Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 28 отговора

Варна,морето,сините вълни.

Мнения: 2 785
Навремето имах гадже руснак, правеше много хубава каша от елда/гречка. Прияде ми се онзи ден, взех един пакет, но не знам как я приготвяше. Солена беше такава, много вкусна. Помогнете!
Цитирай


Мнения: 7 473
И аз много я обичам, само я сварявам (както ориз вариш)  и после добавям масло и сол.  Crazy
Слагам я и в супа, също става много хубаво.
Чувала съм, че и сладка се яде, но на мен идеята не ми допада нещо Crossing Arms

Цитирай


Мнения: 359
Измиваш много добре гречката. В подходяща тенджерка слагаш масло и гречката и при непрекъснато бъркане я запържваш. В един момент започва да мирише много приятно, тогава заливаш с топла вода, така че да покрие гречката, посоляваш, намаляваш котлона максимално, завиваш капака в кърпа и похлупваш.

Така се вари на нещо като пара бавно и поема всичката вода. Бабата на моя мъж рускиня я приготвяше така.

Дано това да имаш в предвид.
Цитирай

Silicon Valley

Мнения: 216
Може само да я свариш докато се пукне, после слагаш масло ,  разбъркваш, ако искаш да я сервираш по класически начин, заливаш я с мляко( като cereal) и поднасяш с варени или запечени кремвирши.

Цитирай

Варна,морето,сините вълни.

Мнения: 2 785
Мисля, че като на Смехурко беше рецептата, защото помня, че я запържваше. Но и някакви миризми май слагаше.... newsm78 Е, с тях ще импровизирам. Laughing Мерси, момичета!  bouquet
Цитирай

Sofia

Мнения: 7 140
Мисля, че като на Смехурко беше рецептата, защото помня, че я запържваше.
   Да!Това е класическата рецепта! Peace
   Но аз обикновено я готвя така,както Лео е описала. Smile
Цитирай


Мнения: 38
И аз я обичам. Когато ми се яде сладка и добавям мед. Вкусна е и сладка. Иначе върви и със сиренце. Като чета във форумите - май е подходяща комбинация за много продукти.
Цитирай

Гоце Делчев

Мнения: 1 227
Майка ми е рускиня, аз също съм родена там. Ние я приготваме така:
Измиваш много добре гречката. В подходяща тенджерка слагаш масло и гречката и при непрекъснато бъркане я запържваш. В един момент започва да мирише много приятно, тогава заливаш с топла вода, така че да покрие гречката, посоляваш, намаляваш котлона максимално, завиваш капака в кърпа и похлупваш.

Така се вари на нещо като пара бавно и поема всичката вода. Бабата на моя мъж рускиня я приготвяше така.

Дано това да имаш в предвид.
Единствената разлика е, че не завиваме капака в кърпа.
Цитирай

weltweit

Мнения: 5 434
Аз отдавна й се каня на гречката и все незнаех как се приготвя. Мерси за рецептите непременно ще пробвам.  Hug Само един въпрос: на вкус като булгура ли е?
Цитирай

Варна,морето,сините вълни.

Мнения: 2 785
Аз отдавна й се каня на гречката и все незнаех как се приготвя. Мерси за рецептите непременно ще пробвам.  Hug Само един въпрос: на вкус като булгура ли е?
Не съвсем, по скоро като ечемичените ядки, но има много характерен дъх. Не на всички им харесва, ама аз я обичам.
Цитирай

Sofia

Мнения: 7 140
   Наистина гречка има особен аромат.На мен лично малко ми намирисва на орехи. Wink
Цитирай


Мнения: 743
След като се свари си слагам мед и така я ям. Много е полезна с фолиевата си киселина, ат ака също  и за хора с непоносимост към глутена.
Цитирай


Мнения: 4 380
Аз да спомена, че има различни видове елда. Някои видове се разпадат при варене и стават на хомогенна каша. Sick Много я мразя такава, но някъде са си свикнали именно на този вид и предполагам точно по тази причина запържват или запичат леко зърната предварително. С цел вероятно до някъде поне да се запази целостта на зърното. newsm78
Налага се запичане също и когато елдата е зелена, недоузряла. Тогава зърното има светъл зеленикав цвят в суров вид.

Ако е нормална елдата обаче няма нужда от никакви запръжки. Просто вариш със сол като ориз, добавяш накрая масло и това е. Няма нужда от никакви ароматизирания или подправки- елдата сама по себе си е достатъчно ароматна.

пс. Аз също не я възприемам в сладък вид. Sick
« Последна редакция: пт, 24 окт 2008, 22:53 от xenia »
Цитирай

Sofia

Мнения: 7 140
   Съществува гречка-сечка и пълнозърнеста гречка.Първата се разварява много по-бързо.Тоест,трябва да се вари по-кратко време.
   Предварителното пържене няма нищо общо със запазването на зърната цели.То се прави,за придобиване на по-приятен вкус и аромат.Може да се прави и със двата вида гречка.
   В сладък вид много е вкусна сварена с  мляко и със захар,плюс малко масълце вече в купичката. Very Happy

   За да запази гречката най-добрите си свойства и най-важното витамини,може да не се вари,а просто да се запари от предната вечер (така със сигурност няма да се развари  Laughing).На сутринта вече ще е готова и може само да се затопли лекичко,ако я предпочитате топла. Smile  Peace
Цитирай


Мнения: 4 380
По-приятен ли е вкуса е спорен въпрос. Въпрос на навик. Аз не харесвам препържвана или препичана гречка (не препържвам и не препичам нищо зърнено по принцип. Някои и с ориза правят подобни акробатики).  Както не харесвам и сечка в какъвто и да било вид, както и гречка с мляко, както и всякакви сладки варианти.
А запарена гречка е много хубава. Ако има кой да я чака толкова. newsm78

Ако някой ми беше казал че за нещо мога да бъда толкова голяма консерва, щях да му се изсмея. Crazy Но по отношение на елдата съм много консервативна.
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 28 отговора