Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 19 отговора

Абсурдистан

Мнения: 3 316
Момичета помагайте Praynig
Патладжаните как да ги опека? Може ли на парти грила? Ако да - цели или на половинки да ги пека. После ще изпека чушките. Предполагам за тези два патладжана, които имам ще ми трябват около 5-6 печени чушки. Ще го нарежа това на ситно. И от там какво. Домати да слагам ли, ако да какви сурови ли?
« Последна редакция: сб, 11 окт 2008, 21:50 от Гери »
Цитирай

Белгия/София

Мнения: 27 528
Здравей,
има различни начини за приготвяне на кьопоолу. Зависи от кой край на България и според вкуса.
Аз лично си правя само патладжан, задължително печен на котлон - кьопоолу без опушения вкус не струва  Smile. Пече се цял патладжана винаги. После си го чукам в саханче, не харесвам нарязано или смляно. Добавям сол, чесън, олио и малко оцет. Само това за мен е идеално.  Peace
По стара оригинална рецепта се добавят нарязани орехи и скучкан сухар (галета).
Много хора го правят с чушки и/или домати, но по принцип на кьопоолу не се слагат. Но не пречи, де, кой както си го харесва.
На два патладжана 6 чушки са много, максимум 2.  Peace
Цитирай

Абсурдистан

Мнения: 3 316
Благодаря Блонди.
А контлона много ли се цапа като печеш патладжана на котлона? Аз затова мислех в парти грила, ама ако не става ще жертвам и котлона. А доматите, ако изобщо слагам, настъргани и сурови ли ги слагам?
Цитирай

Белгия/София

Мнения: 27 528
Ще стане и на грила, няма да има пушения вкус, иначе няма проблем. Цапа се, ако се спука патладжана и изтече вода, което често става, ама се мие после  Smile
Домати не знам какви се слагат  Thinking Май не сурови.  newsm78 От буркан или консерва нямаш ли? Нека някой друг каже за тях, че не съм сигурна  Hug
Цитирай

Белгия/София

Мнения: 27 528
Северняшко кьопоолу

2 големи патладжана
1 кг чушки
1 кг зрели червени домати
1 глава чесън
4-5 с.л. Зехтин
1 връзка магданоз
5-6 стръка копър
200 гр сирене
сол

Чушките, доматите и патладжаните се изпичат и се слагат в купа с капак за около 10-15 мин. Обелваме ги. Счукваме чесъна с малко сол и се слага в купа.
След това чушките и патладжана се накълцват и се прибавят към чесъна.
После слагаме доматите, зехтина, ситно нарязания копър и магданоз и се остава в хладилника да се охлади.
Цитирай

Някъде на път....

Мнения: 10 091
Аз изпичам и обелвам патладжани и чушки на око. Нарязвам ги на много ситно и добавям зехтин, оцет, сол и счукан чесън. Разбърквам добре и отгоре поръсвам с нарязан на ситно магданоз . Става много вкусно!  Peace
Цитирай

Абсурдистан

Мнения: 3 316
Блонди, t_ilieva, благодаря ви много момичета.
Ще го направя компилация между вашите рецепти. Патладжан, чушка, чесън, олио/зехтин, магданоз, оцет, сол. Ако ми дойде кефа мога да настържа и един голям домат, ама може и да не гонаправя.
Цитирай


Мнения: 17
Ако слагам домати ги обелвам, махам "семките", изцеждам върху кухненска хартия и режа на мнага ситно, но не и на ренде защото става много воднисто. Не обичам зехтин и слагам олио, което загрявам на котлон и го изсипвам "цвъртящо" върху чушките, патладжаните, чесъна и т.н. Едва накрая прибавям нарязаните на ситно домати.
Цитирай

София

Мнения: 29 961
Патладжани съм пекла във фурна, на кутлона, в чушкопека (стига да влизат). Блонди е права за вкуса на опушено. Домати не слагам. Чушки да, но малко. Чесън задължително.
Цитирай

Journeys end in lovers meeting.

Мнения: 3 036
аз всичко си слагам, но и всичко пека на барбекюто да замирише на дърва: два патладжана, 3-4 зелени чушки и един средно голям домат - изпичам ги, обелвам, пъхам в блендера заедно с 3-4 скилидки чесън, сол на вкус и меля за малко. не обичам да е пасирано и оставям да е по-едро смляно. винаги сипвам първо оцет - една-две супени лъжици, разбърквам и тогава бавно започвам да наливам олиото като разбърквам постоянно. олио слагам на око и пробвам на вкус как е  Smile
Цитирай

През девет форума в десети

Мнения: 11 503
Вкусът на патладжана ми идва много силен и го "гася" с 1-2 с. л. кисело мляко. Някои слагат майонеза или смес от двете - все става вкусно.
Патладжан и чушки се пекат идеално във фурната - слагат се на решетката по средата, а отдолу се застила с парче алуминиево фолио, за да капе върху него. Накрая фолиото се изхвърля, а фурната е чиста.
Цитирай

Белгия/София

Мнения: 27 528
Вкусът на патладжана ми идва много силен и го "гася" с 1-2 с. л. кисело мляко. Някои слагат майонеза или смес от двете - все става вкусно.

Да, свеки така слага майонеза. Не е лошо  Peace
Цитирай

Абсурдистан

Мнения: 3 316
Благодаря ви момичета!
Кьопоолуто ми стана много хубави. Даже не остана. Опекох си патладжаните точно както Блонди каза - на котлона. Ства много бързо пък и после изключително лесно се обелиха. Сложих и едни домат - голям. Накрая го посирах с пасатора, но не съвсем на пюре - малко по на едричко. Ммммммм...... довечера пак ще направя.
Цитирай

Белгия/София

Мнения: 27 528
Забравих важен съвет, ама за другия път - след като обелиш патладжаните, се потапят в студена вода за десетина минути. Така падат кофтите неща от патладжана и кьопоолуто става беличко  Smile
Цитирай

Абсурдистан

Мнения: 3 316
Забравих важен съвет, ама за другия път - след като обелиш патладжаните, се потапят в студена вода за десетина минути. Така падат кофтите неща от патладжана и кьопоолуто става беличко  Smile

Ами то аз ги измих със студена вода, като ги разрязах на половина - така че почти е станало така. Laughing
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 19 отговора