Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 27 отговора

Монтана

Мнения: 679
Ето какви бисквити направих днес:

Хрупкави бисквити/курабийки с овесени ядки



1 чаша брашно /аз добавих още 1/2, защото тестото не става достатъчно гъсто/
2 1/2 ч.л. бакпулвер /или 1 пакет/
1/2 ч.л. канела
1/4 ч.л. смлян карамфил
1/2 ч.л. сол
1 чаша овесени ядки
1 голямо яйце
1 чаша олио /аз сложих малко по-малко, около 3/4 чаша/
1 ч.л. ванилова есенция
1 чаша захар /по рецепта е с кафява, но аз нямах и сложих бяла/
3/4 чаша кафяви стафиди без семки (аз сложих бели)
1 чаша настъргани на ситно моркови

Смесват се в малка купа брашното, бакпулвера, канелата, солта, карамфила. Добавят се овесените ядки. В друга, по-голяма купа се разбиват яйцето, олиото, ванилията и захарта. Към получената смес се добавя малко по малко брашнената смес и се бърка постоянно. Като се разбърка добре се добавят морковите и стафидите. Разбърква се хубаво. Трябва да се получи гъста смес - като тесто. Намазва се тава с олио и се гребва от сместа с чаена лъжичка с връх и се поставя в тавата. Бисквитките се правят на разстояние 5 см една от друга, защото сместа се разлива. Пекат се в предварително загрята фурна на 190 градуса в продължение на 12 мин (приблизително), докато добият леко кафяв загар. Като се извадят от фурната се оставят за около 2 минути в тавата и после се изваждат.


* Бисквитите стават много вкусни. Твърди са на пипане, но приятни за ядене, хрупкави. Мойта щерка много ги хареса. Вчера ги правих, днес - пак, че бързо свършиха. Smile За съжаление тези, които показвам на снимката не станаха толкова добре като верашните, но вчера не се сетих да снимам.

* Ако ги правите - внимавайте за сместа да е достатъчно гъста, защото иначе стават доста плоски и се лепят по дъното на тавата. Тук (на снимката) ми бяха малко стафидите, затова почти не се виждат, но както и да е. Надявам се да ви харесат.

* Бисквитките може да се замразят във фризер /без да са опечени/ в тавата, след което да се извадят от нея и да се преместят в плик или нещо друго /пднос например/. После, когато ви потрябват, само слагате в тавата готовите бисквитки и печете. Smile

* Вместо моркови може да ползвате ябълки или тиква или комбинация между тях по ваш избор. Също стават добре - лично съм изпробвала всички варианти - не откривам разлика.

* Рецептата е от една книга на Рийдърс Дайджест: "Зеленчуци за здраве".
« Последна редакция: ср, 14 яну 2009, 19:35 от dixi »
Цитирай

Home

Мнения: 300
Току-що и аз направих опит да ги забъркам, но без морков и карамфил. Като цяло се получиха добре, само че  не станаха хрупкави като бисквитки, а стоят едни такива меки. Може би не съм нацелила времето за печене или пък количеството е повечко newsm78... Определено ще пробвам пак обаче. Dixi, рецептата е страхотна Peace
Цитирай

Монтана

Мнения: 679
Радвам се, че са ти харесали. Според мен трябва да сложиш още брашно, за да станат по-гъсти и да не се разливат в тавата, иначе много се чупят /когато тестото е по-рядко/. Аз съм ги правила три пъти вече тези бисквити и винаги стават хрупкави. Може би трябва да ги печеш повече... Моята фурна не е с градуси, а на степени. Аз ги пека на три, после намалявам на 2 ако преценя, че отдолу или отгоре се пекат по-бързо /обикновено отдолу/. Трябва да покафенеят отстрани. Вадиш от тавата чак като поизстинат. Отначало са мени, но като изстинат стават твърди и хрупкави.

Морковите не се усещат на вкус. Карамфилът се усеща малко, но не е неприятно. Отначало и аз бях с известни резерви към него, но в крайна сметка стана добре. Smile
Цитирай

София

Мнения: 3 621
И аз я имам тази книжка, но май още нищо не съм пробвала от нея......
Тези бисквитки ми изглеждат много здравословни и полезни, ще ги пробвам тези дни. Имам една смес на "Фамилия Никола" от 4 вида ядки- ще пробвам с тях да видя какво ще стане, ако се получи - ще покажа снимки Hug
Цитирай

Home

Мнения: 300
Втората доза, която забърках, стана по-добре - оставих бисквитките за по-дълго във фурната, но на по-ниска температура - на 150 геадуса. Моркови и карамфил нямах и за това не сложих Smile Наистина като поизстинат стават хрупкавки, но пуста лакомия...не трае  Mr. Green Аз търсих рецепта, защото ми се приядоха бисквити Ревю с овесени ядки и се надявах да докарам нещо подобно на вкус, но приятеля ми каза че тези бисквитки са много по-хубави, пък и знаеш какво наистина има вътре Wink
Цитирай

...

Мнения: 2 726
копнах си рецептата  Peace    ще я пробвам

12 мин. не са ли малко за печене  newsm78
Цитирай


Мнения: 373
Допаднаха ми много тези бисквитки,благодаря за рецептата bouquet
http://www.snimka.bg/photo.php?photo_id=8608339
Цитирай

Монтана

Мнения: 679
12 мин. не са ли малко за печене  newsm78

Ами аз не съм засичала точно колко са минутите, 12 мин. е по рецепта. Моята фурна е на степени, а не на градуси (както е посочено в рецептата) и аз гледах бисквитите да изглеждат добре опечени, да не са бели отгоре, а да са равномерно опечени. Горе-долу толкова е времето, около 15 мин.
Цитирай

София

Мнения: 24
Защо моите стават на малки дупки и трошливи,а и слагам по една супена лъжица и стават като меденки виждам че вашите са малки вие по колко слагат? Иначе са много вкусни мерси за рецептата и трошливи си ги ям, но ми се иска да са хубави като вашите.
Цитирай

...

Мнения: 2 726
12 мин. не са ли малко за печене  newsm78

Ами аз не съм засичала точно колко са минутите, 12 мин. е по рецепта. Моята фурна е на степени, а не на градуси (както е посочено в рецептата) и аз гледах бисквитите да изглеждат добре опечени, да не са бели отгоре, а да са равномерно опечени. Горе-долу толкова е времето, около 15 мин.
     bouquet
Цитирай

Монтана

Мнения: 679
Защо моите стават на малки дупки и трошливи,а и слагам по една супена лъжица и стават като меденки виждам че вашите са малки вие по колко слагат? Иначе са много вкусни мерси за рецептата и трошливи си ги ям, но ми се иска да са хубави като вашите.

Сигурно ти е рядко тестото. Пробвай с повече брашно, сместа да е гъста, като гребнеш с лъжицата да не се разлива в тавата. Да ти кажа, не са малки, поне моите, диаметърът е около 7-8 см... И аз ги оформям със супена лъжица.
Цитирай

Белгия/София

Мнения: 27 490
Копвам си я и аз, изглеждат и звучат супер, преди доста време бях питала за сладки от овесени ядки и Хедра беше дала също интересни рецепти. Ще пробвам и тази и ще се отчета  Smile
Цитирай


Мнения: 707
Луда фенка съм на овеските  Crazy. Ще опитам и тази рецепта!
Цитирай

...

Мнения: 2 726
ето ги моите бисквитки  супер вкусни са , ама на вид са ужасни и ронливи  Tired
Цитирай

Монтана

Мнения: 679
ето ги моите бисквитки  супер вкусни са , ама на вид са ужасни и ронливи  Tired

Снимката ти не се отваря...  newsm78 Не се притеснявай, следващият път ще станат. Аз днес пак ги правих и първата партида също не се получиха добре - станаха както казваш - малко ронливи, но то е защото пак не прецених гъстотата на тестото. Трябва да е мнооооого гъсто, иначе се разливат и стават на една огромна курабийка с големината на тавата.   Mr. Green Вторите пък ги прегорих малко... абе то и фурната ми е една ужасна, освен това имам чувството, че беше по-силен тока... пекох ги между 2 и 4...

И пак за това тесто: на някои рецепти от тази книжка /от която е и ТАЗИ/ ми се струва, че брашното е твърде малко, а уж са изпробвани... С повече брашно - около чаша и половина стават перфектни, ама аз не винаги меря всичко с точност, също и не винаги засичам... АА, днес нямах стафиди, та ги пропуснах, което предполагам също е оказало влияние върху гъстотата, също гледах да си свърша овесените ядки, та поувеличих количествата - на око, разбира се  Laughing Та така. Но третата тава вече станаха супер.  Love
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 27 отговора