Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

на върха

Мнения: 6 462
Провокирана от сладкиша на Мамица, ето ви още две рецепти с мармалад/плодове Smile

СЛАДКИШ 8-ми МАРТ

Казва се така, защото това ми беше първото кулинарно постижение и го правих точно на 8- ми март:) Бях на 8-9 годинки и разбира се мама помагаше. Експеримента завърши трагично - не защото следкиша не стана, а защото като го извадихме от фурната го сложихме на една дъска, която аз в последствие бутнах и всичко замина  35 Та ето и рецептата:

200 гр масло
1 ч.ч захар на кристали
3 с.л пудра захар
3 яйца
2 каф. чаши прясно мляко
2 чаши брашно
1 бакпулвер
мармалад/задушени плодове и орехи

Маслото и захарта се разбиват. След това един по един се добавят жълтъците на 3-те яйца, прясното мляко и пресятото брашно с бакпулвера в него. Всичко се хомогенизира, изсипва се в намазнена тавичка и се пече на 180 градуса около 30-40 мин. Вади се, оставя се да се охлади и се намазва с мармалада/задушените плодове (най- сполучливо става с мармалад от сини сливи). Белтъците се разбиват на твърд сняг, прибавя се пудрата захар и се изсипват върху мармалада/задушените плодове. Произведението се поръсва с орехи и се връща във фурната на най- високото ниво и с включен само горен реотан. Това за 5-10 мин, до като се втвърдят белтъците. После се реже на ромбчета и се сервира!
На мен все още ми е любимия сладкиш Very Happy

А ето сега и една белтъчена торта, която на мен лично в началото ми звучеше много странно, но стана невероятно вкусна:)

ТОРТА БЕЗ БРАШНО

4 белтъка
8-9 пълни супени лъжици захар
300 мл. течна сметана
200-250 гр плодове по избор или някакъв мармалад
4 с.л кокосови стърготини
30 гр масло (и толкоз са много)

Най- връткавата част от цялата торта е печенето на блатовете. Правят се два блата. Всеки се състои от 2 разбити на твърд сняг белтъци, 3 с.л захар и 2. с.л кокосови стърготини. Печенето е малко според фурната, но задължително върху хартия за печене (иначе няма отлепяне после) newsm78 Аз ги слагам на около 150 градуса са 15-20 мин. След това намалям фурната до към 100, отварям леко вратичката и оставям още 15-20 мин, до като се получи нещо леко кафеникаво и твърдо. Оставям го да изстине и внимателно отлепям хартията.
До като се сушат блатовете, почистените и нарязани на кубчета плодове се задушават в собствен сос с останалата захар. Ако пуснат много сок, сгъстявате сместа с 1 с.л нишесте. Най- накрая разбивате сметаната и редите тортата: белтъчен блат, плодов крем/мармалад, сметана, пак блат, пак крем и накря всичко обилно наплескано със сметана.
Аз заради мъжо ня правя с подсладител и се получава една доса лека и не много калорична торта.
Последният път я правих с едни изостанали круши. Малко е невзрачна, но беше предназначена само за мен и мъжлето Very Happy Ето я тук и тук Wink


Цитирай


Мнения: 373
Провокирана от сладкиша на Мамица, ето ви още две рецепти с мармалад/плодове Smile

СЛАДКИШ 8-ми МАРТ

Казва се така, защото това ми беше първото кулинарно постижение и го правих точно на 8- ми март:) Бях на 8-9 годинки и разбира се мама помагаше. Експеримента завърши трагично - не защото следкиша не стана, а защото като го извадихме от фурната го сложихме на една дъска, която аз в последствие бутнах и всичко замина  35 Та ето и рецептата:

200 гр масло
1 ч.ч захар на кристали
3 с.л пудра захар
3 яйца
2 каф. чаши прясно мляко
2 чаши брашно
1 бакпулвер
мармалад/задушени плодове и орехи

Маслото и захарта се разбиват. След това един по един се добавят жълтъците на 3-те яйца, прясното мляко и пресятото брашно с бакпулвера в него. Всичко се хомогенизира, изсипва се в намазнена тавичка и се пече на 180 градуса около 30-40 мин. Вади се, оставя се да се охлади и се намазва с мармалада/задушените плодове (най- сполучливо става с мармалад от сини сливи). Белтъците се разбиват на твърд сняг, прибавя се пудрата захар и се изсипват върху мармалада/задушените плодове. Произведението се поръсва с орехи и се връща във фурната на най- високото ниво и с включен само горен реотан. Това за 5-10 мин, до като се втвърдят белтъците. После се реже на ромбчета и се сервира!
На мен все още ми е любимия сладкиш Very Happy

А ето сега и една белтъчена торта, която на мен лично в началото ми звучеше много странно, но стана невероятно вкусна:)

ТОРТА БЕЗ БРАШНО

4 белтъка
8-9 пълни супени лъжици захар
300 мл. течна сметана
200-250 гр плодове по избор или някакъв мармалад
4 с.л кокосови стърготини
30 гр масло (и толкоз са много)

Най- връткавата част от цялата торта е печенето на блатовете. Правят се два блата. Всеки се състои от 2 разбити на твърд сняг белтъци, 3 с.л захар и 2. с.л кокосови стърготини. Печенето е малко според фурната, но задължително върху хартия за печене (иначе няма отлепяне после) newsm78 Аз ги слагам на около 150 градуса са 15-20 мин. След това намалям фурната до към 100, отварям леко вратичката и оставям още 15-20 мин, до като се получи нещо леко кафеникаво и твърдо. Оставям го да изстине и внимателно отлепям хартията.
До като се сушат блатовете, почистените и нарязани на кубчета плодове се задушават в собствен сос с останалата захар. Ако пуснат много сок, сгъстявате сместа с 1 с.л нишесте. Най- накрая разбивате сметаната и редите тортата: белтъчен блат, плодов крем/мармалад, сметана, пак блат, пак крем и накря всичко обилно наплескано със сметана.
Аз заради мъжо ня правя с подсладител и се получава една доса лека и не много калорична торта.
Последният път я правих с едни изостанали круши. Малко е невзрачна, но беше предназначена само за мен и мъжлето Very Happy Ето я тук и тук Wink



ЗАПИСАНИ!!! Peace
Само как без подсладител, бе мацко??? Съвсем, хич, изобщо???§§§ Rolling Eyes
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.