на забраната за влизане на родители не е правилно. Родителите нямат място в сградата.
А рекламните кампании... не знам, спорно е. Ако влезат да предлагат на детето ти спорт би ли имала нещо против? Или изучаване на чужд език? Аз лично не - трудно ми е да намеря добри оферти за извънкласни дейности, за мен е улеснение ако някой има право да рекламира бизнеса си и по този начин чрез детето попадна на нещо подходящо.
Ако си склонна на рекламни оферти за спорт, изкуство, езици, тогава по каква логика не си съгласна на такива за храни...
Вредно било, алергични имало... Виж, това вече са 7-годишни деца. Всеки родител е имал задължението да ги направи в някаква степен личности и индивиди до тази възраст. Тръгването на училище е първата крачка към самостоятелност, отговорност и взимане на решения. И детето само трябва да знае е ли алергично или не е. Да не говорим, че за алергия към снакс досега не бях чувал Simple Smile.
Така че обобщено - аз не се наемам да кажа правилно ли е или не раздаването на снакс, просто ми се струва безумно човек да си губи времето с обмислянето на правотата, пускане на безмислени жалби, изразяване на възмущение във форуми, използване на пресилена терминология /като видях заглавието реших, че някой е започнал да пробутва дрога в училището, съответно после се издразних, че темата е за снакс.../

# 9
 • София
 • Мнения: 36 893
.
За уроците и извънкласните занимания донякъде си прав, че те също са търговска дейност. Според мен изобщо не трябва да се допускат рекламни агенти на всякакви стоки, особено на храни и напитки. А ако фирмите, които предлагат извънкласни занимания така или иначе още от началото на учебната година цъфват пред вратата на училището и започват да раздават флайъри. И това не е редно.

# 10
 • някъде ... тук ...
 • Мнения: 5 769
И ние снощи имахме разговор с второкласника по повод раздадените им албуми и снакс.
В 11 ОУ е. Каза, че влезли в часа по английски едни каки и им ги раздали.
И за мен въпросът е принципен. Не е мястото на тия промоцийки в училище.
Ще говоря с класната първо.

# 11
 • Мнения: 288
Позволете ми да се намеся в дискусията. На моето дете не са раздавали албумчета със снакс или подобни, т.е. не съм пряко засегната. Въпреки това, се чувствам повече от възмутена и изпълнена с гняв. Силни думи, наистина, но ако това се случи/не дай боже/ на мое дете, ще отида не само при директор, инспекторат, медии и незнам се къде. Децата ходят на училище, не защото няма кой да ги храни и възпитава, а за да учат. Родителите преценяват дали и какви  извънкласни занимания да посещават  и нито детето, нито инспекторат могат да го хванат за ръка и без съгласие и знание на родителите да записват където и да било. Намирам огромна разлика между раздаване на флайери пред училище и раздаването на каквато и да било храна, различна от предварително обявеното меню в стола и закуските на Масларова - за тях отговорност носи учебното заведение /и по точно лично директорката/, а кой носи отговорност за съдържанието на внесени от чужди хора храни??? Дано на никой не му се наложи да разбира по неприятен повод - натровени дечица. Спомням си неотдавна случай на деца, погълнали таблетки /не знам какви точно - нещо за кръвно или подобно/ в детска градина ... Не са яли снакс, разбира се, нито са ги получили в градината, но е ясно, че тези таблетки не са им понесли. Може би и за тяхното наличие е причина допуснат разсеян родител или баба или не знам. Затова подкрепям "вход забранен" за външни лица в училищата. Скоро имаше случай на заловен с наркотик младеж в у-ще. Едва ли е отивал при директора или да си вземе детето - не знам как е заловен, но наглостта е плашеща.
Повярвайте няма нищо добро в близалки, снакс, оцветени сокчета с нутрасуит, амалгамо-образни "бонбонки" - подкрепям всички родители, които се "борят" за минимален брой "Е"-та в храната.

# 12
 • Мнения: 1 483
Бравос, подкрепяй ги...
Аз пък подкрепям весели и щастливи деца, които не са обградени от превъртели за здравословно хранене родители...
Ти пукаше ли шоколад и оцветени наливни сокове в детството ти? Или ти забраняваха и гледаше как всички други хапват отстрани?

# 13
 • София
 • Мнения: 36 893
В детството ми такива неща почти нямаше, освен ако твоето детство не е било съвсем наскоро.
И кой казва, че тъпченето с боклуци и залитането по всяка реклама е добро? По твоята логика след време трябва и да пият, и да пушат, и да се дрогират, защото повечето им връстници ще го правят. И не дай Боже някое дете да стои отстрани! Ужас!

# 14
 • Мнения: 217
И кой казва, че тъпченето с боклуци и залитането по всяка реклама е добро? По твоята логика след време трябва и да пият, и да пушат, и да се дрогират, защото повечето им връстници ще го правят. И не дай Боже някое дете да стои отстрани! Ужас!
Подкрепям! Още по-крайна съм - смятам, че е крайно време българските майки да се обявят против училищните лавки, в които се продават всевъзможни боклуци на невъзможни цени. Децата закусват и обядват в къщи / или в стола/ и търчат до лавката всяко междучасие само за да си купят поредния боклук / най-вече защото и другите така правят/. Аз предпочитам да сложа на детето си някакъв плод в чантата, ако толкова прегладнее. А не после да питаме защо сме болна и дебела нация.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт