Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 20 окт. 2008, 18:12 ч.

Проблем с тоалетната в детската градина

 • 3 280
 • 26
 •   1
Отговори
 • София
 • Мнения: 4 405
Дъщеря ми от 4 дни ходи в държавна детска градина и се появи следният проблем: В петък и днес си прави голямата работа в гащите в градината. След много мислене се чудя да не би защото не е виждала общи тоалетни и като види друго дете да мисли, че е заето newsm78 Иначе ходи 2 месеца на частна градина, няма голям видим стрес от смяната, за сега ходи до обяд, познава обстановката, защото лятото ходеше по няколко часа в градината, от 7-8 месеца не е имала тоалетни аварии...
От друга страна да не е пък силен стрес и да трябва да я спра за малко?

# 1
 • Мнения: 1 650
Колко е голямо детето?

# 2
 • Мнения: 9 817
Моето дете и до сега след две годишно посещение на ясла и ДГ не ходи по голяма нужда в градината.
Винаги вкъщи, стиска докато я взема. Казва че, не й е приятно, защото децата я гледали и после нямало кой да я избърше.
Та може и от срам и притеснение да идва и вместо на тоалетната "голямата работа" се върши в гащите.

# 3
 • Sofia
 • Мнения: 8 209
Има някаква причина при всички случаи. Може да е стрес. Може нещо да е. Разговаряй с детето, опитай се да разбереш какво го тревожи и защо се случва така. Моето дете като беше първа група първият и ден в градината беше кошмарен за нея- бяха я бутнали в тоалетната чиния и тя си стояла там заклещена доста време, докато не са и помогнали децата да излезе. Беше получила голям стрес. Преодоля го , но доста трудно. До миналата година не искаше да ходи там в тоалетна.

# 4
 • София
 • Мнения: 4 405
Благодаря ви за съветите. Дъщеря ми е на 4 години, но сега тръгва за пръв път на ДГ. Имала е доста премеждия, но вярваме, че ще се стабилизира. Говорих преди малко с психоложката й, ето съветите, като каза, че това са затруднения и за други децата при тръгване на ДГ.
---------------------

Не се чувства уверена да отиде сама до тоалетната. Не знае пътя до тоалетната и как да се върне и това я затруднява. Не е виждала 3 тоалетни и не може да направи избор в коя да отиде. Не е свикнала да ходи до тоалетна пред повече хора.

Съвети към учителките:
1. Да я питат, може би след занятието и преди обяда. Когато е по-нервна, шавлива непременно да я питат
3. Да я заведат няколко пъти до тоалетната, докато научи пътя в двете посоки
4. Да й помогнат да направи избор на една от тоалетните. Аз да налепя картинки в една от тоалетните и да се ориентира по-лесно.
5. Да й направя картинка с тоалетна и да показва картинка
6. Да не й се карат, ако стане беля

Съвет към мен - да играем игри с кукли и животни „Искаш ли тоалетна”. Аз се сетих, че имаме 2 кукленски гърнета и сега слагаме 2 кукли на тях.
--------------------

Утре смятам да говоря с учителките и да видим.

 

# 5
 • На планетата Земя
 • Мнения: 4 604
Нашите учителки ако ги накарам да направят всички тези неща, жива ще ме удерат.

# 6
 • под голямата лоза
 • Мнения: 7 724
Танче, дъщеря ти е на 4 години. Не е бебе.
На нея й е пределно ясно какво е тоалетна и за какво служи.

...това, че е имала "аварии" в гащите, според мен не бива да те притеснява.
Нормално е да изживява някакъв стрес,
но според мен това е е повод за притеснение на този етап.

....Говорих преди малко с психоложката й, ето съветите, като каза, че това са затруднения и за други децата при тръгване на ДГ.
---------------------

Не се чувства уверена да отиде сама до тоалетната. Не знае пътя до тоалетната и как да се върне и това я затруднява. Не е виждала 3 тоалетни и не може да направи избор в коя да отиде. Не е свикнала да ходи до тоалетна пред повече хора.

Съвети към учителките:
1. Да я питат, може би след занятието и преди обяда. Когато е по-нервна, шавлива непременно да я питат
....
Става въпрос за четиригодишноу нали? Не за бебе.

....3. Да я заведат няколко пъти до тоалетната, докато научи пътя в двете посоки
....
Пътя го знае още от първия ден...повярвай ми.

....4. Да й помогнат да направи избор на една от тоалетните. Аз да налепя картинки в една от тоалетните и да се ориентира по-лесно.
....
 
Танче, става въпрос за четиригодишно, нали?

....6. Да не й се карат, ако стане беля
....
Това- да.

....
Съвет към мен - да играем игри с кукли и животни „Искаш ли тоалетна”. Аз се сетих, че имаме 2 кукленски гърнета и сега слагаме 2 кукли на тях.
 ...
По- добрия вариант е да дадеш себе си за пример.

 Танче, спокойно. Всичко ще се оправи.
Нормално е. ...просто не й показвай, че това те приеснява Peace

п.п...и още нещо....защо се консултираш с психоаналитик?

# 7
 • в гори тилилейски
 • Мнения: 1 187
А тоалетната каква е? Защото на нашата не се сяда и синът ми много се притеснява, затова стиска докато го взема. Предишната седмица имах проблем с напишкването - разбрах причината, в мен си беше, т.е. сутрин преди тръгване трябва да свършим всичко вкъщи.

# 8
 • София
 • Мнения: 142
Дъщеря ми вече е четвърта група, но от самото начало не ходи по голяма нужда в градината. Миналата година сама разказа, че госпожите не им дават, защото няма кой да ги избърше, там можело само да пишкат. Представям си какъв шок е за едно малко дете.
Надявам се във вашата градина нещата да не стоят по този начин и детето ти скоро да преодолее този момент.   bouquet

# 9
 • Пловдив
 • Мнения: 781
И моето голямо дете все още предпочита да не ходи по голяма нужда в градината. И ние понякога имаме аварии в гащите, не се нааква, но цапа гащите от стискане. Обясненията му са, че не го бършат/вече може сам, става дума за преди това/, ако друго дете се наака се карали и той не иска да му се карат. Имахме разговори с  учителките по темата/след няколко безрезултатни намека, съпругът ми ги попита направо от кого да търси отговорност за това и нещата се пооправиха/  LaughingВъпроса е, че учителките не искат да пипнат дупе на дете и изобщо не ги интересува, само лелята правела това, пък тя на 20 деца не може да огрее. 

# 10
 • София
 • Мнения: 2 954
Таня, нищо сериозно не се е случило.
Преди да последваш съветите на психолога, прави опити детето да се изхожда в къщи. Сяда на тоалетната и си говорите, че е по-добре да свърши, каквото има за вършене в къщи. Ти й знаеш графика най-добре и как да се вместиш в него  Simple Smile Моля, не приемайте този съвет през плоскостта на слагането на 9-месечно бебе на гърне - това не съм правила Laughing
Вероятно това са най-добрите съвети, които психолог може да даде. Без да ги подценявам, съм на мнение, че колкото повече хора въвлечеш в решаването на проблема с две нааквания, толкова повече ще затвърдиш усещането на детето, че има сериозна задача и проблем пред себе си.

# 11
 • София, "Младост 3"
 • Мнения: 9 059
Танче, съветите са прекрасни
много се радвам че са ви приели в ДГ! много съм щаслива, браво на вас
браво и за справянето
съветит които са ти дадени са повече то ДОБРИ! бих ги препоръчяла на всеки един, чието дете проявява подобни проблеми при тръгване на ДГ или ясла
успех и моля те пиши ми на лс - да се видим, чум....лек ден и успех

# 12
 • София, център
 • Мнения: 3 448
Вероятната причина според мен е изложената от Франческа.

Аз също не бих могла да отида до тоалетна, при положение, че вътре има поне още трима души, които проявяват жив интерес от това, което върша, а и си предлагат услугите да ме избършат.

Това горното ми го е разказвала дъщеря ми.

# 13
 • Страната на чудесата
 • Мнения: 2 703
Да, проблема с ходенето по голяма нужда не е чужд на много от нас.Но преодоляването му е само в нашите ръце, учителките и системата не можем да преборим.Лично при моето дете успях да изместя режима му така, че да ходи всяка вечер, у дома.Ако не успее до към 20 ч, давам топло мляко с мед и започваме да си разказваме смешни неща, и така тя докато се кикоти и посещава бързо-бърза тоалетната Laughing.Също е на 4г. и не се чувстваше удобно да ходи в ДГ, но не успяваше и у дома всеки ден и започна да задържа изхождането по 2-3 дни.

# 14
 • София / Пловдив
 • Мнения: 8 067
Танче, според мен психоложката малко е подценила детето.
Няма как да не знае къде е тоалетната или по какъв начин да каже на госпожите, че иска да отиде там. Достатъчно голяма е и за тези неща съм сигурна, че се ориентира прекрасно  Hug

Не спирай детето от градина, ако няма някакви други тревожни признаци! Може просто да свиква с обстановката, но ако е спокойна като цяло, няма никаква причина да я спираш. Просто опитай да разбереш от самата нея защо не е използвала тоалетната по предназначение.


...Миналата година сама разказа, че госпожите не им дават, защото няма кой да ги избърше, там можело само да пишкат....

 #Crazy Е нямам думи просто. Как можеш да забраниш на едно дете да ака, защото не искаш да му избършеш дупето после  Close
В нашата градина се бършат сами - който както може, носим и мокри кърпи. Но да им казват, че "тук само се пишка" - това вече е супер нагло.

Редакция на ключовите думи на тема

Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт