Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 11 окт. 2008, 15:38 ч.

Как да си направя кьопоолу?

  • 17 685
  • 19
  •   1
Отговори
  • Абсурдистан
  • Мнения: 3 317
Момичета помагайте Praynig
Патладжаните как да ги опека? Може ли на парти грила? Ако да - цели или на половинки да ги пека. После ще изпека чушките. Предполагам за тези два патладжана, които имам ще ми трябват около 5-6 печени чушки. Ще го нарежа това на ситно. И от там какво. Домати да слагам ли, ако да какви сурови ли?

Последна редакция: сб, 11 окт 2008, 21:50 от Гери

# 1
  • Белгия/София
  • Мнения: 27 527
Здравей,
има различни начини за приготвяне на кьопоолу. Зависи от кой край на България и според вкуса.
Аз лично си правя само патладжан, задължително печен на котлон - кьопоолу без опушения вкус не струва  Simple Smile. Пече се цял патладжана винаги. После си го чукам в саханче, не харесвам нарязано или смляно. Добавям сол, чесън, олио и малко оцет. Само това за мен е идеално.  Peace
По стара оригинална рецепта се добавят нарязани орехи и скучкан сухар (галета).
Много хора го правят с чушки и/или домати, но по принцип на кьопоолу не се слагат. Но не пречи, де, кой както си го харесва.
На два патладжана 6 чушки са много, максимум 2.  Peace

# 2
  • Абсурдистан
  • Мнения: 3 317
Благодаря Блонди.
А контлона много ли се цапа като печеш патладжана на котлона? Аз затова мислех в парти грила, ама ако не става ще жертвам и котлона. А доматите, ако изобщо слагам, настъргани и сурови ли ги слагам?

# 3
  • Белгия/София
  • Мнения: 27 527
Ще стане и на грила, няма да има пушения вкус, иначе няма проблем. Цапа се, ако се спука патладжана и изтече вода, което често става, ама се мие после  Simple Smile
Домати не знам какви се слагат  Thinking Май не сурови.  newsm78 От буркан или консерва нямаш ли? Нека някой друг каже за тях, че не съм сигурна  Hug

# 4
  • Белгия/София
  • Мнения: 27 527
Северняшко кьопоолу

2 големи патладжана
1 кг чушки
1 кг зрели червени домати
1 глава чесън
4-5 с.л. Зехтин
1 връзка магданоз
5-6 стръка копър
200 гр сирене
сол

Чушките, доматите и патладжаните се изпичат и се слагат в купа с капак за около 10-15 мин. Обелваме ги. Счукваме чесъна с малко сол и се слага в купа.
След това чушките и патладжана се накълцват и се прибавят към чесъна.
После слагаме доматите, зехтина, ситно нарязания копър и магданоз и се остава в хладилника да се охлади.

# 5
  • Някъде на път....
  • Мнения: 10 279
Аз изпичам и обелвам патладжани и чушки на око. Нарязвам ги на много ситно и добавям зехтин, оцет, сол и счукан чесън. Разбърквам добре и отгоре поръсвам с нарязан на ситно магданоз . Става много вкусно!  Peace

# 6
  • Абсурдистан
  • Мнения: 3 317
Блонди, t_ilieva, благодаря ви много момичета.
Ще го направя компилация между вашите рецепти. Патладжан, чушка, чесън, олио/зехтин, магданоз, оцет, сол. Ако ми дойде кефа мога да настържа и един голям домат, ама може и да не гонаправя.

# 7
  • Мнения: 17
Ако слагам домати ги обелвам, махам "семките", изцеждам върху кухненска хартия и режа на мнага ситно, но не и на ренде защото става много воднисто. Не обичам зехтин и слагам олио, което загрявам на котлон и го изсипвам "цвъртящо" върху чушките, патладжаните, чесъна и т.н. Едва накрая прибавям нарязаните на ситно домати.

# 8
  • София
  • Мнения: 30 939
Патладжани съм пекла във фурна, на кутлона, в чушкопека (стига да влизат). Блонди е права за вкуса на опушено. Домати не слагам. Чушки да, но малко. Чесън задължително.

# 9
  • Journeys end in lovers meeting.
  • Мнения: 3 036
аз всичко си слагам, но и всичко пека на барбекюто да замирише на дърва: два патладжана, 3-4 зелени чушки и един средно голям домат - изпичам ги, обелвам, пъхам в блендера заедно с 3-4 скилидки чесън, сол на вкус и меля за малко. не обичам да е пасирано и оставям да е по-едро смляно. винаги сипвам първо оцет - една-две супени лъжици, разбърквам и тогава бавно започвам да наливам олиото като разбърквам постоянно. олио слагам на око и пробвам на вкус как е  Simple Smile

# 10
  • Мнения: 13 880
Вкусът на патладжана ми идва много силен и го "гася" с 1-2 с. л. кисело мляко. Някои слагат майонеза или смес от двете - все става вкусно.
Патладжан и чушки се пекат идеално във фурната - слагат се на решетката по средата, а отдолу се застила с парче алуминиево фолио, за да капе върху него. Накрая фолиото се изхвърля, а фурната е чиста.

# 11
  • Белгия/София
  • Мнения: 27 527
Вкусът на патладжана ми идва много силен и го "гася" с 1-2 с. л. кисело мляко. Някои слагат майонеза или смес от двете - все става вкусно.

Да, свеки така слага майонеза. Не е лошо  Peace

# 12
  • Абсурдистан
  • Мнения: 3 317
Благодаря ви момичета!
Кьопоолуто ми стана много хубави. Даже не остана. Опекох си патладжаните точно както Блонди каза - на котлона. Ства много бързо пък и после изключително лесно се обелиха. Сложих и едни домат - голям. Накрая го посирах с пасатора, но не съвсем на пюре - малко по на едричко. Ммммммм...... довечера пак ще направя.

# 13
  • Белгия/София
  • Мнения: 27 527
Забравих важен съвет, ама за другия път - след като обелиш патладжаните, се потапят в студена вода за десетина минути. Така падат кофтите неща от патладжана и кьопоолуто става беличко  Simple Smile

# 14
  • Абсурдистан
  • Мнения: 3 317
Забравих важен съвет, ама за другия път - след като обелиш патладжаните, се потапят в студена вода за десетина минути. Така падат кофтите неща от патладжана и кьопоолуто става беличко  Simple Smile

Ами то аз ги измих със студена вода, като ги разрязах на половина - така че почти е станало така. Laughing

Редакция на ключовите думи на тема





Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт