Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Реклама
 • 14 окт. 2008, 04:10 ч.
 • Преглеждания  3 516  Мнения  60  Онлайн  1
Отговори
 • usa
 • Мнения: 3 367
Здравейте,
макар да не ни се иска изобщо -една от доста вероятните опции е детето ни да тръгне на частно катол. у-ще (местното държ.е зле,за магнитите има ужасни блъсканици,и може да не се доредим).
Парите ще оправим.
Тревожи ни че ние не сме хич религиозни,не искаме да прекарваме неделята си  на меса,не разбираме изобщо от католицизъм,детето ни обича да се харесва  и е ужасно наивно и баща и има ужас от "промити мозъци". Успоредно с това нямаме избор ако искаме да е добре академично,трябва да се местим, к' в наст.иконом.ситуация намерихме за неуместно. Академ. програма е абсол.ок,но започват с молитва,имат религия клас,един ден от седмицата ходят под строй на меса..
В града има няколко светски частни у-ща , но не са по джоба ни (около 4х цената на катол.школо).
Моля ако нечие дете е в подобно у-ще да разкаже-колко "тежко" е застъпена религията,тези дарения по колко са ,какво става ако не ходим на меса и в дома ни се говори по теми табу-та в католицима, децата страдат ли от 2ния стандарт (у дома не сме религиозни,а в у-ще-да??) и как се справят?
Благорадя предварително!

Реклама
# 1
 • usa
 • Мнения: 2 110
ще следя темата с интерес, че и аз съм в голяма дилема по темата. дано някой сподели опит, че да ме улесни на кръстопътя на потъпкване на принцитите си  Confused... знаейки мнението ми за религията, албена плахо изказа желание да кандидатства в jesuit гимназията, която е едно от най-добрите гимназии в града и в което ще кандидатстват една част от приятелките и. напълно осъзнавам какво му е коствало на детето да повдигне въпроса пред мен и за това ще обмисля вероятността. на 26-ти има опън хаус, ще преглътна и ще отидем. обаче ако се съглася, баща и ще пише есе на тема "какво е религията за мен и защо искам детето ми да учи в йезуитското училище?"
на какво ли не сме готови за децата си???

# 2
 • Мнения: 842
Анет,
радвам се, че започна тази тема. Ние сме пред подобна дилема, дори за при-скуулз, но аз съм в район който не е особено известен с добра система на обучение на нито едно ниво.

От католическо училище до католическо училище има разлика. Проучвахме наскоро при-скуул--комбинация с киндъргартън + елементъри скуул, който е католически. Когато отидохме там за ориентация, имаше свещеник с официални роби. Това не ме притесни толкова, но сутрин част от четената литература е библията. Част от разговорите in the circle time всяка сутрин са на религиозни теми. Има weekend retreats за родители и деца, които са доста религиозно ориентирани. Децата изглежда, че имат поне един католик родител.  Религията е съществена мисия от философията на училището, и се очаква, че децата и родителите ще са участници в тази философия.

Не знам как бих се чуствала на weekend retreat, а не мога да изолирам детето, ако сме част от училището. 

За сега се отказахме от католически при-скуул. Ще следим много внимателно какво става в местното училище като дойде време за киндъргартен и тогава ще решим.  

Не знам къде си точно.  От разговори с принсипълз, учители, и родители, стигнах до заключението, че пъблик скуул в най-добрите квартали на града е за предпочитане.  Сигурна съм, че в големите градове, ако има добри университети, има и поне един-два района с добри училища, особено за елементъри училища.

Дано се обадят родители, чиито деца са вече в католически училища. Аз споделям моя рисърч на тая тема, за моя район.


П.П. Имам смесени чуства за частните светски училища също, особено за хай скуулз. Някои от ценностите, които се прокрадват в тези доста скъпи училища, посещавани от деца на спортни звезди при нас, не ми харесват.  Познавам хора, завършили частни училища, които не са успели много. Познавам и хора, чиито деца са завършили добър пъблик скуул, и са получили пълни стипендии за Харвард.  Съжалявам, ако се отклонявам от темата. Последна редакция: вт, 14 окт 2008, 06:28 от Pixie

# 3
 • usa
 • Мнения: 3 491
Анет, ако парите са наистина причина за решението (католическо вместо светско частно), според мене подслушай на място какво е положението с разни необявени официално контрибуции с т.нар. хуманитарни цели и благородни християнски мисии, които обаче се оказват стабилно допълнение към уж поносимата такса за обучение, в смисъл такса и нещо отгоре. Веднъж присъствах на разговор на майки, в който стана дума за това нещо в едно от религиозните училища, та потърпевшата, която коментираха, се жалвала, че никой не я предупредил, нито пък го очаквала, а поставяли нещата така, че нямало измъкване.

# 4
 • usa
 • Мнения: 2 110
Анет, ако парите са наистина причина за решението (католическо вместо светско частно), според мене подслушай на място какво е положението с разни необявени официално контрибуции с т.нар. хуманитарни цели и благородни християнски мисии, които обаче се оказват стабилно допълнение към уж поносимата такса за обучение, в смисъл такса и нещо отгоре. Веднъж присъствах на разговор на майки, в който стана дума за това нещо в едно от религиозните училища, та потърпевшата, която коментираха, се жалвала, че никой не я предупредил, нито пък го очаквала, а поставяли нещата така, че нямало измъкване.

верно има такъв момент, блажка, но дори с тези `дарения` и `доброволствания` разликата в цените на добро светско и религиозно училище пак не се и доближават. пример, единствената частна гимназия, която бих разглеждала от академична гледна точка, в наше село струва $23к, йезуитската, за която албена пита - $9.5к. просто няма как да ми измъкнат разликата под формата на дарения. факт е, че доброто образование е скъпо. само училище поддържано от институция с големи доходи като държава или църква може да си позволи добро достъпно образование. за наше съжаление държавата няма желание да го направи. колкото и да ми е трудно да го призная, католическата църква малко или много го осъществява и има дългогодишна традиция в това. с цената на изучаване на теология и молитви  smile3511, но все пак го прави.
абе седя от два дни и заради детето се опитвам да се навия, че си струва да го преглътна. не знам дали ще успея, но си обещавам, че поне ще опитам...

# 5
 • usa
 • Мнения: 3 491
Може, миз, на мене на настоящия етап не ми е дилема училището на децата и не съм проучвала, просто неволно подслушах един такъв разговор на непознати за мене майки и съм запомнила, защото не бих се сетила от само себе си за този момент с даренията.
Другият въпрос, разбира се, би бил, кое, доколко и дали изобщо се приспада от данъците?
И от друга страна, дали няма разни активитита, които да влизат в таксата за една светска частна гимназия, и които при други обстоятелства да си плащаш от джоба?
Идеалният вариант е някой от семейството да е учител в такава гимназия, това е случаят с мъжа на моя колежка - в бенефитите му влиза безплатна такса за щерката, безплатна квартира и безплатна храна за семейството, но такива случаи са сигурно 1:10000.

# 6
 • usa
 • Мнения: 2 110
П.П. Имам смесени чуства за частните светски училища също, особено за хай скуулз. Някои от ценностите, които се прокрадват в тези доста скъпи училища, посещавани от деца на спортни звезди при нас, не ми харесват.  Познавам хора, завършили частни училища, които не са успели много. Познавам и хора, чиито деца са завършили добър пъблик скуул, и са получили пълни стипендии за Харвард.  Съжалявам, ако се отклонявам от темата. 

поне за мен не се отклоняваш. частно светско училище за 23к въобще не допускам. без да засягам темата, че дори за едно да успеем с пост и глад да си го позволим, зад него се точат още две и цената става абсолютно извън темата, но по-важното в случая е, че категорично не искам децата ми да попадат в среда единствено на богаташчета. това със сигурност няма да преглътна. а ако едно дете е амбициозно, ще успее дори в калпаво пъблик скул. от където възниква у мен въпроса - достатъчно амибициозни ли са ми децата, че да ги оставя в средата в пъблик скула с 3 хиляди деца, сред които със сигурност има амбициозни, но за повечето са по-важни гримчето, танците и бойфрендите... изобщо мисли много, лошото е, че трябва да се решават задачи, условията на които хич не са ми лесни.

# 7
 • usa
 • Мнения: 3 367
мерси на всички!
блажка,понеже познавайки се,силно ме тревожи елемента на "не е написано,но ти се сещай" питах абсол.директно в 2те у-ща за к мислим. За хора к са в париша таксата е 3-4, за не париши 4.5-6. Паришите получават пликове в к се да слагат стотинки,общо взето по около 1К на година к горе-долу покрива разликата. Част от париша ставаш като попълниш харии и минеш курс да станеш католик ако си признаеш че не си (на к вече бащата на децата взе да се  смее истерично )
Светското школо ,за К,за 1 дете е към 15К,без помагала, ски клубове и пр. 40К не можем да извадим след 2 години,за 12 години напред.
Няма идеален свят,разбира се е права Писки,в свет. има и момент че дори да платим таксата няма да можем да насмогнем на трипове до Европа,крузове,черокита на 18 и пр.
*
Та като подминем парите-проблемът е по-скоро философски Laughing Чудя се дали не го прекалявам,религ.си е част от шаренията на света,сем е по-важния коректор на инфо особено при малките, образов.им е наистина добро,на 20м от нас е Grinning, нямам много избор и пр ooooh! Пъблик ако е гуд е гуд,особено на гинмаз.кол.преп ниво тук, имаме няколко такива с традиции от години,не бих се замислила ако можем да се тикнем там

# 8
 • usa
 • Мнения: 3 491
А ако има пъблик училище, което ти харесва, как стои въпросът с това да плащаш такса за него, и в същото време да живееш в друга община? Защото при нас това по закон е възможно.

# 9
 • usa
 • Мнения: 3 367
блажка ,пробвах,става от 7ми клас нагоре за 3те им колидж преп места,до тогава-тц.И по месторабота пробвах,и дарение предложих (с радост бих дала 5к на година за добро магнет държавно ако ми позволят)-не та не. Баща им вика-да наемем едно студио на съседната улица (к е във великопепен дистр),хем ще имаме скришно място от децата,хем добро у-ще Laughing

# 10
 • USA
 • Мнения: 7 091
Анет, мога да споделя една част от собствен опит + имам една приятелка, чиито деца са в религиозно училище.
Моят опит беше, когато търсихме прискуул за Калин. Една от опциите беше католическо училище, сравнително близо, таксата беше много символична, учителите изглеждаха ОК, отказахме се поради много причини, една от която религията.
Ако нямах възможност за избор, сигурно бих приела, не знам как биха се развили по-нататък нещата обаче.
За приятелката ми мога да кажа това, което ми е споделяла. Не мисля, че има начин да "изолираш" религията, особено ако са малки. Децата попиват като гъби, въпроси и противоречия непременно ще има, от там поставяне под въпрос авторитета на родителите, натиск от съучениците и т.н. За справка само, става въпрос за деца 1-4 клас.
Родителите не са особено религиозни, но са католици, така че не протестират много с/у религиозното обучение.
И аз обаче като Блажка знам ( от приятелката ми), че доста допълнително пари вземат, тя дори се беше хванала да работи доброволно там ( май за сервирането на обяда), за да и намалят допълнителните разходи.
Децата искат да бъдат със съучениците си, така че и по меси се влачат, и по религиозни лагери, а и дори като имат плей дейтс и т.н. голяма част от другите семейства, с които се събират са религиозни.
Моето лично мнение е, че освен ако нямах никакъв друг избор от гледна точка на сигурността на детето например, не бих избрала религиозно обвързано училище. Дори бих се замислила временно за хоумскуулинг( докато намерим друг вариант), но знам че ти нямаш тази възможност, така че не я предлагам.
Да добавя, че аз съм учила и в много елитно училище, както и такова, което беше с лоша репутация, както са писали момичетата по-нагоре, едно дете няма ли амбиция, училището не е от голямо значение.
Много ли са далече пъблик училищата? Дори и да не са толкова добри, дали не е по-добре да си спестиш терзанията около религиозното? newsm78

# 11
 • в тълпата
 • Мнения: 2 563
Седни да почетеш за католицизма и се виж с персонала на училището.

За мен би било важно дали тоя персонал вижда света и отвъд католицизма или държи да вменява католическия светоглед във всеки един момент. Ако е само молитва и меса - това е песен. Ама ако във всеки един момент ще го индоктринират...

# 12
 • usa
 • Мнения: 3 367
Седни да почетеш за католицизма и се виж с персонала на училището.

За мен би било важно дали тоя персонал вижда света и отвъд католицизма или държи да вменява католическия светоглед във всеки един момент. Ако е само молитва и меса - това е песен. Ама ако във всеки един момент ще го индоктринират...
хубаво ме подреди,само дето аз не знам как да преценя дали "държи да вменява католическия светоглед във всеки един момент:' нямам с какво да сравнявам за да преценя,не знам как всичко това би изглеждало през мозъка на 5 год човек; има около 50 подобни у-ща,абсол.невъзможно ми е да интерв.всичките,2те к имам наум ме стряскат все повече затова исках да чуя мнение на някой к го  е живял,на хартия е лесно..
тандури, - държ.по квартал е под академик уоч,не е ? за не добро,това е много зле.

# 13
 • в тълпата
 • Мнения: 2 563
А връзка с родители от същите училища? Може би има някоя Яху група, родителски форуми във вашия град?

Даже може би можеш да вземеш телефони на родители от самото училище. Може да има доброволци, които са пожелали хора да им се обаждат. И задаваш неутрални въпроси и подхождаш with your gut. Като Буш! Това последното е шега де.  Laughing

# 14
 • USA
 • Мнения: 7 091
Анет, щом е такава работата, аз бих записала хлапето. Ще е за първи клас, нали? Не мисля, че една или две години са фатални, но вероятно е добре по-нататък да помислите за по-добър пъблик скуул.  Peace

Аз съм с особено мнение за частните, това е причината да не ги споменавам.

Реклама


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт