Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 22 окт. 2008, 10:23 ч.

По принцип и де факто за ДГ

 • 4 831
 • 80
 •   1
Отговори
 • Страната на чудесата
 • Мнения: 2 731
Доста често тук чета оплаквания от ДГ и закани как този или онзи ще им даде да се разберат на госпожите.Ето, това е по принцип.Също както правилата за вътрешния ред в детските заведения. А де факто?
Де факто в процеса на родителската среща всички майки, които са мноого недоволни от едната госпожа в нашата група, седят усмихнато и кимат, когато тази съща госпожа хули "децата ВИ" и казва как тя ще ни научи да сме родители, защото сме неподготвени Crazy
И от всички по принцип желаещи да изкажат оплакването си де факто никоя не направи нищо, освен да ги похвали. Само аз имах безочието да кажа в очите оплакванията си, а именно: да не проветряват от два срещуположни прозореца, когато децата се излагат умишлено на течение.
Да излизат да ги посрещнат, за да знам, първо че в групата има госпожа(защото веднъж нямаше и за просто пуснах детето ей-така само в помещението, то излезе и съобщи че няма никой.Педагог дойде след 30 мин Twisted Evil), и после, че няма да тръгне след мен без някой да го е видял, че е пристигнало.
Да не ги посрещат вкиснати и с думите-айде стига се лигави, голямо си вече, влизай веднага вътре(при такова посрещане и аз не бих се усмихвала сутрин, по-скоро ще рева с пълна сила)
Да не ми дават мобилния просто защото им е хрумнало, че ще ме комбинират с друг родител да направя спонсорство(без да знам Shocked)
Всички други тииихичко мълчаха и се опитваха да станат невидими.
Хем ме е яд, хем ми е срамно, че овчедушието е навсякъде и все още вярваме, че "преклонена главица сабя не я сече" И ми е мъчно. Защото си заслужаваме да ни тъпчат-и нас, и децата ни, щом не знаем правата си и допускаме да ни карат да седим виновно навели глава заради това, че сме родители и обременяваме някой да ни гледа децата.
Ето това е, оплаках ви се. Вие сте наред със съвети как сега да действам ако това рефлектира върху отношението към детето ми?
Мисля първо персонален разговор с въпросната госпожа, ако няма ефект-с директорката.
Съвети?

# 1
 • в гори тилилейски
 • Мнения: 1 187
Записвам се за темата! Предстои ни родителска среща, на която не смятам да си мълча. Но наистина ме е страх, че това после ще рефлектира върху детето. Така че може би подходът трябва да е различен. Но какъв?

# 2
 • Страната на чудесата
 • Мнения: 2 731
Ами пробвай с кимане и усмивка тогава, а оплакванията тиихичко в градинката. Айде сполай!

# 3
 • Мнения: 3 672
Кое да рефлектира върху детето? Нали като знаят, че ще имат проблеми, ще се замислят как да се държат. И аз се дразня от оплаквания на майки и баби по форумите и детските площадки, пък иначе ги е шубе да си отворят устата на живо, само знаят да приказват. Ми нали върху детето рефлектира и незаинтересоваността на персонала, и течението в стаята, и лошото отношение на учителките. Моят опит в детската градина е малък, но вече ми се е случвало да се разправям със служители, на които не им пука за това кое е добро за детето ми. И ако се наложи, пак ще го направя.

Мисля, че ако си дават сметка, че могат да имат неприятности занапред, ще се замислят сериозно дали да си отмъщават на детето заради забележките на родителите.

Колкото и да са им ниски заплатите, след определена възраст малко учителки имат смелостта да напуснат ако не им изнася, защото по-добре с ниска заплата, отколкото без никаква. Тама че аз първо бих процедирала точно по горния начин - първо разговор с учителката с обяснение какво би следвало ако нещата не се променят, а именно разговор с директорката, после разговор със служителите в инспектората.

# 4
 • София
 • Мнения: 36 901
Мартини,

Свиквай, защото същото става после и в училище. Ако сега можеш да си отпишеш детето от градина и да търсиш други начини, то в училище няма спасение, защото е задължително. И аз съм от устатите, но след третия път на овчедушие ми писна и ги оставих да пасат. Обърнах тактиката в "спасяване поединично". Не мога да мъкна на гърба си малодушните и да хабя нерви и време заради тях.

# 5
 • Nederland
 • Мнения: 1 298
Никога оплакването на майка не е рефлектирало върху отношението ни
кам детето й. Просто няма как това да стане.
За проблемите трябва да се говори и да се търси разрешение.
Не мисля, че с мълчание и страх нещо ще се промени.

Това, което Мартини описва е ужасно.
Как може възпитател да посреща дете с подобни думи?
При нас напр.се държеше сутрешната раздяла да е спокойна -
родителите влизат в стаята, могат да поседят там, да пият нещо,
да поиграят с детето си дори и когато решат, че то е ок да си тръгнат.

# 6
 • София
 • Мнения: 984
Слава Богу, в нашата група нямаме проблеми с госпожите. Държат се винаги много добре с децата, дъщеря ми не се е оплаквала от лошо отношение и въобще на родителската среща не се е налагало да коментираме такива проблеми. Всъщност госпожите имаха забележки към някои от родителите, но за съжаление въпросните родители не присъстваха на родителската.
Ако имаше някакъв въпрос за разрешаване, не бих тръгнала да правя скандал още от първия път. По-скоро бих подходила по-тактично в началото и ако видя, че няма резултат - тогава вече с рогите напред.

# 7
 • Мнения: 786
Ей, супер! При нас вече децата се изпращат сами по стълбите до третия етаж (в трета група) и така са и взимат - звъним отдолу и те слизат сами по стълбите, забравили по нещо. Госпожата дори не ми казва дали е добре, какво е станало днес - нищо ... Защото са вече големи... А по повод оплакванията - аз и дъщеря ми си изпатихме миналата година още й го натякват и на детето хич не му се ходи на градина.

# 8
 • София
 • Мнения: 984
Ей, супер! При нас вече децата се изпращат сами по стълбите до третия етаж (в трета група) и така са и взимат - звъним отдолу и те слизат сами по стълбите, забравили по нещо. Госпожата дори не ми казва дали е добре, какво е станало днес - нищо ... Защото са вече големи... А по повод оплакванията - аз и дъщеря ми си изпатихме миналата година още й го натякват и на детето хич не му се ходи на градина.

 newsm78 А как точно си изпатихте???
А защо не натякваш и ти - на директорката?

# 9
 • Страната на чудесата
 • Мнения: 2 731
Ако имаше някакъв въпрос за разрешаване, не бих тръгнала да правя скандал още от първия път. По-скоро бих подходила по-тактично в началото и ако видя, че няма резултат - тогава вече с рогите напред.

Аз това го пробвах, не даде резултат Confused За втора година е там и през първата пробвах"со кротце, со благо", но нещата само се влошиха и въпросната възпитателка доби усещането за недосегаемост. А на тази родителска си го казах, защото не само, че предишните деликатни забележки не са взети под внимание, ами и бях анонимно порицана от рода на" някои родители си мислят, че техните деца са най специалните и -дъра-бъра." Тогава вече не издържах.И след като каза че няма да допусне родителите да и нареждат какво да прави. Имало кой.Така че вече ще се отнасям до този"кой"-разбирай директорката.
А най-криво ми е, че моето дете е с алергична астма от това лято, и когато се опитвам да им подскажа какво отключва пристъпите и да ги подпомогна, тя го тълкува като "нареждане "какво да прави ooooh!
Само едно констатирах-на светлинни години сме от цивилизованото общуване и тежко и горко на родителите на деца със специални нужди. Света свършва, простаците-не, казва майка ми, и за пореден път е мноого права Tired

# 10
 • Мнения: 9 817
Е, така беше и на нашата родителска среща. Повечето кимаха и се усмихва, други- аз и още една майка Mr. Green се опитахме да поставим за обсъждане от родители и учители актуални проблеми.
Страшно съм доволна от ДГ на дъщеря ми, от учители, помощен персонал и директор, но мразя да си мълча, когато нещо ме притеснява и дразни.
Като например часът, в който ДГ затваря, какво ядат децата ни и пр.
Не съм и от тези майки, които причакват директорката, за да й задават всевъзможни въпроси, но гледам да си отстоявам правата.
Против скандалите съм.
Мнение заявено с твърд тон, тежи повече от викане и караници.
А иначе е така, тук във форума сме мнооого смели, караме се и правим скандали на учителите, но в реална ситуация гледаме да си мълчим да не би да започнат да се държат гадно с децата ни.

# 11
 • Страната на чудесата
 • Мнения: 2 731
Майчета, има ли някоя запозната от вас със задълженията на детските учителки в градината, има ли и как се казва този нормативен документ уреждащ тези задължения? Нещо като длъжностна характеристика? И еднаква ли е за всяка ДГ или си ги пишат директорките?
Благодаря за всякаква информация, нужно ми е да знам докъде се простират моите изисквания в рамките на техните задължения и искам ли нещо извънредно, все пак?
Защото досега това което чувам при моя молба е че това не е тяхно задължение, а ако го направят то ще е по тяхно желание newsm78 Та се питам-освен да присъстват физически на работното си място и да провеждат учебни занятия, има ли и още нещо включено в задълженията им изобщо Rolling Eyes

# 12
 • Мнения: 9 817
Виж тук:
http://www.rio-dobrich.dobrich.net/normativni_documenti/novi/dh_DG.doc

По принцип трябва да имат педагогическо образование, да не се водят на отчет в психодиспансера и да не са осъждани.

# 13
 • Страната на чудесата
 • Мнения: 2 731
Много ти благодаря, чудесно четиво се оказа!
Сега отивам да се довъоръжа и с конвенцията за правата на детето и човека Whistling
и следващия път ще знам какви са ми правата в крайна сметка и #2gunfire

# 14
 • в гори тилилейски
 • Мнения: 1 187
Ами пробвай с кимане и усмивка тогава, а оплакванията тиихичко в градинката. Айде сполай!
Не съм от тези, които си мълчат, но и не може от първата родителска среща да вдигам скандали. Ще поставя въпросите за обсъждане и се надявам, че ще се стигне до решение в полза на децата.
А  че неподходящият тон рефлектира после  върху децата, мога да ти дам няколко примера ( от нашата градина), но хайде да не разводнявам темата.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт