Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 19 окт. 2008, 10:34 ч.

Майчинство в чужбина-разлика с България

 • 25 059
 • 108
 •   1
Отговори
 • У дома !
 • Мнения: 302
Отварям тази тема от любопитство......някъде бях чела,че ние българките имаме най-дълъг период в отпуск по майчинство от редица други Европейски държави и трябвало да бъдем благодарни за това,нооооооо...........дали е вярно?Освен това ми е интересно какъв размер майчинство дават на месец различните държави?Едва ли сумата е  220лв.=110евро newsm78 какато е в момента в Б-я
А детски?Получавате ли?В нашата родина за първо дете е 25лв.на месец,ако не се лъжа до навършване на 18г. newsm78 и то не всички мами я получават, ако доходите в семейството надвишават дадена сума,която се пада на човек от семейството(незная точно колко е)......аз ги взимам тези 25лв. защото нямам брак,а и заплатата ми не беше от най-големите...


# 1
 • Мнения: 334
Аз се поразрових скоро да проуча ситуацията. Оказва се наистина, че в България условията са едни от наи-добрите в Европа, поне що се отнася до периода около самото раждане. В България 9 месеца се получава 90% от заплатата, но мисля, че в част от този период майката се води в майчински и друга част - в болнични. Таванът е 2000 лева, така  че за деветте месеца се взима една доста прилична сума при добра заплата. Е вярно, че след това се изплаща минимална заплата до две години. В Гърция например в общия случай периодът е 4 месеца (17 седмици), в който се изплаща пълна заплата, след което при връщане на работа, майката има право да работи на съкратено работно време: в общия случай й се дава да идва на работа един час по-късно или да си тръгва един час по-рано заради кърменията. Зависи в коя сфера работи, за някои сфери майчинството е 5 месеца, след което се дава съкращение на работния ден и от два часа на ден със съгласието на работодателя. Условието за майчински в Гърция е една година работа, докато в България този срок е шест месеца. Условията не са блестящи, доколото си спомням, най-добри са в Германия. Ако намеря линка за всички европейски държави, ще го пост-на по-късно

# 2
 • Мнения: 249
Аз съм в майчинство в момента. При нас можеш да си избереш 12 месеца майчинство с 80% заплата или 100% заплата за 10 месеца майчинство. От избрания вариант на бащата се полагат 6 седмици със съответно 80% или 100% заплата. Допълнително детските са 970 крони, което е около 250 лв. Ако обаче майката няма заработен стаж си има други правила, но аз нямам пълна информация за това.

# 3
 • Мнения: 1 760
Да,наистина отпуска по майчинство в Бг е най-дългия в Европа.Никъде не ти пазят мястото две години и не ти признават стоенето вкъщи за трудов стаж.
Не съм работила в Холандия,но знам,че майката има право на 6 месеца (и то отскоро,преди бяха 3), в които може да си остане у дома,за да си гледа детето.След това или се връща на работа (може и апарт) или напуска.Не познавам холандка,която да си е напуснала работата,за да си гледа детето, но почти всички източно-европейки си остават у дома с децата след раждането,докато децата станат на поне две години.
Детските са 70 или 80 евро месец,изплащат се за тримесечие.Т.е. не са кой знае колко повече от България.

Много сериозен е проблема обаче с детските градини-няма места,децата ги записват преди да са се родили.А ако не работят и двамата родители е ужасно скъпо.
като кажа на някого,че детската градина в Бг е 30 евро и децата получават топъл обяд всички са много изненадани.Тук ядат сандвичи и ябълки и това за 1250 евро на месец,ако работят родителите е по-евтино.

# 4
 • Мнения: 249
В Норвегия ти пазят мястото 2 години. Но ти плащат само 1.

# 5
 • Германия
 • Мнения: 62
За Германия:
Детски 154 евро/месец. По мое мнение не са малко сравнение със Б-я.
Стигат за облекло и обувки на детето и остават даже. Mr. Green

# 6
 • Мнения: 7 914
...,че майката има право на 6 месеца (и то отскоро,преди бяха 3), в които може да си остане у дома,за да си гледа детето....
  от кога станаха 6? Thinking до миналата година си бяха 3...

не е много по темата, ама да си кажа, че детската кухня в БГ никъде е няма, а е такова огромно удобство Tired

# 7
 • Мнения: 1 550
...,че майката има право на 6 месеца (и то отскоро,преди бяха 3), в които може да си остане у дома,за да си гледа детето....
  от кога станаха 6? Thinking до миналата година си бяха 3...

16 седмици майчински се дават за Холандия. За тези 4 месеца се изплаща 100% от заплатата.
Майчински не се полагат ако майката не е работила преди раждането.

# 8
 • Мнения: 5 720
Вярно е да.  Наскоро четох статия, че от целия ЕС България има най-приятелска политика към майките. Радвам се, че може България да си позволи такова нещo.

Последна редакция: нд, 19 окт 2008, 18:28 от 10cent's

# 9
 • Мнения: 27 525
Белгия - 3 месеца е майчинството.
Дестките - зависи от много неща. Ние сме частна фирма с частен бизнес и тук специално са цакани отвсякъде частниците. Получавах за първите две години 39 евро майчинство, сега взимам по 69  Simple Smile За сравнение - кашон памперси ми е 34 евро, кутия АМ - 14 евро  Grinning
Повечето пари са от социалното осигуряване на социално слабите - най-често изобщо не са социално слаби, но Белгия е най-голямата гъзодавка за тях...  Rolling Eyes

# 10
 • Мнения: 489
 tofini , много обичате да изкарвате майчинството в БГ 220 лв, а всъщност не е точно така - това е минималното, максималното е 1800. По принцип майчинството е 90% от заплатата за 9 месеца (от догодина май ще е за 12) + още 1 година платена с мин. заплата!

Лейла , ето за в Германия. Копирам си стар пост:
също има максимум - 1800 евро, минимумът е 300. Майчинството е само 67% от нетната заплата. Взима се 12 месеца, можеш да си го разтеглиш до 24, но ще получиш същата обща сума, защото ако избереш този вариант ще получаваш по 50%  от майчинството си месечно.  Ако започнеш работа през това време го губиш, а ако работиш на половин работен ден ти дават 67% от разликата в заплатата.  И на база огромните удръжки от 35-45%, ми се вижда направо подигравка с майките в тази богата държава. 
Та затова казвам, че в БГ е по-добре уредено, а и ще става 12 месеца от догодина.
И е хубаво хората да виждат и положителните неща в България, а не да ги изкарват и тях отрицателни.   bowuu

# 11
 • Мнения: 5 183
Платеното майчинство тук е 14 седмици, и то само ако отговаряш на определни условия - да си работил за един и същ работодател поне година преди раждането и минимум 20 часа на седмица (май беше). Работното място ти се пази 1 година, но ти плащат 14 седмици.
За детски се класираш в зависимост от семейния доход, броя деца в домакинството и тяхната възраст. Ние детски не получаваме.
За детска градина плащахме до скоро 220 долара на седмица.
На 5 години тръгват на училище. Сега плащам 15-20 долара на ден занималня, защото съм на работа, а училището свършва в 3ч.

# 12
 • Мнения: 3 885
Никъде не ти пазят мястото две години и не ти признават стоенето вкъщи за трудов стаж.
В Германия Peace
До 3 години ти се водят трудов стаж (даже и да не си работил преди това). Мястото също се пази, имам няколко познати, които се върнаха на работа чак когато детето тръгна на градина (на 3 години), като имат право на намален работен ден- 40-60-80%, по избор и според свободното време.
За заплащането- Мисис Т. е казала вече...

# 13
 • Мнения: 191
Испания:
Майчинството е 16 седмици, които се заплащат на 100% от заплатата. След това, ако майката се върне работа, й се плащат 100 Евро детски всеки месец, ако не се върне на работа не взема никакви помощи. Има право да поиска да й пазят работното място 1 или 2 години в зависимост от стажа й в тази фирма. Докато й се пази работното място не получава нищо, но й се брои за стаж и се води социално осигурена.

# 14
 • пак на Рив Гош
 • Мнения: 1 476
Препечатвам един мой по-ранен отговор на същите въпроси:

За Франция нещата стоят горе-долу по следния начин :

- платено майчинство - 16 седмици (4 месеца) за първо и второ дете, 6 месеца за трето или близнаци; 16-те седмици са разпределени така - 6 седмици преди термина и 10 след раждането, като от 6-те седмици преди термина можеш да "пренесеш" 4 след раждането (т.е. си задължена да излезеш по майчинство 2 седмици преди термина). Към тях могат да се добавят 2 седмици преди термина, по лекарска преценка, както и 4 седмици след (също по лекарска преценка).
След като се върнеш на работа, ако кърмиш, може да се договориш с работодателя за 1 час намалено работно време.

- по време на майчинството получаваш 80% от заплатата си, ако имаш определен брой (мисля че бяха 220) часове изработени през последните 6 месеца

- след като ти изтече майчинството, можеш да вземеш т.нар. "отпуск по родителство", до навършване 3 години на детето, през който получаваш 360 евро месечно (560, ако нямаш право на други помощи).

- работното място ти се пази, по закон работодателят е задължен да те върне на позицията, на която си била преди майчинството, а ако позицията е трансформирана/съкратена, трябва да те назначи на място със същата заплата (което не пречи да има и злоупотреби). Брои се за 3 месеца трудов стаж.

- помощи - в зависимост от доходите. До навършване на 3 години - по 172 евро/месец при условие, че доходите не надвишават определена сума (напр. 32 300 евро за родители с едно дете). При същите условия има и еднократна помощ преди раждането на детето (в 7ия месец от бременността) - 863 евро.

За сравнение - минималната работна заплата е около 1100 евро/месец, наемът на двустаен апаратамент (45 кв.м.) в не най-престижно парижко предградие (наше село) - около 700 евро/месец, пакет памперси (на Pampers, 60 бр) - малко под 20 евро, адаптираното мляко почва от 15 евро кутията...

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт