Все още не сте се регистрирали? Направете го сега напълно безплатно!!!



запомни ме Забравена парола Активация на акаунт





Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma



1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 14 отговора
Някой знае ли как се приготвя елдата?Днес купих,но на опаковката няма рецепта за приготвяне,пък аз идея си нямам Embarassed,кисне ли се,вари ли се.Бебето ми е на диета ограничаваща всички алергизиращи храни и ми е доста трудно да разнообразявам менюто му.Ако някой ми каже как да я сготвя ще съм много благадарна bouquet.
Цитирай


Елдата може да се направи на каша подобно на домашната оризова каша. Виж в библиотеката има рецептата. Може и да се сготви като ориз или леща. А може и да се свари и да се добави масло и сирене, то това е за по нататък ама не е лоша манджа. Правила съм също и сладък вариант, сварена и пасирана леко елда с плод, ябълка и банан май бях слагала. Става вкусно.
Цитирай


не знам как се получава вкусна елда. аз пробвах почти всички изброени рецепти и винаги си остава един леко нагарчащ вкус.
казват,че ако от малък си свикнал с вкуса на елдата, не ти прави впечтление, но на щерката не й хареса.
зная, че е много полезна, ама как да стане и вкусна, това не зная....
Цитирай


По вкусна е във варианта на готова безмлечна каша, май Хип предлагаха такава. Иначе елдата си има специфичен вкус и аз го харесвам основно във варианта със сирене и масло. Също е добре когато се добави към ориз или леща, така вкуса не е толкова силен  Peace
Цитирай


Пусни едно търсене в темите - Примерно захранване. Там имаше подробно как се прави, но в момента нямам време да търся точно къде беше Wink
Цитирай


купи елда на Хип - безмлечна каша е и няма нагарчащ вкус  Peace аз с нея захраних и още я давам чат-пат, комбинирана с пресни плодове  Peace
Цитирай


И аз предпочетох готовия вариант на HIPP. Приготвям му я с кърма и малко преварена вода, за да не се втечнява. Бебо много си я харесва. Сега съм му взела и елда с плодове пак на HIPP. Мисля, че има разтворима каша с елда и на Sunval, но не съм я срещала в бебешките магазини, в които пазарувам.
Цитирай


Проблемът е,че разтворимите каши също са ни забранени поне за 2-3 месеца.Всичко приготвям сама(с изключение на няколко вида плодови пюрета).Рецепти намерих,но също така прочетох,че елдата също може да предизвика алергична реакция.Май най-добре да попитам педи преди да предприемам нещо.М/у другото някой знае ли за бисквитки,които не съдържат сухо мляко и масло.Вчера търсих навсякъде,но не намерих.Искам да му давам нещо за гризкане,но сухарите са мн. твърди.
Цитирай


Домашната каша е отлична алтернатива на готовата.

Каша или зърна:
- на 6-7 м. = каша от брашно
- над 8 м. = варене на зърната и пасиране

Приготвяне на домашно брашно:
- зърната се сушат (не се пекат) на фурна около час, на 80-90 градуса
- мелят се
- съхранява се в плътно затворен съд
- съхранява се до 3-4 седмици без проблеми

Варене:
* Брашно
Съотношението брашно-вода е горе-долу 1:2. Ако е с накисване – 1:1.
Вари се 6-10 мин. Иначе кашата изглежда готова след по-малко време.
Отдръпва се от котлона и още толкова се оставя под капак.
Смесва се с кърма, плод/плодово пюре, зеленчуци или чиста. От кърмата кашата се втечнява.
* Цели зърна
Сварената елда може да се пасира заедно с малко вода от варенето или плодове/зеленчуци.
Пасира се докато сварените зърна са топли.
Ако зърната се накиснат предварително - увират значително по-бързо.
* Предварително накисване
Накисва се за 7-8 часа.
Целта по-пълно усвояване на полезните минерали.

Консистенция и вкус:
Домашната каша от елда има доста специфичен и натрапчив вкус и аромат.
Консистенцията на кашата от брашно е фино-зърнеста, като пясък, не е напълно гладка, но е мека и се преглъща лесно.

Елдата като алерген:
Елдата е силен алерген по принцип, но:
- Елдата като хранителен алерген  е слабо позната в Европа – според проучвания елдата като храна е проблем най-вече по други географски ширини.
- Другите й алергенни изяви са доста специфични: при заетите в хранителната промишленост, при вдишване на брашно, при използването й за пълнеж, при кръстосани алергии и др. (описаното в статията от Библиотеката).
==> С това се обяснява наличието на каша от елда за алергични деца. Елдата, както всички пълнозърнести храни, е потенциален алерген, но този факт доста да се преувеличава конкретно от гледна точка на захранването.
Цитирай


Проблемът е,че разтворимите каши също са ни забранени поне за 2-3 месеца.Всичко приготвям сама(с изключение на няколко вида плодови пюрета).Рецепти намерих,но също така прочетох,че елдата също може да предизвика алергична реакция.Май най-добре да попитам педи преди да предприемам нещо.М/у другото някой знае ли за бисквитки,които не съдържат сухо мляко и масло.Вчера търсих навсякъде,но не намерих.Искам да му давам нещо за гризкане,но сухарите са мн. твърди.

Слагаш елдата да ври, след като се свари, тя омеква ,тогава я промиваш от водата-за съжаление част от полезните съставик също се губят така, но няма нагарчащ вкус, после пасираш!

Също проявявам интерес за бисквити при АБКМ!

Каква е точно вашата алрегия, към какво!
ДЪщеря ми получава червени петънца-уртикария около устните и по лицето от млечни продукти!
Също и приготвям всичко сама!

Цитирай


Проблемът е,че разтворимите каши също са ни забранени поне за 2-3 месеца.Всичко приготвям сама(с изключение на няколко вида плодови пюрета).Рецепти намерих,но също така прочетох,че елдата също може да предизвика алергична реакция.Май най-добре да попитам педи преди да предприемам нещо.М/у другото някой знае ли за бисквитки,които не съдържат сухо мляко и масло.Вчера търсих навсякъде,но не намерих.Искам да му давам нещо за гризкане,но сухарите са мн. твърди.

Слагаш елдата да ври, след като се свари, тя омеква ,тогава я промиваш от водата-за съжаление част от полезните съставик също се губят така, но няма нагарчащ вкус, после пасираш!

Също проявявам интерес за бисквити при АБКМ!

Каква е точно вашата алрегия, към какво!
ДЪщеря ми получава червени петънца-уртикария около устните и по лицето от млечни продукти!
Също и приготвям всичко сама!


Каква точно е алергията и аз не съм сигурна.Два пъти направи бронхиолит със  спазми и тъй като е бял и малко по-дебел(също така има и себорея) алерголога ни посъветва да изключим всички алергизиращи храни.Засега е в групата на застрашените от астма.На въпроса ми за бисквити отговора беше "ми ще четеш".В момента пробиват горните резци и с удоволствие загризва сухар,но е много твърд и се троши.Все пак това не е болка за умиране, щом няма ще се справим и без тях.Благодаря на всички за съветите и рецептите bouquet
Цитирай


Момичета, вижте в този сайт, има почти всички бебешки храни, които се предлагат на българския пазар, плюс пълно описание какво съдържат.
http://papa-bebe.com/index.html
Цитирай


Проблемът е,че разтворимите каши също са ни забранени поне за 2-3 месеца.Всичко приготвям сама(с изключение на няколко вида плодови пюрета).Рецепти намерих,но също така прочетох,че елдата също може да предизвика алергична реакция.Май най-добре да попитам педи преди да предприемам нещо.М/у другото някой знае ли за бисквитки,които не съдържат сухо мляко и масло.Вчера търсих навсякъде,но не намерих.Искам да му давам нещо за гризкане,но сухарите са мн. твърди.

Слагаш елдата да ври, след като се свари, тя омеква ,тогава я промиваш от водата-за съжаление част от полезните съставик също се губят така, но няма нагарчащ вкус, после пасираш!

Също проявявам интерес за бисквити при АБКМ!

Каква е точно вашата алрегия, към какво!
ДЪщеря ми получава червени петънца-уртикария около устните и по лицето от млечни продукти!
Също и приготвям всичко сама!


Каква точно е алергията и аз не съм сигурна.Два пъти направи бронхиолит със  спазми и тъй като е бял и малко по-дебел(също така има и себорея) алерголога ни посъветва да изключим всички алергизиращи храни.Засега е в групата на застрашените от астма.На въпроса ми за бисквити отговора беше "ми ще четеш".В момента пробиват горните резци и с удоволствие загризва сухар,но е много твърд и се троши.Все пак това не е болка за умиране, щом няма ще се справим и без тях.Благодаря на всички за съветите и рецептите bouquet

За резците венага ще ти кажа

Аз препичам обикновен хляб в парти грила, хубаво от двете страни  и и го давам да си гризе, много се кефи, а аз съм спокойна за всякакви консерванти, млечни и т-н.,
АЗ питах за бисквити от гледна точка на някакво разнообразие! Пробвай с хлебче, но задължително наблюдавай детето, то не можа да отръпне голямо парче, но го наблюдавай!!!!!!!!!!!!!!
Цитирай


Относно бисквитите и аз така чета дали съдържат сухо мляко и на Житен Дар обикновените бисквити добре се понасяят, солети също яде.. иначе и хляб може да пробваш. А елдата моята мома много я обича и днес й е едно от най-предпочитаните яденета, даже ей сега пак това ще й давам , и аз съм й приготвяла сама храните до сега и още се кумя да я записвам ли на детска кухня, защото ме съмнява,че няма да яде.. а и ние с тези проблеми с храната..
 Та елдата я варя и добавям и аз плод - ябълка, банан или круша и пасирам заедно.. и така. Също и просо така давам и овесени ядки.
Цитирай


По диетичните магазини продават брашно от елда. Взимала съм от него и съм го варила на каша няколко минути. После няма онзи типичен неприятен вкус на елдата. Бебчо ядеше кашата с удоволствие.
Цитирай


1-14 от 14 отговора