Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
Моля  ви да споделите вашият опит ,ето го моя:днес платих таксата за яслата на синът ми и се оказа че им дължа още 5лв. за текущи разходи ,строителни,ремонтни,ето сега им протекло нещо си ,така заяви домакинката ,която ми показа квитанция с напечатано на нея име на синът ми и срещу сумата -членски внос за м. 10.2008г.Приготвена преди моето влизане в стаята да си платя.
След като се реших да питам защо им дължа 5 лв. се оказа че:
Настоятелстовото в градината още мин. година решило да събират всички родители по 5лв. месечно да подпомагат одз-то, и сега е реда да си платя .

Просто блокирах защото усетих че синът ми е станал член на нещо или може би аз съм член на нещо но с неговото име и съм длъжна да плащам щото щели да страдат децата.

Настоятелството по своят устав е доброволен избор както и  неговите решения ,поне по устав  от закона за народната просвета чл.46 а .Там са записани и формите за подпомагане на градините ,а финансовата е една от многото други.

Мили родители  само това ли е начина да се подпомагат градините  на децата ?

# 1
 • Мнения: 6 335
Лошото е,че не са те уведомили за това,иначе не виждам нещо нередно в това да се събират някакви малко суми от родителите,за играчки,ремонти и други такива текущи нужди.Таксата не е толкова висока и непосилна за родителите.А и няма кой да се сети от общината,че децата си играят с играчки от преди 10 -15 години....
Незнам дали има нещо общо,но и на мен ми съобщиха за някакви 5 лв,които се водели като такса за яслата,а останалите пари са дневни.

# 2
 • Варна
 • Мнения: 58
Хо, хо.
На вас ви събират 5 лв, на нас - 20.
Хубавото е че поне се съобразяват и ако имаш две деца в градината - плаща само едното.
Бих казала също, че парите се събират доброзорно.
Като вземем в предвид и сумите, които се събират по групи, градината ми излиза доста солено.
Нямам нищо против да дам пари за материали и учебни пособия, но да се купуват пердета, килими, щори или пък да се организира празника на ДЗ не съм съгласна. Да си търсят спонсори. Не всеки може да отдели толкова средства. А в нашата група родителите се натискат едва ли не нова градина да построят.
Тази година въпреки забраната от кмета на Варна, пак се заформиха едни сумички. Щом има пари от незнам какъв си бюджет, нека директорите да му ги поискат на кмета. Да го видя тогава какви ще ги разправя.

# 3
 • В подножието на Витоша
 • Мнения: 2 233
5лв. е нормална такса, има градини в които искат 6 пъти по 5 на месец за материали уж...

# 4
Аз продължих и досега  разговарях с родители на които децата им ходят в одз-то  и се оказа че настоятелството е закупило с такива пари  готварски печки на градината.Ох ,чудно ми какво става в този свят !Директорка успяла да се пребори с N-стотин родитела да спонсорират градината и неуспяла да се пребори с 2-ма кмета за пари за текущи нужди,подмяна и поддръжка .

Както се сетихте несъм за 5-те лева, а за това че е решено ,аз незнам, но пък съм вече длъжна .

Да си призная  вече няма да ги плащам ,дори да е идеална целта на похарчването им.

 Embarassed Embarassed Embarassed Embarassed Embarassed Embarassed

# 5
 • Мнения: 1 061
Аз също се дразня от такива неща. В нашата градина редовно се събират пари за нещо си. Изключвам материалите, като естествено за боички фулмастри и т.н. родителите нямат право да закупят сами на децата си, а трябва да дадат определена сума. Този месец е 25 лв.  Rolling Eyes. Уж за материали, е по-добре е, миналата година септември дадохме по 40лв. Отделно все си измислят по нещо. Миналата година събираха пари, защото нямало ксерокс при домакинката. После купуваха СД, после огледало за групата, че се преместили в друго помещение и нямало. Всяка година купуват нови играчки, а всяка Коледа, коледна украса, струва ми се, че купуват еднократна коледна украса, защото вече три години подред купуват. Миналата година решиха, че децата ще се мият вече с течен сапун, купуваха машинките с пари от родителите, естествено текущите консумативи са от нас. Вода, сапуни, тоалетни принадлежности също. Преди две години имало нужда от балатум за музикалния салон. Ядосвам се, но нямам избор. В крайна сметка си казвам, че всичко е за детето, но понякога ми идва в повече.

# 6
 • Sandhausen, Germany
 • Мнения: 2 836
Ох, защо така се захващате за най малкото нещо бе хора. Ами нали за вашите деца се прави? Няма ли да ви е по приятно детето ви да ходи в чиста и подновена дет. градина? На всички ни е ясно, че пари за тези неща в нашта държава, поне за момента няма и не разбирам, защо да не подпомагаме сами мястото, в което децата ни прекарват целият си ден. 5лв. нищо не е на месец за празник в градината или за нови килими, масички и т.н. Не разбирам хората, които са готови децата им да ходят всеки ден в мизерията и мръсотията, вместо да отделят 5лв. просто защото не са ги питали....

# 7
 • Насред хаоса
 • Мнения: 2 086
И аз предпочитам да давам всеки месец някаква сума, но да знам, че отива за децата. Защото видях какво беше, когато всеки понеделник ни искаха по 1-2 лв. от всяко дете за закупуване на месо, и после, когато под натиска на някой си спряха да ги искат. В първия случай дъщеря ми почти никога не даваше зор да вечеряме - явно в градината тогава са се насищали децата. Откакто навикаха директорката за тия пусти 2 лв., защото някой беше пошушнал, където трябва, и тя нареди да не се дават повече така пари, детето вечно си идва гладно от градината.

# 8
 • Мнения: 32 922
Само учебниците й плащам.
В натура нося 3-4 пъти в годината тоалетна хартия, мокри кърпи и пакет салфетки.

Останалото - ремонти, препарати, ток, вода и т.н. е задължение на директорката, нашата също е на това мнение. Всичко ремонтира осовно, смени легла, шкафчета, играчки. Щом една може, другите също, въпрос на желание. Но пък да, най-лесно е да кажеш - дайте по 5 лв.  Peace

Moni, а като идеш в болницата плащаш ли за смяна на плочките и т.н.

# 9
 • Мнения: 1 061
Не разбирам хората, които са готови децата им да ходят всеки ден в мизерията и мръсотията, вместо да отделят 5лв. просто защото не са ги питали....

Изобщо не е така. Едва ли има родител на това мнение.
Само, че си плащам регламентираната такса всеки месец, а останалите при са не регламентирани. Утре когато дъщеря ми тръгне на училище, може би, би било редно и там родителите да се задължат да обновяват базата, така ли? А когато отидем в поликлиниката трябва ли да обновим кабинета на педиатъра, да купим чаршафчетата на които преглежда или балатум за кабинета, компютър? Едно е да дадеш дарение, ако имаш възможност и желание, друго да изискват от родителите подобно нещо, почти ежемесечно. И как в някой градини не се събират пари и децата не са в мизерия и мръсотия, а в други трябва родителите да купят ксерокс на домакинката?

Последна редакция: чт, 09 окт 2008, 15:29 от Пълнолуние

# 10
 • В средата на времето
 • Мнения: 982
Плюс всичко казана - явно нещата опират и до това колко оправен е директора на детското заведение. Защото в някои градини почти всичко има, отремонтирани, а в други събират пари от родителите и за щори и за пердета..Аз също нямам нищо против да дам пари допълнително, ясно е че бюджета на градините е малък, обаче не съм съгласна да ставам дойна крава, само защото директора не може да си свърши работата като хората и му е по-лесно да настъпи родителите по чувствителната струна - "дайте, все па детето ви ще живее в тези условия.."

# 11
 • Мнения: 4 785
На вас ви събират 5 лв, на нас - 20.

По 20 лв. месечно ли ви искат?!! Това за мен си е обирджийство! Пет как да е, давам ги, щом е за удобството на децата, но пък и редовно бих се интересувала от това как, къде и за какво се харчат парите и не бих се съгласила, ако са за удобство на домакинята или готвачките. Като не им е удобно, да сменят работното място.

# 12
 • София / Пловдив
 • Мнения: 8 067
Вени, писали сме заедно  Laughing


...На вас ви събират 5 лв, на нас - 20.
...

Всеки месец ли по 20лв.?
Защото това са си доста пари /извън таксите/ и би трябвало да се отчитат много точно за какво ги харчат?

# 13
 • София
 • Мнения: 2 437
Реших, че в темата пише нещо за родителското настоятелство по принцип, а то за допълнителните пари.

Нямам против да дам допълнително пари, стига после да има ясна отчетност на разходите и за какво са отишли.

В крайна сметка съм плащала огромна сума за частна ясла и сега тази смешна такса в градината...ще дам 5лв отгоре. Правя го за нашите деца. Така, както не питам кога ще дойде чистачката да измете улицата пред къщата, а си я мета аз.
Не знам защо някои хора все още живеят с илюзията, че управляващите мислят за хората  ooooh!

# 14
 • София-Дружба 2
 • Мнения: 1 188
Хо, хо.
На вас ви събират 5 лв, на нас - 20.
Хубавото е че поне се съобразяват и ако имаш две деца в градината - плаща само едното.
Бих казала също, че парите се събират доброзорно.
Като вземем в предвид и сумите, които се събират по групи, градината ми излиза доста солено.
Нямам нищо против да дам пари за материали и учебни пособия, но да се купуват пердета, килими, щори или пък да се организира празника на ДЗ не съм съгласна. Да си търсят спонсори.

А има ли някакво отчетност за тези пари ?
Защото 25 деца х 20 лв. =500 лв. на месец.
Това са 5000 лв. за 10 учебни месеца , и то за една група ,
която се помещава в две стаи...
Не ме разбирайте погрешно , аз също съм съгласна да давам някаква разумна сума месечно , за да не разчитам на бюджета , който отпускат за градината .
5 лв. ми се струва уместно...
Но парите трябва да се контролират точно от настоятелството и да има реална отчетност пред всички родители . Иначе малко "мижи да те лажем" ми се струва.Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт