Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 22 окт. 2008, 20:25 ч.

Стари неотговорени въпроси!

  • 1 232
  • 3
  •   1
Отговори
  • Мнения: 3 989
Здравейте д-р Гърчев. Първо искам да благодаря на Вас и Вашите колеги, че сте се съгласили да поемете не леката и отговорна задача да консултирате в този форум.   bouquet

Има няколко стари неотговорени въпроса, зададени от мен и/или други потребители, чиито отговори силно ме интересуват. Бих искала да ви помоля да ги коментирате.

Ваксината срещу ЧПВ е квадривалентна, т.е. доказано е, че действа само срещу 4 субтипа на ЧПВ, тъй като самата ваксина представлява смес от протеини от HPV 6, 11, 16, 18 и алуминиев агент, който стимулира действието на ваксината без да има, разбира се, специфичен антигенен ефект.
Източник: http://www.cdc.gov/mmwr/preview/mmwrhtml/rr56e312a1.htm

Въпросът ми е следният. Защо в България се препоръчва дори и на носители на 4-те субтипа, срещу които действа ваксината, и на пациентки с активни инфекции, да се ваксинират? Доколкото е известно HPV-ваксината е не само неефективна, но дори може да бъде опасна при жени, които са заразени.

В страниците на сериозни източници на информация като US National Cancer Institute (NCI) например, прочетох:
Цитат
Should the vaccines be given to people who are already infected with HPV?
...have been found to be generally safe when given to women who are already infected with HPV... these vaccines do not treat infections. For example, one recent study*** found that Cervarix was not effective in helping women who are already infected to clear the infection. However, women who have already been infected with one or more HPV types might still get protection from the vaccine types they have not acquired. Few young women are infected with all four HPV types in the vaccines. This possibility has not yet been formally studied.

бел. *** посочената студия е "Hildesheim A, Herrero R, Wacholder S, et al. Effect of human papillomavirus 16/18 L1 viruslike particle vaccine among young women with preexisting infection: A randomized trial. Journal of the American Medical Association  2007; 298(7):743–753."
Не се ли обезмисля плащането на цената на ваксината тогава от жена, която вече е носител на вируса без предварително да е направена типизация?

Вярвам, че ваксината помага за предпазване от инфекция с 4-те субтипа, АКО жената в момента на ваксинация не е заразена с тези типове, НО вероятността за рак на маточната шийка при ваксинирани жени остава според статистиката над 30% (д-р Мазнейкова го беше написала някъде, а и аз съм срещата този факт цитиран от други, по-надеждни източници).

Опасенията ми са, че прекалено силно и масирано се спекулира с ваксината. Много лекари, водени от финансови интереси, я обявяват за панацея. Лично аз смятам, че контролът върху ваксинациите трябва да е по-висок и много внимателно и индивидуално да се решава кой да бъде ваксиниран.

Ваксината се препоръчва за деца над 9 годишна възраст, които НЕ са полово активни. Данни за действието на ваксината има в резултат на студии, проведени в последните 5 години. Няма достатъчно информация дали след този период ваксината все още действа и дали се налага реваксинация. Т.е. ако сега едно 9 годишно дете бъде ваксинирано, след 5 години то ще е на 14 години, възраст в която много малко тийнейджъри са започнали да водят полов живот.
Необходимо ли е според вас да се подлагат тогава сега 9 годишните на ваксинация?


multimodal е попитала какъв е механизмът на поява на раковите лезии след инфекция с HPV. Можете ли Вие или някой от Вашите колеги да обясните?Джиджи-биджи е питала за възможни проблеми при бременност и ваксинация срещу ЧПВ. Аз също се интересувам, защото имам медицинска история със дисплазия и ЧПВ-инфекция, а в момента правя опити да забременея.Можете да отговорите в самите теми на потребителките или тук. Както ви е удобно.
Предватително ви благодаря!   bouquet

Последна редакция: чт, 23 окт 2008, 06:52 от Кюбит

# 1
  • Мнения: 136
Тук вече стана интересно!
 Вие сте първата,която излиза от конкретиката на "моя проблем". А и въпросите са по основната тема.
 Ваксинация се препоръчва след изследване за HPV инфекция.Наистина има процес на самоочистване от вируса. Но по принцип е профилактична мярка ,а не лечебна.
 За опасностите сте цитирала статия относно двувалентна ваксина,която не е тема на дискусията ни.
 Ваксинацията не отменя необходимостта от профилактика. Наистина не е панацея.
 Препоръчва се при деца (и момчета), преди началото на половите им контакти с идеята ,че не са носители на вируса. В тези случаи водещо остава мнението на родителите.
 Силгард е отскоро на пазара и няма как да има дългогодишни проучвания. А 5 години назад не означава ,че имунитета е за 5 години напред. Засега не се препоръчва реваксинация.
 По въпроса за раковите лезии и HPV смятам ,че това е дискусия за 3-дневен конгрес и няма да можем да си отговорим в този форум на тези обширни въпроси.
 За бременността и Силгард.Препоръчва се да се извърши преди плануваното забременяване.

# 2
  • Мнения: 3 989
Здравейте д-р Гърчев!

Много ви благодаря за отговора!   bouquet

Ето пълният линк, от който е цитата от предния ми постинг. Става видно, че се говори за Silgard, това е търговското име, под което се продава Gardasil в САЩ. Т.е. за квадривалентната ваксина става дума.
http://www.cancer.gov/cancertopics/factsheet/Prevention/HPV-vaccine

Може би вие сте по-запознат от мен. Знаете ли дали в България е регламентирано от Здравната каса, Министерството на здравеопазването или някоя друга ангажирана с проблематиката институция, дали има ясно очертани насоки и указания, според които да се извършва ваксинация?
Американската ФДА е одобрила ваксината САМО за жени между 9 и 26 години, като за възрастовата граница между 9 и 12 отговорността е оставена на родителите. Точно както и вие смятате.  Peace Цитатът е от горния линк.
Цитат
The FDA approved Gardasil for use in females 9 to 26 years of age.
От различни жени във форума, по-възрастни от 26 години, знам, че лекари са им предлагали (настойчиво, без да им остават избор) да се ваксинират. Някои от жените са били с дисплазия и ХПВ-инфекция.
Ако този въпрос е уреден законово, към кой трябва да се обърнат тези жени, в случай на нарушение?

Много ми хареса това, което сте написал:
Цитат
Силгард е отскоро на пазара и няма как да има дългогодишни проучвания. А 5 години назад не означава ,че имунитета е за 5 години напред.
Откровен и честен отговор. Предишната консултантка не беше толкова ясна и категорична.

Благодаря ви още веднъж!

# 3
  • Мнения: 136
Нямам за цел да влизам в спорове за цитати. В посоченото от Вас каре срещнах друг препарат.

...have been found to be generally safe when given to women who are already infected with HPV... these vaccines do not treat infections. For example, one recent study*** found that Cervarix was not effective in helping women who are already infected to clear the infection. However


Но не това е основното.
Препарата е регистриран у нас и използването му не е незаконно.Повече информация можете да получите от фирмата-производител.
За прилагането му след 26 годишна възраст.

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=309685.0

Не ми е известно да има закон за прилагането на някое лекарство и затова не мога да коментирам предложението Ви.
Надявам се , да сте удовлетворена от отговора ми!

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт