Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 20 окт. 2008, 17:20 ч.

Акт 16 - какъв е редът за получаване?

 • 2 793
 • 3
 •   1
Отговори
 • София
 • Мнения: 564
Здравейте,  Hug

Дали има някой да даде по-подробно инфо относно процедурата по получаване на заветното разрешение за ползване? Строителите от месец и нещо ми повтраят едно и също - 'Дали сме всички документи на комисията и чакаме определяне на дата'...
Някой знае ли каква е тази комисия? Има ли някакъв срок след подаване на документите за определянето на въпросната дата?
Има ли как а проверя (в общината ли или къде?) дали наистина е така..?
Та в общи линии как мога да проверя какво е наистина положението и дали нещо не ни мотат?  newsm78
(Отдавна ни мина договорения срок за получаването на Акт 16  Wink )

# 1
 • London/ Варна
 • Мнения: 1 427
На финалната права е удостоверението или разрешението за ползване. В миналото този документ беше популярен като Акт 16. Той се издава, след като се установи, че строителството е напълно съобразено с одобрения инвестиционен проект.
Удостоверението за ползване на жилищните сгради от т. нар. четвърта и пета категория се издава от общината. В общественото пространство още от миналата година се дебатира дали с поредни промени в Закона за устройство на територията този документ за жилищните здания над 15 метра да не се издава от местната власт. В момента такива постройки попадат в трета категория и се въвеждат в експлоатация от Дирекцията за национален строителен надзор (ДНСК).
Протоколът за установяване годността за ползване на строежа се съставя от определените лица с назначаване на приемателна комисия. Комисия, назначена със заповед на възложителя, съставя протокол за проведена 72-часова проба при експлоатационни условия. Подобен документ се изготвя, в случай че се изисква според действащата нормативна уредба. В него се обозначават резултатите от извършена 72-часова проба при експлоатация на монтирани съоръжения, инсталации, апаратура и др. Идеята е да се оценят техническите параметри, проектната мощност и качеството на обекта, да се види дали са спазени хигиенните изисквания, мерките по пожарната безопасност и др. Така се

доказва, че строежът няма недопустими отклонения

от стандартите и покрива изискванията за безопасност.
В случай че обектът е изряден, се изготвя екзекутивна документация. В нея строителят или определено от възложителя лице отразява несъществените отклонения от съгласуваните проекти. Екзекутивната документация съдържа целия комплект чертежи за действително извършените строително-монтажни работи. Тя се заверява от възложителя, строителя, лицето, упражняващо авторски надзор, от физическото лице, упражняващо технически контрол за част "Конструктивна", и от лицето, извършило строителния надзор. Документите се предават от възложителя на администрацията, която е издала строителните книжа. Тя пък удостоверява представянето с печат, който се полага върху всички графични и текстови материали. Екзекутивната документация на практика е неразделна част от издадените строителни книжа.

Ние чакахме нашата комисия около 3 месеца,после още един куп дреболии / електромери и др/,но строителя горе долу беше в срок.
Успех  Peace Peace

# 2
 • София
 • Мнения: 564
Ели, благодаря много за изчерпателния отговор!   bouquet

# 3
 • Мнения: 154
По-дорите строители, с добри контакти, получават дата за приемателна комисия
до 2-3 седмици от подаване на пълната документация.
И съответно Удостоверението за ползване.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт