Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
  • гр.Пловдив
  • Мнения: 455
Здравейте!
Ще ви бъда много благодарна,ако ми помогнете и ми датдете съвет как да постъпя.
Детето ми навърши 2 години и се върнах на работа.А съм военнослужеща.Когато бях в майчинство ми закриха поделението,в което работех и вече съм в ново /да не споменавам,че искаха да ме уволнят,когато бях в майчинство,но това е друга тема/.На новото място се изненадах,като ми казаха,че трябва да давам дежурства и тъй като закона не позволява на майки с деца под 6г да работят между 22 и 6 часа,началника измислил майките с деца да дават дежурства от 7 до 19 ч.А аз съм и самотна майка и се грижа сама за детето си.През деня е на ясли и няма кой да ми го взема по-рано,за да мога аз да давам тези дежурства.Работното ми време е от 8 до 17ч,което ме устройва чудесно.
Какво знаете за извънреден труд при самотна майка с дете на 2 години?Към кого и към какава институция трябва да се обърна?
Благодаря ви!

# 1
  • СОФИЯ
  • Мнения: 8 742
Симона, при военизираните структури /МО, МВР и пр./ възникването, изменението и прекратяването на правоотношенията, както и особените права и задължения се различават от общия случай. При вас има специални закони, уреждащи това. говоря съвсем наизуст, по стари спомени и разговори т.е. мътна и кървава ми е Със сигурност обаче не сте по КТ. Възможно е и да има препратки към него, все пак. Виждала съм акт за прекратяване на такова правоотношение по взаимно съгласие и то се нарича "Заповед за уволнение" - уволняват ви от служба. Обезщетенията също са различни и в много по-големи размери.

Ако мислиш, че все пак с нещо мога да бъда полезна тр. да уточниш за начало по кой нормативен акт е възникнало правоотношението ти с конкретната военизирана държавна структура. А аз мога да започна да ровя от А и Б.

Иначе копвам общите разпоредби за извънреден труд от КТ:

Извънреден труд

Определение и забрана
Чл. 143. (1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., бр. 25 от 2001 г.) Извънреден е трудът, който се полага по разпореждане или със знанието и без противопоставянето на работодателя или на съответния ръководител от работника или служителя извън установеното за него работно време.

(2) Извънредният труд е забранен.

Допустимост по изключение
Чл. 144. Извънреден труд се допуска по изключение само в следните случаи:

1. за извършване на работа във връзка с отбраната на страната;2. (доп. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., изм., бр. 19 от 2005 г., доп., бр. 102 от 2006 г.) за предотвратяване, овладяване и преодоляване на последиците от кризи или бедствия;


3. (изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) за извършване на неотложни обществено необходими работи по възстановяване на водоснабдяването, електроснабдяването, отоплението, канализацията, транспорта и съобщителните връзки и оказване на медицинска помощ;


4. (изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) за извършване на аварийно- възстановителни работи и поправки в работните помещения, на машини или на други съоръжения;


5. (изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) за довършване на започната работа, която не може да бъде извършена през редовното работно време - ако прекъсването й може да доведе до опасност за живота или здравето на хората и до повреждане на машини и материали;


6. (нова - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) за извършване на усилена сезонна работа.

Чл. 145. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., отм., бр. 25 от 2001 г.).
Продължителност
Чл. 146. (1) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Продължителността на извънредния труд през една календарна година за един работник или служител не може да надвишава 150 часа.

(2) Продължителността на извънредния труд не може да надвишава:


1. 30 часа дневен или 20 часа нощен труд през 1 календарен месец;


2. 6 часа дневен или 4 часа нощен труд през 1 календарна седмица;


3. 3 часа дневен или 2 часа нощен труд през 2 последователни работни дни.


(3) Ограниченията по предходните алинеи не се прилагат в случаите на чл. 144, т. 1 - 3.

Недопустимост на извънредния труд (Загл. изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.)
Чл. 147. (Изм. и доп. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) Не се разрешава полагане на извънреден труд от:

1. работници или служители, които не са навършили 18-годишна възраст;


2. (изм. - ДВ, бр. 52 от 2004 г.) бременни работнички или служителки;


3. (изм. - ДВ, бр. 52 от 2004 г.) майки с деца до 6-годишна възраст, както и майки, които се грижат за деца с увреждания независимо от възрастта им, освен с тяхно писмено съгласие;


4. трудоустроени работници или служители, освен с тяхно съгласие и ако това не се отразява неблагоприятно на здравето им съгласно заключение на здравните органи;


5. работници или служители, които продължават образованието си без откъсване от производството, освен с тяхно съгласие.


(2) (Изм. - ДВ, бр. 83 от 2005 г.) Не се разрешава полагането на извънреден труд, освен в случаите по чл. 144, т. 1 - 3 от работници и служители, за които е установено намалено работно време по чл. 137, ал. 1, т. 1.

Отказ за полагане
Чл. 148. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Работникът или служителят има право да откаже полагане на извънреден труд, когато не са спазени правилата на този кодекс, на друг нормативен акт или на колективния трудов договор.
Отчитане
Чл. 149. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) Работодателят е длъжен да води специална книга за отчитане на извънредния труд.

(2) Положеният извънреден труд се отчита всяко полугодие пред инспекцията по труда.

Заплащане на извънреден труд
Чл. 150. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., бр. 52 от 2004 г.) За положен извънреден труд се заплаща трудово възнаграждение в увеличен размер съгласно чл. 262.

# 2
  • гр.Пловдив
  • Мнения: 455
мама САННЯ,Благодаря за изчерпателния отговор!  bouquet
Когато имам повечко време ще разкажа по-подробно.Всичко хубаво!

# 3
  • гр.Пловдив
  • Мнения: 455
Здравейте!
Работя в МО от 5 години.Имам подписан договор за още 3 години.Първо искам да споделя с вас,че се опитаха да се подиграят с всички майки в системата,които по времето на съкращенията в Армията бяха в майчинство.Накараха ни да ходим по другите поделения и да си търсим свободни места,а това не беше никак редно.По закон са длъжни да ни предложат на друго място длъжност и от там да ни изплащат майчинството.Но всеки се оправи,както може.Уж като си в майчинство законите са на наша страна,а то се чудех към коя институция да се обърна.То цялата ни държава е такава,затова сме на този хал....... #2gunfire
А що се отнася до даването на дежурства,което по мое мнение мисля,че трябва да се говори за полагането на извънреден труд-след като е в извън работно време,или греша!?
Та аз съм и самотен родител.И както можете да се досетите сама си водя и си вземам детето от ясли.И това да съм на работа до 19 часа означава ,че няма кой да ми вземе детето от ясли.
Написах рапорт до командира на поделението и той го върна без отговор.Това означава,че нито ми разрешава да не давам наряди,нито ме задължава.Защото отговори ли ми ще имам документ и ще мога да го използвам срещу БА.
Ще съм ви благодарна да ми дадете съвет или да ми помогнете.

# 4
  • СОФИЯ
  • Мнения: 8 742
Тази и др седмица съм без АПИС, а без него ми е трудно да ровя в нова за мен норамативна уредба.
Дежурствата мисля са си извънреден труд и дори при вашите спец условия, според мен, не би следвало да са вменени в задължение при случай като твоя.

За рапорта не ми стана ясно - върнал ти е самото писание, така ли? Не ги ли завеждате в регистър?
От комфронтация с шефа, без да си наясно с точните си права няма да спечелиш нищо, за съжаление. В системата на МО има доста жени, вероятно не си първата, к изпада в подобна ситуация. Вероятно има с кого да поговориш, относно чисто практическата страна на въпроса.
Та съветът ми е да не бързаш, к съвсем не означава, че тр да се примириш!

От аргументирани искания и действия вероятно би имало ефект. Съжалявам, че не мога да съм по конкретна.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт