Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Стара Загора

Мнения: 1 649
Привет... Днес ни подариха 10-тина килограма кайсии... Които от далеч е ясно, че няма как да изядем...
Търсим идеи за оползотворяване на хубавия плод... Но искаме да не изисква прекалено много играчка и да бъде с малко количество захар...
Можете ли да помогнете...?
Благодаря предварително...  smile3501
Цитирай

Pierrefonds, CA

Мнения: 722
ето няколко рецепти с кайсии :

Крем с кайсии
-------------------
1 кг добре узрели кайсии
200 гр захар
1 пълна  ч.ч. грис
2-3 жълтъка
2 белтъка
2 к.ч.пудра захар
Кайсиите се измиват, почистват се от костилките и се сваряват до омекване с 5 ч.ч. вода, след което се претриват през цедка. Полученото пюре се слага да заври. Прибавят се захарта и гриса като се бърка непрекъснато. Крема се вари 7-8 мин. на слаб огън.


Кайсиево желе
--------------------

500 гр добре узрели кайсии
250 мл вода
100 гр захар
сок от 1 лимон
5 г желатин
70 г нискомаслена сметана
няколко обелени и запечени бадеми

Водата се кипва със захарта и лим.сок. Кайсиите се обелват, разрязват се на половинки и се махат костилките. Пускат се във врящия сироп и се задушават леко. След това се отцеждат и се нареждат в подходяща купа или се разпределят в стъклени чаши.  Набождат се с нарязаните на иглички бадемови ядки.
Желатина се накисвав малко студена вода за да набъбне, след което се разтваря в топлия сироп.
Плодовете се заливат със сиропа и желето се оставя в хладилника за да стегне.Преди поднасянето се украсява с разбитата сметана.


Суфле от кайсии
----------------------

400 гр кайсии
4 яйца
5 с.л. захар
2 ч.л.настъргана лим. кора
500 гр извара
6 с. л. пудра захар
2 с.л. смлени бадеми
1-2 ванилии
Кайсиите се попарват, обелват се, махат се костилките и се нарязват на малки парченца.
Жълтъците се разбиват със захарта до побеляване. ДОбавят се ванилията и лим.кора. След това лъжица по лъжица се слага претритата през цедка извара.Крема  се разбърква много добре и се оставя в хладилника.
Белтъците се разбиват с пудрата захар на гъст сняг и внимателно се смесват с нарязаните кайсии и крема от изварата.
Сместта се изписва в подходяща форма, намазана с масло и поръсена със смлените бадеми. ФОрмата не се пълни догоре, защото суфлето ще се надигне.
Пече се околко 30 мин в пред. загрята умерена фурна.



НЕктар от кайсии
-----------------------

1 кг кайсии , 1/4 кг захар

Измиване кайсиите и махаме костилките. Заливаме си с вода, колкото да ги покрие и ги варим 10-ина мин, после ги претриваме през гъсто сито или си смиламе с машинка за мелене на червени домати.
Приготвяме сироп от захарта  и 1 л вода и го прецеждаме през двоен тензух.Захарния сироп и плодовото пюре трябва да са в съот.1 към 1. Разбъркваме добре или разбиваме с миксер. По желание слагаме лим. сок за вкус. Прецеждаме през двоен тензух.Така получения нектар загряваме на силен огън( възможно най-бързо) до кипване, варим го 4-5 мин. и горещ, без никакво охлаждане веднага го наливаме в предварително затоплени бутилки, които пълним догоре.Затваряме бутилките с капачки(метални) и ги поставяме легнали. Ако по време на затварянето на бут.-те темп. се понижи под 90 градуса, стерилизираме за 5-7 мин.



Цитирай

на върха

Мнения: 6 462
Сладкиш с кайсии

4 яйца
4 с.л брашно
1 пак. ванилия
5 с.л захар
30 гр. масло
200 - 300 гр кайсии, изчистени от костилките и разрязани на половинки

В тавичка се разтапя маслото. Върху него се подреждат кайсиите. Отгоре се изсипва тестото, което се прави по следния начин: Отделят се белтъци от жълтъци. Белтъците се разбиват на сняг и към тях се прибавят внимателно жълтъците и захарта. Най- накрая се слага и брашното и ванилията, като се бърка лекичко, за да не спадне. Сместа се изсипва върху кайсиите и се пече в предварително загрята фурна. Когато сладкиша поизстине се обръща в чиния и може да се сиропира със загрят сок от компок или със сироп от вода и захар.

Може да пробваш и плодово брюле, ама не е много ниско калорично newsm78

6 жълтъка
500 мл. течна сладкарска сметана
400 гр кайсии без костилки
1-2 с.л захар
1 пак ванилия

Кайсиите се нарязват на парченца и се задушават в собствен сос със захарта. Слагат се на дъното на огнеупорни купички и върху тях се изсипва сместа от сметана и жълтъци (не разбивай много). Пече се на водна баня около 40 минути. При поднасяне може да гарнираш със сладолед:) Аз не слагам захар в сместа с яйцата, защото в сметаната си има достатъчно, но ако не ти е много сладко, може да си добавиш още:)

Вчера пробвах и ето тази  рецепта. Стана бързо и доста вкусно. Топките от кисело мляко ги пропуснах.

Цитирай

BG-Пловдив

Мнения: 1 268
Предлагам ти много вкусен начин за съхранение за зимата :
   
  3кг каисий  без костилки  се слагат в дълбока тава ,засипват се с 300гр захар и една кафяна  чашка винен оцет и се пекат на силна фурна . Внимаваме да не изкипят от тавата ,пекът се  докато заприлича на конфитюр.
Много е вкусно и не е много сладко .Съхранява се в стъклени бурканчета с капачки или завързан целофан.
Цитирай

Стара Загора

Мнения: 1 649
Благодаря ви за предложенията... Следобед ще пробваме две от рецептите... Още веднъж, мерси...  newsm10  smile3501 smile3521
Цитирай

Шумен

Мнения: 1 326
Предлагам ти много вкусен начин за съхранение за зимата :
   
  3кг каисий  без костилки  се слагат в дълбока тава ,засипват се с 300гр захар и една кафяна  чашка винен оцет и се пекат на силна фурна . Внимаваме да не изкипят от тавата ,пекът се  докато заприлича на конфитюр.
Много е вкусно и не е много сладко .Съхранява се в стъклени бурканчета с капачки или завързан целофан.
Бурканчетата в хладилника ли трябва да се съхраняват?
И още едно питане - тая рецепта са ми я давали за праскови, но я затрих. Явно става и с други плодове, не само с кайсии, но дали количеството захар е същото  newsm78
Цитирай

BG-Пловдив

Мнения: 1 268
Да ,тази рецепта се прави и със смокини ,сини сливи ,праскови ,кайсии.
Бурканчетата по възможност ги стерилизирам , но ако е добре опечено ,може и на хладно в килера да издържи . Ако ти е голям хладилника и се притесняваш от ферментация , прибери ги там
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.