Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 8 окт. 2008, 11:43 ч.

Помощ, идеи за шилешко

  • 5 748
  • 9
  •   1
Отговори
  • Варна
  • Мнения: 3 027
Мъжът ми донесе 2 кг шилешко месо. Иска да го сготвя на нещо като гювеч, на всичкото отгоре с него да гощавам свекърите в събота. Ама аз никога не съм готвила такова. Помагайте! Има ли някакви особености с това месо? Да го кисна ли в марината? А идеи за рецепта?

П.С. Сега видях в една рецепта, че се кисне от предната вечер във вода с малко кисело мляко, да се убие миризмата и да стане по-крехко. Как ви се струва?

# 1
  • Вече на село
  • Мнения: 554
Ето ти моята рецепта:
В пръстен гювеч запържвам месото, желателно в собствената му мазнинка, която нарязвам ситно и отначало наливам малко водичка, докато започне да се пържи. Изваждам парченцата мазнинка и в нея запържвам нарязаното месо. Много вкусен става гювечът, ако освен месо има и ребърца. Като се запечата месото, добавям лук и него запържвам, посолявам. След това започвам да добавям последователно чушки, зелен фасул, бамя, патладжан, картофи, всичко предварително леко посолено, като вече не разбърквам, а само притискам с лъжицата, зеленчукът си пуска водичка. Когато картофите са готови, добавям домати повечко и накрая магданоз. Така приготвен, гювечът остава на мазнинка и е много вкусен. Това е, така да се каже, специалитетът на нашето семейство.

# 2
  • София
  • Мнения: 5 001
Ето ти моята рецепта:
В пръстен гювеч запържвам месото, желателно в собствената му мазнинка, която нарязвам ситно и отначало наливам малко водичка, докато започне да се пържи. Изваждам парченцата мазнинка и в нея запържвам нарязаното месо. Много вкусен става гювечът, ако освен месо има и ребърца. Като се запечата месото, добавям лук и него запържвам, посолявам. След това започвам да добавям последователно чушки, зелен фасул, бамя, патладжан, картофи, всичко предварително леко посолено, като вече не разбърквам, а само притискам с лъжицата, зеленчукът си пуска водичка. Когато картофите са готови, добавям домати повечко и накрая магданоз. Така приготвен, гювечът остава на мазнинка и е много вкусен. Това е, така да се каже, специалитетът на нашето семейство.
Peace Peace Peace
Единствената разлика при мен е,че си запържвам месото и другите работи в тенджера и после прехвърлям в пръстения гювеч.Слагам и червен пипер....Много вкусно става!

# 3
  • Вече на село
  • Мнения: 554
Вярно, пропуснала съм червения и черния пипер Whistling

# 4
  • Варна
  • Мнения: 3 027
  bouquet
Значи правилно съм си представяла, че ще го тикна в гювеча и да се пече във фурната, ама друго е да питаш патило, сакън да не се изложа пред свекърите  Wink. За зеленчуци мислех картофи, моркови, тиквичка, патладжан, чушка. Зелен фасул и бамя не знам дали ще намеря.
Месото е с кокал, така че вместо ребърца ще мине Simple Smile.
Останаха ми 2 въпроса: Не сте казали нищо за киснене предварително, правите ли го? И освен магданоз, червен и черен пипер други подправки няма ли? (аз обикновено слагам много подправки)

Arina, как пържиш в гювеч? На котлон ли? Не е ли опасно да се спука?

# 5
  • Вече на село
  • Мнения: 554
Според мен няма нужда от повече подправки. Пържа направо в гювеча, но във фурната - внимателно изваждам с кърпичка, защото много съм се горила, разбърквам и отново връщам във фурната  Hug

# 6
  • София
  • Мнения: 5 001
Няма нужда от прекалено много подправки.Така вкуса е балансиран.Наистина много вкусно става.И месцето си пуска аромата....
Аз лично месото не го кисна в нищо.Няма нужда...

Нали знаеш какво е шилешкото месо?....Агне - тийнейджър  Joy Joy Joy Joy

# 7
  • Мнения: 13 663
Свари го във вода с няколко листенца розмарин (6-7, не повече), после излей водата и го сготви като агнешко.
В случая - мятай го в гювеча със зарзавата.

# 8
  • Montreal
  • Мнения: 1 074
  Останаха ми 2 въпроса: Не сте казали нищо за киснене предварително, правите ли го? И освен магданоз, червен и черен пипер други подправки няма ли? (аз обикновено слагам много подправки)
Вместо да го кисна, аз правя следното. От предната вечер поръсвам месото със стрит изсушен джоджен и го налагам обилно  с нарязан на филийки кромид лук. Затварям плътно в подходящ съд и го слагам в хладилника. На следващия ден махам лука  и си готвя месото. В гювеч, както казаха другите момичета става чудесно. Пробвай този трик с лука и няма да сгрешиш.

# 9
  • Варна
  • Мнения: 3 027
Ок, това с налагането ми хареса, ще го опаковам в петък вечер. Благодаря на всички!



Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт