Все още не сте се регистрирали? Направете го сега напълно безплатно!!!



запомни ме Забравена парола Активация на акаунт





Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma



1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 27 отговора
Ето какви бисквити направих днес:

Хрупкави бисквити/курабийки с овесени ядки



1 чаша брашно /аз добавих още 1/2, защото тестото не става достатъчно гъсто/
2 1/2 ч.л. бакпулвер /или 1 пакет/
1/2 ч.л. канела
1/4 ч.л. смлян карамфил
1/2 ч.л. сол
1 чаша овесени ядки
1 голямо яйце
1 чаша олио /аз сложих малко по-малко, около 3/4 чаша/
1 ч.л. ванилова есенция
1 чаша захар /по рецепта е с кафява, но аз нямах и сложих бяла/
3/4 чаша кафяви стафиди без семки (аз сложих бели)
1 чаша настъргани на ситно моркови

Смесват се в малка купа брашното, бакпулвера, канелата, солта, карамфила. Добавят се овесените ядки. В друга, по-голяма купа се разбиват яйцето, олиото, ванилията и захарта. Към получената смес се добавя малко по малко брашнената смес и се бърка постоянно. Като се разбърка добре се добавят морковите и стафидите. Разбърква се хубаво. Трябва да се получи гъста смес - като тесто. Намазва се тава с олио и се гребва от сместа с чаена лъжичка с връх и се поставя в тавата. Бисквитките се правят на разстояние 5 см една от друга, защото сместа се разлива. Пекат се в предварително загрята фурна на 190 градуса в продължение на 12 мин (приблизително), докато добият леко кафяв загар. Като се извадят от фурната се оставят за около 2 минути в тавата и после се изваждат.


* Бисквитите стават много вкусни. Твърди са на пипане, но приятни за ядене, хрупкави. Мойта щерка много ги хареса. Вчера ги правих, днес - пак, че бързо свършиха. Smile За съжаление тези, които показвам на снимката не станаха толкова добре като верашните, но вчера не се сетих да снимам.

* Ако ги правите - внимавайте за сместа да е достатъчно гъста, защото иначе стават доста плоски и се лепят по дъното на тавата. Тук (на снимката) ми бяха малко стафидите, затова почти не се виждат, но както и да е. Надявам се да ви харесат.

* Бисквитките може да се замразят във фризер /без да са опечени/ в тавата, след което да се извадят от нея и да се преместят в плик или нещо друго /пднос например/. После, когато ви потрябват, само слагате в тавата готовите бисквитки и печете. Smile

* Вместо моркови може да ползвате ябълки или тиква или комбинация между тях по ваш избор. Също стават добре - лично съм изпробвала всички варианти - не откривам разлика.

* Рецептата е от една книга на Рийдърс Дайджест: "Зеленчуци за здраве".
« Последна редакция: Ср., 14 Ян. 2009, 19:35 от dixi »
Цитирай


Току-що и аз направих опит да ги забъркам, но без морков и карамфил. Като цяло се получиха добре, само че  не станаха хрупкави като бисквитки, а стоят едни такива меки. Може би не съм нацелила времето за печене или пък количеството е повечко newsm78... Определено ще пробвам пак обаче. Dixi, рецептата е страхотна Peace
Цитирай


Радвам се, че са ти харесали. Според мен трябва да сложиш още брашно, за да станат по-гъсти и да не се разливат в тавата, иначе много се чупят /когато тестото е по-рядко/. Аз съм ги правила три пъти вече тези бисквити и винаги стават хрупкави. Може би трябва да ги печеш повече... Моята фурна не е с градуси, а на степени. Аз ги пека на три, после намалявам на 2 ако преценя, че отдолу или отгоре се пекат по-бързо /обикновено отдолу/. Трябва да покафенеят отстрани. Вадиш от тавата чак като поизстинат. Отначало са мени, но като изстинат стават твърди и хрупкави.

Морковите не се усещат на вкус. Карамфилът се усеща малко, но не е неприятно. Отначало и аз бях с известни резерви към него, но в крайна сметка стана добре. Smile
Цитирай


И аз я имам тази книжка, но май още нищо не съм пробвала от нея......
Тези бисквитки ми изглеждат много здравословни и полезни, ще ги пробвам тези дни. Имам една смес на "Фамилия Никола" от 4 вида ядки- ще пробвам с тях да видя какво ще стане, ако се получи - ще покажа снимки Hug
Цитирай


Втората доза, която забърках, стана по-добре - оставих бисквитките за по-дълго във фурната, но на по-ниска температура - на 150 геадуса. Моркови и карамфил нямах и за това не сложих Smile Наистина като поизстинат стават хрупкавки, но пуста лакомия...не трае  Mr. Green Аз търсих рецепта, защото ми се приядоха бисквити Ревю с овесени ядки и се надявах да докарам нещо подобно на вкус, но приятеля ми каза че тези бисквитки са много по-хубави, пък и знаеш какво наистина има вътре Wink
Цитирай


копнах си рецептата  Peace    ще я пробвам

12 мин. не са ли малко за печене  newsm78
Цитирай


Допаднаха ми много тези бисквитки,благодаря за рецептата bouquet
http://www.snimka.bg/photo.php?photo_id=8608339
Цитирай


12 мин. не са ли малко за печене  newsm78

Ами аз не съм засичала точно колко са минутите, 12 мин. е по рецепта. Моята фурна е на степени, а не на градуси (както е посочено в рецептата) и аз гледах бисквитите да изглеждат добре опечени, да не са бели отгоре, а да са равномерно опечени. Горе-долу толкова е времето, около 15 мин.
Цитирай


Защо моите стават на малки дупки и трошливи,а и слагам по една супена лъжица и стават като меденки виждам че вашите са малки вие по колко слагат? Иначе са много вкусни мерси за рецептата и трошливи си ги ям, но ми се иска да са хубави като вашите.
Цитирай


12 мин. не са ли малко за печене  newsm78

Ами аз не съм засичала точно колко са минутите, 12 мин. е по рецепта. Моята фурна е на степени, а не на градуси (както е посочено в рецептата) и аз гледах бисквитите да изглеждат добре опечени, да не са бели отгоре, а да са равномерно опечени. Горе-долу толкова е времето, около 15 мин.
     bouquet
Цитирай


Защо моите стават на малки дупки и трошливи,а и слагам по една супена лъжица и стават като меденки виждам че вашите са малки вие по колко слагат? Иначе са много вкусни мерси за рецептата и трошливи си ги ям, но ми се иска да са хубави като вашите.

Сигурно ти е рядко тестото. Пробвай с повече брашно, сместа да е гъста, като гребнеш с лъжицата да не се разлива в тавата. Да ти кажа, не са малки, поне моите, диаметърът е около 7-8 см... И аз ги оформям със супена лъжица.
Цитирай


Копвам си я и аз, изглеждат и звучат супер, преди доста време бях питала за сладки от овесени ядки и Хедра беше дала също интересни рецепти. Ще пробвам и тази и ще се отчета  Smile
Цитирай


Луда фенка съм на овеските  Crazy. Ще опитам и тази рецепта!
Цитирай


ето ги моите бисквитки  супер вкусни са , ама на вид са ужасни и ронливи  Tired
Цитирай


ето ги моите бисквитки  супер вкусни са , ама на вид са ужасни и ронливи  Tired

Снимката ти не се отваря...  newsm78 Не се притеснявай, следващият път ще станат. Аз днес пак ги правих и първата партида също не се получиха добре - станаха както казваш - малко ронливи, но то е защото пак не прецених гъстотата на тестото. Трябва да е мнооооого гъсто, иначе се разливат и стават на една огромна курабийка с големината на тавата.   Mr. Green Вторите пък ги прегорих малко... абе то и фурната ми е една ужасна, освен това имам чувството, че беше по-силен тока... пекох ги между 2 и 4...

И пак за това тесто: на някои рецепти от тази книжка /от която е и ТАЗИ/ ми се струва, че брашното е твърде малко, а уж са изпробвани... С повече брашно - около чаша и половина стават перфектни, ама аз не винаги меря всичко с точност, също и не винаги засичам... АА, днес нямах стафиди, та ги пропуснах, което предполагам също е оказало влияние върху гъстотата, също гледах да си свърша овесените ядки, та поувеличих количествата - на око, разбира се  Laughing Та така. Но третата тава вече станаха супер.  Love
Цитирай


1-14 от 27 отговора