Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • BE, 2260
 • Мнения: 5 540
Имам почти 5-годишна дъщеря, която като всяко петгодишно си вре носа навсякъде и задава всевъзможни въпроси. Мисля, че вече е време да й обясня за месечния цикъл при жената, за да не се уплаши, ако види случайно кръв. Щеше ми се да изчакам още година-две, но за жалост цикълът ми се върна след 2-годишно отсъствие и не мога да отлагам.
Тя, междувпрочем, е доста добре информирана за бременността и раждането /и двата вида родоразрешение Wink/, но за МЦ не сме говорили изобщо. За нея кръвта е символ на болка и нараняване и се страхувам да не я травмирам с обясненията си.
Дали все пак не е рано? И как да поднеса информацията?

# 1
 • София / Пловдив
 • Мнения: 8 067
Дъщеря ми е на 4г. и също е добре осведомена по споменатите от теб въпроси. Знае и точните наименования на половите органи на мъжа и жената и т.н.
Но съм на принципа за тези неща да говоря, когато тя сама ме попита. Получава ясен отговор от мен, но когато е задала въпрос, т.е. узряла е да разбере и отговора. Аз лично, поне за сега, съм на този принцип. Не поднасям информация на тези теми, от която за момента детето не се интересувало само.

# 2
 • Мнения: 4 966
Не съм чакала определен момент да обяснявам. Моят цикъл си беше налице 2 месеца след раждането и всеки месец виждат как пазарувам превръзки, разнасям се с тях  между банята и кошчето, дори последните 2 г. ме хваща точно на морето и се засичаме там в банята. Т.е. никога не съм крила от тях /естествено, по никакъв начин не съм им привличала вниманието или не съм им показвала кървави превръзки/, че всеки месец имам "кръв от корема" /така го наричат те/. Когато преди няколко месеца попитаха защо се случва това, директно обясних, че всички жени, когато са готови да бъдат майки, получават всеки месец подобно кървене - от онова място в коремчето, където живеят бебетата преди да се родят, защото така коремчето се прочиства. Повече не са питали, но се съобразяват, че в тези моменти мама е по-нервна и не може да вдига тежко.
Все пак, децата ми са момичета и карат 5-та година - при тази акселерация не се знае дали след още 4-5 г. "лелята" няма да ги изненада.

Последна редакция: сб, 11 окт 2008, 11:55 от azaf

# 3
 • Мнения: 2 805
Не съм обяснявала все още, не е дошъл момента. Въпреки, че е на 8г. и все още незнае. Говорила съм си и с други майки от класа и те не са им казали. Децата все още не се вълнуват от това и не проявяват такъв род любопитство.

# 4
 • Мнения: 1 061
Между 5-6 г. обясних на дъщеря си. Тя приема за нормално превръзката, но ме попита, защо я използвам и слагам. Обясних и това.
"Всеки месец в корема на мама се подготвя едно гнезденце, ако мама забременее там се настанява бебето, докато дойде време да се роди. Ако през месеца няма бебе, всичко подготвено за бебето се изчиства, за да се подготви ново чисто гнезденце. За това мама си слага превръзка, защото това, което се изчиства прилича на кръв, но мама не я боли както ако се пореже или удари. Понякога малко я боли коремчето, но това е нормално е не е страшно."
По-принцип обяснявам всичко както е, с думи разбираеми за детето. Така тя знае как се правят бебетата и, че понеже за сега мама и тати няма да правят бебе, на мама и идва МЦ всеки месец. Дъщеря ми е доволна, че и обяснявам всичко и няма теми табу. Не и отговарям никога с "още си малка, когато пораснеш ще разбереш". Ако нещо не може да разбере, след като съм и обяснила няколко пъти и казвам, че може би след няколко месеца, като порасне още малко ще и е по-ясно.

# 5
 • Germany
 • Мнения: 3 885
Моята няма 5 още, но знае долу-горе за какво става въпрос от доста време. Не съм обяснявала специално в стил "ела да ти разкажа нещо от живота", но постепенно от месец на месец и от въпрос на въпрос взе да схваща. Всъщност далеч съм от мисълта, че е наясно що е то цикъл и как протича той, но знае, че е нормално на майките да им се случва от време на време и, че и на нея ще й се случва, когато е достатъчно голяма.

# 6
 • into the blue
 • Мнения: 771
Моята е на почти 6г и все още не ми е задавала такъв въпрос и засега не съм мислила как бих й обеснила  Thinking

# 7
 • София
 • Мнения: 31 597
Аз действам като bim_bam . Обясних на Дияна когато ме попита. Не, че разбра много от нещата.
Наскоро и купих Енциклопедия "Човешкото тяло" (Дияна много искаше да й я купя). И с тази книжка е значително по-лесно да се обяснява.

# 8
 • Stara Zagora
 • Мнения: 1 447
Все още не ми е задавала този въпрос,но ще следя темата с интерес.

# 9
 • София
 • Мнения: 4 813
Вече имам чувството, че винаги са знаели. Първото обяснение получиха, когато видяха дамски превръзки. Всяко следващо обяснение надгражда вече възприетата от тях информация. Но ние така им обясняваме за всичко в бита - от дистанционното и ключовете до дамските превръзки и презервативите.

На твое място за начало бих променила вече създадената асоциация "кръв = болка".

# 10
 • BE, 2260
 • Мнения: 5 540
Янита, точно с това ще започна.
Благодаря ви, продължавайте!

# 11
 • Sofia
 • Мнения: 3 506
Отдавна знаят, не помня кога съм обяснявала честно казано - на 3-3 и нещо трябва да е било за дребната, може би малко повече за брат и. Използвах подобно на това обяснение:

"Всеки месец в корема на мама се подготвя едно гнезденце, ако мама забременее там се настанява бебето, докато дойде време да се роди. Ако през месеца няма бебе, всичко подготвено за бебето се изчиства, за да се подготви ново чисто гнезденце. "

Синът ми често разсмива продавачките в магазина - много обича да ми купува превръзки и тампони Simple Smile А девойката наскоро застреля баща си, който обикновено стои леко настрана от тези обяснения - предстоеше му завръщане от командировка и тя любезно му обясни по телефона как на мама точно в момента и се разрушава гнездицето Laughing

# 12
 • София
 • Мнения: 6 452
Моята дъщеря все още не е проявила интерес...макар, че вижда как мама се гърчи от болка в определени дни....Е, не знам как да я убедя, че няма болка...Майка ми така ме убеждаваше и беше потресена, че мога да припадна от точно тази болка! Така, че не мисля да спестявам истината, че е безболезнен процес...но когато дребната поиска да узнае. Иначе физиология и анатомия на жената/мъжа сме изучили подробно... съобразно възрастта й:35: Joy Joy Все пак мама има биологично образование и не ми беше трудно или неудобно зда го обяснявам.

# 13
 • Стара Загора
 • Мнения: 423
Все още не съм, не е проявила интерес. Но за всички "деликатни" въпроси съм възприела стратегията "Истината и само истината", обяснена с разбираеми думички според възрастта, без грам колебание "ама това сега как да го обясня", без шикалкавене и без измъкване от ситуацията.

# 14
 • Мнения: 4 966
... Е, не знам как да я убедя, че няма болка...Майка ми така ме убеждаваше и беше потресена, че мога да припадна от точно тази болка! Така, че не мисля да спестявам истината, че е безболезнен процес.......

А защо не обясниш, че при някои жени ими болка, докато при други - няма.
Майка ми казва, че винаги е имала много лека и тъпа болка /усещана само при настинка или преумора/. При мен пък болка просто няма и ми трябваха години да се убедя, че някои жени ги боли /докато не видях как братовчедка ми буквално припадаше от болка в един период, докато й се регулира в пубертета/...
И досега, когато някой ми обяснява, че контракцията боли като по-силен мензис, аз питам ка боли при мензис /хем съм раждала 2 пъти и уж знам що е то контракция/...

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт