«абравена парола?
или
–егистрирай се јктиваци€ на акаунт


≈л. поща с ко€то се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

ƒа ѕопълнете формата за регистраци€ Ќе ѕродължете с Facebook регистраци€та

 улинари€
0 ѕотребители и 1 √ост преглежда(т) тази тема.
1-124 от 124 отговора

варненка от —офи€

ћнени€: 4 548
ќтдавна се кан€ да направ€ тема за тънкостите и тайните неща, които правим в кухн€та и то този начин нещата става по-хубави, по лесни.

»де€та им е да изброим н€кои хитринки, които правим, когато готвим, за да си бъдем полезни една на друга. јз ще сподел€ какво се сещам на първо четене, пък после ще допълвам. Ќад€вам се да се включат още кулинарки и да обменим опит и знани€.

“а какво прав€ аз: bowuu

1.  огато задушавам кайма за €сти€, винаги € размивам преди това с малко вода, за да не стане на големи топчета при задушаването;
2.  огато вар€ боб, след см€ната на водата, когато остав€ последната, в ко€то ще ври, добав€м една супена лъжица захар, увира по-лесно и става много вкусен;
3.  огато пека пица, 5 минути преди да € извад€ капвам върху плънката малко олио или зехтин, плънката става много при€тна и сочна;
4. ¬аривата сол€ винаги в кра€, за да могат да се свар€т добре, същото прав€ и когато вар€ телешко;
5.  огато вар€ спагети добав€м сол и олио във водата, да не се слепват.

“ова е за сега. ¬ие сте на ход.  chef
÷итирай

—офи€

ћнени€: 1 340
 огато пържа кюфтета,мекици,бухти... - слагам в сместа 1 с.л. раки€
така не поемат много мазнина.¬ пастата за паниране - също.
÷итирай

варненка от —офи€

ћнени€: 4 548

 огато пържа кюфтета,мекици,бухти... - слагам в сместа 1 с.л. раки€
така не поемат много мазнина.¬ пастата за паниране - също.

≈то това имах предвид! —упер иде€, не € знаех, ще € пробвам. јз лично слагам пърженото върху харти€ домакинска, за да попие излишната мазнина.
÷итирай

—офи€

ћнени€: 1 340

¬сичко пържено слагам в съд с дупки и капак - за да се отцеди
излишната мазнина.
Ќе съм пробвала с домакинска харти€...
÷итирай


ћнени€: 4 496
 огато ще пържа нещо, за което знам, че ще пръска, слагам метално фолио върху котлоните, като за котлона, който ще ползвам, изр€звам дупка. —лед като свърша с готвенето просто махам фолиото и го хвърл€м, а около котлона е чисто. ј не всичко в мазни пръски. ooooh!
÷итирай

—офи€

ћнени€: 639
 огато ще пържа нещо, за което знам, че ще пръска, слагам метално фолио върху котлоните, като за котлона, който ще ползвам, изр€звам дупка. —лед като свърша с готвенето просто махам фолиото и го хвърл€м, а около котлона е чисто. ј не всичко в мазни пръски. ooooh!

ето това, със сигурност ще ми спести доста време  Hug
÷итирай

out of space

ћнени€: 6 289
- приготвена плънка от ориз и кайма или само ориз, ко€то ми е в повече, слагам във фризера. ѕри следващо подобно €стие- просто смесвам с новата.
- пълнено пиле: вместо да си хаб€ времето и нервите в зашиване, просто запушвам с половин домат или лимон (каквото имам) дупето
- печени патладжани директно в ћ‘, така си спест€вам ужасната миризма
- нещо от свеки, което научих днес: за да не ти се пресече застройката- мъъъничко лимонтозу в току-що разбитите €йца и после мл€кото.

ще дописвам като се сет€ още неща.
÷итирай

под тепетата

ћнени€: 1 204
 огато пържа €йца на очи поръсвам с малко брашно тигана, за да не залепват.
1суп.лъжица раки€ слагам на меса, които трудно увират или са със специфична миризма (козе, овнешко).
÷итирай

’оланди€/’ага

ћнени€: 1 333
за да не ти се пресече застройката- мъъъничко лимонтозу в току-що разбитите €йца и после мл€кото.

“ова при мен не важи, от опит го знам.

јз пък отдавна се кан€ да питам защо винаги кюфтетата ми се свиват? ћного непри€тно, прав€ ги големи, а в крайна сметка се получват на половина. » с бира съм пробвала и пак ми се свиват.  аймата ми не е много мазна, телешка взимам.  — такъв мерак ги прав€ и меса и премесвам, ц€л ден сто€т в хладилника, и снощи пак ми се получиха едни дърдонки Confused
÷итирай

варненка от —офи€

ћнени€: 4 548
«а "миризливите" меса и аз слагам ракийка или водка при варенето, а също добав€м и кардамом, тогава гаранци€, че н€ма да мирише.

—ъщо така за панирани€ кашкавал - преди да го панирам го държа във фризера и едва тогава го м€там в тигана.

ћис арк, иде€та ти за фолиото е върховна!

÷итирай

out of space

ћнени€: 6 289
ћариета, щом казваш, че не са с много мазнина, сещам се други 2 варианта:
- има много вода в каймата
- пържиш ги на ниска температура

ј това на свеки ще го пробвам все пак, но определено ме разколеба.....
÷итирай

ƒобрич

ћнени€: 151
ћоето свеки слага малко бира в сместа за кюфтетата и стават по-бухнали и мекички. огато ми€ ориз винаги слагам сол,става кристален и не се скашква толкова;«а да увира боба по-бързо се слага метален предмет вътре,но от гледна точка дали е здравословно,не съм особено съгласна.јко се сет€ още нещо ще допълвам.
÷итирай

ѕловдив

ћнени€: 2 158
ј« ў≈ ¬» ЅЏƒј ЅЋј√ќƒј–Ќј ј ќ ћ» ѕќћќ√Ќ≈“≈:«а първи път тази година си освен с оцет , копър и т.н в буркани си наложихме и курнишони само в сол в бидонче.¬зеха бързо да побел€ват.—минихме им саламурата, но ни посъветваха да им сложим хр€н и хардал.—ега не побел€ват , но са ужасни.Ќ€мат нищо общо с киселите краставички.»мат вкус и мирис на тин€ , за да не кажа нещо друго ooooh!.—ега им направих нова саламура с оцет и сол и копър.ћалко са се пооправили ,, но ще ви бъда благодарна за съветите и помоща за "рецепти" за "поправ€не". bouquet 
÷итирай

varna

ћнени€: 675
јз в сместта за кюфтетата слагам 1-2 лъжички кисело мл€ко,за да станат по-бухнали и да не се степват.
÷итирай

там н€къде

ћнени€: 320
-.................................. за да не ти се пресече застройката- мъъъничко лимонтозу в току-що разбитите €йца и после мл€кото.............

јз слагам малко оцет или н€колко капки лимон и никога не ми се е пресичало  Peace
÷итирай


ћнени€: 951
marulka_s - благодар€ за страхотната тема.  bouquet
Ќаистина много полезни хитринки има тук и дори магийки.

-  печени патладжани директно в ћ‘, така си спест€вам ужасната миризма

≈рика би ли споделила как печеш патладжаните - на каква мощност, колко минути. —нощи пекох в чушкопека 6кг и направо ми писна в един момент. «аради миризмата в ц€лата къща, не за друго.
÷итирай

Ѕелги€/—офи€

ћнени€: 27 513
- печени патладжани директно в ћ‘, така си спест€вам ужасната миризма

≈, как ужасна?  Shocked ћиришат на пушено, на село, на огън, на зима, на предвкусване за топли вечери с червено винце...  Blush
≈рика, недей така  Hug Ќ€ма по-хубаво нещо от опушени€ аромат на печени патладжани, чушки, филийка, царевица, кестени...  Love
÷итирай


ћнени€: 175
јз като прав€ баница с готови кори, сиренце, кисело мл€ко и €йца, винаги слагам по малко бакпулвер в сместта, така баницата си бухва, н€ма дъх на сода, но е и пухкава!

ћного при€тни предложени€!
÷итирай

в офиса

ћнени€: 737
јз пък,когато пържа риба слагам два резена картоф в мазнината,за да не мирише толкова.—ъщо като готв€ кисело зеле слагам половин филийка хл€б най-отгоре по същата причина-да събира миризмата Peace
÷итирай

varna

ћнени€: 675
 огато пека риба на скарата,€ приготв€м във фолио.ѕредварително съм € овкусила с подправки,малко зехтинче и € увивам добре във фолиото.“аха се задушава и запича едновременно.а и почти н€ма миризма при приготв€нето.
÷итирай


ћнени€: 7 473
 огато готв€ зеле първо го намачквам със сол-става по-крехко и вкусно.
¬ боба слагам лъжица раки€.
÷итирай
¬ сместа за кюфтетата освен кис.мл€ко слагам и малко сода,така наистина не спадат,освен това и лъж.кетчуп и лъж.горчица-стават мн. вкусни.ќтносно пърженето-за да не пръска-съм си купила спец.капак като мрежа,ама мн.ситна и така не пръска .
÷итирай


ћнени€: 1 355
ћда, и аз проблемът с пръскането съм го решила с капак - мрежа.  Peace
÷итирай

out of space

ћнени€: 6 289
≈хеее Ѕлонди, хич не ми е романтично ц€лата ми къща да мирише на пушек, за съжаление н€мам двор  Smile

»наче как ги пека- надупчвам ги с вилицата на н€колко места, режа им капачетата и ги слагам на 8 мин, на пълна мощност. јко има нужда и повече, зависи от патладжаните.
÷итирай


ћнени€: 10 744
»зползвам харти€ за печене, при бутер тестото така установих, че не стават мазни.

јз слагам винаги сурови кайма и ориз за сърми и пълен пипер. » винаги в сместта слагам и вода. “ака плънката става винаги сочна, а не се свива.

» друго - на дъното на фурната имам от тези правоъгълните тави, които си върв€т с фурната. ¬инаги си седи там и ако евентуално нещо изтече от готвенето - отива там. » по-лесно се мие тава, отколкото фурна.

ћарулке, см€тах да пускам подобна тема! Ѕлагодар€ ти!
÷итирай


ћнени€: 282
ћного полезен форум.≈то и н€кои мои хитринки:  Wink
- лука за каймата намачквам с малко сол. јз също добав€м кисело мл€ко за да са по-сочни пържените кюфтета и когато ги пържа ги обръщам многократно за да са по-бухнали.
- ако вар€ кокошка или петел /стара птица/ добав€м във водата раки€ или измити пръчки от черница - ускор€ва варенето /но най-бързо става в тенджерата под нал€гане/.
- когато застройвам супа ползвам само жълтъци с малко оцет - никога не ми се пресича. ƒругата застройка, ко€то прав€ - с кисело мл€ко и €йца - вар€ предварително и добав€м към супата.
- пр€сното зеле за готвене и аз като  L e o намачквам много добре със сол за да омекне - времето за готвене се съкращава значително.
- след като изхвърл€ първата вода от фасула го слагам в тенджера под нал€гане с лука, доматчето, чушката. ћного бързо се свар€ва, след което прав€ запръжка от 1 глава лук , червен пипер, добав€м и джоджен .
- когато приготв€м сместа за палачинки, отдел€м около 1 чаша мл€ко , разбърквам всичко останало- получава се доста гъста смес и накра€ добав€м отделеното мл€ко - така никога не се получават топчета в тестото.
...за сега това е...
« ѕоследна редакци€: нд, 26 окт 2008, 11:57 от nela_66 »
÷итирай


ћнени€: 282
≈хеее Ѕлонди, хич не ми е романтично ц€лата ми къща да мирише на пушек, за съжаление н€мам двор  Smile

»наче как ги пека- надупчвам ги с вилицата на н€колко места, режа им капачетата и ги слагам на 8 мин, на пълна мощност. јко има нужда и повече, зависи от патладжаните.
јз пък н€мам чушкопек и патладжаните си ги пека или във фурната / в една стара тава/, или на  електрически€ котлон /директно на плочата - котлона ми е отвън/, или на огън - имам отвън огнище.
«ащо не опиташ да махнеш миризмата от пушек с намокрени кърпи с вода и оцет?
÷итирай

—офи€

ћнени€: 1 340

- 1 картоф при варене на боб обира газовете.
- когато ми тр€бва малко лим.сок,лимона го дупча с вилица и изстисквам - така се запазва лимона.
- когато ми остане хл€б,го слагам във фризера - ползвам го за каймата.
- ако н€мам сладкарски бои - оцвет€вам със —“≈ѕ,съвсем малко.“ака може да стане и плодово мл€ко.
÷итирай


ћнени€: 175
.......

» друго - на дъното на фурната имам от тези правоъгълните тави, които си върв€т с фурната. ¬инаги си седи там и ако евентуално нещо изтече от готвенето - отива там. » по-лесно се мие тава, отколкото фурна.ей, това никога не съм се сещала, а все се гъзурча, да € търкам пущината, ще пробвам с тавата, така и така не € ползвам, поне да ми предпазва печката, пък да нагар€ т€!
÷итирай


ћнени€: 175
’м, прочетох си горни€ пост!

ћалко е двусмилен, но пущината е печката, а гъзурестата ,съм ј«!
÷итирай

Cтраната на лалетата...

ћнени€: 7 915
 bouquet страхотна тема
÷итирай

варненка от —офи€

ћнени€: 4 548
Ќаистина има уникални идейки и си знаех, че мога да почерп€ инфо и от вас и най-вече да обменим опит.

ƒнес правих принцески, та приложих хитринка, ко€то тук б€х чела да добав€ в каймата настърган домат или кетчуп, наистина стават много пухкави и при€тни сандвичи.

÷итирай

Samokov

ћнени€: 674

ƒнес правих принцески, та приложих хитринка, ко€то тук б€х чела да добав€ в каймата настърган домат или кетчуп, наистина стават много пухкави и при€тни сандвичи.≈й това ще го пробвам още утре! Hug
÷итирай

HappyLand

ћнени€: 302
 огато н€мам бакпулвер използвам оцет и сода, прав€ сладкишите късно вечерта, за да може милото да не ги из€де, преди да съм ги направила
Ќай-добрата тайна при варене на спагети е олио във водата, като заври, чак тогава спагам пастата, досега не съм €ла по-вкусни, дори и на италиански ресторант Crossing Arms
ѕри варене на €йца, задължително сол, а при варивата чак на кра€ bouquet
 огато има пресни домати, задължително ги бел€, а зимата доматено пюре Smile
÷итирай

—офи€

ћнени€: 1 340 огато ви остане белтък- разбийте на сн€г,добавете настъргано сирене и черен пипер,
овал€йте в брашно и изпържете в силно сгорещено олио.
÷итирай


ћнени€: 1 461
—трахотна темичка и аз приготв€м така рибата, слагам подправки ,шайба лук и загръщам с фолиото, обръщам на често така става бързо рибата се изпича равномерно, не умирисвам къщата и рибата става крехка  Peace
÷итирай

’оланди€/’ага

ћнени€: 1 333
 упувам хл€б за ц€лата седмица, слагам го в камерата и когато свърши изкарвам по един. —тава все едно сега е купен - мек и с хрупкава коричка Smile.
÷итирай


ћнени€: 4 280
 огато ще пържа нещо, за което знам, че ще пръска, слагам метално фолио върху котлоните, като за котлона, който ще ползвам, изр€звам дупка. —лед като свърша с готвенето просто махам фолиото и го хвърл€м, а около котлона е чисто. ј не всичко в мазни пръски. ooooh!
јз прав€ по същи€ начин Wink
÷итирай

в резерват

ћнени€: 2 707
» аз слагам отдолу в печката тава, даже наливам малко вода в не€ и когато нещо се пече става по-сочно.....
÷итирай


ћнени€: 282 огато ви остане белтък- разбийте на сн€г,добавете настъргано сирене и черен пипер,
овал€йте в брашно и изпържете в силно сгорещено олио.
ћного полезно, благодар€.../вчера изхвърлих 1 белтък/
÷итирай

’оланди€/’ага

ћнени€: 1 333
Ќ€кой може ли да ми каже нещо, мол€? »мам едно страшно гадно червено вино Sick, ама такова отвратително вино едва ли сте вкусвали през живота си - с доста сладникав вкус и цв€т на мръсна кръв Sick. “а въпросът ми е дали ако направ€ с него винен кебап ще се усеща гадни€ му сладникав вкус, да не съсип€ само месото?
÷итирай

ѕоморие

ћнени€: 85
Страхотна тема ,съветите ви ще са ми много полезни! Hug
Ето и малко от мен.
-за да не люти лука на очите ,първо го обелвам, режа на две и слагам за 10-20 мин. във фризера .
-св. черен дроб става много вкусен ,ако предварително се накисне за 1-2 часа в прясно мляко.
- когато готвя ориз ,винаги слагам 1 к.л. лимонов сок или оцет.По този начин не се слепва и става снежно бял.А след като е готов задължително го покривам с вестник /когато го правя във фурната/поне за 15 мин. става разкошен!
-когато правя кюфтета,всички съставки и подправки /без каймата/ слагам в каната на пасатора и пасирам,става много бързо ,а кюфтенцата страхотни.

÷итирай

weiter, weiter, ... weiterstadt

ћнени€: 6 511
“а въпросът ми е дали ако направ€ с него винен кебап ще се усеща гадни€ му сладникав вкус, да не съсип€ само месото?

правилото е : готви се с това вино, с което ще бъде и сервирано €стието.
след като не става за пиене - хвърл€й Peace
÷итирай

weltweit

ћнени€: 4 825

 огато ще пържа нещо, за което знам, че ще пръска, слагам метално фолио върху котлоните, като за котлона, който ще ползвам, изр€звам дупка. —лед като свърша с готвенето просто махам фолиото и го хвърл€м, а около котлона е чисто. ј не всичко в мазни пръски. ooooh!
ћис јрк, това приложимо ли е за керамична плоча  Thinking
»наче и аз имам хитринки разни, н€кои са споменати тук, но да добав€:
- в агнешка/телешка кайма слагам щипка канела, неповторим аромат придава
- когато пека тиква/картофи, покривам с фолио да се заудши и омекне, накра€ допичам за коричка
- слагам 2-3 гвозде€ карамфил в ориза за аромат
- слагам супена лъжица зехтин в пастата - не се слепва
- в панировката слагам бира - става по-въздушна
÷итирай

—офи€

ћнени€: 3 030
-.................................. за да не ти се пресече застройката- мъъъничко лимонтозу в току-що разбитите €йца и после мл€кото.............

јз слагам малко оцет или н€колко капки лимон и никога не ми се е пресичало  Peace
и една щипка брашно  Laughing
÷итирай

¬арна

ћнени€: 78
Аз пък във водата за спагети (колкото и нетипично за традиционна паста да е) слагам бучка масло, сол, пилешки бульон.

Винаги за аламинути  режа лука на полумесеци и после намачквам със сол това ми пести много време.

Преди да изстискам лимона го търкалям по плота, за да се изцеди повече сок.


За да е крехко, варя телешкото месо във вино, преди да сложа посправките и олио.

« ѕоследна редакци€: пн, 27 окт 2008, 15:21 от rianonr »
÷итирай

ћладост-2

ћнени€: 574
 огато пека риба на скарата, например скумри€, увивам в най-горните листа от зеле. “ова го измислих, когато веднъж разбрах, че н€мам фолио  Laughing
÷итирай


ћнени€: 236
—лагам харти€ за печене на почти всичко, което се пече във фурната, дори и манджи. —тига да не е наистина супер течно. »зр€звам харти€та по-гол€ма, за да не изтича сосът. —пест€ва време и усили€ за миене на тави.
÷итирай

—офи€

ћнени€: 3 633
¬сичко месно се стара€ да пека в плик във фурната- така си спест€вам усили€та по миенето на тави и загор€ла мазнина
÷итирай

weltweit

ћнени€: 4 825
Ќ€кой може ли да ми каже нещо, мол€? »мам едно страшно гадно червено вино Sick, ама такова отвратително вино едва ли сте вкусвали през живота си - с доста сладникав вкус и цв€т на мръсна кръв Sick. “а въпросът ми е дали ако направ€ с него винен кебап ще се усеща гадни€ му сладникав вкус, да не съсип€ само месото?
Ќаправи го на гре€но вино, като добавиш и н€какво по-хубаво вино ако имаш. ¬ гре€ното вино и без това се слага захар и подправки н€ма да се усеща.
÷итирай

¬ече на село

ћнени€: 491
- когато ми се наложи да запържа замръзнала кайма, € забождам с вилица и пържа ту от едната, ту от другата страна, омекналата при пърженето кайма свал€м с ножа и така до пълно размраз€ване;
- сместа за палачинки приготв€м в дълбок съд - изсипвам всички съставки и след това с пасатора;
- картофите за картофена салата с лук свар€вам на кубчета в подсолена вода, като внимавам да не ги превар€, изливам водата и добав€м масло, след това добав€м лука и доовкус€вам, салатата става много сочна;
- когато прав€ кексове, торти и друго от сорта, винаги разбивам първо белтъците със захарта, след това набързо добав€м жълтъците един след друг и продължавам с другите продукти, по този начин мога да не ползвам набухвател и сладкишът пак да е пухкав;
÷итирай

—офи€

ћнени€: 4 994
* огато ще прав€ целувки слагам н€колко капки лимонов сок преди да започна да разбивам белтъците на сн€г.—тават много б€ла и гъста п€ната.
*  огато се прав€т палачинки с пр€сно мл€ко,към сместта се добав€ 4-5 с.л. вода.Ќе стават жилави.
* огато се прав€т катми,€йцето(€йцата) се слагат най-накра€ в тестото.—тават неверо€тно вкусни така.
÷итирай


ћнени€: 1 262
“емата е страхотна. ѕоздравлени€ bouquetћарулка
 огато прав€ розички от картофено пюре, тр€бва да напълн€ поша/ръкава/ и ми е много трудно с една ръка. «атова го слагам във висока чаша, обръщам краищата и спокойно пълн€ с пюрето Peace
÷итирай

Pierrefonds, CA

ћнени€: 721
«астройки прав€ с 1 €йце и сока на половин лимон. яйцето предварително много добре се разбива и тогава се прибав€ сока. Ќе се пресича.
Ќа 2 €йца - 1 лимон и т.н.
÷итирай


ћнени€: 1 226
«а да не се пресича застройката добав€м 2-3 лъжици вода в не€, разбърквам и чак тогава започвам да наливам по малко от горещата супа.
ќриз ми€ с гореща вода- така набъбва, става по-б€л и се чисти много по- лесно.
 артофени и месни кюфтета не пържа, а пека на фурна- бързо и здравословно.
Ћук- само в робота, по 5-6 глави, задушавам го и после в хладилника- така 4-5 дена времето за готвене намал€ва  Wink.
÷итирай


ћнени€: 4 496

 огато ще пържа нещо, за което знам, че ще пръска, слагам метално фолио върху котлоните, като за котлона, който ще ползвам, изр€звам дупка. —лед като свърша с готвенето просто махам фолиото и го хвърл€м, а около котлона е чисто. ј не всичко в мазни пръски. ooooh!
ћис јрк, това приложимо ли е за керамична плоча  Thinking


ѕредполагам, че ще стане.  ое те притесн€ва? ƒали фолиото се нагр€ва по н€какъв начин, или?  Thinking
÷итирай

weltweit

ћнени€: 4 825
јми да, да не се нагрее и да се разтопи или запали  Thinking ћакар че принципно не би тр€бвало да се загр€ва плочата извън зоната за готвене. ѕонеже ще ползвам за сефте стъклокерамика, та да не € прецапам още чистак новичка  Blush
÷итирай

ƒобрич

ћнени€: 151
«а да не се пресича застройката слагам само жълтък,добав€м лимонов сок или оцет,разбърквам хубаво и в купичката доливам от готовата вече супа,за да се изравни температурата.—лед това вече смело изсипвам ц€лата смес в супата.Ќикога не ми се пресича:)
÷итирай


ћнени€: 18
за да не ти се пресече застройката- мъъъничко лимонтозу в току-що разбитите €йца и после мл€кото.

“ова при мен не важи, от опит го знам.

јз пък отдавна се кан€ да питам защо винаги кюфтетата ми се свиват? ћного непри€тно, прав€ ги големи, а в крайна сметка се получват на половина. » с бира съм пробвала и пак ми се свиват.  аймата ми не е много мазна, телешка взимам.  — такъв мерак ги прав€ и меса и премесвам, ц€л ден сто€т в хладилника, и снощи пак ми се получиха едни дърдонки Confused

ќтносно кюфтета , опит от една баба , една лъжица кисело мл€ко и щипка-две сода за хл€б към каймата ,кюфтета стават много вкусни и пухкави.
÷итирай


ћнени€: 4 280
«а да не се пресича застройката слагам само жълтък,добав€м лимонов сок или оцет,разбърквам хубаво и в купичката доливам от готовата вече супа,за да се изравни температурата.—лед това вече смело изсипвам ц€лата смес в супата.Ќикога не ми се пресича:)
» аз слагам само жълтък,иначе ме е страх да сложа ц€лото €йце
÷итирай


ћнени€: 4 496
јми да, да не се нагрее и да се разтопи или запали  Thinking ћакар че принципно не би тр€бвало да се загр€ва плочата извън зоната за готвене. ѕонеже ще ползвам за сефте стъклокерамика, та да не € прецапам още чистак новичка  Blush

Ќе се притесн€вай! Ќито ще се разтопи, нито ще се запали. √оворим за металното фолио и двете, нали? Flutter
÷итирай

weltweit

ћнени€: 4 825
ћетално, да, всъщност алуминиево.  Flutter ћного обичам хитринки, които ми пест€т от времето за чистене  Mr. Green
÷итирай


ћнени€: 186
“ова го знам от мама:
- огато пържа чушки (много пръска мазнина) не затв€р€м тигана с капак а слагам вестник, който попива мазните пръски и парата.
ј това от свеки:
-«а да не се разпръсва сместа за картофени кютета винаги € прав€ със студени кртофи.
÷итирай

¬ече на село

ћнени€: 491
- огато пържа чушки (много пръска мазнина) не затв€р€м тигана с капак а слагам вестник, който попива мазните пръски и парата.

ƒа, така пържа и аз, но не покривам нац€ло тигана, защото все пак парата тр€бва да излезе отн€къде, затова в двата кра€ по малко остав€м по един пръст процеп  Peace
÷итирай

–усе

ћнени€: 196
јз в сместта за кюфтетата слагам 1-2 лъжички кисело мл€ко,за да станат по-бухнали и да не се степват.

ƒа, и аз така и още: добав€м и малък настърган картоф. —тават перфектни.
÷итирай

weiter, weiter, ... weiterstadt

ћнени€: 6 511
—иренце, мо€та печка е със стъклокерамика, но индукцион.
нищо не загар€ и не слагам нищо наоколо Peace
дори изкип€лото си остава незагор€ло Wink
не забрав€й, че алуминиевото фолио отраз€ва топлината от едната страна. Peace

мо€та маги€ в кухн€та е много проста и лесна: готв€ с любов и от сърце Hug
÷итирай


ћнени€: 35
не забрав€й, че алуминиевото фолио отраз€ва топлината от едната страна. Peace

ј от ко€ страна на фолиото отраз€ва топлината?
÷итирай

weiter, weiter, ... weiterstadt

ћнени€: 6 511
мисл€, че лъскавата Peace
÷итирай


ћнени€: 6 256
#¬инаги готв€ по 1 пакет боб /кило/ и половината заминава във фризера Mr. Green
“ака прав€ и с плъката запълнени чушки или лазан€-приготв€м повече, замраз€вам,а за следващото готвене не губ€ време Wink
#—тар ц€л хл€б-мокри се директно на водна стру€, и се слага в загр€тата на макс фурна....след н€ма и 5мин е като току-що изпечен Peace
# огато прав€ макарони на фурна-смесвам захарта, мл€кото, сиренето, €йцата и 1/2 или ц€ла чаша олио /зависи от количеството на макароните/-така не се слепват Peace
#‘ритюрника ми€  с обезмаслител. Wink

÷итирай

Pierrefonds, CA

ћнени€: 721
мисл€, че лъскавата Peace

Oт научна гледна точка почти никаква разлика н€ма   Wink
÷итирай

weiter, weiter, ... weiterstadt

ћнени€: 6 511


Oт научна гледна точка почти никаква разлика н€ма   Wink

от практическа има. Peace
случавало ми се е да покривам разни печива във фурната с алум. фолио, защото н€мам под ръка харти€ за печене и ако сложа лъскавата страна нагоре и не се изпичаше.

също попаднах на една рецепта за месо, печеше се във фолио и там беше упоменато да е с лъскавата страна навътре.

като печа чушки слагам директно на ел. котлон парче фолио.
ако лъскавата страна е към котлона се изпичат по-бавно, отколкото , ако лъскавата е към чушките. Peace
÷итирай


ћнени€: 4 496
 аква дискуси€ станала тук заради моето фолио... Rolling Eyes

 акто писах вече : изр€звам дупка за котлона, на който ще готв€. “ака н€ма значение от ко€ страна отраз€ва топлина фолиото.
« ѕоследна редакци€: пн, 03 ное 2008, 09:25 от ♥ мис арк ♥ »
÷итирай

weiter, weiter, ... weiterstadt

ћнени€: 6 511
 аква дискуси€ станала тука заради моето фолио... Rolling Eyes


в спора се ражда истината  Peace
÷итирай

ѕЋќ‘ƒ»‘

ћнени€: 613
ћного много полезна тема  bouquet bouquet bouquet
÷итирай

¬арна

ћнени€: 519
—пр€х да пека патладжаните в чушкопек или фурна - вече ги вар€ в микровълновата в торбичка - стават за 15 мин. и не мирише изобщо. ƒа не говор€, че стават сочни.
ѕо същи€ начин вар€ и картофи  - в торба - добре завързана отгоре и в микровълновата - спест€ва се доста време.
÷итирай


ћнени€: 4 496
»маш предвид плик за печене, или? Thinking ƒупчици прав€т ли се?
÷итирай

в офиса

ћнени€: 737
zaek,разясни таз процедура по-подробно
÷итирай

ѕЋќ‘ƒ»‘

ћнени€: 613
» аз чакам да об€сни но т€ е оф-лайн.—ега чак вид€х  Crazy
÷итирай

Pierrefonds, CA

ћнени€: 721


 Ћъскавата и нeлъскавата  Laughing страна на фолиото са резултат от производствени€ процес. Ќикой не е мислил да направи лъскава страна на фолиото за да се изпичат по-бързо €сти€та.  Wink

не е за€ждане  Wink
« ѕоследна редакци€: пн, 03 ное 2008, 20:02 от ≈li=== »
÷итирай

ћежду два града разпил€на във въображението си

ћнени€: 3 682
ћного добра темичка.

» на мен ми е интересно това с патладаните на фурна в плик Thinking
÷итирай

Sofia

ћнени€: 7 119
    огато пека кексове,за да не залепват намасл€вам и поръсвам формата с брашно.
   ¬инаги ги слагам в студена фурна и след това € пускам.“ака се надигат много хубаво и не загар€т,преди да се изпекат.
   «а да се разби€т хубаво белтъците добре е:
                                 1.€йцата да са студени
                                 2.да н€ма следи от жълтъци в отделените белтъци
                                 3.да н€ма следи от мазнина в съда в който се би€т,както и по миксера(н€колко капки лимонов сок,както спомена TheNMaster, застраховат положението)
                                 4.да се разбиват първо без захар,а след като станат на все още не твърда,но вече б€ла п€на,захарта да се добави
÷итирай

Sofia

ћнени€: 7 119
   ѕочти вс€какви “орти,а също така и –уска салата,както и ”краински борщ са по-вкусни на следващи€ ден!
   «атова е хубаво да се приготв€т един ден предварително. Wink
÷итирай

weltweit

ћнени€: 4 825
—иренце, мо€та печка е със стъклокерамика, но индукцион.
нищо не загар€ и не слагам нищо наоколо Peace
дори изкип€лото си остава незагор€ло Wink

»ндукциона ми е €сен, той не се нагр€ва изобщо, ама стъклокерамиката ми има фабрично към котлона шпатула, сигурно загар€  Thinking
÷итирай


ћнени€: 502
“ова всеки го знае, но не го вид€х написано. Ѕоба го накисвам от предни€ ден във вода, за да се свари по бързо.
÷итирай

Sofia

ћнени€: 7 119
“ова всеки го знае, но не го вид€х написано. Ѕоба го накисвам от предни€ ден във вода, за да се свари по бързо.
¬ студена или във вр€ла вода го накисваш?
÷итирай

weltweit

ћнени€: 4 825
“ова всеки го знае, но не го вид€х написано. Ѕоба го накисвам от предни€ ден във вода, за да се свари по бързо.
“ова се прави и за да му изл€зат газовете  Laughing
—елма, в студена се кисне  Wink
÷итирай

Sofia

ћнени€: 7 119

—елма, в студена се кисне  Wink
   Mерси! Peace ј защо не и в гореща?»ма ли н€какво об€снение?
÷итирай

weltweit

ћнени€: 4 825

—елма, в студена се кисне  Wink
   Mерси! Peace ј защо не и в гореща?»ма ли н€какво об€снение?
јми сигурно едно време на нашите баби им е била кът топлата вода  Laughing «нам ли, киснесе във вода да набъбне, да уври по-бързо и да му изл€зат газовете, а защо точно в студена незнам  Thinking
÷итирай

варненка от —офи€

ћнени€: 4 548
 огато се накисне боба в гореща вода се постига ефекта на киснене в студена за денонощие. “ака се прави когато н€ма достатъчно време или човек е забравил да го накисне от предната вечер.

ѕодобна е технологи€та на обезсол€ване на сиренето.  огато се накисне във вр€ла вода и се остави да се охлади водата, сиренето вече е обезсолено.

—етих се и нещо, което прав€ като мама и баба, но и аз не зна€ защо така се прави точно.  ато се изпече н€кое печиво - баница, питка, погача се понапръсква с вода и се покрива с кърпа, за да си обиколи нивката. ј пък когато подквасвам кисело мл€ко, когато слагам закваската и разбърквам цвъркам с уста. » аз го об€сних, ама така съм чувала да прав€т и мама, и баба, че така се квасело мл€кото и аз го прав€  Blush
÷итирай

weiter, weiter, ... weiterstadt

ћнени€: 6 511

—етих се и нещо, което прав€ като мама и баба, но и аз не зна€ защо така се прави точно.  ато се изпече н€кое печиво - баница, питка, погача се понапръсква с вода и се покрива с кърпа, за да си обиколи нивката.

за да омекне коричката Peace
спомни си приказката за просената питка, дето обикал€ла нивата и после вълка ли кой беше си счупи зъбите в не€.
оттам идва израза ....

÷итат
ј пък когато подквасвам кисело мл€ко, когато слагам закваската и разбърквам цвъркам с уста. » аз го об€сних, ама така съм чувала да прав€т и мама, и баба, че така се квасело мл€кото и аз го прав€  Blush

подсвиркваш си или плюеш вътре newsm78
÷итирай

варненка от —офи€

ћнени€: 4 548
јбе как ще плю€ бе  Crazy
 ак се радват н€кои хора на бебенцата, не зна€ как да го об€сн€. »здава се един звук.  newsm78
«а питката €сно, приказката € знам за медената питка, по-скоро иде€та ми беше, че не зна€ що се прави така при подквасването.
÷итирай

weiter, weiter, ... weiterstadt

ћнени€: 6 511
јбе как ще плю€ бе  Crazy


 hahaha ми аз де да знам, хора разни.
затова и питам  Mr. Green

един познат подсвирква като отвар€ кошерите.
така пчелите познават, че е той и не жил€т... Peace

ама не в€рвам бактериите да се стимулират чрез музика / звуци,  за да се разможават по-бързо...
незнам защо се посвирква... newsm78
÷итирай


ћнени€: 502
“ова всеки го знае, но не го вид€х написано. Ѕоба го накисвам от предни€ ден във вода, за да се свари по бързо.
¬ студена или във вр€ла вода го накисваш?
—тудена.
÷итирай

Sofia

ћнени€: 7 119
ама не в€рвам бактериите да се стимулират чрез музика / звуци,  за да се разможават по-бързо...

    » аз уж не в€рвам на такива......Ќо!ћес€ ли една питка с песен,бухва много повече и се получава много по-вкусна! Very Happy
« ѕоследна редакци€: вт, 04 ное 2008, 15:32 от —елма »
÷итирай

’оланди€/’ага

ћнени€: 1 333
÷итат
ћес€ ли една питка с песен,получава се много по-вкусна! Very Happy

≈дно такова изречение може да ми "усмихне" настрението за ц€л ден Smile, благодар€ —елма.
÷итирай


ћнени€: 1 461
јбе как ще плю€ бе  Crazy
 ак се радват н€кои хора на бебенцата, не зна€ как да го об€сн€. »здава се един звук.  newsm78
«а питката €сно, приказката € знам за медената питка, по-скоро иде€та ми беше, че не зна€ що се прави така при подквасването.

момичета разсм€хте ме  35
 на мен ми стана €сно за какъв звук става на въпрос  Peace
÷итирай

¬ лудницата на 2-ри€ етаж.

ћнени€: 2 026
ћного весела тема,хем си готвите,хем си пеете и подсвиркате,супер сте,момичета  Mr. Green
÷итирай


ћнени€: 784
—трахотно полезна темичка   bouquet
 ¬ъв фасула освен червен пипер добав€м и по една лъжичка лютеница.
« ѕоследна редакци€: пт, 07 ное 2008, 09:59 от hrisska »
÷итирай

софи€

ћнени€: 71
рени вие та€ ракийка не € ли пиете със салатка rotfImbo
÷итирай


ћнени€: 220
≈ , мацки, много ме радвате...јз съм млада домакин€ и нищо не ми се получава.
 …сках да ви питам  как да си направ€ картофи печени в плик за печене на фурна. ¬инаги ми стават много меки и се разпадат в чини€та.
÷итирай

варненка от —офи€

ћнени€: 4 548
≈ , мацки, много ме радвате...јз съм млада домакин€ и нищо не ми се получава.
 …сках да ви питам  как да си направ€ картофи печени в плик за печене на фурна. ¬инаги ми стават много меки и се разпадат в чини€та.

јми то иде€та на плика е това, да се задушат и да са мекички, ако искаш по хрупкави печи ги в тавичка и така ще станат по-сухи.
ј иначе в плика не слагай много течност. јз лично слагам 50 на 50 пр€сно мл€ко и вода, масло и ѕикантина, черен пипер и хайде в плика, пък и пиле ако добавиш и малко гъбена крем супа на прах става манджа трепач  Wink
÷итирай


ћнени€: 1 722
≈ , мацки, много ме радвате...јз съм млада домакин€ и нищо не ми се получава.
 …сках да ви питам  как да си направ€ картофи печени в плик за печене на фурна. ¬инаги ми стават много меки и се разпадат в чини€та.
—тават много хубави и микровълновата!Ћесно и бързо за около10-15 мин.
÷итирай


ћнени€: 1 355
≈ , мацки, много ме радвате...јз съм млада домакин€ и нищо не ми се получава.
 …сках да ви питам  как да си направ€ картофи печени в плик за печене на фурна. ¬инаги ми стават много меки и се разпадат в чини€та.
—тават много хубави и микровълновата!Ћесно и бързо за около10-15 мин.

¬ плик ли?
÷итирай


ћнени€: 1 722
ƒа,в плик. артофките се измиват добре и без да се бел€т ,цели се слагат в плик ,връзва се добре и в микровелето.—тават като печени.ѕосле ги белиш,слагаш малко масълце,сол,чубрица,може топено сирене,кашкавал.ѕробвайте,ще ви хареса!
÷итирай

¬арна/—офи€

ћнени€: 1 762
ћерси за  идеите , момичета  Hug
 огато вар€ сместа на мусаката добав€м и една ч.ч. пр€сно мл€ко. —тава много вкусно  Peace
÷итирай


ћнени€: 4 496


 огато вар€ сместа на мусаката добав€м и една ч.ч. пр€сно мл€ко. —тава много вкусно  Peace


 огато € вариш? newsm78
÷итирай

” нас

ћнени€: 365
јз като прав€ кюфтета винаги слагам галета и малко водичка,всички които са ги €ли казват,че са много по сочни от тези с хл€б Peace
ј боб като вар€ слагам малко водка и захар увира по бързо Peace
 артофи в плик прав€,като сложа нар€заните картофи с малко сол и масло, а в тавичката слагам вода Peace
 ато прав€ зеле първо го стривам с сол и в глинен съд във фурната
 артовените кюфтета ги прав€ с готово картофено пюре(само с Ѕела става)
ћного полезна тема
÷итирай

” дома

ћнени€: 1 534
ју, колко полезни нещица научих. —трахотни сте!!!
÷итирай


ћнени€: 4 496

 артовените кюфтета ги прав€ с готово картофено пюре(само с Ѕела става)


Ѕи ли написала точно как ги правиш с картофеното пюре? 
÷итирай

” нас

ћнени€: 365

 артовените кюфтета ги прав€ с готово картофено пюре(само с Ѕела става)


Ѕи ли написала точно как ги правиш с картофеното пюре? 

»зсипвам картофеното пюре и слагам лук,магданоз,сирене и едно €йце.–азбърквам и добав€м по-малко топла водичка докато стане като тесто и остав€м за около 5мин. пробвам и ако е много гъсто добав€м още малко вода. ќформ€м кюфтетата и овалвам в €йце и пържа.
(подправките са на вкус) това е . стават точно за 20мин. Hug
÷итирай

” нас

ћнени€: 365
„естит имен ден на всички bouquet bouquet bouquet
÷итирай

¬арна/—офи€

ћнени€: 1 762


 огато вар€ сместа на мусаката добав€м и една ч.ч. пр€сно мл€ко. —тава много вкусно  Peace


 огато € вариш? newsm78

¬ар€ / «адушавам картофите и каймата предварително. —лед това ги запичам.
÷итирай


ћнени€: 4 496

мистери€, MadGirl,  bouquet bouquet
÷итирай

¬арна/—офи€

ћнени€: 1 762
«ащо? 

ќпс , то било  nick name  Embarassed
÷итирай

” нас

ћнени€: 365
ћорковите винаги ги слагам в фризера(почистени,и цели)ѕо бързо увират след това
ѕодправките магданоз,копър,целина,дивисил си ги режа и в камерата.јромата е същи€ като на пресните Peace
с чушките по същи€ начин нар€зани и в камерата също и цели за пълнене Peace
—лагам още и кьопало в кутии от сладолед Peace
÷итирай

weltweit

ћнени€: 4 825

»зсипвам картофеното пюре и слагам лук,магданоз,сирене и едно €йце.–азбърквам и добав€м по-малко топла водичка докато стане като тесто и остав€м за около 5мин. пробвам и ако е много гъсто добав€м още малко вода. ќформ€м кюфтетата и овалвам в €йце и пържа.
(подправките са на вкус) това е . стават точно за 20мин. Hug
ћного интересно, ще пробвам.
÷итирай

” нас

ћнени€: 365

»зсипвам картофеното пюре и слагам лук,магданоз,сирене и едно €йце.–азбърквам и добав€м по-малко топла водичка докато стане като тесто и остав€м за около 5мин. пробвам и ако е много гъсто добав€м още малко вода. ќформ€м кюфтетата и овалвам в €йце и пържа.
(подправките са на вкус) това е . стават точно за 20мин. Hug
ћного интересно, ще пробвам.
“ова са подправки за една опаковка картофено пюре но става само с Ѕела с,други съм пробвала и не става Peace
÷итирай


ћнени€: 1 262
 опнах ви го от друг сайт Wink

–иба и морски дарове

Ћюспите на рибата се чист€т много лесно, ако т€ предварително се потопи за кратко в съд с вр€ла вода или като се остави да престои в оцет.

«а да се намали непри€тната миризма при варене на риба, във водата се прибав€ саламура от кисели краставички (1/2 чаша на 1 л вода).

–ибата не залепва за тигана, ако към мазнината се прибави предварително малко сол.

«а да не се плъзга рибата при чистене, ръцете се посипват със сол. јко люспите се чист€т трудно, рибата се потап€ за минутка във вр€ща вода или се полива с оцет.

ћидите се познава дали са пресни, ако се отвор€т веднага щом завр€т.

ћожем да познаем дали рибата е пр€сна, като € потопим в студена вода Ц ако потъне на дъното, може да се консумира, но ако остане на повърхността, значи е развалена.

 упувайте пр€сна риба само когато се предлага поставена в съдове, пълни с лед.

ўе познаете пр€сната риба по очите Ц те тр€бва да бъдат блест€щи и прозрачни, а цветът на хрилете да е €ркочервен.

 огато готвите месо или риба в микровълнова фурна, за да се сготви хубаво отвътре, е препоръчително да се нареже на парчета.

 огато си купувате миди, изб€гвайте да избирате тези, които са тежки. “ова означава, че при улова те вече са били мъртви и са пълни с п€сък.

 огато подготв€те за консумаци€ шаран, тр€бва много внимателно да отстраните заседналата кръв в коремната кухина, защото в противен случай ще горчи.

 огато купувате калмари, избирайте най-дребните, защото те са и най-крехки.

ћесо

ћесото се запазва при горещо време най-добре в студена вода.

ѕиле на грил се изпича най-добре, като вратата на фурничката се остави отворена. “о се посол€ва, след като започне да хваща коричка.

«а да станат пържените кюфтета по-сочни, вече направени, но сурови, се остав€т да престо€т два часа в хладилник, а преди пърженето се овалват в галета. ’л€бът, с който се меси каймата за кюфтетата, тр€бва да е сух и да се залее с вода или с пр€сно студено мл€ко.

∆илавото месо се вари лесно, ако се счука добре и във водата, в ко€то ще се вари, се сложат 2-3 лъжици оцет или раки€.

ƒробът става много вкусен, ако се сложи да престои един ден в пр€сно мл€ко, преди да се сготви.

ћухите не кацат върху пр€сното месо, ако то се натрие с лимон.

«а да стане месото, което приготв€те, по-крехко, преди да го изпечете, го накиснете за 1 час в пр€сно мл€ко.

ѕилешкото месо става много по-ароматно, ако, когато приготв€те ц€ло пиле, го натриете хубаво с лимон

«а да изпечете добре месото има два начина: можете да го сложите в нагорещена фурна при висока температура, ко€то да намал€вате по време на печенето, или да поддържате една средна посто€нна температура по време на ц€лото печене.

«а да стане парчето месо по-ароматно, се шпикова и се постав€т подправки, маслини или скилидки чесън.

ѕарче месо с кокал се вари много по-бързо, отколкото без, защото кокалът има много по-гол€ма проводимост на топлина, отколкото месото.

Ѕ€лото месо от птици ще стане много по-крехко, ако го оставите да престои за н€колко часа в пр€сно мл€ко, преди да го сготвите.

јко искате да запазите фигурата си, можете да си спестите калории, като отстраните тлъстите части на месото.

 огато €дете пилешко, а холестеролът ви е висок, отстран€вайте кожата, ко€то съдържа много мазнини.

јко ви се наложи да консумирате месо от по-старо животно, за да стане по-крехко, тр€бва да го мариновате предварително за около час в раки€.

 огато приготв€те руло от кайма или месо, можете да сложите каймата върху намаслен лист алуминиево фолио и така ще го завиете много по-лесно.

ћл€ко и млечни продукти

ћл€ко, масло и каймак тр€бва да се държат далеч от лук, зеле или корени за супа, защото поемат бързо миризмата им и придобиват непри€тен дъх.

 огато варите мл€ко, за да не изкипи, намажете кра€ на съда с масло.

„аша мл€ко освежава паметта и ви кара да се усмихвате по-често Ц съдържа калций и фосфор, които премахват вредните вещества върху емайла на зъбите и така ги предпазват от образуване на кариес

јко усетите непри€тна миризма в гардероба си дори след като сте го почистили, сложете по една чаша вр€що мл€ко на вс€ко рафтче за едно денонощие и миризмата ще изчезне.

јко искате да бъдете във форма, винаги когато е възможно замествайте сметаната с мл€ко.

Ќе бива да се прекал€ва с разбиването на сметаната от животински произход, защото може да се пресече. «атова е по-подход€що да се използва суха сметана, ко€то обикновено има същи€ вкус.

ѕушеното и топеното сирене се режат най-лесно, ако са току-що извадени от хладилник и се използва специален лък за р€зане на меки сирена. ћоже да се използва тънък остър нож, който след вс€ка нар€зана филийка се потап€ в леденостудена вода. ƒруг вариант е да се почисти и превари парче много тънка тел и да се реже с не€.

ћаслото се запазва дълго време, ако се обвие в кърпа, напоена с вода и винен оцет.

јко искате да си намажете фили€ с масло, а в хладилника то е замръзнало, сложете го в микровълнова фурна за 30 секунди на максимална мощ и то ще се размекне.

яйца

яйцата не се пукат при варене, ако във водата се прибави малко сол.

∆ълтъците, с които се мажат отгоре сладкишите, н€ма да потъмне€т, ако им се прибав€т 2 Ц 3 капки лимонов сок или олио.

яйцата имат срок на годност 15 дни през л€тото и 1 месец през зимата, така че дори когато ги съхран€вате в хладилник, не забрав€йте, преди да ги употребите, да проверите срока на годност.

яйцата е по-добре да се съхран€ват вътре в сами€ хладилник, а не на вратата му, където са поставени кутиите за съхранение.

Ѕелтъците се разбиват най-добре, когато са със стайна температура и се разбиват в тесен и висок съд.

«а по-пухкав омлет, след като разбиете €йцата, добавете към т€х 1 ч. л. сметана.

Ќа децата до 1 година се дава само жълтъкът от €йцата, а до 2 години бро€т им не тр€бва да надхвърл€ 2 €йца на ден.

«а да обелите по-лесно твърдо сварените €йца, ги поставете за н€колко минути в студена вода веднага щом ги дръпнете от огън€

јко се объркате и поставите на едно м€сто сварени и сурови €йца, можете лесно да познаете кои какви са. ƒостатъчно е да ги завъртите Ц сварените се върт€т, а суровите почти не помръдват.

—упи

јко желаете да имате силна пилешка или говежда супа, месото тр€бва да почне да се вари в студена вода, за да може огън€т да извлече постепенно всички сокове.

—упата става по-добра на вкус, като пуснете в не€, преди да заври, едно парче сирене (колкото орех).

јко искате да имате добра супа, не € остав€йте никога да кипи дълго време. —упата се вари винаги на тих огън.

ћного добър вкус на супата придават зелените части на праза, магданоза и керевиза, които се остав€т да се вар€т заедно с корените.

—упата може да се запази 2Ц3 дена по следни€ начин: свар€ваме месото с нужното количество сол, но без зеленчук, прецеждаме бульона и го държим на хладно м€сто. ∆елаем ли да направим от него супа, свар€ваме отделно нужни€ зеленчук и го прибав€ме в бульона, който тр€бва да кипи с него.

ѕресолена супа се поправ€, ако оставим да ври в не€ 15 минути една добре изчистена гъба. јко след това солта е още много, гъбичката се измива и се слага повторно. —урови картофи, сварени в супата, също така отнемат от солта.

—упата е много по-вкусна, ако в чини€та преди разливане се сложи 1 чаена лъжичка б€ло вино.

«а да не се ута€ват зеленчуковите крем супи, към т€х се прибав€ малко пр€сно мл€ко. ѕри сервиране във вс€ка порци€ се слага по едно малко парче краве масло

√отовите сухи супи, след като бъдат приготвени според упътвани€та, подобр€ват вкуса си, ако им се прибави малко парченце пр€сно масло, една-две лъжички сметана или бъдат застроени с жълтък.

«а да подобрите качеството на бульона, по средата на варенето добавете 1 к. ч. червено вино или 25 г кон€к.

—упите се сервират като първо €стие след студеното пред€стие и преди топлото, ако такива са включени в менюто.

«а чорбите от зр€л фасул и леща тр€бва да знаете, че съотношението вода към продукт е 5:1.

јко искате да сгъстите супата, можете да добавите 1Ц2 с. л. картофено пюре на прах.

ќсвен фиде като добавка към супите могат да се използват различни макаронени издели€, кротони, ориз, овесени €дки.

 огато приготв€те супа, не слагайте всички продукти едновременно, защото така н€кои от т€х ще се превар€т, а други ще останат сурови.

 рем супата става много по-хубава, ако към не€ се прибав€т 2 с. л. сметана и 1 един жълтък, смесен с един черпак от самата супа.

Ќастъргано твърдо сварено €йце ще повиши значително вкусовите качества на крем супите от спанак, коприва и лапад.

—осове

Ѕрашнените сосове стават гладки, когато се разбиват с подсолена вода.

«а да стане брашнени€т сос гладък, брашното тр€бва да се пържи в повече мазнина, сгорещена на слаб огън, а течността (бульон, вода, пр€сно мл€ко), ко€то се прибав€, да не е гореща.

Ќикога не приготв€йте сосове върху силен огън, защото ще загор€т

—алати

«а да се отстран€т червейчетата от зелената салата, след като се изми€т, листата й се накисват за 10Ц15 минути в подсолена вода.

Ћистата на салатата се освежават, като се държат 10Ц15 минути в топла вода.

јко салатиерата се натрие с чесън, ц€лата салата ще получи апетитен мирис на чесън.


ѕодправките


јроматът на зелените подправки, богати на етерични масла, се повишава, когато се плакнат в топла, а не в студена вода.

ћентата може да ви помогне да заспите, а отвара от не€ (40 г пресни листа и 30 г сухи се вар€т в литър вода) премахва лоши€ дъх.

јко искате да имате по-силен оцет, може да го замразите в пластмасова бутилка. “ака замръзва само водата, а киселината остава. ƒостатъчно е да отстраните леда и оцетът, който ще получите, ще бъде много силен.

“очни€т момент да посолите €стието е: при варивата Ц винаги накра€, на стековете на грил Ц също накра€, а при €хниите Ц в началото.

ѕодправки като кардамон, които представл€ват зрънца и се употреб€ват цели, за да ги отстраните след това по-лесно, можете да ги сложите в €стието, увити в малко парче тензух и завързани с конец.

—ухите подправки се постав€т 5 минути преди €стието да е готово.«еленчуци

 

«елени€т грах ще запази цвета си при варене, ако във водата сложите малко захар.

„ервеното зеле получава хубав вкус, ако го подправите с червено вино.

—вежестта на зеленчуците се възстанов€ва след потап€не за 1 час в студена вода с оцет (на 1 чаена чаша вода 2 супени лъжици оцет).

Ѕелотата на карфиола се запазва, ако той се постави в пр€сно мл€ко.

Ћукът н€ма да прегори и ще получи при€тен златист цв€т, ако се пържи в мазнина, поръсен с брашно.

«елени€т фасул ще запази цвета си, ако във водата предварително се сложи малко сол.

«а да отстраните непри€тна миризма при варене на зеле, прибавете малко целина.

—р€зан лимон се запазва по-дълго, ако ср€заната повърхност се намаже с белтък и след като засъхне, лимонът се прибере в хладилник.

ѕр€сно зеле се слага да се вари в подсолена кип€ща вода. «а да се отстрани лошата миризма в кухн€та при неговото готвене, в съда се прибав€ малко захар или два-три ореха.

«амразените зеленчуци не се размраз€ват предварително, а се слагат направо във вр€щи€ бульон, вода или €стие, които са подсолени предварително.

—уфлето от зеленчуци ще бухне повече, ако белтъците не са разбити на много твърд сн€г

»зпечените за кьопоолу патладжани се пускат още горещи в силно подсолена вода за десетина минути. —лед това се обелват и се остав€т да се отцед€т в гевгир.

«елени€т фасул се залива със солена вода и се постав€ да заври на силен огън, а се вари или задушава на слаб.

 артофите придобиват по-при€тен вкус, ако се пуснат две лъжички захар във водата, в ко€то се вар€т.

ѕресните картофи се бел€т по-лесно, ако се държат десет минути в солена вода, преди да се обел€т.

‘асул, леща или грах се готв€т по-бързо и по-лесно и стават по-вкусни, ако към т€х се прибави четвърт чаена лъжичка сода бикарбонат, преди да се запържат.

ћорковите за гарнитура ще станат много по-вуксни, ако, докато ги бланширате, сложите във водата щипка захар, 1 лъжичка портокалов или лимонов сок и индийско орехче.

“оку що сварените моркови може да гарнирате с масло и ароматни стрити свежи подправки.

 огато консервирате домати, не изхвърл€йте семената им, защото най-гол€мо количество витамин — се съдържа в ципите около т€х.

«а да плачете по-малко, когато режете лук, най-добре е да го потопите за половин час във вода или да го режете при отворен прозорец.

 огато искате да овкусите €стието си с каперси, сложете ги в €стието малко преди да е напълно готово, защото в противен случай губ€т аромата си и стават леко горчиви.

«а да не ви люти лукът, преди да го нарежете, го сложете за 5 минути във фризер.  огато го режете, мийте често ножа под течаща вода.

 огато слагате плодове или зеленчуци във фризер, те тр€бва да са пресни и добре измити.

»зб€гвайте да замраз€вате повторно продуктите.

«амразените продукти не тр€бва да престо€ват във физер повече от една година.

јко искате да обелите доматите по-лесно, тр€бва да ги полеете предварително с вр€ла вода.

 огато готвите с бам€, отстран€вайте краищата й внимателно, защото са жилави, но така, че да не се виждат зърната отвътре.

јко н€мате съд за варене на пара, сложете зеленчуците в гевгир. ѕоставете го в тенджера с кип€ща вода, като внимавате дъното на гевгира да не € докосва, и похлупете.

¬ечер изб€гвайте да консумирате спанак, патладжани и картофи, защото съдържат вещества, които нарушават спокойни€ сън. јко не можете да се откажете напълно от т€х, то поне се опитайте да ги ограничите.

√ъби


ѕреди да сготвите сушените гъби, дръжте ги н€колко часа в подсолено пр€сно мл€ко.

√ъбите, особено печурките, се ми€т лесно, като се накиснат във вода, в ко€то е разбъркана шепа брашно. ¬ р€дката брашнена каша гъбите се накисват и търкат с ръка, докато от т€х падне полепналата пръст. —лед това се изплакват и се пускат във вода с малко оцет, за да не потъмне€т.

√ъбите пускат много вода, затова, преди да ги използвате за приготв€не на €стие, ги сложете за кратко в нагорещена фурна.

 огато миете гъби, не ги слагайте под течаща вода, защото поемат от не€ и стават по-безвкусни.

—ухите черни китайски гъби можете да замените с манатарки.

 

—ладкиш

ѕреди да поръсите топли€ сладкиш с пудра захар, намажете го с масло.

ћиризмата на сода в тестото изчезва, ако т€ предварително се смеси с лъжичка лимонов сок или оцет.

ѕреди да се прибав€т в тестото, захаросаните плодове, портокаловите кори, стафидите и други се овалват в брашно, за да не потънат в дъното на сладкиша при печене.

Ѕели€т шоколад н€ма какао, но съдържа повече от 20% какаово масло, т.е. екстракт от семената на какаовото растение.

 огато искате да разбиете сметана с миксер, внимавайте т€ винаги да бъде студена. ¬ противен случай ще се втечни много бързо.

јко не искате кексът ви да спадне, не отвар€йте фурната, докато го печете.

 огато приготв€те сиропи за сиропирани сладкиши, за да не се захаросат, добав€йте по малко лимонтузу.

 огато режете торта и не искате части от парчетата да залепват по ножа, тр€бва да го намажете предварително с лимон.

 огато се сиропира пандишпанов блат, тр€бва да се спазва следното правило: студени€т блат се залива с горещ сироп и обратното.

Ћешниковите €дки не тр€бва да се смилат прекалено ситно, защото тогава от т€х се отдел€ масло и после трудно се разпредел€т равномерно върху блат, кора или кексово тесто.
«а да икономисате мазнина при пърженето на сладки, прибавете в тестото една супена лъжица алкохол.

 
’л€б и тестени издели€
«а да не мухл€сва хл€б, поставен в стъклен, порцеланов или емайлиран съд, в едини€ му край се слага малко сол или гол€м резен суров картоф.
«а да си направите сухари, нарежете хл€ба на филийки и върху вс€ка сложете по парче каф€ва кухненска харти€. ѕоставете в микровълнова фурна на максимална мощност за 4 минути.
Ќе нар€звайте повече хл€б, отколкото можете да из€дете Ц нар€зани€т хл€б мухл€сва по-бързо от цели€.
 огато приготв€те бургери, за да им придадете кръгла форма, можете да използвате празна консервена кути€. «а целта дъното се отстран€ва, страните се намасл€ват и сместа се постав€ вътре. ѕритиска се внимателно и след това кути€та се маха.
 огато месите тесто за пица, водата тр€бва да е питейна мека или трапезна минерална. ’лорираната тр€бва да се изб€гва.
ѕаста

«а да сварите пастата хубаво, използвайте гол€ма и широка тенджера, а пропорци€та тр€бва да бъде 1 литър вода на 100 г паста.
«а варене на паста е по-подход€що да използвате морска сол Ц 10 г на 1 литър вода.
—олта при варене на пастата се добав€ в момента когато водата заври.


ƒруги...
јко сте прекалили с мазнината, сложете за 10 минути в €стието 1 лист марул€, за да поеме излишното олио.
ћиризмата на тиган, в който е пържена риба, се отстран€ва, като в него се сложи да поври вода с оцет.
«а да премахнете миризмата на загор€ло от €стието, подръжте в него за н€колко минути сребърна лъжичка.
Ќе забрав€йте, че зехтинът Д≈кстра ¬ърджинФ има срок на годност само година. «атова, когато го купите, залепете на видно м€сто етикетче, което да показва кога изтича срокът му на годност.
јко в мазнината, с ко€то пържите, попадне вода и започне да пръска, сложете две-три щипки сол.
«агорелите от вътрешната страна тенджери можете да почистите, като сложите в т€х да заври малко вода с препарат за миене на чинии.
 огато готвите, внимавайте тендежерата да е с диаметъра на котлона, а дръжките винаги да са извън него, за да не се нагр€ват.
—тъклени вази и гарафи могат да се почист€т бързо, ако в т€х се сипе водата, в ко€то сте варили картофи.
Ћошите миризми от дървената дъска можете да отстраните, като € натриете с лимон. Ќе забрав€йте, че т€ се мие само на ръка, не се постав€ в ми€лна машина и преди да се прибере, се подсушава.
јлуминиевото фолио може да се използва и за покриване на тенджера, като се получава по-хубаво задушаване.
„аена лъжичка оцет, сипана в мазнината за пържене, пречи на продуктите да попи€т от мазнината.
«а да почистите загорели€ тиган, преди да започнете да го миете, сложете вътре малко оцет.
 огато готвите в стъклени съдове, за да не се образуват капки по капака, го натрийте с лимон.
 огато използвате консервирани в метална кути€ продукти, е най-добре след това да ги преместите в стъклен буркан. “ака те ще запаз€т за по-дълго вкусовите си качества.
 огато олиото започне да мирише непри€тно или да има утайка, не го изхвърл€йте. “р€бва да го затоплите в тенджера на умерен огън, като сложите вътре една фили€ хл€б, половин глава лук и н€колко листа градински чай.
«а да не пръска мазнината при пържене, поръсете тигана предварително с малко сол или брашно.
ѕлодовите сокове се прецеждат през пластмасови цедки, а не през метални, защото от досега с метала те губ€т витамините и вкуса си.
–езенче лимон върху горчицата в бурканчето € предпазва от изсъхване.
 естените са отлично средство срещу молците, ако се нанижат и остав€т в гардероба.
ѕетно от червено вино можете да премахнете, като го накиснете в смес от сол и лимонов сок и оставите на слънце около час. —лед това се изпира със студена вода.
ясти€та, подправени с майонеза, не тр€бва да се съхран€ват на студено и в никакъв случай не тр€бва да се остав€т да замръзнат.
јко искате да получите по-гъста майонеза, към останалите съставки добавете 1 с. л. сметана
 
 
 
 
 
÷итирай

варненка от —офи€

ћнени€: 4 548
ѕепика, уникална си!
÷итирай

weltweit

ћнени€: 4 825
pepika , много полезно инфо, мерси  Hug
÷итирай

” нас

ћнени€: 365
ѕепи благодар€ за инфото много ще е полезно bouquet bouquet bouquet
÷итирай


ћнени€: 4 496
јз не виждам какво още може да се пише по тази тема...  35 —трахотен пост, със страшно полезни съвети! Hug

pepikabouquet
÷итирай

” нас

ћнени€: 365
ќстава само да се ковне на първа страница за да е полезна на всички bouquet
÷итирай

’оланди€/’ага

ћнени€: 1 333
 огато реша да замраз€вам пресен магданоз, копър или целина си запазвам и дръжките. —лед това ги ползвам за вкусен бульон, когато вар€ месо. ƒобав€м още глава лук, 1 дафинов лист, чер. пипер на зърна и морков. —трахотен бульон се получава, приготвеното с него €стие е много ароматно Peace.
÷итирай

Ќ€къде на път....

ћнени€: 9 530
ѕепика, уникална си!
“очно!  Peace
÷итирай
0 ѕотребители и 1 √ост преглежда(т) тази тема.
1-124 от 124 отговора