Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.


Мнения: 1 705
Вчера си купих от "Билла" сушени челядинки. Спомням си божествени я вкус на супа от детството си, но не знам рецептата  Embarassed .
Някой ще ми помогне ли?
Цитирай

Габрово

Мнения: 3 036
Веднага ти давам една -страхотна ,вкусна и обичана в къщи.
1 връзка лук;
челадинки;
3 с.л. олио или зехтин;
1 с.л. брашно;
черен пипер
магданоз;
копър;
1 лимон;
2 кубчета зеленчуков бульон
Първо се нарязва на ситно лука и го задушаваме в мазнината.
след като лукът омекна добаваме гъбите да се задушат 2,3 минути;
През това време разтваряме кубчетата в 1 литър вряща вода;
Изписваме лука и гъбите в бульона и оставяме сипута да ври 10 минути;
След това добавяме размитото в хладка вода брашното,магданоза,копъра,черния пипер и сока на лимона.
Може да се нарежат филийки пшеничен или черен хляб на малки кубчета.
Добре е да се препържат в масло с червен пипер и се добавят при сервиране.
Цитирай

София

Мнения: 5 000
Аз често пазарувам в Била....Къде(в кой сектор)да ги търся тия сушени гъби?  Praynig
Цитирай

София/Света на Диска

Мнения: 3 831
Майка ми прави страхотна супа от челядинки, които сама бере. Love

Прави я подобно на Деси Минкова, но добавя и пасирани варени моркови, както и пасирани варени 2-3 картофа за сгъстяване. И при сервиране гарнира с бита сметана, магданоз или с лъжичка кисело мляко.
А пък обичам да си слагам повечко черен пипер, понеже обичам да ми е по-пикантно, пък и как го обичам този черен пипер... Rolling Eyes
Цитирай

София/Света на Диска

Мнения: 3 831
Сега се сетих друг начин как гарнира майка ми... Става просто неповторимо яроматно и вкусно.

Запържва леко в краве масло печурки или масловки, когато повечето влагата се изпари от гъбите, оставя за малко под капак да се задушат.
След това сипва 2 супени лъжици от задушените гъби в ъгъла на чинията и сипва супата... Този вариант ми е по-любимият. Peace
Цитирай

Белгия/София

Мнения: 27 528
Сварявам два големи картофа с два малки моркова. Добавям подправки - сол или вегета и черен пипер. Пасирам и добавям бучка масло. Сушените челадинки накисвам предварително в гореща вода, после запържвам в масло. Прибавям ги към супата. Става супер  Peace
Цитирай


Мнения: 1 705
desi minkova,  гъбите директно ли се слагат или се накисват предварително?

Аз често пазарувам в Била....Къде(в кой сектор)да ги търся тия сушени гъби?  Praynig
Аз пък пазарувам рядко и не мога да се сетя кой е сектора  Thinking . Случайно ги видях и си взех.
Цитирай

София

Мнения: 3 478
Там където са маслините, консервите
Цитирай

Габрово

Мнения: 3 036
desi minkova,  гъбите директно ли се слагат или се накисват предварително?

Аз често пазарувам в Била....Къде(в кой сектор)да ги търся тия сушени гъби?  Praynig
Аз пък пазарувам рядко и не мога да се сетя кой е сектора  Thinking . Случайно ги видях и си взех.
Извинявай че чак сега видях въпроса ти  Blush
Всички сушени гъби се накисват в гореща вода да увеличат обема си
и хубаво да поемат вода.
Цитирай


Мнения: 836
Вчера си купих от "Билла" сушени челядинки...

Направи ли супата?  Smile
И аз веднъж купих от Билла челадинки, но не усетих онзи специфичен техен аромат.
Едно време ги беряхме с родителите ми по поляните и може би затова после ставаше толкова вкусна супата. 
Цитирай


Мнения: 1 705
Направи ли супата?  Smile
И аз веднъж купих от Билла челадинки, но не усетих онзи специфичен техен аромат.
Едно време ги беряхме с родителите ми по поляните и може би затова после ставаше толкова вкусна супата. 
Още не съм, защото сме в ремонт и днес ще изнасят старите мебели от хола  ooooh! .
Тези гъби са вакуумирани и дори през опаковката се усеща аромата им  Whistling . Затова нямам търпение да я направя, а да си призная често, често я мириша тази тарелка, точно заради аромата  им  Mr. Green .
Цитирай


Мнения: 836
Направи ли супата?  Smile
И аз веднъж купих от Билла челадинки, но не усетих онзи специфичен техен аромат.
Едно време ги беряхме с родителите ми по поляните и може би затова после ставаше толкова вкусна супата. 
Още не съм, защото сме в ремонт и днес ще изнасят старите мебели от хола  ooooh! .
Тези гъби са вакуумирани и дори през опаковката се усеща аромата им  Whistling . Затова нямам търпение да я направя, а да си призная често, често я мириша тази тарелка, точно заради аромата  им  Mr. Green .

Като я сготвиш непременно да споделиш.
Да знам, дали да тичам до Биллата и аз.  Very Happy

Цитирай

в капчица роса

Мнения: 800
задушавам челадинките ( цели и без това са дребни, ако има някой великан го режа на 2) с масълце, морковче на дребно нарязано. Замържвам и брашно 2 лъжици. Добавя се вода, като заври водата ориз слагам. Вече в чинията слагам лъжица течна сметана. (на супата от печурки слагам кофичка заквасена сметана в цялата тенджера)
Цитирай

къде ли не

Мнения: 774
Едно време ходехме за гъби и баща ми правеше следната супичка от тях:

Сваряват се челядинките, лук и морковчета. Добавя се малко ориз. Най-накрая се запържва 1 с. л. брашно в малко масло и се прибавя към супата. Добавя се сол и черен пипер. Оставя се да поври още 5 мин. Сервира се с нарязан магданоз. Много вкусно беше!

Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.