Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 176
Темата е доста интригуваща. За всеки, който се интересува, следва малко информация, която преведох накратко от материалите, предоставени от yanast:
Методът на лактационната аменорея (Lactational amenorrhea method - LAM)

Чрез Метода на лактационната аменорея (МЛА) се избягва бременност, като се разчита на естествения период на неспособност за забременяване в периода, непосредствено след раждането, през който жената няма менструация и изключително кърми. Когато този метод не се съвместява с медикаменти или приспособления [за контрацепция], той може да се счита да естествен начин за контрол на раждаемостта или семейно планиране.

Неспособност за забременяване по време на кърмене
За жени, при които са изпълнени критериите, изброени по-долу, МЛА е с надеждност между 98% и 99.5% през първите шест месеца след раждането. [Методът се е използвал още от древността].
• Кърменето трябва да е единственият или (или почти единственият) източник на храна за бебето. Всеки един от следните фактори:
- даването на АМ,
- изцеждането вместо храненето от гърда и
- даването на храна, различна от мляко,
намаляват ефективността на метода.
• Бебето трябва да се кърми на интервали, не по-дълги от четири часа през деня и поне на шест часа през нощта.
• Бебето трябва да е не по-голямо от шест месеца.
• Жената не трябва да е имала менструация в периода след 56 дни след раждането (при определяне на способността за забременяване, кървене до 56-тия ден след раждането може да се пренебрегне).
Екологичното кърмене е по-строга разновидност на МЛА, разработен от Шийла Кипли (Sheila Kippley) през 1971 г. Тя е една от основателките на Лигата „Couple to Couple.” Изследванията сочат, че този метод е с 1% ненадеждност през първите шест месеца след раждането (т.е. с 99% надеждност – бел. прев.) и с 6% ненадеждност при жени, при които все още не се е възстановила първата менструация след раждането. Седемте стандарта на екологичното кърмене са малко по-различни от изискванията за МЛА:
• Кърменето трябва да е единственият източник на храна на бебето – никакво АМ, изцеждане и (ако бебето е по-малко от шест месеца) храни, различни от мляко (т.е. пюрета, сокове, каши – бел. прев.).
• За успокояване на бебето да се предлага гърда, не залъгалка или шише.
• Бебето да се кърми често. Честотата съгласно критериите за МЛА са абсолютният минимум; [за метода на екологичното кърмене] колкото по-често се поставя бебето на гърда, толкова по-добре. Трябва да се избягва храненето по режим.
• Майките трябва да спят с бебетата си – ако не на едно легло, то в една стая.
• Майките не трябва да се отделят от бебетата за повече от 3 часа на ден.
• Майките ежедневно трябва да дремват едновременно с бебетата си през деня.
• Жената не трябва да е имала менструация в периода след 56 дни след раждането (при определяне на способността за забременяване, кървене до 56-тия ден след раждането може да се пренебрегне).

Източник:
http://en.wikipedia.org/wiki/Lactational_amenorrhea_method

Консенсусът "Беладжо" - МЛА


МЛА е официално приет на нарочен форум на специалисти от различни области, сред които биомедицински и социални изследвания, клиничната практика, семейното планиране, медицинското образование и пр., състоял се в Беладжо, Италия, между 11 и 14 декември 1995 г. Спонсори на конференцията са СЗО, Фемили Хелт Интернешънъл и Институтът по репродуктивно здраве към Университета Джорджтаун, с подкрепата на Фондация „Рокфелер.”

При все, че отдавна е известно, че кърменето отлага способността за забременяване, доскоро не бяха ясни условията, при които жените могат спокойно да разчитат на това природно явление като надежден метод за предпазване от нежелана блеменност. През 1988 г. в Беладжо, Италия, специалисти от различни области се събраха и формулираха т.нар. „Консенсус „Беладжо,”” чиято основна идея е, че при жени, които не използват някакъв метод за семейно планиране (т.е. контрацептив – бел. прев.), но които кърмят изключително или почти изключително и нямат менструация, вероятността да забременеят е по-малка от 2% през първите шест месеца след раждането.

След срещата през 1988 г. бяха проведени няколко проучвания, целящи да проверят концепцията на Консенсуса. Срещата през 1995 г. е организирана специално, за да се направи преглед и обобщение на тези изследвания. Изводът е, че идеята, изнесена през 1988 г., е потвърдена.

През 1989 г. официално е формулирана концепцията на Консенуса „Беладжо.” Наречена е Метод на лактационната аменорея и са определени са нейните три критерия. Спазването едновременно и на трите от тях осигурява адекватна защита срещу нежелана бременност. Тези критерии са: 1) отсъствие на менструация – т.е. аменорея, 2) изключително или почти изключително кърмене, и 3) първите шест месеца след раждането. Указанията към Консенсуса включват и препоръка за жените, които вече не отговарят на тези критерии или които не желаят да използват метода, да изберат незабавно друг начин за предпазване от бременност.

Надеждността на метода към момента е установена и МЛА се счита за официално приет алтернативен метод за семейно планиране в определен период след раждане.

Източник:

http://www.fhi.org/en/RH/Pubs/booksReports/LAMconsensus.htm

# 1
 • София, Младост 2
 • Мнения: 8 261
Благодаря за превода Hug
Аз лично съм ползвала спокойно и успешно метода в препоръчителните граници до захранването на бебето през 6-тия месец, тъй като напълно отговарях на всички посочени условия Grinning

# 2
 • CA- AB
 • Мнения: 2 959
...Темата е доста интригуваща. ...
Рооки, доста е интригуваща и много полезна. Благодаря че я оформи като отделна темичка и отново благодаря на Яна за положеният труд.
И при мен/ както и при Хедра с Иринка/ това е страхотен и безотказен метод- проверен с първата ми дъщеря. Нямах цикъл докато Дана ми навърши 2год и тогава спря и нощното кърмене, и съответно цикъла не закъсня и след няколко месеца и бременността.

# 3
 • Мнения: 223
Бебето ми е на 3 месеца. Изцяло на кърма е. На 9-ти получих розово зацапване, което продължи 4 дни. От вчера пак имам такова зацапване. Днес си направих тест и е положителен Shocked. Какво да мисля??? Знае ли някой?

# 4
 • София, Младост 2
 • Мнения: 8 261
Иди на лекар - няма смисъл да се гадае. Ако тестът е верен, тогава ще трябва да взимате решения.

# 5
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 046
Благодаря за превода, ще го отбележа за добавяне в библиотеката Simple Smile

И все пак трябва да се отбележи, че ако човек попадне в онези 0,5-2%, дето и от въздуха прихващат, може да се ядосва после Laughing

Книгата на Шийла Кипли се казва "Natural Child Spacing" и е наистина интересно четиво Simple Smile

# 6
 • BiGi
 • Мнения: 3 638
На мен първото нещо, което ми каза гинеколожката на прегледа след раждането е да не разчитам много-много на този метод  Naughty Освен това има и по-висок риск от забременяване с близнаци по време на кърмене  Simple Smile Понеже засега не искам още една двойка си се пазим още от самото начало  Blush С това не искам да кажа, че метода не действа, но не е и 100% сигурен.

# 7
 • София, Младост 2
 • Мнения: 8 261
Че то няма метод, дето да е 100% сигурено - освен пълното въздържание Mr. Green
И хапчетата имат между 1 и 2% несигурност, твърде сходно с ЛАМ - обаче за тях никой не казва, че са несигурен метод Thinking

# 8
 • Мнения: 223
Искам да споделя, защото може да е от полза на някои майчета...
След като ми спря слабото кървене, което продължи три дни, тази сутрин си направих тест, който беше отрицателен!
Следователно няма бременност. Не знам кое е повлияло на теста преди два дни... newsm78, дали самото кървене, дали някакво остатъчно количество ЧХГ (след 3 месеца не знам дали е възможно) или просто тестът е сгрешил..., макар че втората черта беше едва забележима, факт е, че се виждаше! Не знам каква е причината!
Факт е, че засега методът при мен работи явно! Laughing

# 9
 • Някъде там на юг...
 • Мнения: 1 125
Кърмих една година, но на този метод доверие нямам  Stop

# 10
 • софия
 • Мнения: 1 704
Отговарям и на трите условия, ама покритото мляко котки не го лочат и мъжо само гледа тъжно....

# 11
 • Мнения: 176
Искам да споделя, защото може да е от полза на някои майчета...
След като ми спря слабото кървене, което продължи три дни, тази сутрин си направих тест, който беше отрицателен!
Следователно няма бременност. Не знам кое е повлияло на теста преди два дни... newsm78, дали самото кървене, дали някакво остатъчно количество ЧХГ (след 3 месеца не знам дали е възможно) или просто тестът е сгрешил..., макар че втората черта беше едва забележима, факт е, че се виждаше! Не знам каква е причината!
Факт е, че засега методът при мен работи явно! Laughing

Penelope,
кога се появи едва забележимата втора черта?  В рамките на определените минути за отчитане на резултата, или впоследтвие?  Ако е второто - е често срещан фалшиво "положителен" резултат.  Случвало ми се е.

Хедра е права - няма 100% контрацепция, освен пълната липса на секс. 
Често обаче се бърка методът "кърменето предпазва от забременяване" и точно този МЛА, със специалните му условия.  След първото ми дете сме го ползвали, без да знаем че е това.  Laughing Отговарях на всички условия до едно, че и отгоре.  Сега с второто бебе, което е на 2 месеца вече, отговарям дори на по-строгите критерии за екологичното кърмене - демек разчитам на 99%  сигурност Laughing
Това е интересно за близнаците - вторият път забременях 4 месеца след възстановяването на менструацията ми и 3 месеца след окончателното отбиване, когато синът беше на година и 5 м.  Както се оказа при раждането - били са първоначално разнояйчни б-ци, имаше 2 плаценти.  Не зная дали е заради продължителното кърмене, или от факта, че по принцип правя повече фоликули (установявано при прегледи)  Rolling Eyes

Последна редакция: пн, 27 окт 2008, 09:33 от Rookie

# 12
 • Мнения: 835
Много несигурно ми се вижда newsm78 този метод. Но звучи добре.
Моят гинеколог каза, да не разчитам на това все пак.

# 13
 • Мнения: 223

Penelope,
кога се появи едва забележимата втора черта?  В рамките на определените минути за отчитане на резултата, или впоследтвие?  Ако е второто - е често срещан фалшиво "положителен" резултат.  Случвало ми се е.
Появи се веднага! Много, много бледа, но се виждаше! Това ще си остане загадка за мен!

# 14
 • Мнения: 176

Penelope,
кога се появи едва забележимата втора черта?  В рамките на определените минути за отчитане на резултата, или впоследтвие?  Ако е второто - е често срещан фалшиво "положителен" резултат.  Случвало ми се е.
Появи се веднага! Много, много бледа, но се виждаше! Това ще си остане загадка за мен!

Лекар, наясно с хормоните, би могъл да го обясни.  Интересно наистина.  Моята приятелка е сигурна, че докато кърмеше интензивно сина си - тогава на около 6-7 месеца да е бил - е забременяла, но е пометнала спонтанно.  То всъщност не зная дали и помятане се води - толкова рано.  Т.е. организмът си е взел най-целесъобразното решение.  Не казвам че при теб е било така, просто се сетих.  (За протокола - мойта дружка по принцип не се класира за МЛА, заради бързо възстановената менструация).  А ти, при наличието на кървене, макар и за кратко, не бива да разчиташ на тоя метод, според мен.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт