Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 19 окт. 2008, 07:44 ч.

4-та магрибска естетско - любопитна и ежедне&

 • 17 006
 • 301
 •   1
Отговори
 • BG/MA - там, където оставих сърцето си
 • Мнения: 110
Здравейте! Добре дошли при упоритите бъбривки, свързани в Магреба по пътя на сърцето или любопитсвото.
Да се потопим в топлото усещане за живота и неговите цветове и да поговорим и за ежедневните неща!


Настанете се удобно!


Последна редакция: нд, 19 окт 2008, 08:07 от akhyal_katya

# 1
 • BG/MA - там, където оставих сърцето си
 • Мнения: 110
То май ви карам да полегнете, но това е в случай че тръгне мохабета и да не се притесните, че ще окъснеете. И снимки ще направим.  Party

Хайде сега - от мароканки - "терена", марси, черпи но една червена манджа, от Шилан и Шиар, дтти, магдето и амал чакаме сладките, Невена рано я видях отиде за кроасани, криси, дай по едни бонбони "Моцарт" - и тях ги обичаме, свеар и нейните момичета са царе на мсиммен. Жълтурчето раздаде покривките на една кука в Мароко и сега няма на какво да постелем, има една приказлива мама Надия Жасем, ама тя е от другата диуания... тука не идва -ела Наде, дала е в плен на баничките и красотите и условностите на България. Еврейските момичета и те да почерпят по нещо сладичко, може и фалафел, а от МуфидаHug очакваме тортичка с бисквити - примерно. Науел понеже кара шофьорски курс, ще я чакаме да ниразкарва с колата, че обичаме и да се  возим. И на ОлдСпорт няма да й се размине без да почерпи по нещичко, когато влиза тук! 

Ние пишем в тази тема, и другите са добре дошли.

Ако няма въпроси за бита, почвам с разкари за тероризма и жените в политиката!  Grinning Heart Eyes   

           

# 2
 • Мнения: 319
a Kate nadiavam seda razkazvah pove4e za tezi nehta.Az vi 4eta,no niamam mnogo vreme sa pisane.

# 3
 • по пътеката
 • Мнения: 3 107
я да се запиша с :


# 4
 • в средата на мъглата
 • Мнения: 3 804


ето ги и сладките

# 5
 • BG/MA - там, където оставих сърцето си
 • Мнения: 110
Марси, деси, какви десертчета само! То това ми трябва ... десертче, и днес съвсем изпуснах края на разумното хранене.
   
Момичета, днес много сладичко си хапвам, да не ми е уроки, но много обичам кестени. Не правя често, но купих доста хубави от едно магазинче до нас и нито един не е развален. Сварих ги и .... белих и ядох, солих, колкото и да не е полезно.

А за жените в политиката – има и дами в мароканското правителство – това са министърката на образованието и на социалната политика – ако не се лъжа. Може да има и други. В парламента на страната има 35 жени.
Обичаният от всички – дори и от тези, които го упрекват заради огромните харчове, монарх Мохамед 6-ти е проводник на реформи в обществения живот. А да, в Агадир има едно плато и на него пише, сега ще цитирам по памет: че за Аллах и Монарха е присъщо да се говори добро. 
Ключово важни за жените изобщо, а и най-вече за мароканските снахи, са промените в Семейния Кодекс.
За мароканки е от значение, че вече и децата, чиято майка е мароканка могат да имат гражданство. Само до преди 4 години то се даваше само на деца, чиито баща е мароканец. Жените имат и правото на някои решения за живота и грижите за децата.
Мароканското гражданство и паспорта са важни за по-нататъшния живот на детето – имоти, наследство, самоопределяне и самосъзнание. За мароканските родители – познавам няколко семейства, в които майката е европейка, липсата на марокански паспорт на внучето и това, че снахата още не се е съгласила детето да участва в процедурата по издаване на свидетелство за мароканско гражданство – ако не е родено в Мароко, е източник на доста напрежение. Имаме познато семейство, което само балансира между двете роди, а мароканската страна – на бащата родата казва „ние да не сме по-долу?” 

Това,че и майка мароканка може да даде гражданство и паспорт, е начин да се признае равнопоставеността и на двамата родители. Това дава самочувствие и на самотните майки. Преди 20-тина години, процедурата за получаване на „граждански статус” на дете, родено извън брак трае до 3 години и детето се записва в годината, в която му се издаде акт за раждане с името на единият родител – в случая - майката. Мисля, че е имало по-лека процедура за вписване, асо майката междувременно се е омъжила, но пък кой ще я вземе с едно бебе без татко на ръце - не е много лесна тази работа.
За тези вписвания, млечни сестри и други форми на отглеждане на децата в берберското семейство мога да разкажа с много подробности, че ми е пред очите, но ще се въздържа.                       
На обществено ниво, Мароко се подготвя за предстоящите избори през 2009-та.
На 14.10.- денят на жената, мароканското правителство обяви нови мерки за насърчаване на обществената ангажираност и политическа активност на дамите.
От 2005-та година в Мароко съществува движение „Гласове за демокрация” и работи на принципа на неформалните сдружения.
Сега се борят за въвеждането на квотния принцип на местните избори, за да могат да бъдат овластени повече жени – т.е. да участват в дейността на общинските съвети.
Предвижда се и финансиране на проектен принцип, за онези партии и групи, които искат да дадат възможности на повече жени да участват в политиката.
Аз няма да се пробвам, нито като снаха, нито като консултант, че подозирам, че моите хора няма да са щастливи, ако с един скок се отзова в политиката.   

Момичета, от петък ми се разраниха ушите – от рамките на очилата и нямам търпение утре да ида и да видя какво да правя – да сменя рамките или за ми ги променят малко – тази част, която е на ухото. Сега си ги намествам така, че да не дразнят, но пък така променям ъгъла на „виждане” и ме боли глава, ужасна работа. Лепенката ме дразни, не е лесна моята, не е.                             

         

# 6
 • Мнения: 914
Здравейте   исках  много  да пиша  но  няма  да  мога  за сега   Tired

само  на  бързо   


Кате  ,от кога  е  в  закон   да  се  получи  гражданство    от майката Не съм  в  курс  с  политиката   и  законите  че  нямам  време  но  интересно 

нали  не  се  признаваше до  скоро  newsm78

а  и още  нещо   

когато    отидохме  да  се   договаряме  за  клиниката  дето  ще  раждам  ни казаха  да  си  приготвим  акта  за  брак  и  карта  за  мютиела   

ако  нямаш брак  или  си  бременна  под   16  години      се  вика    полицията   Peace


детето  се  взема  а  майката  и  вероятния баща  се  отправят  в  затворадаже  и  това  е  причина  много  от  браковете  за  под  16 год  да  се  прекратят   или  много  от  тези  момичета  раждат  у  дома  като  се  крие 

Знам  че  имаше  доста дебити    за  тази  граница  на  възрастта  дали  да  е  на  16  или 18  години  но  незнам  докъде  се  стигна    newsm78
Бях  слушала  и  Юсуф  Кардауи    да  защитава  тази  възраст  като  се  аргументира  че  момичетата  имат  право  да  получат  образование   Peace


а  като    участник  в  изборите  имаш  право  само  ако  имаш  мароканско  гражданство  ,за  което  се  подава   след  пребиваване  над 5 години 
 и  процедурата  не  е  лесна

за   свекървите  и  снахите   много мога  да    пиша   но  за  сега      стига   Laughing


мсиммен    утре  на  фото  а  по настоящем    след  като  родя   Mr. Green


на  всчики     bouquet

# 7
 • BG/MA - там, където оставих сърцето си
 • Мнения: 110
Зачитам се в Мудауана веднага за гражданството, защото особено се интересуваме от промяната. Не съм мароканска майка, но заради тези условности, се запознах в мъжа си -  при първата съвместна работа, се наложи по негово настояване да обсъдим документите по гражданското състояние. Говорихме – аз слушах поне 3 часа.
Та, промяната на Семейния Кодекс от 30 юли 2005-та, обявена публично от Монарха М6 гласи, че „дете, родено от майка-мароканка има правото да получи гражданство.”
Тази промяна се налага, за да се запази националната идентичност, желанието да се запазят децата, да се постигне равноправие между мъжете и жените. Старото  положение дискриминираше и мароканките, омъжени за чужденци. От една страна, е възможно те да са нарушили религиозните правила като се омъжват за не-мюсюлмани, а от друга – да накарат децата си да страдат, тъй като не могат да получат гражданство.

За сключването на брак – последно остана 18 години – по решение на младите хора и на 16 години – със съгласието на родителите и съдебно решение и само при изключителна необходимост. Причините бяха – необходимостта от образование, както свеар спомена, способността да се води осъзнат семеен живот, самостоятелността.                     

# 8
 • BG/MA - там, където оставих сърцето си
 • Мнения: 110
Европейският Съюз дава „приоритетен статус” на Мароко


В продължение на 9 години, Мароко работи за получаването на приоритетен статус на Мароко и на 13 октомври Комисарят по външни отношения и политика със съседните страни обяви това важно решение. Така ЕС ще насърчи демократичните  реформи в страната.
Така 40-милионната страна, която е само на 35 км от Съюза на 27-те – по Гибралтар, получи приоритетен статус при съвместната работа в социалната и икономическата сфера. И сега, милиони поданици на Мохамед 6-ти учат, живеят и работят в ЕС, а региони от Канарските Острови са станали марокански територии. Съответно в Магриба има градове, в които всеки 3-ти – или във всяко 3-то семейство има работещ в Европа,
Това е първата северноафриканска страна, която получава статуса на приоритетен партньор-като признание на реформите, осъществяващи се във всички сфери на живота. Ето как Магриб ще получи по-добър статус при търговски преговори и ще доведе до повече ефективни споразумения за свободно движение на стоки.
За Министъра на Външните Работи Тайер Фихри, признанието на ЕС и гарант, че в Мароко ще има по-добра юридическа система, ще има законова страна, икономически реформи, социално включване и преодоляване на бедността.
Според официалните споразумения, Мароко не е страна-членка, а страна-партньор на ЕС.
Сега в сила ще бъдат търговските споразумения на Европейското икономическо пространство и ЕС. Ще влезе в сила и признаването на правото на интелектуална собственост, движението на капитали и устойчивото развитие.
Мароко ще има достъп и до дейността на европейските агенции за управление на сигурността, до проектите за управление на кризи и редовни официални срещи на политическо ниво.     
Според министър Фихри, новият статус дава на Мароко всичко друго, освен институциите. Европа дълго време търси страна-модел, в която да приложи реформите в политическия, икономически и социален живот. Мароко е тази страна, тъй като е най-напреднала от всички останали страни от Магриба.
За повечето жители на Мароко, решението означава едно – повече инвестиции, повече сигурност и борба с ислямизма, който дава лоша представа за цялата страна.
Правителството обаче има по-сериозна роля.
Ролята на приоритетен партньор носи повече привилегии, но най-вече – задължения и усърдие при прилагането на реформите.       
За активистите от Демократичната партия на амазигите, Европа трябва да откаже статуса на приоритетен партньор, тъй като страната не зачита човешките права. За ЕС обаче, ресурсите на Мароко са много необходим актив, особено при световната финансова криза.

# 9
 • Мнения: 319
Свеар не можах да разбера нещо за Тунис спазва ли се стриктно това да не се носи флуар в държавни у4реждения.Предполагам има закон затова.
Кате,дано по скоро и Мароко стане държава с по светски нрави и придобие по добър имидж пред"властелините на света".А това с твоята мама ще ти кажа само едно от ли4ен опит с моята властна,амбициозна и про4ие родителка.На такива им трябва време ,малко пове4е търпение и най важното отстоявай себе си ,защото всеки път когато отстъпвах като щерка,която оби4а мама,същата мама ми се ка4ваше на главата отгоре с презумцията 4е е права,мисли за мен и моето добро.Не ми се навлиза в подробности,но сега всеки си знае мястото и много,много не шава и не надава глас.

# 10
 • по пътеката
 • Мнения: 3 107
светле ,ето го закона в първата му 4аст, от миналата година е, това,което катя е цитирала е датата на решението на краля да се внесе за обсъждане и в подходяща форма да се изготви, просто проект, което сега ве4е е реален! Texte intégral du Code de la Nationalité Marocaine (PDF)    Loi n°62-06 publiée au B.O. n°5513 du 2 avril 2007, modifiant et complétant

le Dahir n°1.58.250 du 6 septembre 1958 relatif au code de la nationalité marocaine
http://www.consulatmarocmilan.it/Menu_fr/code_nationalit%C3%A9.html
ето и линка!         

 

 

 

Attribution de la nationalité marocaine par

la naissance d'une mère marocaine

 

Loi n°62-06 publiée au B.O. n°5513 du 2 avril 2007, modifiant et complétant

le Dahir n°1.58.250 du 6 septembre 1958 relatif au code de la nationalité marocaine

 

 

Article 6 : « est Marocain, l'enfant né d'un père marocain ou d'une mère marocaine. »

# 11
 • BG/MA - там, където оставих сърцето си
 • Мнения: 110

Мерси, марси! Много точно включване. Според мен, възможността майка мароканка да даде гражданство е и начин да се управлява добре семейното /родовото/ имане, да се поддържа интереса към Мароко и на децата с чужбина. Има и страни, с които Мароко е в споразумение за признаване на двойното гражданство.
Има обаче и една голяма група марокански момичета, който влизат в трудната група “самотни майки” и носят последствията от това. Животът им е труден, а и като се прибави дете без гражданство или с дълга процедура по издаване на акт за раждане, то тогава и грижите за здравето,  и общественото положение е възпитанието –особено в Масаа Драа, това около Агадир /кой ще води момченцето на джамия/, животът на жените все още е подтискащ и страшна борба.
Има още и още една група на “пепеляшките”. Това са момичета на възраст от 12-16 години, които работят като домашни помощнички в семействата в големите градове. Ако имат щастие, то ще бъдат изпратени в семейства на по-състоятелни роднини и няма да бъдат бити, ще получават здравни грижи /зъболечение примерно/, ще ходят на училище – може и това да са следобедни занимални, но е много много рядко, няма да забременеят – случва се и това. Центрове на “пепеляшките”  са Агадир, Фес, Мекнес, Казабланка, Рабат, Танжер, Есауира. Момичетата се грижат за чистенето, прането, ако има деца – водят ги и ги вземат от училище на обяд, сервират им  храната, приспиват ги, гледат ги като си играят. На пазар ходят, но или с ограничени пари или само за основни неща. По принцип средства не им се дават свободно. Родителите си виждат, когато дойде време да се даде заплатата. Ако се праща по поща месечната плата, то тогава по празниците се виждат със семействата си.                           
Трябва да се знае, че има и посредници, които намират добри места за работа. Те също получават заплащане за участието си в уреждането на някое дете на работа. 
За колко пари децата се лишават от детство? Зависи, от 30 до 50/60 евро на месец, в туристическите градове – до 70-80 евро, ако са при роднини. Наемат ги както жени, които живеят с майките си и имат деца, а също и семейства, в които има майка, баща, деца. Към сумата за издръжка се прибавя и евентуални посещения на лекар или примерно странни подаръци – часовник или пръстен. За пред властите, този детски труд се представя като “наша роднина ни е на гости и ни помага!”.
Има и семейства, в които работят 2 момичета…рядко се пращат момчетата. Те или работят в града, или са на училище, понеже на тях се разчита да си намерят добра работа и след време да полагат грижи за майка, баба, сестри – в т.ч. и тези, които са работили като деца и не са се учили – докато се омъжат. Фразата “Ти учиш, ти ще се грижиш за нас!” е мантрата, с която всяко мароканско момче, особено от по-скромните семейства израства. Това му внушава майка му.И той това го знае и за него това е закон.
Така работещите деца могат да допринасят към 10 -30% от месечния бюджет. Техните 30 – 70 евро на месец са ключов доход.
Ролята на момчетата не е лека. Те непрекъснато трябва да се стараят и доказват. За момичетата и в селата има работа в дома –вкъщи като се омъжат или в къщата на родителите им – особено ако са стари и болни, но ако някой ден мъжът ви каже “Всяко дете е дар от Аллах, но дано имаме първо момче, за да се грижи за сестра си!”, значи си е припомнил това, което му е казвала майка му – ако изобщо го е забравял.             
Като бъдат освободени от “длъжност”, момичетата на 16-17 или 19 години попадат в “дупка”, понеже не могат да учат, не са си спестили пари, живели са изолирано – да не се излиза от дома на работодателите, да не се говори, за поддържане на връзка с приятелки или семейството – телефон, писма или любимите ми пощенски картички – трудно и почти невъзможно – да се дават пари за такива ненужни неща!
Трябва да кажа, че моята баба, която сега е на 85 години като момиченце е дошла от село в София, за да работи като “слугинче”, както тя казва и да помага на семейството си – майка й има 6 деца от първи и втори брак. Тя обаче не може да си представи нейните деца да работят по чужди къщи, нито внучките й – 3 момичета сме. 
Според мъжът ми, няма какво да се чудя, понеже и сега има жени от малки градове и села в България, които работят в Гърция, Кипър, Испания или Италия и чистят къщи или се грижат за болни хора и така си живеят – в началото и езика не са знаели, скромничко, затворено, разходите до минимум, срещи с други българи почти няма. Водихме този разговор по повод това, че често като кажем, че сме омъжени за араби, се намира някои да ни каже рано или късно, че арабинът ще ни хлопне вкъщи, без пари и без да си виждаме роднините.         
     
Мила криси, успокои ме!   bouquet Hug Аз си мислех, че само моята майка е властна и ги измисля едни невероятни! А знам, че след време моят мъж ще и стане любимец. Ех, тези силни жени! 

# 12
 • Там, където се чувствам щастлива
 • Мнения: 290
минавам само да ви кажа привет   bouquet, да хапна малко сладки и после да ви чета и да питам Rolling Eyes

# 13
 • Paris, France
 • Мнения: 1 741
Здравейте и от мене,

Да се разпиша набързо, че сега при нас е периода на гастроентеритите и синът ми, горкия си е в къщи Sad и аз пера като луда.

Питам се къде изчезна Ал Фаси newsm78. Ал Фаси, ако ни четеш, драсни някой ред да знаем, че държиш фронта!

За самотните майки в Мароко, не са много, но ги има! Участта им е все пак по-лека от тази на много от близкоизточните им посестрими.

За викането на полиция в родилното - от майка знам, че по принцип не викат, ако и по  закон да ги грози присъда, макар и условна 6м до година. В Либия, например им вземат децата а майката я пазят полицайки и отива до живот в затвора и ако семейството я измъкне като невменяема и я ожени, дори и за бащата, детето остава из болници и домове. В Мароко, ако полиция дойде, често нищо не могат да направят ако каже, че е омъжена, но без писмен договор. На юг пък хептен, особено ако е неграмотна, не знае арабски. Абе, не се занимават.

За извънбрачни дават livret de famille ( семейна книжка ) на майката в Мароко, но преди пишеха баща неизвестен, сега с новия закон май нищо не пишат. Даже мисля имат право да му изберат фамилно име от списък с такива, така че да не е нейното. Зная, защото някои идват тук и искат убежище заради тая работа (отхвърляне от семейството и стигматизиране в обществото). Иначе тук преди редовно нарочно раждаха без брак за да останат тук, щото не могат да депортират детето, а не могат да го разделят от майката. Тя по този начин получава право на престой, работа и високи социални помощи. Точно това е и причината Франция да натиска Мароко за тези промени.

Толкова за днес. Лека на всички

# 14
 • Мнения: 319
В Австрия е привилегия да си жена.Тук жените имат толкова предимства във всяко едно отношение,4е да си мъж е все едно жив да те ореват.Има мъже след развод,които спят на улицата,защото плащат на жена и децата такива суми 4е за него нищо не остава.Може и в затвора да влезе.
Самотините майки/ тук имам позната,мюсюлманка при това,която наро4но не склю4и брак с приятеля и след раждането на детето,за да може да ползва едни куп пари4ни помощи от държавата и бащата.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт