Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 3 672
Пускам темата, не защото ми е проблем памперса на малкия, така си дойде, така ще ходи, докато сам не реши да го махнем. Това го уточнявам, в случай, че някой реши, че съм се притеснила нещо или пък иска да дава съвети.
Доста преди да се обадят за детето, бях говорила с приятелка, която ми спомена от нейни впечатления, че децата в домовете рано се приучават към гърне и рано им се маха памперса, защото нямало пари за памперси. И аз бях абсолютно убедена, че е така, докато детето не дойде в нас на две години без никаква идея за това какво е гърне и какво е да ходиш по нужда. Та се чудех само в дома, от където е Божидар ли е така, или е обща практика и просто инфото на моята приятелка е било старо.

Да уточня, не вкарвам нотка на недоволство или доволоство, просто изказвам факт, така или иначе повече ми допада мнението, че детето само трябва да си каже кога е готово, пък и да вися с детето над гърнето определено не ми допада. По въпроса естествено могат да имат впечатления майките на деца, осиновени над годинката, интересно ми е как е било при вас.

# 1
 • Мнения: 2 123
Кудку...мисля си, че това са поредните клишета, сътворени от хора, които са виждали дом за деца от 0 до 3 години само по новините..
Момиченцето на приятелката ми, осиновено на 1г и 3м хабер нямаше от гърне

# 2
 • Русе
 • Мнения: 8 771
Светослав беше на 10 месеца, когато го взехме.
Всички ме убеждаваха, колко е полезно веднага да започна с гърнето.Сутринта като станело детето и веднага да съм го сложела, докато се адаптирал към новата обстановка и това да сме отикали.
Изобщо не ги слушах. След събуждане , обикновено вместо на гърнето, се мачкахме и целувахме докато подгизнем.
В резултат си носехме памперса до 3 години, когато от градината , където го бях записала ни дадоха инструкции, започващи така " Недопустимо е 3 годишно дете да не може да ползва сервизните помещения ........"
 Та по този повод хванах дребосъка и му казах "Хюстън, имаме проблем". Беше научил въпросното изречение наизуст и го рецитераше с пълен памперс. Преди градината отидохме на море и по съвсем естествен начин овладяхме ситуцията. Като останахме още няколко месеца за през ноща.

# 3
 • Варна
 • Мнения: 448
В дома,в който аз ходя,всички деца(2-3г.)са с памперси.На Марти памперса го махнах на 2г.и 4м.,но вечер все още му слагам

# 4
 • Вън от пространство и време
 • Мнения: 2 277
Аз съм човек, който лично съм присъствал на обяда на децата между 1 и 2 години в 2 дома и между 2 и 3 години в 1 дом. И на трите места децата се слагаха на гърне под строй след обяда преди сън.  Повечето деца в групата 2 - 3 годишни бяха без памперс през деня, на по-малките им сваляха памперса, изпишкваха ги и пак го слагаха, ако е сух. За Ваньо ми даваха ражим как са го слагали на гърне - под час някъде около 7 - 8 пъти на ден.
Ваньо беше точно на 2 когато го взехме, с памперс беше няколко месеца (докато се адаптирвахме не исках да го занимавам и с това) и после много бързо свикна с гърнето, просто не усетих как. Явно имаше тренинг някакъв. Прала съм само два пъти наакани гащи и десетина пъти напишкани през деня. Даже с него много малко гърне сме ползвали - почти направо към детската дъска в тоалетната преминахме.
С Албена ми е по-сложно. Опитвам се с гърнето, но инцидентно по-скоро. Абе имам куп други задачи на главата и това да следя под часовник и да я издържам ми идва в повече. Пробвах, резултатът беше плачевен. Сутрин те с брат си се будят по едно и също време и аз давам приоритет да подготвям баткото за детската, а после се занимавам с нея, когато вече сме изпуснали момента на събуждането.
Ами засега дъщеря ми не може да вдене и да направи връзката, че трябва да си казва, въпреки че дружно аплодираме всяко пиш и аки в гърнето. Поддаде ли, веднага ще се пробваме без памперс през деня.
Ама това мене не ме притеснява преди да се наложи да се рззправям с лели и госпожи в детската.

Признавам си публично, че имам слабост към детето на Кудку, защото по това което пише много ми напомня Ваньо на неговата възраст. Та искам да й кажа - докато той не реши че трябва да си казва, вари го, печи го - няма да стане.

Последна редакция: пт, 24 окт 2008, 14:08 от Gankata

# 5
 • на юг
 • Мнения: 14
Дъщеря ми на 1г. и 10 мес.вече е без памперс. Когато я взехме в къщи /на 1,3 г./от дома ни дадоха режима на детето и според този режим са я слагали на гърне няколко пъти на ден. Но когато аз опитах да спазвам тези предписания претърпях пълен провал, не само относно гърнето,  а и с вида на храна която пишеше че е яла и мн.др. Но от ината ми и с  постоянство от моя страна за две седмици свикна с гърнето и само два пъти пера напикани гащи. Казва си.

# 6
 • Мнения: 3 672
О, аз изобщо няма да го мъча, той просто не вдява за какво говорим и хич няма да се тормозим взаимно. Пък и той няколко пъти се е изаквал без памперс и много се плаши, направо се ужасява, така че трябва много да ме ядоса, за да му махна памперса и да го оставя без гащи цял ден, голям страх ще бере ви казвам, направо ще му разкажа играта.

Значи все пак има места, където учат децата на гърне, защото вече бях решила, че няма такова. А познатата ми съвсем професионално се е занимавала в сферата, но преди време, та имах основания да й вярвам.

Ох, знам, че ми е много тъпа темата, то пък и чак тема пуснах по въпроса, ама не се дразнете много  Embarassed

# 7
 • Мнения: 7 593
На мен ми е болна тема.
Когато се срещнахме с детето, беше на 2г.7мес.На информационната среща ни прочетоха извадка от социалния му доклад, че"Не регулира и не съобщава физиологични нужди".Тогава се притесних, защото и аз от "обща култура"знаех, че на тази възраст би трябвало да си казва и да ползва гърне.После в друг документ по делото пишеше, че е приучен на гърне.
И до сега/навършени 3г./ е с памперс.Казва си след свършен факт.Слагам го на гърне, но не винаги успява да свърши нещо, има и такива моменти, но редки.Общо взето сутрин се изпишква в гърне, независимо дали се е събудил с мокър или сух памперс.За нищо на света няма да му се карам, нито да наблягам на този факт.,че не умее да си служи с гърнеПричината е моя психологическа травма по същия повод в детството ми.От едно "изпускане" в детската градина и съответния панаир имам и досега проблеми по въпроса.

Но си признавам, че съм много притеснена.През лятото, в градинките/където не знаят, че е осиновено дете/съвсем непознати и то предимно баби, а не майки се изненадваха ,че е с памперс.Не било редно.По-голямото ми притеснение е как ще го запиша на детска градина, като не е готов с гърнето.

За да съм "в час", чета Лоранс Перну, но и там не намирам особена надежда.

# 8
 • на юг
 • Мнения: 14
Пробвах я и в началото на лятото, но изобщо не разбираше за какво става дума, дори не искаше да вижда гърнето в полезрението си камо ли да го използва по предназначение. Как е ставало в дома и дали е ставало не мога да знам. Оставях я напикана и изобщо не и правеше впечатление, мъжът ми я съжали и каза, че достатъчно е стояла мокра и не е нужно да и го причинявам отново. Тогава спрях с опитите, но есента пак се амбицирах и  я слагах на гърнето през 15 мин., после през 30 мин. и така с бурно аплодиране на всяко изхождане.

# 9
 • Мнения: 3 672
Ами на нас в детската ни казаха, че до края на годината искат всички да се научат да ходят в тоалетната, ама при нас няма да стане, ще почакат. Даже от два дни ми го връщат наакан, та ще изчакам малко да видя дали ще се окажа права и ако продължат така, ще сменя детската градина. Там поне детски градини и места в тях има бол.

Пък тези, дето се месят за чуждите деца много ги обичам.

Ох, май си оспамих собствената тема.

# 10
 • София
 • Мнения: 9 408
Нашия, на 2 години и 10 месеца беше приучен на гърне в дома като кученце - като го сложиш, може да е през 15 минути, задължително пишка, може и една капка да е. Първо започнахме да не го слагаме, а да го питаме, още по-зле - стоеше по цял ден на гърнето - питаш ли го, той задължително казва че има - приемаше го като награда ли, като какво ли не знам. А като се наложи да тръгва на детска, понеже съм ужасна майка, го оставих без памперс и една седмица му се карах като не си каже - ама много му се карах. Ми научи се за седмица, не ми се напишква нощем, според мен няма травми от караницата, че не си е казал - сега си върши работата "като големите", като вече дори и приставка за тоалетната не ползваме. Но всяко дете е различно. Кудку, ще чакаш, ще чакаш, ма като кажат в детската, че не може с памперси, ще започнеш да действаш. А пък после ще те изненадат не само, че не може с памперс, ами и че малкия трябва да си държи пишката като пишка - иначе не можело - ха да те видим тогава, как ще му обясниш това.

# 11
 • Мнения: 3 672
Ама той си я държи и много добре знае как се пишка като мъж, даже вечер в банята се изпишква в канала. Абе да взема и аз да пробвам твоя начин за един уикенд, да видя какво ще стане. Ама то пък ние ще се обрязваме след 2-3 седмици и май ще трябва да поизчакам 2-3 месеца. Това с карането при нас може би ще помогне, ама ми омръзна да му се карам на това дете.

# 12
 • Враца
 • Мнения: 4 534
Преди да вземем Марина попитах дали я учат на гърне, казаха да. В деня, който я взехме ми смотолевиха с половин уста, че всъщност тя никак не обичала на гърне и нямала много успехи на този фронт.
Купихме памперси, слагах я на гърне преди да легне, след хранене, в началото никакъв успех, докато един ден сама си каза, че има пиш и наистина се изпишка, казваше и на акото пиш. проблемът при нас дойде при излизането на разходка. Не казваше, че има пиш и се нпишкваше редовно и излизахме с памперс, което според мен я объркваше. Пак си мина време и сама се изпишка. сега забелязвам, че помни къде точно е пишкала навън и като минем от там задължително си препикаваме територията Laughing
Все още е с нощен памперс, там като гледам проблеми ще има доста, но това е положението.
Лично моето мнение е, че наистина когато детето е готово всичко ще си дойде на мястото.
. Ама то пък ние ще се обрязваме след 2-3 седмици
според мен това може да ти помогне с памперса, защото може да го дразни допира до чувствителното местенце.
За градината- редовно имам пакет за пране, но нищо не са ми казали, даже Марина е единственото дете, на което занесох гърне от вкъщи и не пишка на голямото малко гърне там

# 13
 • София
 • Мнения: 1 843
Ирина (тогава на 4 години и 1 месец) беше приучена на гърне през деня, казваше си. Може за повечето това да е ясно, но като помня, че говореше малко по-добре от Валя (която още не говори всъщност), направо го отчетох като плюс.
Но самата тя ми каза след време, че нощно време слагат памперси на всички, дори на големите. Знам ли, може и това да има принос за нощните екстри.

Валя категорично не беше приучена (на 1 година и 5 месеца). Даже май не беше и виждала, че доста я беше страх. Пък и аз месец и нещо ежедневно ходене там, не видях гърне, но тя все още беше в бебешкия корпус.

Сега само го мотаем из стаята, така, да свиква.

Оня ден, тъкмо ми замириса доста свежо и викам, хайде да те сменям, а тя седна на гърнето със звук "ъ-ъ-ъ".
Умрях от смях. Викам: маме, ама то 'преди' се прави на гърнето, не 'след'...
А днес седна на един мой чифт обувки отгоре и пак започна "ъ-ъ-ъ"!
Дали след време ще я дебна да не прави като котките, отмъщавайки ми с акита в обувките?!  Laughing

# 14
 • на път
 • Мнения: 2 627
На 1 година и 5 месеца беше в къщи. Питахме в дома за гърнето и ни казаха "ще си го учите в къщи". Казват, че момченцата привикват с "казването" по-късно от момиченцата. На гърне не е седял - на мека приставка на тоалетната и пишкаше на столче за миене на ръце).
Дневният памперс отпадна през лятото точно след втория му рожден ден. За една седмица както казва Фоксче с много пране на гащи и летни къси панталонки. Слава богу ходеше по сандалки та не пълнеше обувките с ... каквото има.
Обаче  newsm78, като тръгна есента на градина ... и като почна да ни наказва (по-точно лелите) за това че го оставяме там, се наакваше всеки след обяд в леглото. С памперс наистина, но пак ужасно. Добре че ни изтърпяха госпожите и лелите (не беше в ясла, а във вариантна група - на 2/3 годишни деца).
Следобедния памперс отпадна следващата пролет а нощния отново през лятото когато навърши 3 години (май тогава е най-лесно - по-малко дрехи, по-бързо съхне прането, детето няма опастност да пневмоняса ако попреседи мокро за 15 мин.).

А всъщност си е до дете и зависи от възрастта на осиновяване.
Имам приятелка в Америка на която не и се занимава и 5 годишното и дете още спи с памперс  newsm78.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт