Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Реклама
  • 13 окт. 2008, 19:06 ч.
  • Преглеждания  3 755  Мнения  4  Онлайн  1
Отговори
  • Мнения: 77
Здравейте моми4ета!Извинете ме за невежеството,но досега не ми се е налагало да се интересувам от това как се мери базалната темп.и дали е с някакав по специален термометар?Е сега ми се налага а незнам как става.Ще ви бада благодарна ако ме просветлите

Реклама
# 1
  • Мнения: 2 869
Що не вземеш да прочетеш закованите теми или пък около тях?

# 2
# 3
  • Мнения: 1 729
Копирам от zachatie.org.

Цитат
Базалната температура

Вашата базална температура - температурата на тялото в покой - е критикуван фертилен признак, защото той е единственият, който ви показва, че сте овулирали, след като овулацията вече е приключила. Той също може да ви помогне да разберете (доколкото точно които сте записали стойностите на температурата) кога точно е настъпила овулацията. Всички останали фертилни признаци показват наближаващата овулация. Графиките на базалната температура могат да покажат също и колко е дълга лутеалната фаза и вие ще знаете кога да направите тест за бременност, ако има такава вероятност, а също могат и да дадат информация дали лутеалната фаза е достатъчно дълга, за да позволи настъпването на бременността. Най-добре е да се използват методът на цервикалната слуз и другите признаци на фертилността в комбинация с графиките на базалната температура.

Данните за цервикалната слуз заедно с графиката на базалната температура предлагат отлични възможности да се определи фертилния статус. След овулацията, жълтото тяло (останките от спукания фоликул, от който се е отделила яйцеклетката при овулацията) произвежда прогестерон. Прогестеронът предизвиква покачване на базалната температура, което е установимо, когато се мери с помощта на специален термометър рано сутринта преди да станете от леглото.

Как да мерим и отбелязваме своята базална температура?

Важно е да се използва специален термометър за базалната температура. Дигиталните термометри също са ефективни.
Дигиталният термометър за базална температура отчита бързо резултат, издава сигнал, когато е достигнал температурата, запомня последната температура и лесно се разчита. Това е важно, когато е замъглен погледа рано сутрин. Добре е да я запишете на тетрадка до леглото си доколкото е възможно най-бързо. Най-добре е да си установите навик къде ще записвате своите данни всеки ден за да не пропуснете или забравите. Липсващи данни за температурата могат да изкривят интерпретацията на вашата графика. Записвайте информацията за температурата си в градуси по Целзий.

Някои основни правила за измерването на базалната температура

Вашите данни за базалната температура ще бъдат много по-надеждни ако спазвате следните указния, а неспазването им може да направи вашата графика трудна за разчитане и анализиране. Важно е да използвате специален термометър за измерване на базалната температура и да я мерите рано сутрин веднага след събуждане. Разбираме, че все пак това са идеализирани условия, които рядко могат да се спазят в нашето ежедневие. Но колкото по-близко сте до тях, толкова по-прецизно и лесно можете да анализирате и интерпретирате графиката си след това.

Мерете температурата си преди ставане от леглото сутрин, защото всички движения могат да доведат до покачване!
Ако използвате живачен термометър, изтръскайте го още от вечерта
Мерете температурата си всяка сутрин по едно и също време!
Мерете температурата си след най-малко 3 часа непрекъснат сън!
Поставяйте термометъра си на достъпно място от леглото за да не ви се налага да ставате преди измерването на температурата!
Използвайте, ако е възможно, един и същ термометър в рамките на един и същи цикъл! Ако случайно се наложи смяна, отбележете го като забележка на своята графика.
Пазете си резервен термометър, в случай че вашия се повреди!
Температурата може да се мери ректално, орално или вагинално, но трябва винаги да се мери на едно и също място, защото е възможно да се различават стойностите на различните места. Някои жени предпочитат да мерят температурата си орално, докато други получават най-добро интерпретиране на резултатите си чрез ректално или вагинално измерване.
Записвайте температурата си възможно най-скоро след измерването. Има много термометри, които пазят последния резултат до следващото измерване. Ако имате друга работа или искате да останете още в леглото можете да я запишете и по-късно, но ние препоръчваме навременно записване с цел да се избегне забравяне или пропускане.
Ако използвате електрическо одеало или възглавничка – поставяйте го в едно и също положение през целия цикъл. Отбелязвайте със забележка неговото използване.
Мерете температурата преди всякакво друго действие – включително ядене, пиене, отиване до банята. Ако има обстоятелства, които не ви позволяват това, измерете я възможно най-бързо след това и отбележете с бележка в данните за съответния ден.
Ако има обстоятелства – временни или постоянни, които възпрепятстват спазването на тези указния, продължавайте да мерите температурата, като се стремите да се доближавате максимално близко до тях. Отбелязвайте с бележки специалните обстоятелства.
Въвеждайте измерената температура ежедневно в клетката за измерена температура за съответния ден.

Фактори, които могат да повлияят на базалната температура

Както е върху цервикалната слуз, със сигурност има фактори, които могат да окажат влияние и върху вашата базална температура. Те трябва да бъдат отбелязвани в полето забележки за всекидневната информация, която се въвежда в календара. Ако тези фактори се появяват сравнително рядко, няма опасност те да компрометират графиката и нейния анализ.

Следните фактори могат да повлияят на стойностите на базалната температура:

треска;
болест или инфекция (дори, когато не са довели до треска);
простуда, зачервено гърло;
лекарства;
алкохол (особено в по-голямо количество). Ако предната вечер е консумирано е важно да се отбележи в информацията за деня;
пушене (ако пушите е добре да преустановите с този навик, когато решите да планирате бременност);
емоционален стрес и напрежение;
физически стрес и преумора;
силни вълнения;
разстройства на съня (безсъние, нощно събуждане, неспокоен сън);
промени във времето за събуждане;
промени на часовата зона поради пътуване;
пътуване;
промяна на климата;
използване на електрическо одеало (възглавница);
промяна на стайната температура;
прекъсване на противозачатъчните хапчета;
кърмене.

Ако не можете да се свържете с календара в определен ден, запишете резултатите си на лист хартия, докато имате достъп до сайта.

Повече за базалната температура

Различно време на събуждане

Една или две стойности на температурата, отчетени в различно от обичайното време в рамките на един цикъл, няма да окажат толкова голямо влияние на вашата графика, особено ако не са достатъчно близо до овулационния период. Обаче, повече от две измервания, направени в различно време, могат да повлияят неблагоприятно върху интерпретацията на вашата графика. Би било полезно да настроите будилник, който да ви буди винаги в един и същ час за да премерите температурата си. Ако партньорът ви става винаги по едно и също време, можете да го помолите да ви събуди, докато измерите температурата си. Ако използвате дигитален термометър, той ще съхрани температурата и като се събудите ще я запишете и въведете в календара.

Нощно събуждане

Ако трябва да ставате през нощта и това няма как да се избегне, като например грижа за малко дете, ако трябва да ползвате банята и т. н., изберете времето за измерване така, че преди това да ви се е насъбрал най-дълъг непрекъснат сън. Например, ако детето става винаги в 6 часа сутринта, мерете температурата си по това време, дори и след това да смятате да продължите да спите. Избягвайте да мерите температура посред нощ, освен ако сте сигурни, че винаги ще се събудите точно по едно и също време през нощта. Температурите, измерени сутрин, показват по-изчистена двуфазна линия и овулацията е по-предсказуема.

Многократно мерене на температурата

Измерването на температурата повече от веднъж на ден може да причини ненужно объркване. Ние препоръчваме изрично да измервате своята температура само по веднъж на ден. Ако се събудите посред нощ или по-рано от обичайното време за ставане и знаете, че ще продължите да спите, задръжте желанието да си премерите температурата. Ако вие премерите своята температура два (или повече) пъти, тогава изберете температурата, премерена по-близо до часа, в който обикновено мерите. Единствената причина да измерите температурата при по-рано събуждане е, ако не сте сигурни, че ще можете да заспите отново. Ако не можете да заспите, изберете температурата измерена веднага след събуждането си.

Работа на смени

Не е невъзможно да мерите своята базална температура, ако работите на смени, но трябва да бъдете доста по-внимателни. Мерете температурата веднага, когато се събудите от най-продължителния сън. Бъдете възможно най-старателни и последователни. В почивните дни мерете температурата, когато най-добре сте си починали, независимо, че е по друго време на денонощието. Отбелязвайте в бележника на календара часа на измерване на температурата. Можете да измервате температурата си и следобед, ако това е времето, преди което сте имали най-продължителния за денонощието сън. Не е правилно да мерите температура, когато сте вече будни и физически активни.

Пътуване

Ако пътувате в диапазона на своята часова зона, просто продължавайте да мерите температурата си по същото време. Може да забележите лека флуктуация, ако климатът е доста по-топъл или по-студен, но това не би трябвало да окаже значително влияние на вашата графика. Отбелязвайте със забележки дните, през които сте пътували, за да може по-лесно да анализирате и интерпретирате своята графика.

Ако пътувате през различни часови зони, объркването се ограничава обикновено до два дни – деня преди пътуването и деня след него. Продължавайте да мерите температурата си по същото време, като спазвате локалното време. Ако сте пътували по време, което не е много близко до деня на овулацията ви няма да има никакви проблеми да разчетете правилно своята графика. Ако специални обстоятелства оказват силно влияние на базалната температура, до степен, при която на нея не може да се разчита, обърнете внимание на останалите признаци на фертилността.

Непостоянни температури

Ако температурата ви е доста непостоянна и променлива, първото нещо, което трябва да направите, е да прочетете указанията за измерване на базалната температура дали я мерите правилно, в един и същи час и със подходящ за целта термометър. Ако въпреки това имате променливи температури, трябва да потърсите и установите кое би могло да е причината за това. Може да обмислите смяна на термометъра или смяна на батерията му. Ако имате няколко цикъла с вариращи температури, въпреки мерките, които сте взели, най-доброто решение да се консултирате с вашия лекар.

Еднакви температури

Ако вашите измерени стойности на температурата са винаги около едно и също ниво, макар и измерени по едно и също време, обикновено е виновен термометъра. Дори да мерите по едно и също време, следвайки стриктно инструкциите, винаги се получават леки флуктуации на температурите. Първото, което е нужно да направите е да проверите термометъра си – или да му смените батериите или да си купите нов. Ако температурите ви продължават да бъдат с еднакви стойности и не забелязвате признаци на двуфазност на графиката си (признак на овулация) и това продължи в няколко последователни цикъла – то е необходимо да запознаете своя лекар със ситуацията.

Карамелчето правилно те е посъветвала, Библиотеката е много полезна.

# 4
  • Мнения: 77
 Stitch blagodarq za iz4erpatelniq otgovor

Реклама


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт