Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 386
Здравейте, извинявам се че така на бързо пускам тема, която може би я има много пъти, но нямам много време да търся и ще се радвам на бързите ви отговори   bouquet. Та синът ми е на почти 6 месеца, педиатърката му е класически хомеопат и ни изписа при никненето на зъби въпросната Chamomilla 30 CH по 5 гранули вечер. Това не е ли много? Извинявам се за тъпия въпрос, просто навсякъде чета за по 3-4 гранули а ние с тея 5  newsm78. Повече ме притеснява да не би аз да не съм разбрала нещо, а не че педиатърката е объркала.
 Благодаря на всеки, който отговори.

# 1
 • Мнения: 2 675Здравейте, извинявам се че така на бързо пускам тема, която може би я има много пъти, но нямам много време да търся и ще се радвам на бързите ви отговори   bouquet. Та синът ми е на почти 6 месеца, педиатърката му е класически хомеопат и ни изписа при никненето на зъби въпросната Chamomilla 30 CH по 5 гранули вечер. Това не е ли много? Извинявам се за тъпия въпрос, просто навсякъде чета за по 3-4 гранули а ние с тея 5  newsm78. Повече ме притеснява да не би аз да не съм разбрала нещо, а не че педиатърката е объркала.
 Благодаря на всеки, който отговори.


Да ,много са.Гранулите трябва да бъдат разтворени във вода когато се дават.Самият откривател на хомеопатията  Ханеман  е написал колко точно трябва да бъдат гранулите .Той е използвал две-2.В последното си преработено ръководство за хомеопати т.нар Органон -издание  шесто- той е казал ,че е варварско да се ползват сухи гранули,и е предложил нов метод, който лекува нежно пациента,а това става чрез разтварянето на гранулите във вода и след това е дал разбира се опредлен начин на прием, КОЙТО СЕ  ОПРЕДЕЛЯ ОТ ЛЕКУВАЩИЯТ  ХОМЕОПАТ-като се съблюдават  правилата на класическата хомеопатия.


 Ето един от последователите на класическата ханеманова хомеопатия ги е систематизирал нещата за по-лесно разбиране от наша страна.За съжаление е на английски,и няма да мога да ти го преведа.Но се надявам някоя добра душа да ни направи услугата ,че да може да го четем и на български и да  се спре писането по форумите на такива предписвания като 4, 2-3 ,5 Winkгранулки.

 Успех на бебето ти!

http://drluc.com/lecture-public.html


http://drluc.com/lecture-one.html


http://drluc.com/lecture-two.html

http://drluc.com/lecture-three.html

http://drluc.com/lecture-four.html

http://drluc.com/lecture-five.html# 2
 • Sofia
 • Мнения: 8 209
И на мен ми се вижда много. На мен ми бяха изписани Chamomilla 9 CH  по 2-3 разредени във водичка.

# 3
 • София
 • Мнения: 468
Броят на гранулите няма никакво значение.
Хомеопатичните лекарства са динамизирани и това очзначава че те не лекуват чрез количественото натрупване на вещество, както стоят нещата с алопатичните лекарства. Хомеопатичното лекарство лекува чрез способността си да предизвика изменение в жизнената сила на организма като цяло и по този начин стимулира естествените оздравителни способности.
Ако при едно алопатично лекарство има значение дали ще вземеш 1, 2, 5 или 10 хапчета ( и колкото повече вземаш- толкова по силно е въздействието), то при хомеопатичнит елекарства има значение честотата на приема.
„Информацията” която се съдържа в една гранула хомеопатично лекарство се съдържа във всички останали гранули. Така че, дали ще изпиеш 1-5-10 или целия флакон – няма никакво значение. Принципно е достатъчна само една гранула!  Хора предписващи прием на повече от една гранула...са далеч от хомеопатичното мислене – така казва Ханеман (за справка Органон на лечебното изкуство).
За да разберете по-лесно нещата, може да си представите жизнената сила на човек, като една работна домакиня. Докато тази домакиня е заета с миене на съдове в кухнята, ако пощальона звънне на звънеца еднократно, е напълно вероятно домакинята да не го чуе. Ако, обаче пощальона позвъни, пак след минута и после пак, и пак, и пак...няма начин домакинята да не го чуе.
Честотата на приема на дозата хомеопатично лекарство, може да бъде оприlличена на позвъняванията на пощальона.
Нека обобщя – дори човек да изпие цялото шише с хомеопатично лекарство наведнъж, това от гледна точка на жизнената сила е само ЕДИН прием, казано по друг начин хомеопатичните лекарства въздействат като предизвикват качествено изменение в жизнената сила, а НЕ чрез количествено натрупване.

Ханеман (създателя на хомеопатията) в своя Органон на лечебното изкуство акцентира върху важността да се приемат лекарства само в течна форма. Каква е логиката зад това?

Лекарство под формата на гранула не може да претърпи последваща динамизация (повишаване на потенцията). Когато дадем първа доза хомеопатично лекарство, жизнената сила реагира на тази доза и се променя. Ако дадем следваща доза лекарство в същата потенция – тя вече не съответства на жизнената сила. За да повишим потенцията на лекарството е необходимо то да е в течна форма. Ако сме предписали лекарство в потенция 30, не би било правилно да дадем следващо в потенция 200.  „Скокът” е твърде голям. След първия прием на 30 жизнената сила се е променила, но не достатъчно  за дадем 200.
Промяната на потенцията трябва да става плавно и максимално близо да следва промяната на жизнената сила. Такава гъвкавост е възможна САМО с използването на течни лекарства. Допустимо е първият прием да е гранула, но всеки следващ (ако такъв е необходим) трябва да е течно лекарство.

# 4
 • София
 • Мнения: 1 229
Лекциите са страхотни, нямам физическото време, иначе щях да ги преведа.

Благодаря на zonka, че ги сподели   bouquet

# 5
 • Мнения: 2 675
Броят на гранулите няма никакво значение.
 Тогава мога да приема и 80 гранули Wink.Не мога да повярвам,че някои хора не искат да прочетат нещо различно от Шанкаран ,Вермюлен и тям подобните.Не искат да отворят ХАНЕМАН и да видят какво е казал.Дано не ми се налага да съм ви пациент.


 Има ли някой ,който да бъде така добър да го преведе това .И на мен ще ми отнеме доста физическо  време. Това трябва да бъде заковано в информативната тема за хомеопатията, а не противоречивата на места информация,която се появява там.

За тези които ОЩЕ вярват ,че броя няма значение да си отворят ОРГАНОНА и да четем заедно.

# 6
 • високо
 • Мнения: 4 366
отказах се:)

# 7
 • София
 • Мнения: 468
Кой афоризъм предлагате да четем?

# 8
 • No Line On The Horizon
 • Мнения: 2 167
5 гранули не са много щом разреждането е до 30CH. Ако е 200CH тогава са много.

# 9
 • София
 • Мнения: 468
Броят на гранулите няма никакво значение.
 Тогава мога да приема и 80 гранули

Силно безмислено е. Една е достатъчна – и още една, адекватно разтворена за евентуално следващи приеми.
Като ще ползваме Luc De Schepper за критерии, поне да четем от едно и също място: Achieving and Maintaining the Simillimum (Strategic Case Management for Successful Homeopathic Prescribing) от същия автор.

# 10
 • София
 • Мнения: 468
Нека да разгледаме как се приготвят хомеопатичните лекарства – тритурация до 3С след което потенцирането става чрез разтвор. Когато е достигната необходимата потенция и желаем да приготвим гранули от нея, върху филтърна хартия се разстилат гранулите млечна захар и се пулверизират с разтвор на съответната потенция. Така процедират в Хелиос. При Боарон по друг начин стоят нещата.
За да приемем, че броя на гранулите за еднократен прием има значение  за жизнената сила – означава да приемем че количественото натрупване на активно вещество е това което лекува в хомеопатията (по принцип би било валидно за потенции под 12С).
Хомеопатичните лекарства обаче са динамизирани и лекуват имено чрез способноста си да повлияват жизнената сила на динамично ниво.

Ако количественото натрупване на активно вещество (броят на гранулите) имаше значение , тогава от значение е и количеството разтвор попаднал върху една гранула, когато те се приготвят...
Само, че никой, абсолютно никой не може да измери колко точно „микрокапчици” попадат върху една гранула при тяхното пулверизиране, което пък означава че няма две еднакви гранули от гледна точка на количественото натрупване...
Хубаво е че четем, още по-хубаво е когато разбираме и мислим над това което четем, а не го приемаме сляпо и на доверие само защото го е измислил някой велик ум...бил той Люк Де Шепар, Шанкаран, Кулкарни, Шах, Херинг, Ханеман...
Аз каквото съм разбрал, съм го и споделил. Ще се радвам ако има някой мислещ по въпроса, готов да сподели мислите си...за да развием заедно по-голяма дълбочина на разбиране по казуса.

# 11
 • Мнения: 386
Здравейте пак и ви благодаря за отгворите  Hug, може да не се ориентирах много, много, но поне ме насърчихте да чета доста неща. Разбирам, че е важно да се приемат гранулите като се разтворят във вода-аз пробвах, но не мога. Ако може някой да ми обясни и това как става.....те сами могат ли да се разтворят ако ги оставя достатъчно дълго във вода или ....? А също така чух от една приятелка, че не било хубаво хомеопатичните лекарства да се пипат с пръсти-така ли е?

# 12
 • София
 • Мнения: 1 871
Бих искала да попитам има ли връзка между лечебнаата криза и това дали лекарството е под форма на капки или гранулки? И че ако е на капки, няма силна лечебна криза, а същото лекарство ако е на гранулки - има? На мен така ми обясни хомеопата защо ми прави капки, а не ми дава гранули.

# 13
 • високо
 • Мнения: 4 366
Бих искала да попитам има ли връзка между лечебнаата криза и това дали лекарството е под форма на капки или гранулки? И че ако е на капки, няма силна лечебна криза, а същото лекарство ако е на гранулки - има?
Това, което на мен са ми обяснявали е, че когато се дава "през вода", т.е. капките или гранулките се разтварят в малко вода, действието е по-меко и силата на евентуалната криза се намалява. Няма значение дали са гранулки или капки. Но... нека хомеопатите се изкажат по-компетентно...

# 14
 • Варна
 • Мнения: 153
И аз съм давала и съм стигала до 15 топченца, а за пипането с пръсти незнам, но си мисля, че не трябва да имат допир с метал  newsm78 , разтварях ги в стъклена чашка с малко вода и давах със спринцовка или пластмасова лъжичка.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт