Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • При рома, пурите, какаото и бабиериндосите
 • Мнения: 3 607

Фондация „Деца с проблеми в развитието” и фондация „И АЗ МОГА” ви канят да вземете участие в двете събития, свързани с откриването на Медицинския център И АЗ МОГА за деца с проблеми в развитието в Студентски град, бл. 11, създаден по модел на Киндерцентрум – Мюнхен в Германия.

Много компании и личности подкрепиха идеята и с помощта си направиха възможно създаването на медицинския център. Целта ни е той да се превърне в място за рехабилитация, информационен център, място за срещи на родители, център за обмяна на помощни средства, място за обучение на терапевти и педагози. На 27 октомври приключват вътрешните строителни работи, като идеята е Центърът да започне да функционира в началото на декември.

Ето и двете събития:

1. Среща с д-р ФОК, директор на Киндерцентрум, Мюнхен, Германия
    26.10.2008 год., неделя, 15 часа в Медицински център И АЗ МОГА за деца с проблеми в развитието, Студентски град, бл. 11

На срещата д-р ФОК ще представи работата на Киндерцентрум, Мюнхен, Германия и ще отговаря на поставени въпроси.

2. Официално откриване на Медицински център И АЗ МОГА
    27.10.2008 год., понеделник, 13 часа в Медицински център И АЗ МОГА за деца с проблеми в развитието, Студентски град, бл. 11

На откриването ще присъстват много официални гости: г-жа Ширин Местан (председател на Държавна агенция за закрила на детето), г-н Христо Монов (зам. преседател на ДАЗД), г-н Бойко Борисов, г-н Радослав Тошев (общински съветник), г-н Димитър Дилчев (кмет на Столична Община Район “Студентски”),
г-жа Людмила Димитрова (директор на културен институт към МВнР), Д-р Фок (директор на Киндерцентрум - Мюнхен), както и тенис-легендата Мануела Малеева, футболната звезда Красимир Балъков, музикантите от групите D2 и Остава, Белослава, Живко Петров и Ангел Заберски, Руши Видинлиев, Таня Илиева и др.

Събитието ще започне с официално откриване на Центъра от г-жа Ширин Местан, последвано от изпълнения на живо от социално ангажирани музиканти - групите D2 и Остава, Белослава и Криста - откритието на Мария Илиева.
Събитието ще бъде съпроводено от благотворителна изложба / търг на детски рисунки.
В деня на откриването всеки може да посети Центъра и да се запознае със същността на неговата дейност.
------------

# 1
 • Мнения: 3 506
Момичета, пиша в темата, за да ви кажа, че вчера се запознах с д-р Фок - изключително благ и приятен човек, надмина всичките ми очаквания.

Искам отново да ви поканя на срещата днес в 15 часА. Д-р Фок ще разкаже как функционира Киндерцентрум - Мюнхен - най-големият в Европа терапевтичен център за деца с проблеми в развитието, по модела на който искаме да заработи и Медицинският център в Студентски град, и ще отговаря на въпроси на родители и специалисти.

# 2
 • София
 • Мнения: 1 333
Нашето семейство беше в събота и в неделя в центъра- да помагаме по довършителните работи и на среща с професор Фок, директора на Киндерцентрум Мюнхен. По подобие на този чужденстранен център е направен този в Студентски град.

Мога да кажа че създателите му са направили чудеса. Толкова е хубав и просторен, добре са обособени площите и има страхотни кабинети. Професора пожела "Да се вдъхне живот на центъра и да бъдат щастливи децата в него".
Разказа ни подробно стъпка по стъпка как действа системата в Германия, поемането на случаите от неонатологична възраст, преценката на екипа от специалисти от какви терапии има нужда всяка дете поотделно. Поетапната работа с него, отчитането на резултатите и насрочването на нови цели. Останах изключително впечатлена от работата им, от системата им на работа, от поемането на грижите за пациентите на Здравните им каси. Но всичко това е ТАМ.

Днес откриват официално центъра, но ще заработи през декември месец.
Не можах да отида отново понеже не ме освободиха от работа.
Но поне предните два бях там и видях невероятният екип от хора, които не жалеха здраве, сили, време, семейства за да го завършат навреме и да изглежда прекрасно.
Прекланям се пред тях  Hug Hug Hug

Страхотен е центъра, страхотни са хората които са го инициалирали, създали са го и имат огромно желание за работа и за доброто на децата.
Пожелавам им УСПЕХ и Невероятен старт!!!  Praynig

Ще чакам с нетърпение да започне да работи и да водим и ние нашата Мимка там.
А дай Боже да бъдат създадени още такива центрове и да има място на което децата да се чувстват добре и да работят с тях прекрасни специалисти  Praynig Praynig

# 3
 • Мнения: 908
 Hug

# 4
 • София
 • Мнения: 140
Това е отлично начинание!
Може ли повече информация за центъра-  какъв контингент деца ще се приемат,как да се запишем,адрес,телефон ?

# 5
 • Мнения: 3 506
Nandy, значи твоето момиченце е малката чаровница, която безропотно понесе цялата шумотевица на бормашини и флексове, и кръжащи наоколо майстори и майсторки в събота и неделя? Аз съм от учредителите на фондацията и макар и не толкова активна колкото Жоро и Ани, искам да ти благодаря от все сърце за това, че дойде да помогнеш   bouquet  Сигурно няма да си спомниш коя съм, че не съм много по запознанствата  Embarassed - поговорихме в неделя (малко преди срещата с доктора) отпред в 'синята' стая, заедно със Зоя, Мануела и Калина. Не разбрах накрая дали имаше възможност да поговориш с доктора за твоето детенце, дано си успяла.
Аз също не можах да присъствам на откриването, бях там до минутка преди да започнат да пристигат официалните гости и после се измъкнах, че трябваше да се връщам на работа.

Avicom, центърът е насочен главно към деца с церебрална парализа и сходна проблематика. Ще работи по модела на Киндерцентрум Мюнхен, един от най-големите и най-успешните центрове за работа с такива деца в Европа. Целта е под един покрив и под ръководството на лекар-педиатър и психолог екип от различни специалисти да работи с едно дете - физиотерапевти, музикални терапевти, Монтесори терапевти, ерготерапевти, логопеди, специални педагози, психолози (за работа с деца и родители) според индивидуалните му потребности.
Надяваме се реално да започне да функционира в началото на декември. Адресът на Центъра е София, Студентски град, бл. 11, срещу 7-мо РПУ. Ще напиша стационарните телефони в момента, в който ги имаме. За мобилни тел. драсни едно ЛС, моля  Hug

Искам още веднъж да напиша, че ще бъдем благодарни за всякаква помощ, свързана с превръщането на Центъра в още по-шарено и детско местенце, още повече сега, когато всички работи по интериора са завършени. Добре дошли са всякакви играчки, пъзели, книжки и уреди, които вече не използвате.

Благодаря  bouquet

Оставам на ваше разположение тук или на ЛС за всякакви въпроси, свързани с Центъра.

# 6
 • Мнения: 908
Здравей, Мария.
Мисля, че ще е добре да се пусне една тема в клюкарника или благотворителния подфорум. В момента във втория има тема за събиране на играчки за "Луи Брайл". И според мене тази акция върви успешно, макар че остават още неща. А в клюкарника влизат много хора, които ще видят темата... Освен пари и играчки, по някакъв друг начин може ли да се помогне? Аз живея в студентски град, на 2 мин път от центъра съм и с удоволствие бих се включила с помощ, която да е по силите ми  Peace

# 7
 • Мнения: 2 233
Здравейте, аз искам да попитам има ли нужда от плюшени играчки, т.е. -меки играчки?
За сега всики пъзели и  други типове играчки развиващи финната моторика и т.н. ги ползваме , но от меките имам в повече и бих ги занесла ако имат  нужда и от такъв тип играчки....Пък по-натам и другите ....

# 8
 • София
 • Мнения: 4 407
Аз има няколко дървени пъзели  и игри с форми и бих ги дали. Имам и твърди дрънкалки и гумени играчки, с които й привличаха вниманието в началото. Надявам се до средата на ноември да ги предам, за да могат да се ползват през декември. Как да организираме предаването?

# 9
 • космополитно
 • Мнения: 940


Искам още веднъж да напиша, че ще бъдем благодарни за всякаква помощ, свързана с превръщането на Центъра в още по-шарено и детско местенце, още повече сега, когато всички работи по интериора са завършени. Добре дошли са всякакви играчки, пъзели, книжки и уреди, които вече не използвате.


Здравейте, аз искам да попитам има ли нужда от плюшени играчки, т.е. -меки играчки?


И аз питам за същото! И ние имаме излишък от пъстри плюшено-пухкави  играчки Hug

# 10
 • Мнения: 3 506
Момичета, извинявайте за закъснелия отговор  Hug

Знаете, че плюшените играчки не са най-доброто за игра, но известно количество можем да ползваме просто за 'разведряване на обстановката' - в момента там има основно мебели, така че който иска, може да занесе.

Там има вече човек по цял ден - от към 10 до след обяд по някое време, на който не му е проблем, може да мине лично. За тези, които не могат, можем да помислим и за други варианти.

В Центъра вече има функциониращи телефони - 961-9650 и 961-9651. Може би не е лошо, ако някой мисли да минава, да звънне преди това, да не стане разминаване.

Благодаря ви предварително за съдействието  Hug

# 11
 • Мнения: 3 506
Освен пари и играчки, по някакъв друг начин може ли да се помогне? Аз живея в студентски град, на 2 мин път от центъра съм и с удоволствие бих се включила с помощ, която да е по силите ми

MMka, щом ти е на толкова удобно място, разходи се някой път да се запознаеш с хората, които са там. Със сигурност ще има с какво да се помага, ако не сега (понеже основните строителни дейности вече приключиха вътре), то когато започне да работи.

Благодаря ти   bouquet

# 12
 • Мнения: 104
моми4ета,веднага коригирам казаното по горе,ако знаех как дори,щях да го изтрия.може би заради близостта в имената,обърках докторите.Професор фон Вос,беше предния директор,новият се казва Вок,този,който е идвал в София.от него имам изклю4ително добри впе4атления.той беше споменал за този център,съжалявам,4е не съм разбрала по рано,бих се радвала да го видя отново.януари месец пак сме при него,живот и здраве.4овекът има доста то4на преценка за нещата...........мога да кажа само хубави неща.радвам се,4е са се захванали с тази добра идея.извинявам се още веднъж.

# 13
 • Мнения: 3 506
Д-р Фок наистина е много различен от Фон Вос, аз самата бях изненадана. Такъв благ и миловиден човек рядко се среща - един от тези, които сякаш са родени да бъдат доктори. Фон Вос се пенсионира, но д-р Фок, живот и здраве, ще идва и друг път.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт