Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 80 отговора

Белгия/София

Мнения: 27 528
За тестото:

1 яйце
3 с.л. олио
1 ч.ч. хладка вода
брашно и сол

За намазване:

 250 гр масло

Плънката:

 3 яйца и 300 гр натрошено сирене

Сипвате в голяма купа яйцето, солта, олиото и водата. Започвате да прибавяте брашно, докато получите тесто, което можете да месите с ръце, без да ви се лепи много. Не се притеснявайте - и по-малко, и повече брашно да сложите - пак ще стане  Smile
Разделяте тестото на 3 топки. Стопявате си маслото. Всяка топка разточвате толкова, колкото са ви уменията  Very Happy, намазвате я обилно с масло и я сгъвате на 4, като носна кърпа. Така и трите топки.
Разбивате си яйцата със сиренето - може заедно, може поотделно - за всяка кора по едно яйце и по 100гр сирене. Приблизително, разбира се, може и повече, но по-малко не, за да не ви се сплъстят корите после.
Взимате всяка от корите, разточвате я пак, както е сгъната, пак колкото можете - толкова. Поръсвате пак с масло и със сместта. Важно е да разпределяте, дори на тънко да е, сместта да е почти по цялата кора, така няма да се получат тестени участъци. После навивате и завивате в тавата, да е свободно.
Поливате баницата с останалото масло. Печете в умерена фурна до зачервяване.
Изваждате, напръсквате обилно с вода (около една цяла чаена чаша хладка вода), завивате с хартия и след това с кърпи.
Става страшно вкусно и с овче сирене.  Peace

                                 






« Последна редакция: вт, 21 окт 2008, 19:05 от Блонди »
Цитирай

Бургас

Мнения: 58
Страхотна е тази баница!Бабата на мъжа ми я прави и наистина е много вкусна.Зимата мазнината е 50:50 масло,мас.Става калорична бомба,но си заслужава!
Цитирай

Montreal

Мнения: 1 032
Ето рецепта, която ще ме накара да се развъртя с точилката. Не ме бива много, но Блонди, така окуражаващо си го написала, направо ръцете ме засърбяха. Имам, обаче два въпроса. Това количество продукти за какъв размер тавичка е подходящо? И мога ли да точа направо върху кухненската маса, като я наръся предварително с брашно? Всъщност, сигурно  може, но бабите ми точеха на една голяяяма кръгла дъска с крачета, сложена върху масата. Майка ми също така разточва кори, та затова питам. А, и още един въпрос-имам мас вкъщи, дали да пробвам 50:50 мазнина, както е казала samotnika?
Цитирай


Мнения: 2 846
Задължително ще пробвам - обичам да точа, а в къщи са и на почит баниците.
Благодаря,Блонди   bouquet
Цитирай

Белгия/София

Мнения: 27 528
1. Това количество продукти за какъв размер тавичка е подходящо?
2. И мога ли да точа направо върху кухненската маса, като я наръся предварително с брашно?
3. имам мас вкъщи, дали да пробвам 50:50 мазнина, както е казала samotnika?

1. На мен ми стана идеално в диаметър 30  Peace

2. Да, разбира се, аз не точа на нищо специално  Smile

3. Пробавай, баничката ще стане по-мека и ще трае мека и пухкава по-дълго време.
Аз имах мас, ама я хвърлих, че сме със завишен холестерол  Tired
Цитирай

Габрово

Мнения: 3 036
Блонди,
И от мен хиляди благодарности,
че каквато съм си вързана в ръцете,
а пък обичаме баница
ще е истинско пиршество.   bouquet
Имам и брашно и почвам това ще ми е вечерята.
Цитирай

Montreal

Мнения: 1 032
Мерси за поясненията Блонди. Опасявах се аз, че количеството определено ще е малко за моите хора, та затова попитах. 30 см в диаметър ще им се стори хм, само като разядка  35 Ще удвоя продуктите и ще се поупражня с точилката. Сега обаче видях, че брашното ми е малко. Значи няма да я правя днес, но в близките дни непременно.
desi_minkova, пиши после как е станала твоята баница, лесно ли е?
Цитирай

Белгия/София

Мнения: 27 528
30 см в диаметър ще им се стори хм, само като разядка  35 Ще удвоя продуктите и ще се поупражня с точилката.

Eclat, много ще е  Thinking
Баницата става дебела, тежка, маслена... хич не е малка, ние сме двама, снощи я правих, ядохме, днес ядохме, дадох и на две приятелски семейства и имаме и за довечера.  Crazy
Пак си помисли  Hug
Цитирай

Montreal

Мнения: 1 032
Ау,Блонди, наистина ще се откажа да я правя двойна, разубеди ме. Права си, не премислих добре, че е с точени кори и ще стане по-дебела и тежичка. Благодаря още веднъж   bouquet
Цитирай

Габрово

Мнения: 3 036
Така да докладвам :
Баница вече няма, не остана и троха.
Малко повече се постарах и точих повече да не станат корите дебели и така стана.
Имах мас и наистина направих я 50:25:25.
т .е. 50 олио малко мас и малко олио.
Предполагам затова стана и такава вкусотия.
Отсега нататък поне веднъж в седмицата ще правя .
Благодаря Блонди още веднъж.   bouquet
Цитирай


Мнения: 3 330
Блонди, браво   bouquet Hug
Много, много вкусно изглежда баницата....а да не говорим как ми се прияде.
  chef  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet
Цитирай


Мнения: 1 282
Браво Блонди! Страхотна е баницата. Между другото доста често посещавам твоите любими рецепти. Скоро правих бюрека, солените кошнички, баницата с пиле и бекон. Рулото Стефани вече го правя за втори път по начина, който ти си обяснила. Абе 10+
Цитирай


Мнения: 2 800
Блонди, браво   bouquet Hug
Много, много вкусно изглежда баницата....а да не говорим как ми се прияде.
  chef  bouquet  bouquet  bouquet  bouquet

Peace
Цитирай

у нас-на 5-ия етаж

Мнения: 216
Поздравления и от мен за прекрасната баница,която си направила.Ще я пробвам и аз   bouquet
Цитирай

София

Мнения: 3 268
Браво,Блонди!  smile3501
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 80 отговора