Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Варна
 • Мнения: 966
Здравейте,

Проблемът е следният: От както е построен блока в нашия, а и в съседните входове, няма отделени и заведени отделни водомери към ВиК. В кой век живеем? Всеки апартамент си има водомер /половината от тях не са редовни, но това е друга тема/, но е само за вътрешно отчитане. А към ВиК се води само главния водомер като абонат, т.е. целия вход сме един абонат. Човек от входа минава да засича водомерите по апартаментите и събира порите, които после ходи да плаща към ВиК. Само, че не всички съседи са благосклонни да си плащат. Има хора, които не са плащали с години и са натрупали доста големи сметки и не искат да си плащат. Към момента дължимата сума към ВиК е близо 8 000 лв. заедно с лихвите до този момент. Днес получих писмо с последно предупреждение, че ако до 20.10.2008 г. не се издължим следват завеждане на дела за събиране на дължимите суми и спиране на водата. Кажете ми как, ние съседите, можем да накараме редовно неплащащия да си плати задълженията и да се оправят нещата? Нямам нищо против да ни съдят, така поне наистина ще се постигне нещо, но защо ще ми спират водата? Аз си плащам редовно моите задължения, защо ще седя заради някого без вода и то неизвестно колко време? Имат ли въобще право ВиК да ни спрат водата? Моля, някой ако се е сблъсквал с подобен проблем, да сподели как се е решил въпроса.

Ще съм Ви благодарна, ако ми препоръчате и адвокат за подобен род дела.

Последна редакция: пт, 17 окт 2008, 14:45 от lina6.3

# 1
 • Мнения: 352
След като ти си си платила-не могат да ти я спрат. Пази си всички бележки. При нас се получи в блока същото и щяха да спират водата на тези които не са платили. Режат тяхната тръба , която се отклонява и така. След като дойдоха с инструменти-почнаха да плащат веднага. Имаш право да си прекараш водомер вече. Казваш ,че имаш-как така за вътрешно ползване? В тозе случай плащаш вода и за този ,който няма. Как така 2 пъти-не разбирам. След като имаш в апартамента водомер и е заведен във ВИК, не плащаш задължения към общия. Поне при нас е така. Няма да плащаш на хора, които поливат градини зад блока/при нас има/ и си мият колите, я.

# 2
 • Варна
 • Мнения: 966
Точно там е проблема, че водомерите не са заведени във ВиК. За тях всички ние, общо 24 апартамента, сме 1 абонат. И те отказват да ни отделят докато не се издължи сумата, което на практика е невъзможно. Единственият начин е да се съдим и в съда да доказваме кой какво и колко е плащал, но за толкова години ВиК дружеството, незнам защо, не е завело дело.

# 3
 • Мнения: 646
За съжаление  - могат. Нашият блок цяло лято беше "на тръни " заради подобна заплаха. При нас дължимата сума беше над 100 000 лв. за блока. Успяхме да се оправим - като си разпределихме дълга според това кой какво не е плащал, доплатихме една част - и минахме към процедура за създаване на индивидуални партиди. Минаха и отчетоха водомерите. След 1 мас. пак ще минат и тогава видимо ще ни дадат партидите с разпределените суми / от което леко настръхвам /. Друго много важно е ,че водомерите трябва да минават на техничиска проверка на всеки 5 години. Моите са монитиране 2006, на защото били произведени 2002 трябвало и те да минат  Whistling Пане знам ,че няма да имам нищо общо със съседите. Ама е много бавна и тромава процедурата. При нас апартаментите на общ водомер са над . Мисля ,че вие ще се оправите по-бързо и лесно.Успех!

П.П. Незнам обаче как  можете насила да ги накарате да се попошат с/у сумите , които дължат.- Ние правихме поне 3-4- общи събрания на блока , хора аобикаляха по всички апартаменит за събиране на подписи с/у сумите , на тази които дължат. Имаше някакъв малък процент  от документи, които могат да са без подпис. Т.е тези, които дължат като се откирят партидите от ВиК  ще им виси като дълг на точно тези хора. Питайте точно какво се иска от вас обаче, защото може и всяко ВиК дружество да си има различни изисквания.

# 4
 • Варна
 • Мнения: 966
Радостина, благодаря ти за отговора. Ходили сме във ВиК, питали сме. Искат си парите хората, а ние как ще ги събираме не ги интересува. Просто ни трябва адвокат, иначе явно няма да стане.

# 5
 • Мнения: 491
Имат право, защо да нямат?!
При тях има един водомер и една дължима сума. Колко апартамента са навързани на него, тях не ги интересува.
До сега сте си плащали част от дължимото, все едно аз да имам 30 лв. вода, а да платя само 15 лв. С годините ще се натрупа доста солидна сума и разбира се, ще ме спрат.
Предполагам, че нямаш и бележка или фактура за платената от теб сума, което вече си е проблем.
Консултирайте се с адвокат, но доста главоболия ви предстоят.
Успех! Peace

# 6
 • Мнения: 18
Що за циганин трябва да си , за да не си плащаш водата. В блокът на майка ми и баща ми ги има същите извънземни, че те и парното дори не си плащат.
И заради такива, всичко на ред си пати..
Оставете се да ви съдят, барем има полза, въпреки че се съмнявам. Нашите закони ги няма никъде по света, и затова много голяма част от хората не се страхуват от тях..

# 7
 • Варна
 • Мнения: 966
Наистина се надявам да заведат дело. Хич да не, поне ще ни отделят и сумите ще останат като задължения за изплащания, независимо как ще се разделят. Но много се съмнявам това да се случи. От колко години е този проблем в блока и досега не са завеждали дело, само пращат заплашителни писма и това е.

Съвсем наскоро, горе долу заради същите хора бяхме и без асансьор и си носих количката на ръце до 7 етаж всеки ден.. Те обаче никога не са оставали без ток или телефон например. Какви хора има.. направо незнам как ще се разправяме.

Препоръчайте ни някой адвокат бе хора.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт