Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • София
 • Мнения: 143
Понеже от доста време се обсъжда, че се задават все едни и същи глупави и предъвквани много пъти въпроси, та реших да пусна тази темичка. Попаднах на една статийка в интернет и се надявам да не ме нападнете  Embarassed , защото ми отне час и нещо да я преведа (не като хората, само разбираемо). На мен лично ми беше доста интересна, въпреки че повечето неща са написани като за "американци" или "малоумни"  Laughing  , но някои ги срещам за първи път. Не твърдя, че написаното е абсолютно вярно и не знам дали е така.

Може пък и в тази тема да се дискутират всички шаблонни въпросчета, които вълнуват мързеливите новодошли мацки.  Wink

Усмивки! Ето и оригиналната страница - http://www.makingbabies.co.za/default.asp?ACT=5&content=1&id=1&mnu=1

Ето и на български:

1. Помага ли женският оргазъм на забременяването?
 
На теория оргазъмът може да ви помогне да забременеете, но експертите твърдят, че това определено не е необходимо. По време на оргазъм, сервиксът се свива, като това води вакуум ефект, който теоретично би могъл да придвижи спермата нагоре към матката. Но Сандра Ган, съавтор на: „The Infertility Companion: Надежда и подрепа за двойките изправени пред проблемите свързани със стерилитета” изтъква „Има известна логика в тази теория, проучванията са показали, че такъв вакуум ефект съществува, но дали това действително води до по-висока бременност процент не е доказано.”
Ключът към зачеването е не да се стремите да получите оргазъм (въпреки че сигурно прави опитите по-забавни), но да съобразите сношениятя с вашия фертилен период. Опитвайки се да се насилите да изпитвате оргазъм всеки път е погрешно, тъй като Ви поставя под стрес, което се отразява и на настроението за секс. Ако все пак искате да получите оргазъм по време на половите сношения, което за голям процент от жените е трудно, ръчна стимулация може да помогне.

2. Трябва ли да се опитам да спра изтичането на спермата след секс? За колко дълго?

След еякулация течността която пренася сперматозоидите се разрежда и по-голямата част от нея изтича. Вашето тяло не може да използва и не се нуждае от тази течност, така че тя трябва да се изтече в някакъв момент. Може да се тревожите, че така губите ценни сперматозоиди, но според д-р Майкъл Бьорер, MD, ендокринолог в Медицинско-Репродуктивната колегия на Ню Джърси и бивш директор на IVF програмата към "Робърт Ууд Джонсън Медицински център", "Вагината е създадена така, че естествено се накланя в обратната посока и по-голямата част от еякулацията, ще бъде задържана. "
Сперматозоидите са бързи и изминават своя път до фалопиевите тръби в рамките на 5 до 10 минути след еякулацията. Много от експертите препоръчват да лежите по гръб, с възглавница под бедрата за около 15 до 20 минути след сношение. Това не може да навреди по никакъв начин, но пък може да помогне. But forget standing on your head—that won't do anything other than make you dizzy. Но забравете стоенето на главата си – най-много да Ви се завие свят.

3. Има ли сексуални практики, които трябва да избягвам, докато се опитвам да зачена?Например, слюнката вредна ли е? Секс играчки? Ароматизирани лубриканти?

Маслата могат да допринесат за по-удобно и приятно сношение, но те не са благоприятни, когато правите опити да заченете. Д-р Марк Леондрис, репродуктивен ендокринолог към Репродуктивното съдружие на Кънектикът, казва, „Ойл-базирани лубриканти и всички продукти, съдържащи аромати или неорганични материали имат свойството да убиват сперматозоидите.” Маслата също влияят на способността на сперматозоидите да се движат, като ги забавя. Според д-р Леондрис, проучванията са доказали, че всички лубриканти на пазара оказват някакво въздействие. Нов продукт, наречен Pre-Seed се търгува като лубрикант предназначен за тези, които се опитват да забременеят, но не са проведени проучвания, които да докажат това твърдение.
Д-р Джей Шинфелд, MD, репродуктивен ендокринолог към Репродуктивната колегия в Абингтън, Пенсилвания, твърди, „Най-безопасните два лубриканта са: белтъкът (за употреба – средни към големи яйца, белтъкът се отделя и се оставя да се затопли при стайна температура) и зехтинът.” Той изтъква, че човек не трябва да се притеснява от салмонела освен ако не приема белтъка орално. Затова е хубаво да се избягва оралният секс след прилагането му. Слюнката не вреди на спермата. И секс играчките не са проблем, стига сте ги измили внимателно и да се избягва контаминация от ректума.

4. Има ли поза, която да е най-благоприятна за зачатие?

Новините са добри – както и да проникне спермата във Вас няма значение. Повечето експерти са съгласни, че всяка поза, при която спермата се доставя в близост до шийката е ефективна. Някои жени се притесняват, че ако са отгоре спермата ще изтече веднага. Спермата е много гъста при еякулация и се разрежда с течение на времето. Това я задържа близо до шийката достатъчно дълго, че сперматозоидите да могат да се придвижат напред. Директорката на Института за репродуктивно здраве към Университета в Джорджтаун, д-р Виктория Дженингс изтъква, че съществува общо разбиране, че мисионерската поза е най-добра – „Няма доказателства за това, но по никакъв начин не може да Ви навреди”. Различните пози нямат значение за пола на бебето.

5. Мисля, че съпругът ми понякога мастурбира. Трябва ли да престане, докато се опитваме да забременея?

Прекалено честата мастурбация може да намали броя на сперматозоидите на Вашия партньор временно, но ако той мастурбира само от време на време, това не би повлияло. Мъжете денонощно произвеждат сперматозоиди; еякулирането два дни поред не влияе на сперматозоидите, но повече от това, би могло да намали броя им. Ако сте загрижени помолете го да се въздържа по време на фертилния период, когато ще правите секс редовно. В останалата част от месеца не се притеснявайте, всъщност, „Въздържането от еякулация прекалено дълго също вреди на качеството на спермата” казва Д-р Бьорер.

6. Трябва ли да правим секс всеки ден, докато се опитваме да забременея?

„Двойките, които правят секс всеки ден или през ден постигат резултат по-бързо, отколкото тези, които правят секс веднъж на три-четири дни,” казва д-р Питър МакГавърн, MD, репродуктивен ендокринолог към катедрата по репродуктивни науки в Университета Hackensack, Медицински център в Hackensack, Ню Джърси. От клиниките по плодородие съветват, че най-хубаво е да се прави секс всеки ден по време на фертилния период на жената, като се започне пет-шест до един ден преди овулацията.

7. Има тип тяло, което е най-подходящо за зачеване? Плоска съм като дъска и имам тесен ханш. Забременяват ли по-лесно жените с повече извивки?

„Формата и размерът нямат отношение към фертилността на жената” казва д-р Глан, като подчертава, че жените с какъвто и да е вид на тялото са способни да забременеят. Въпреки това, д-р Ранди Морис, MD, асоцииран професор по клинична Репродуктивна ендокринология в университета в Илинойс, Факултет по медицина в Чикаго, твърди, че последните проучваня показват, че жените с по-големи гърди и по-тънки талии имат по-високи нива на естроген и прогестерон, хормони свързани с фертилността. Проучването обаче се отнася само до нивата на хормоните и не са правени допълнителни изследвания за това дали наистина тези жени забременяват по-лесно. Тъй като не можете да контролирате дадената Ви от природата форма на тялото, вместо това се съсредоточете върху здравето си, което ще спомогне за оптимизиране на Вашия фертилен период.

8. Мога ли да съм на диета, докато се опитвам да зачена? Безопасно ли е да прекратя приема на въглехидрати?

Някои диета са не са опасни. Д-р Bohrer казва „Добре балансирана и здравословна диета придружена с леки упражнения е идеаленото решение.” Той предупреждава, че „Екстремните диети провокират защитните реакции на организма срещу гладуване и са вредни, докато се опитвате да забременеете”. Уверете се, че приемате достатъчно калций, желязо и фолиева киселина, като приемате пренатални витамини.

9. Още нямам закъснение, но наистина чувствам, че съм бременна. Полудявам ли? Колко рано мога да направя домашен тест за бременност?

В началото на бременността симптомите често съвпадат с тези на ПМС, но някои жени усещат ефектът от ранно покачване на нивото на ЧХГ, което може да доведе до чувствителност в гърдите. Д-р Морис е провеждал неофициално проучване в неговия кабинет по стерилитет, като в продължение на пет години предлагал на пациентките си, които вярвали, че са бременни да си направят тест за бременност. „Повечето бременни пациентки не очакваха да са,” открива той. Тестът за бременност е най-добрият начин да определите дали сте бременна, както и изследване на кръвта – то е най-точно, особено в началото на бременността. Тестовете за домашна употреба са точни, когато се използват според инструкциите в опаковката и обикновено не преди първия ден от закъснението, въпреки че някои марки вече предлагат резултати до пет дни по-рано, но с намалена точност.

10. Ако имам редовен цикъл, това значи ли, че имам овулация и мога да забременея?

За щастие, при повечето от жените редовният цикъл означава, че има овулация. Липсата на менструация определено е знак за вероятна липса на овулация, но също така е и възможно да имате менструация и през месеците, в които не овулирате. „Фактът, че сте в овулация не означава със сигурност, че сте в състояние да забременеете," изтъква д-р Дженингс, „защото може да имате запушени фалопиеви тръби, ниски нива на прогестерон или други проблеми”. Ако се притеснявате, водете си графика на базалната температура и използвайте овулационни тестове. Ако имате овулация в месеца на тестване, то най-вероятно имате такава всеки месец.
 
11. Обикновено цикълът ми е като часовник, но последният път ми закъсня. Това може ли да означава, че съм била бременна и съм пометнала?
 
Това е възможно. Десет до 25 % от всички бременности завършват спонтанно, а има и много случаи, в които жената не е знаела, че е бременна, тъй като е било прекалено рано. „ Помятането в ранна бременност е изключително често срещано явление и не трябва да бъде причина за безпокойство”, успокоява д-р МакГавърн. Единственият начин да различите идването на месечният цикъл от много ранен аборт и да разберете със сигурност дали сте била бременна е да направите кръвен тест. Закъснението на цикъла 1-2 пъти годишно е нормално и в действителност често се дължи на стрес, пътуване, спортуване или дори простуда.

Последна редакция: пт, 24 окт 2008, 09:12 от Хера

# 1
 • Видин
 • Мнения: 4 755
Аз мисля,че е полезно  Peace

# 2
 • BG
 • Мнения: 1 899
И аз newsm10

# 3
 • гр.София
 • Мнения: 60
Bagneto: Благодаря за положения труд. Hug Hug Hug
Хареса  ми, изчетох  я с интерес.
Определено е полезна  Peace Peace Peace

# 4
 • София
 • Мнения: 304
Браво за усилията, със сигурност статията е полезна.
Отначало си мислех, че ще е нещо като закованите теми за това що е то овулация, менструация и т.н. Но всъщност са доста по-елементарни и в същото време доста близки до съзнанието на всяка от нас въпроси.
Примерно, точно в момента съм на вълна - колко рано мога да усетя (и мога ли изобщо) че съм бременна и кога да си направя тест... и ми беше полезно да се осъзная и да не прибързвам излишно.
Лично от мен имаш БЛАГОДАРЯ за тази статия, Bagneto!

# 5
 • Мнения: 1 773
Bagneto, благодаря ти за положените усилия за превода  bouquet. Статията е написана достъпно и отговаря на въпроси, които често са предмет на обсъждане и вълнуват много момичета в определени моменти от бебеправенето.

# 6
 • Мнения: 3 203
Много полезно Peace Дано с това спрат тъпите теми Peace

# 7
 • ПЛОФДИФ
 • Мнения: 678
Браво за труда ти!Много е полезна темата,ама много!  newsm74

# 8
 • Варна
 • Мнения: 1 248
 newsm74

# 9
 • София
 • Мнения: 6 305
Благодарности и от мен на авторката на темата.   bouquet

# 10
 • София
 • Мнения: 143
На мен ми допадна с това, че не е точно сух информативен текст, а се отнася до нещата, които ни човъркат и си мислим, че ако зададем такъв въпрос, то той би бил смешен... То въпросът ще си е смешен де, но отговорът не чак толкова. Simple Smile Ако намеря нещо подобно, по-леко, така поднесено и терзаещо стресираните ни главици, ще го плясна пак тук.  Hug

Радвам се, че съм ви била малко полезна и усмихната седмица!

# 11
 • Мнения: 112
Багне и аз благодаря Hug
Повечето неща са точно така както си ги мислех,но за момичетата които сега навлизат в бебеправенето ще е супер полезно Peace

# 12
 • Мнения: 975
 smile3501Много полезно.

# 13
 • В свой собствен свят
 • Мнения: 183
Bagneto, наистина много полезна информация, благодаря за усилията!  newsm10

# 14
 • на най-обичания мъж в сърцето . . .
 • Мнения: 2 270
 smile3501

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт