Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 3 989
Здравейте и в новата тема! Дано повече момичета и жени, бъдещи и настоящи майки да я прочетат!
Ходете веднъж годишно на преглед с колпоскоп и цитонамазка! Биопсия, ЧПВ-тест и друга допълнителна диагностика правете само, ако има индикации за тях!


Моля, не пускайте постинг, за да се "запишете" да следите темата! Ако желаете да направите това, просто кликнете на бутона с камбанката "Извести" , който се намира точно до "Отговори"! Благодаря ви предварително!


Тази тема НЕ е "ЗА" и "ПРОТИВ" цитонамазките. Темата е само "ЗА" цитонамазките. Има достатъчно теми, в които се обсъждат НЕ-ваксинации, НЕ-цитонамазки, НЕ-на-ражденето-в-болница, НЕ-на-месото-и-млякото, НЕ-на-конвенционалната-медицина, НЕ-на-ала-бала.   Peace Пишещите в темата са патили и препатили и ако не са правили цитонамазки, някои от нас щяхМе да сме с карцином на шийката на матката или дори по-лошо...
В медицинската литература НЯМА описани случаи на жени, които да е имали проблем с тялото и здравето си, защото им е била направена цитонамазка.

Уважавам всеки избор, но не мога да гледам безучастно тиха агитация и прокарване на нездравословни идеи.

Пак казвам, доста от нас дължат здравето си и възможността да имат деца поради, а не въпреки цитонамазките!


ПАП тест (цитонамазка) и класификация на резултатите

ПАП тестът е медицинско изследване за ранно откриване и диагностициране на рак на шийката на матката при жените. Тестът е разработен през 1928 г. от американския патолог от гръцки произход Джордж Папаниколау.

Цитонамазката позволява да се засече заболяването в най-ранните му стадии, когато оперативното лечение в много голям процент от случаите води до излекуване, а също така да се установят онези предракови състояния, при които е необходимо само да се обгори засегнатият участък върху шийката на матката.

Сравнително проста и безболезнена, тази процедура обикновено се извършва в лекарски кабинет или клиника. С памучни шпатули или малки четчици (четчиците са предпочитани през последните години) се вземат проби от лигавицата на маточната шийка, после биват оцветени и изследвани под микроскоп. Резултатите от така направеното цитологично изследване (цитонамазка, натривка) се класифицират в пет групи по Папаниколау (PAP I-V, т. нар. Мюнхенска номенклатура от 1975 г.[1]) по следния начин:

 • PAP I - няма възпалени или възстановени изменения. Препоръка: Рутинно подлагане на предглед след една година.

 • PAP II - наблюдава се цервицит (възпаление на шийката на матката) и / или метаплазия (доброкачествено преобразуване на клетки). Препоръка: ако измененията са ясно изразени, може да се направи терапия на възпалението или хормонална терапия и обстоен преглед на шийката на матката.

  неофициално, но често използвано класифициране: PAP II К[2] или понякога PAP II W[3] - неясен (съмнителен) резултат. Това включва намазки, които не са достатъчно добри, за да се направи еднозначно заключение или намазки с променени клетки, които не могат да се класифицират като атипични, но не са и нормални. Препоръка: необходима е контролна цитонамазка.

 • PAP III (в България понякога се отбелязва като III А) - неясен (съмнителен) резултат. Тежко възпалено или дегенеративно изменение, което не може еднозначно да бъде класифицирано като доброкачествено или злокачествено. Следователно не може със сигурност да се изключи наличието на карцином. Препоръка: необходима е контролна цитонамазка в кратък срок и / или биопсия (вземане на материал за хистологично изследване[4]).

  PAP III D (в България понякога се отбелязва като III Б) - лека до среднотежка дисплазия (ЦИН I или II). Няма наличие на ракови клетки. Измененията могат да се развият до раков процес Карцинома ин ситу (CIS, Carcinoma in situ). Препоръка: нова цитонамазка и колпоскопия в рамките на три месеца.

 • PAP IV A - тежка дисплазия или Carcinoma in situ (CIS). Препоръка: краткосрочно нова цитонамазка и колпоскопия, както и биопсия.

 • PAP V - съмнения за инвазивен карцином. Препоръка: биопсия за хистологично изследване.

След поставяне на диагноза ПАП 2 или ПАП 3 може да се проведе някакъв вид лечение или не. Това преценява лекарят на базата на вашето индивидуално състояние. при установяване на ПАП 4 или 5 обикновено се извършва конизация и/или друг вид лечение.

Препоръчва се жените и момичетата, които водят полов живот, веднъж годишно да се подлагат на ПАП тест, започвайки от 1 до 3 години след първия сексуален контакт, но не по-късно от 21 годишна възраст.

Бележки:
   [1] Последната актуализация на номенклатурата е от 10 май 1997 г.
   [2] К = Kontrolle (нем., контрола)
   [3] W = Wiederholen (нем., повторение)
   [4] Според резултатите от хистологичното изследване се определя стадия на CIN (ЦИН, цервикална интраепителна неоплазия).Независимо от групата, в описателната част на едно изследване може да е споменат терминът "койлоцити". Това означава клетки, видимо променени от присъствие на вирус в тях. Най-често се касае за вируси на човешкия папилом (HPV). Цитологичното изследване не е в състояние да разпознае какъв точно е вирусът, нито дали е от вирусите, които могат да предизвикат рак. За такова разпознаване е необходимо вирусологично изследване - ДНК-анализ. Цитологичното изследване (т.нар. профилактична цитонамазка) не е в състояние да потвърди с категоричност присъствие на НРV в маточната шийка. Това изследване може да заподозре с различна степен на достоверност присъствието на вируса и с никаква степен на достоверност - да докаже връзката между наличния вирус и риска от рак. Колпоскопията не може дори да заподозре присъствието на вирус в нормално изглеждаща маточна шийка. Това изследване, обаче, пределно ясно различава измененията, причинени от НРV, от всички други изменения на шийката. Именно колпоскопията дава безспорни основания за взимане на тъканна проба (биопсия), която спада към най-надеждните методи за поставяне на окончателна диагноза.
Биопсията спада към най-надеждните методи за поставяне на окончателна диагноза. Тя разпознава дали дадено изменение на лигавицата е причинено от НРV или не. Най-честото изменение, причинено от НРV, е папиломът на маточната шийка. Той се открива чрез колпоскопия, но се доказва само чрез биопсия. Освен това, само биопсията е в състояние да ни осветли по най-парливия въпрос - налице ли е истинско предраково състояние и дали не е започнало развитие на същински рак. Но и биопсията не е универсален диагностичен метод. Тя, например, не може да установи към кой тип НРV спадат вирусите, причинили даден папилом, т.е. дали това а "добрите" или „лошите” типове.
Вирусологичното изследване не разпознава има ли някакви изменения по маточната шийка - както папиломи, така и други; ако има изменения - дали те са предракови или не; ако измененията са предракови - каква е тяхната тежест; има ли начално развитие на рак.
Отговор на всички тези въпроси търсим чрез другите методи - цитологично изследване, колпоскопия, биопсия. В замяна на това, вирусологичното изследване и по-специално ДНК-тестът със сигурност доказва присъствието на НРV в маточната шийка и, което е най-важно, какъв тип е въпросният вирус. Никое друго изследване засега не е в състояние да отговори на последния въпрос.
Както личи, за да си струва да се притеснявате от вирусите на човешкия папилом далеч не е достатъчен обикновен преглед или само едно изследване. Необходимо е да се използва целият арсенал от диагностични средства, с които съвременната гинекология разполага. И когато този арсенал е използван, необходимо е резултатите да се интерпретират и обобщят за Вашия конкретен случай - от гинеколог, на когото имате пълно доверие. И едва тогава да започнете или да не започнете лечение.


Внимание! Форумът НЕ е лекар. Възможно е информацията тук да е непълна или неточна. Моля, прочетеното тук, както и съветите на потребителите да се приемат само информативно! Не предприемайте каквото и да е самолечение, защото може да има тежки последици! Консултирайте се с вашия лекар!

Последна редакция: пн, 20 окт 2008, 23:45 от cubbit

# 1
 • Мнения: 3 989
HPV Тест

Доказването на наличие на ЧПВ в организма е сравнително лесна и междувременно добре стандартизирана процедура. Обикновено не се доказва наличието на различните типове на този вирус, а само се класифицира дали даден пацицент принадлежи към някоя от ЧПВ-рискови групи. Това означава, че в анамнезата се записва, че е доказано наличието на нискорискови (low-risk-HPV-types) или съответно на високорискови подтипове (high risk-HPV-types). Доказването на наличието на отделни подтипове (щамове) се нарича типизация.
Високорисковите типове (16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 68, 73 и 82) и особено тип 16 и 18 са обикновено причина за поява на цервикални интраепителни неоплазии (ЦИН) и 70% от карциномите (рак) на шийката на матката. Високорискови HPV типове се откриват при 99 % от цервикалните карциноми. Най-важните нискорискови типове 6 и 11 са главната причина за появата на кондиломи.
Пробата за HPV тест се взема от цервикалния канал (шийката на матката). Това се прави от гинеколог или акушерка. Материалът се взема с четчица, така както се взема материал за цитонамазка и се изпраща в специализирана лаборатория за анализ. Процедурата е безболезнена.

Кръвни ЧПВ тестове няма. Всички са ДНК базирани, технологията е различна. Тестове, одобрени от FDA са:
- Digene Hybrid Capture (hc2) High-Risk HPV DNA test
- Polymerase chain reaction (PCR) High-Risk HPV DNA test
За повече информация: www.qiagen.com

- careHPV Нов тест на Qiagen. "The rapid test, careHPV, is a product of Qiagen NV and was designed to detect 14 high-risk types of HPV in about 2.5 hours."
http://www1.qiagen.com/about/pressreleases/PressReleaseView.aspx … ressReleaseID=217 (Изберете страна и ще ви се отвори статията)
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18805733?dopt=Abstract

Грамотно написана статия обзор на методите за тестване за ЧПВ: Human papillomavirus testing methods

Инфекции с ЧПВ

Заразяването на населението с ЧПВ е много високо, около 80-90% от всички сексуално активни хора. Инфекциите с ЧПВ не се числят към класическите венерически заболявания в тесния смисъл на думата. Те се предават обаче по полов път. Смята се, че вирусите попадат в тялото през много миниатюрни процепи, които могат да се получат в следствие на полов акт, по кожен път или поради неправилно използване на тампони.
Вирусът може да присъства в организма години преди да бъде открит. Важно е да се подчерате, че повечето инфекции с ЧПВ протичат без симптоми, защото имунната система на организма се справя сама с вируса. Повечето жени изобщо не знаят, че са заразени. Една инфекция с ЧПВ сама по себе си не е необходимо да се терапира, съответно не се подлага на терапия (все още на пазара няма ваксина за терапия срещу ЧПВ).

Само при много малка част от заразените жени (около 5%) се появяват симптоми и оплаквания. ЧПВ инфектира най-горния слой (епитела) на кожата, съответно на лигавицата. Клиничната манифестация на ЧПВ се изразява в промяна на структурата на кожата, аногенитални обриви, както и , макар и по-рядко, в папиломизация на дихателните пътища или областта около устата.
Понякога се появяват кондиломи (полови брадавици). При 75% от всички инфектирани минават месеци, а много често и години докато се образуват полови брадавици. Смята се, че човек може да се е заразил през който и да е момент от своя живот, независимо кога е диагностицирана инфекцията с ЧПВ. Някои вирусни подтипове могат да доведат до злокачествени клетъчни промени. Една инфекция с ЧПВ обаче не означава сама по себе си, че ще се стигне до поява на болестни състояния. В повечето случаи (предимно при по-млади жени) имунната система се справя сама с инфекцията.
За да се превърне един папилом в инвазивен карцином на шийката на матката, той преминава през три стадия на интраепителна цервикална неоплазия и едва тогава се стига до инвазивен карцином. За това "са нужни" и коканцерогени като мутагенни херпесни вируси (основно херпес вирус хоминис 2, Папова-вируси); задържане на смегма, получена от партньор с недобра хигиена, който е необрязан; сексуално-трансмисивни болести; тютюнопушене.

Много жени, носителки на ХПВ никога не стигат до инфекции и не се налага да правят някаква терапия, а да не говорим за диагноза рак. Помислете добре, преди да решите да си направите ЧПВ-тест. Трябва ли да имат информацията, че сте носителки на вируса, ако нямате оплаквания и цитонамазката ви е нормална?

Както вече не еднократно сме обсъждали и посочвали медицински източници, презервативът не предпазва 100% от ХПВ, защото вирусът се предава и с кожен контакт.


Цитат
http://hpv.emedtv.com/hpv/hpv-transmission.html
HPV is typically transmitted through direct skin-to-skin contact. The virus may also spread by touching something that has been contaminated with the virus and then touching the skin, although how often this occurs, if at all, is not known.
Transmission most often occurs from another person...
HPV infections usually are not limited to the penis or the vagina...
Although using a condom is a good idea to prevent transmission of sexually transmitted diseases (STDs), condoms may not protect sexual partners from genital HPV transmission and infection. This may be because the condom does not prevent all skin-to-skin contact. The female condom might provide greater protection because it provides wider coverage...
In rare cases, a pregnant woman can pass HPV to her baby during vaginal delivery...

Последна редакция: пн, 20 окт 2008, 23:27 от cubbit

# 2
 • Мнения: 3 989
Връзки към стари теми:


Полезни връзки от форума:
     1. ПАП тест (цитонамазка)[/size]
     2. Колпоскопия
     3. Биопсия
     4. ЦИН - Цервикална интраепителна неоплазия (CIN)
     5. Конизация
     6. Човешки папиломен вирус (ЧПВ, HPV)


Полезни връзки в интернет:


Координати на лекари:
     - доц. Кърлов, GSM: 0887 782 660 - за преглед, конизация, операция
     - доц. Попова, 02/ 831 7671 - за преглед, конизация, операция
     - д-р Ралчева, GSM: 0888 318 967, сл.тел. 02/ 971 4898, вътр.31 - за преглед, биопсия
     - д-р Ганчева, GSM: 0888 754 077, ул. Искър 23, сл.тел. 02/ 983 2900 след 15 часа
     - д-р Божидар Славчев, гр. София, ж.к. "Стрелбище", ул. "Костина" 6, тел. 02/ 408 18 43, 02/ 859 60 71, GSM 0885/ 65 49 25
     - Екип специалисти от СБАГ "Свети Лазар" - консултантите в HPV-форума
     - проф. Горчев - Плевен, болница "Света Марина" - за преглед, конизация, операция
     - д-р Михайлов - Бургас
     - д-р Любомир Бойчев, тел. 0866/60560, Медицински център"Св.Иван Рилски" гр.Тутракан,

Последна редакция: вт, 21 окт 2008, 17:23 от cubbit

# 3
 • Мнения: 3 989
Няколко форумни обобщения, един вид "Най-често задавани въпроси".
Моля, четете ги с едно на ум и се консултирайте с лекаря си. Той е най-добре информиран какво е подходящо за вашия случай.

Благодаря на Деси, Юлето и Дима за обобщенията.


Ваксините срещу НРV са безспорен успех на съвременната медицина, но НЕ са панацея. Те трябва да се прилагат САМО съгласно инструкциите на производителя, т.е. при момичета и жени до 26 годишна възраст със СИЛНО ограничен брой полови партньори. За момента ваксините са профилактични, а не лечебни и НЕ БИВА да се препоръчват на жени над 26 години. Няма достатъчно данни за това колко дълго действа ваксината.

Ако сте бременни, носителки на високорискови типове на ЧПВ или имате активна ЧПВ-инфекция НЕ СЕ ВАКСИНИРАЙТЕ!!! Има регистрирани случаи на спонтанни аборти или увреждане на плода в следствие на ваксинация. Все още няма достатъчно данни как носителки на високорискови типове и жени с активни инфекции реагират на ваксината. Не рискувайте излишно!

Относно съвместното прилагане на цитонамазка и ЧПВ-тест - ето един полезен линк, който успокоява доста и показва интервалите, през които могат да се правят двете изследвания. ВНИМАНИЕ! С цитонамазка НЕ може да се поставя диагнозата за ЧПВ-инфекция, защото цитонамазката НЕ доагностицира наличие на вируса. Това са две различни изследвания!

Всичко, което искаме да знаем за ЧПВ - от страница на СДС, център за контрол и превенция на заболяванията в САЩ (Centers for Disease Control and Prevention, USA National Center for Health Marketing).

Най-разпространеният тест в САЩ е одобрен от FDA (американската Администрацията по храните и медикаментите) и се прилага при около 10 милиона жени годишно. Това е тестът, описан в www.hpv-bg.com. Официалната страница на Digene Hybrid Capture (hc2) High-Risk HPV DNA test е www.qiagen.com

По отношение на възрастта за извършване на HPV-тест дружеството по АГ на САЩ е достатъчно ясно - препоръчва се след 30 годишна възраст, тъй като цената му е висока, но не се изключва употребата и при по-млади жени, ако има индикации. линк.

Каква е разликата между HPV-тест и типизация?
Това е фундаментален въпрос! Типизация и доказване на НРV са две различни изследвания!
HPV-тестът се прави за скрийнинг, т.е. пресяване на случаите и откриване на инфектирани пациенти. Типизирането е ВТОРИЯТ ЕТАП ОТ ДИАГНОЗАТА. Установява се пациентът на кой тип вирус е носител. Според повечето автори в англоезичната и немскоезичната литература типизацията се препоръчва само при сериозни индикации. Особено важно е кой и къде прави типизацията, защото тя най-често НЕ Е СТАНДАРТИЗИРАНА, а се прави по собствени методи, т.нар. home based PCR.

Ето още малко от мен. Линковете са към страницата на digene HPV-test, този който е споменат по-горе и е одобрен от FDA (Администрацията по храните и медикаментите) в САЩ.

Колко често трябва да се прави ХПВ-тест?
Синтезирам на кратко: Първо тестване се препоръчва след навършване на 30-тата годишнина. При по-млади жени - само ако има неясна цитонамазка ("should only be used when your Pap result is inconclusive"). Толкова за безразборното ХПВ-тестване, което предлагат в България.
Повторно тестване се прави на базата на предишните резултати. Ако цитонамазката (и евентуални предишни ХПВ-тестове) са нормални, се препоръчва 3 годишен интервал.
Жени над 70 години и такива, които са хистеректомирани не се подлагат на тестване.

Интересно четиво за това какво се случва след като те тестват и открият, че имаш високорискови фактори:
Един пример: При положителен ХПВ-тест и нормална цитонамазка, се препоръчва двата теста ХПВ и ПАП, да се направят след 1 година.

Какво трябва да знаят мъжете за ХПВ?
Презервативът не предпазва 100%, защото не покрива цялата кожа на гениталите. При мъжете HPV рядко създава сериозни здравословни проблеми. Рядко високо рисковите типове могат да причинят рак на пениса или ануса. Няма одобрен тест за HPV при тях, но е малко вероятно вирусът да повлияе на здравето им. ЧПВ не може да бъде лекуван. Не е необходимо третиране, понеже вирусът изчезва от само себе си, т.е. ремисира спонтанно.
До времето когато вирусът е открит, той вече е бил обменен между партньорите. След като вече са обменили даден тип вирус, има риск от "пинг-понг" ефект, при който партньорите се реинфектират със същия тип. Още няма одобрена ваксина за момчета и мъже и няма данни, че тя ще ги предпази от рак или от предаване на вируса на жени.Колпоскопът е вид микроскоп, с който лекаря оглежда влагалището, като преди това намазва стените и шийката на матката с оцетно-йодна киселина, която ги оцветява. Ако има атипични клетки, те стават бели, като това показва огнището на инфекцията.Конизация. Има няколко различни методи, които не се определят от проблема, а от техниката, която се използва, за да се изреже конуса (скалпел, лазер, електрическа примка). В днешно време се предпочита електрическа примка (LLETZ = Large Loop Excision of the Transformation Zone или LEEP = Loop Electrical Excision Procedure), защото така се отстранява по-малко тъкан, отколкото при класическа операция със скалпел.
Ето картинка, как се изрязва конуса. Това, което се вижда е шийката на матката (cervix). На втората снимка е увеличено и е показан очертания за изрязване конус.

 

Последна редакция: вт, 21 окт 2008, 00:58 от cubbit

# 4
 • Мнения: 510
cubbit, благодаря, мила   bouquet Безценна си!

Искам да попитам дали хламидията има нещо общо с ХПВ и как се диагностицира - чрез вземане на кръв или на секрет? Благодаря!

# 5
 • Мнения: 3 989
Роси_ , Хламидия и ЧПВ са различни инфекции. Хламидия се предизвиква от бактерия, а ЧПВ-инфекция е вирусна.
Ето ти една статия от biberonbg. Надявам се да те осветли по основните въпроси.  Peace

Хламидия – тихата епидемия

Бактерията предизвикваща хламидия е chlamydia trachomatis. Тази зараза се предава най-вече полов път (PID). Хламидийната зараза може да бъде в  жената през цялото време, което да не й причинява никаква вреда, но може и да показва наличието си чрез определени симптоми.  Жените с хламидия могат да имат увеличено или променено влагалищно течение и получат вагинална инфекция, която може да се разпространи в половите органи.

Факторите, които показват вероятността някоя жена да има хламидийна зараза са:

    * наличие на сексуална активност и възраст под 20 години;
    * наличие на нисък социално-икономически статус;
    * липсата на използвани контрацептиви (презервативи);
    * повече от един сексуален партньор;
    * използването на орални контрацептиви;
    * секс с партньор, който преди е имал полово предавано заболяване;
    * секс с партньор, който има хламидийна зараза на пикочния тракт.

Симптоми на хламидията

Жени, които са заразени с хламидия често нямат симптоми или имат един единствен, който е неясно изразен. Ето защо заразените жени често не осъзнават, че имат болестта от дълго време, понякога години. Но те са заразени и могат да предават болестта несъзнателно. Когато симптомите включват жълтеникаво вагинално течение; болезнено или често уриниране; парене или сърбеж на вагиналната област; червенина, оток или болезненост на влагалището; болки по време на сношение и ненормално кървене.

Диагностициране на хламидията

Диагностицирането на хламидията се прави чрез самонаблюдение, поставяне на обща медицинска картина и физическо изследване, които включват взимането на проба от цервикална тъкан с намазка, взета с марля и изпращането й в лаборатория за изследване. Изследователите работят за развитието на тестовете на урината, които да направят сканирането на тази болест по-достъпно. Обичайният кръвен тест се прави за да се разбере дали има също така и зараза на сифилис.

Сексуалните партньори, с които е осъществяван полов контакт през последен шестдесет дни също трябва да бъдат проверявани, когато има наличие на хламидия.
   
След успешно проведеният курс на лечение с антибиотици, лекарят може да направи повторно изследване чрез посявка на материал от засегнатата област. Ако тестът е положителен, тогава обикновено е налице повторно заразяване. Това е много вероятно, ако сексуалният партньор не е бил лекуван или лечението не е завършено.

Ефекти върху плодовитостта

Хламидята може да въздейства върху женската репродуктивна способност по два начина: това може да доведе до полово предавани болести, които могат да доведат до безплодие чрез увреждане на маточните тръби или да доведе до временно безплодие чрез засягане на цервикалната слуз.  Основната опасност за мъжете с хламидия, все пак, е това те да заразят своите партньорки и техните партньори, който могат да развият PID.

Ако вие имате хламидийна зараза и планирате бременност, трябва да се подложите на лечение преди зачеването - бременната жена, която има хламидия може да я предаде на бебето при рождението му и то да страда от остра форма на конюнктивит и белодробни инфекции.

Лечение

Хламидията се лекува с антибиотика erythromycin. При повечето хора е възможна повторна зараза с болестта чрез друг сексуален партньор.  Партньорите ви винаги трябва да бъдат лекувани от заразата, независимо, че техният тест е отрицателен.

Понякога е възможно лечение с комбинация от антибиотици за период от 7 до 10 дни. Антибиотиците са:

    * Azithromycin
    * Doxycycline
    * Ofloxacin
    * Erythromycin

Възможни последствия, ако хламидията не се лекува?

Хламидийната зараза в жената е силно свързвана с развитието на cervical dysplasia или ракови (или необичайни) клетки в маточната шийка.

Лечението на хламидийната зараза е важно и за възпрепятстване маточните тръби, които свързват яйчниците с матката. Тежката или нелекувана хламидийна зараза може да доведе до сериозни усложнения:

    * Полова възпалителна болест или PID, които включват разпространена зараза на половите органи;Постоянна болка в областта на половите органи;
    * Сраствания или съединяването на тъкан;
    * Безплодие или неумение за зачеване;
    * Извънматочна бременност, при която оплодената яйцеклетка се развива извън матката;
    * Преждевременни контракции и раждане, ако жена е заразена през бременността;
    * Зараза на маточната стена, която настъпва след раждането.
    * Повторни ректални зарази.
    * Бременните жени, които не знаят за съществуването на хламидийна зараза в себе си, рискуват заразяването на бебето/та си при раждане и се намират в повишен риск от преждевременно раждане. Хламидията при новородените може да предизвика конюнктивит (инфекция на очите) и пневмония. Поради тези причини скрининга за хламидия е препоръчителен за всяка бременна жена.

Предотвратяване на заразата

Няколко са нещата, които могат да предотвратят и възпрепятстват разпространението на хламидийната зараза.

    * Мъжките и женските кондоми обезпечават някаква защита.
    * Половите контакти с един партньор са по-надеждни.
    * За всички нови сексуални партньори трябва да сте осведомени за тяхната сексуална история и евентуалното наличие на полово предавани болести. Сексуалният контакт трябва да бъде отложи докато изследванията покажат отрицателен резултат.

Изследванията за наличие на хламидия се препоръча да се правят всяка година или всяки път, когато се сменя сексуалния партньор. За всеки нов или влошаванете на съществуващ вече симптом трябва да уведомите вашия лекар.

По материали на http://www.womenfitness.net

Резултати на български от търсене за Хламидии в Гугъл.

# 6
 • Мнения: 11 612
Кюбит......сега се сетих нещо...дано не съм досадна много.......А спиралата влияе ли на резултата от цитонамазката? Embarassed Embarassed Embarassed Embarassed

Хиляди Hug Hug Hugкъм теб!

# 7
 • София
 • Мнения: 8 522
Кюбит,благодаря за новата тема.Видя ли,че пак са подновили подфорума за онлайн консултации за ЧПВ?

# 8
 • Русе
 • Мнения: 470
Кюбит ти си безценен извор на информация  Hug.Благодарим ти че въпреки твоите проблеми се опитваш да помогнеш и на нас.Надявам се,че поне при теб всичко върви нормално  Praynig.
За изследванията и аз незнам защо ги бавят толкова в България,но си е направо живо мъчение дори и 2 дни да чакаш след такова нещо.
Гинекологът ми ,който и ще ме оперира,при всеки преглед ме гледа на Колпоскоп.Изобщо клиниката му е с най-новата техника,той е доказан гинеколог и го посещават от различни градове.Освен това го познавам и лично,извън клиниката,покрай свекърва ми която работеше при него и затова му имам изключително доверие.Винаги ми е казвал и правил каквото трябва.А за цитонамазка даже я препоръчва през 6 мес.
Мама Цоцоланка стискам палци.
На всички останали - добри резултати. Hug

# 9
 • Мнения: 3 989
Мама Цоцоланка, не съм срещала никъде информация, че спиралата по някакъв начин влияе на резултата от цитонамазката. Ако имаш съмнения, уведоми лекаря си преди да вземе проба.

ДесиХ2, видях. Още преди да започнат консултациите прочетох, че ще се подновяват. Хубаво е. Засега гледам бързо и адекватно се отговаря. Дано да продължи така. Интересно ми е на колко от старите въпроси ще отговорят.  Flutter

Ива_Николова, кой е този доктор? Ако го препоръчваш дай му координатите, за да ги сложим при останалите. Аз нямам поглед за това в България и разчитам на вас, за да поддържаме тази актуална.

Ако някой се сети за важна информация, която да сложим в началните постинги, моля да ми е пусне на лична. До утре към 19 часа българско време, ще мога да си редактирам постингите.

# 10
 • Русе
 • Мнения: 470
Казва се д-р Любомир Бойчев ,има частна клиника в Тутракан.Шеф и на болницата в Тутракан,специализации във Франция и още много др.които незнам.Ще допълня,че е достоен наследник на баща си,който също беше изключителен лекар и човек.
За изключително голям процент от Русенска и Силистренска обл. знам че го посещават.Също и от Варна,Шумен и др.Записванията при него с направление са с по 2-3 месеца напред,на частно е по-бързо.От половин година извършва и инсеменации в клиниката си.Подготвя за инвитро.Мисля,че от догодина сигурно ще започне и с него.
С най-чиста съвест мога да го препоръчам,живея в Русе,но за съжаление тук нямаме никакви специалисти.Това е лично мое мнение,ако обиждам някой моля да ме извини.

Координатите са д-р Любомир Бойчев,за записване Медицински център"Св.Иван Рилски"-гр.Тутракан, тел. 0866/60560

# 11
 • Мнения: 11 612
Благодаря ви, момичета........Нали остарявам...и се сещам на порции въпросите си.....Неудобно ми е да питам...но все пак......Човек се мие преди да отиде на лекар.......Но за цитонамазката хубаво ли е да си прясно измит? Все пак нали трябва да има секрет? Той да не се измие? Или секрета се взима по-отвътре......Леле-мале какъв въпрос EmbarassedДано сте ме разбрали правилно, за хигиената съм Peace! И сигурно не е хубаво и скоро да си водил полов живот????? newsm78Тази сутрин това ми се върти из главата.......

# 12
 • София, в планината
 • Мнения: 3 695
cubbit страхотно е оформена темата   bouquet
бях на преглед и чакам резултата от цитонамазката, но искам да ви попитам лекаря ми каза, че ако забременея ще трябва да ходя при него на 3 месеца за цитонамазка / а съм чувала, че по време на бременност не се прави цито /  Thinking

# 13
 • Мнения: 510
cubbit, много ти благодаря! Беше ми изключително полезна информацията   bouquet

# 14
 • София
 • Мнения: 3 573
Благодаря ви, момичета........Нали остарявам...и се сещам на порции въпросите си...
Мама Цоцоланка, можеш да си се измиеш спокойно преди цитонамазката, не трябва да правиш влагалищна промивка или да използваш някакви свещички, не се препоръчва и секс в предишните един-два дни.Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт