Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 13 окт. 2008, 21:22 ч.

ВНИМАНИЕ ФАЛШИВИ ЛЕКАРСТВА!!!

 • 1 084
 • 6
 •   1
Отговори
 • Тук и Сега
 • Мнения: 2 883
 15 % ОТ ЛЕКАРСТВАТА В СВЕТА ФАЛШИВИ   

10-15 % от лекарствата, които се продават в света, са фалшифицирани. Това е обявил Джон Нютън от отдела за защита на интелектуалната собственост на Интерпол по време на дискусиите на годишната среща на организацията в Санкт Петербург, съобщиха от пресцентъра на МВР.

В африкански страни фалшивите медикаменти стигали до 50 %. Най-често фалшифицирани били лекарствата за сърце, противомаларичните продукти, ветеринарните препарати, козметични изделия.

Фалшивите медицински продукти се разпространявали в промишлени количества и в световен мащаб, което било изключително опасно за живота и здравето на онези, които ги употребяват. В същото време само 53 държави давали данни в информационната система на Интерпол за засечени медицински фалшификати.

Експертите на организацията са показали кадри от разбити фабрики за фалшифициране на медицински продукти, от които е станало ясно, че в тези изделия са влагани не просто опасни за здравето съставки, но и химикали, използвани в пътното строителство например. Само на територията на Африка са извършени 36 ареста на организаторите на такива нелегални лаборатории.

За да се справи с тази нова форма на организирана тежка престъпност, Интерпол започва обучението на полицаи от 26 африкански страни, които да работят по противодействието на производството на фалшиви медицински продукти.

Единодушно делегатите на Генералната асамблея на Интерпол, в това число и България, са подкрепили резолюция, с която са одобрили международното сътрудничество в борбата срещу производството и разпространението на фалшиви медицински продукти.
Документът задължава всички страни от организацията незабавно да предоставят и обменят информация по този вид организирана престъпност чрез базата данни на Интерпол.

http://www.standartnews.com/news/details/id/12432/15-%25-%D0%9E% … D0%98%D0%92%D0%98

Пазарът на фалшиви лекарства гони 100 млн. лв.
Само през август в аптеките в страната бяха открити няколко фалшиви лекарства. Инспекторите от Изпълнителната агенция за лекарствата (ИАЛ) засякоха некачествен антибиотик и нередовни партиди хапчета за отслабване.

От здравното министерство пък предупредиха, че в сексшоповете се продават таблетки и гелове, които не са регистрирани у нас.

Те са представени като хранителни добавки, но съдържат активни субстанции на медикаменти.

Фалшифицирането на лекарства е

много доходен бизнес

По данни на Световната здравна организация около 10% от световния пазар е зает от фалшификати.

Според ИАЛ търговията с нередовни препарати в България е по-малка - около 7-8% от продажбите в аптеките и болниците, което обаче означава, че българите дават около 80-100 млн. лв. годишно за хапчета, които не само че не ги лекуват, но могат и да им навредят.

Според закона за лекарствата фалшиви са всички препарати, които не отговарят на изискванията за производство и търговия на медикаменти в България.

В тази група влизат и продукти, при които е засечено несъответствие на съдържанието с обозначеното на опаковката.

Вчера директорът на ИАЛ д-р Емил Христов разпореди до 48 часа от аптеките и складовете да бъде изтеглен некачествен антибиотик гентамицин (Gentamicin - VETPROM sol.inj. 40mg/ml - 2ml x 10, парт.№020206), производство на "Ветпром" - България, защото съдържанието не отговаря на изискванията.

Преди десетина дни пак ИАЛ блокира и няколко партиди нередовни хапчета за отслабване "Ксеникал" (Xenical) на производителя "Хофман - Ла Рош".

Експерти от Министерството на здравеопазването пък откриха преди седмица, че в магазините за еротични аксесоари масово се разпространяват лекарства, без да имат разрешение за продажба у нас.

От ведомството предупредиха, че употребата на тези продукти може да бъде

опасна за здравето

и посъветваха хората да не ги купуват.

Засечените препарати са таблетките камагра и ловегра, както и геловете "Камагра", "Ловегра" и "Апкалис".

Те се продават като хранителни добавки, но направените лабораторни анализи са показали, че съдържат съставките на известните лекарства за полова мощ виагра и циласил.

Министерството предупреди и за още една опасна хранителна добавка - хрущял от акула. Тя се продава на капсули и е опакована от американската фирма "Ен Би Ти Ай".

Употребата й може да доведе до хранително отравяне, като рискът за децата и възрастните хора е най-голям.

Според Росен Казаков, изпълнителен директор на Сдружението на фармацевтичните производители в България, нарушенията са два вида.

За индустрията фалшифициране означава, че даден медикамент се произвежда от нерегламентиран производител.

Такъв беше най-нашумелият случай миналата година с ампули с марката на "Софарма", които се оказаха пълни със сироп за кашлица.

Това е глобален проблем, затова към Европейската комисия са сформирани работни групи, които започнаха борба с фалшификатите, поясни Казаков.

Другите нарушения са свързани с несъответствия при начина на производство. Тогава от Изпълнителната агенция по лекарствата разпореждат съответните партиди да се изтеглят от аптеките и от складовете и да се унищожат.

У нас

най-често се фалшифицират българските лекарства

на "Актавис" и "Софарма". Доскоро се имитираха най-вече таблетки ацетизал и аналгин.

Проблемът е, че престъплението може да бъде засечено, но извършителите се доказват трудно, затова досега няма осъдени. В страната има 75 официални производители.

Още по-трудно е да се контролират нелегалните медикаменти, които обикновено се продават в градовете и селата близо до границата и са обект на куфарна търговия.

Предпоставка за появата на фалшиви лекарства създава и възможността в рамките на ЕС да се прави паралелен внос, при който препаратите могат да се преопаковат и да се пуснат на пазара от фирма, която не ги произвежда.

Новият закон за лекарствата, който е в сила от тази година, увеличи няколко пъти санкциите за производителите, вносителите и търговците на неразрешени за продажба медикаменти и глобите вече са от 25 хил. лв. до 50 хил. лв.

Един от начините да се заобиколи строгият контрол при регистрацията на лекарствата е препаратите да се продават като хранителни добавки, защото режимът за тях е само разрешителен.

Те могат да стигнат до аптеките, без да се изследват предварително, само като се регистрират в Министерството на здравеопазването.

Хранителните добавки, витамини и минерали не се контролират от агенцията за лекарствата освен в случаите, когато се твърди, че те лекуват заболявания.
http://news.netinfo.bg/index.phtml?tid=40&oid=1088394

# 1
 • Sofia
 • Мнения: 3 506
Полезно четиво, благодаря. Особено за тези, които много обичат да се смеят като се заговори по темата за конспирацията примерно...

# 2
 • Тук и Сега
 • Мнения: 2 883
ЧУЖБИНА

Властта в Европа криела вредни ефекти на лекарства

Странични ефектите на лекарствата са петата най-честа причина за смъртта на пациенти, приети в болница. Въпреки това служби на ЕС и националните правителства са пазили в тайна докладите на фармацевтичните компании за нежеланите последствия от медикаментите им, писа електронното издание "И Ю Обзървър".
Разкритието принадлежи на екип холандски, датски и белгийски журналисти. Те използвали законодателството в Холандия и Дания, за да получат частичен достъп до въпросните документи, които се изпращат периодично до националните власти. Европейската агенция по лекарствата в Лондон също получава докладите. Информацията за пола, възрастта и произхода на пациентите е заличена, за да се защитят личните данни и бизнес интересите на производителите, споделят журналистите.
Холандският в. Trouw и белгийското сп. Knack поместват документите в интернет в сътрудничество с белгийското издание Samvirke. Това се случва в отговор на решението на ЕК да отложи публикацията на нов пакет правила за фармацевтичните компании.
http://www.segabg.com/online/article.asp?issueid=3136&sectio … =4&id=0000702

# 3
 • София
 • Мнения: 2 375
Хранителните добавки, витамини и минерали не се контролират от агенцията за лекарствата освен в случаите, когато се твърди, че те лекуват заболявания
Това е абсолютно вярно,преди няколко месеца имаше тема за добавките,когато го написах никой не го взе в предвид.Това е най-лесният начин да наложиш даден продукт,който има съмнителни качества.
Доста добавки на аптечният пазар нямат съставките,които са написани на опаковката.В този ред на мисли се сещам за едни,които носят името на "Доктор ........",които правят добавки за всичко и доста спекулират със здравето на хората

# 4
 • Горно нанадолнище
 • Мнения: 2 005
Хранителните добавки, витамини и минерали не се контролират от агенцията за лекарствата освен в случаите, когато се твърди, че те лекуват заболявания
Това е абсолютно вярно,преди няколко месеца имаше тема за добавките,когато го написах никой не го взе в предвид.Това е най-лесният начин да наложиш даден продукт,който има съмнителни качества.
Доста добавки на аптечният пазар нямат съставките,които са написани на опаковката.В този ред на мисли се сещам за едни,които носят името на "Доктор ........",които правят добавки за всичко и доста спекулират със здравето на хората
  Peace

# 5
 • гр. Пловдив
 • Мнения: 131
Много полезна информация  Mr. Green 

# 6
 • Тук и Сега
 • Мнения: 2 883
Вместо да пускам нова тема,6те раз6иря тази с:

Корупцията в здравеопазването

40% от българските граждани посочват здравеопазването като сферата с най-голяма корупция. През 2002 година този процент е бил 20. Това сочи изследване, представено в Центъра за изследване на демокрацията на тема "Корупцията в здравеопазването".


Близо две трети от гражданите смятат, че почти всички или повечето лекари са замесени в корупционни практики, като по този показател лекарите се нареждат веднага след митничарите и представителите на правораздавателните и правоохранителните органи, изпреварвайки данъчните служители, политическия елит, министри и кметове.

По споделен личен опит за корупционен натиск, лекарите оглавяват класацията в системата за мониторинг на корупцията, като за последните пет години са се изкачили от четвърто на първо място. Най-често срещаните корупционни практики в здравеопазването са свързани с даването на подаръци или плащането на определена сума извън официално регламентираните такси. Това е типичен случай, в който даващият подкупа е жертва, а не съучастник и облагодетелстван.

Любопитни са резултатите и от анкетите с лекарите. По данни на Министерството на здравеопазването, около две трети от интервюираните потвърждават наличието на такива практики. Най-голям е този процент при помощта при раждане (71%), и при операциите (68%). Значителен е процентът на потвърдилите нерегламентирани плащания за оказване на непрофесионални грижи на болните (хранене, обличане и т.н.), както и за покана за дарение при постъпване в болница (54.5%).


В българския дебат проблемите на здравния сектор, включително високите равнища на корупция, се свързват с липсата на пари. Нещо повече, все повече този проблем се свежда до неадекватното заплащане на лекарите. Внимателният анализ на насоките на реформите обаче показва, че ниското заплащане е по-скоро следствие от лошо управление и недовършени реформи, отколкото причина за проблемите на сектора, се казва още в изследването.
http://217.75.128.36/asp2/s3nArt.asp?media=0&artno=2&art … /24&CDLANG=BG

Лекарите са по-подкупни от ченгетата, министрите и кемтовете. Единствено митничарите и съдиите са no-корумпирани от докторите, Това сочи доклад на Центъра за изследване на демокрацията за 2007 г.
2/3 от хората, участвали в мониторинга на центъра, смятат, че почти всички лекари припечелват на гърба на болните и взимат пари под масата.
Даването на подаръци и плащането на ръка са основните трикове, които прилагат
докторите на пациентите, за да припечелват допълнително, сочат резултатите от допитването.
Лекарите също признават за корупция а болниците, сочат данни на здравното министерство. Най-висока е тя при раждане и операции.Грижи за пациентите по време на престоя в лечебно заведения и дарения при постъпване в болница са останалите случаи, при които докторите искат нерегламентирано пари, казват самите те.
http://217.75.128.36/asp2/s3nArt.asp?media=0&artno=1&art … /24&CDLANG=BG

Редакция на ключовите думи на тема

Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт