Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

weiter, weiter, ... weiterstadt

Мнения: 8 305
търся изпитана рецепта - без аспирин, консерванти, претакване и заваряване  Rolling Eyes
т.е. искам туршия с чиста млечно-кисела ферментация, ако може и без оцет... newsm78

преди дядо правеше доматчета в бидон с чесън.
не претакаше.
каква саламура се прави?

чакам изпитани рецепти. Hug
имам само домати, не искам да слагам чушки, моркови и прочие,
защото само аз я ям туршията
и ако сложа и други зеленчуци няма да успея да я изям Rolling Eyes

благодаря предварително Hug

Цитирай


Мнения: 710
Аз правя зелени домати в бидонче от маслини(5л.).Нареждам доматите в бидончето и пълня с вода.След това изливам водата от бидончето в една тенджера и добавям сол на вкус.Затоплям водата на котлона докато се стопи солта и я връщам обратно при доматите.Също така слагам чесън и копър-прибирам на хладно и това е.
Цитирай

Белгия/София

Мнения: 27 528
т.е. искам туршия с чиста млечно-кисела ферментация, ако може и без оцет... newsm78

Ася, ако не си я правиш в БГ, няма да стане  Confused Може с купени бациликус булгарикус от аптеката, ама не е същото.
Цитирай

weiter, weiter, ... weiterstadt

Мнения: 8 305
Блонди, сега обрах последните домати.
ама са зелени.
една част (големите) ще оставя да узряват.
ама малките исках на туршия да ги направя...

защо да не стане? newsm78
след като закваска за хляб става след 2 дена (само вода и брашно),
защо да не виреят баkтериите и в туршията  newsm78

ilkmon, колко време ти издържа после туршията?
на хладно - в килер ли имаш предвид?
« Последна редакция: нд, 26 окт 2008, 14:00 от asyalein »
Цитирай


Мнения: 710
Аз я държа в мазето,издържа около 2-3месеца
Цитирай

Белгия/София

Мнения: 27 528
Ами тук опитвахме един-два пъти, но не става. Може при теб друг да е климата.  Thinking Затова караме на парена само  Tired
Цитирай

weiter, weiter, ... weiterstadt

Мнения: 8 305
днес направих домати с чесън и подправки.
този буркан го направих с оцет, сол и захар.



от другите домати направиx relish.
стана много вкусен Peace
веднага го сервирах към риба, беше одобрен от половинката  Wink



останаха още домати.
евентуално ще направя 1 буркан само с вода и сол.
да видим, че ферментират ли Laughing
« Последна редакция: пн, 27 окт 2008, 14:28 от asyalein »
Цитирай

София

Мнения: 214
Аз я правя само с вода и сол.В един литър вода се разтварят 2 с.л. сол и се заливат зеленчуците.
Цитирай


Мнения: 957
Цитат
от другите домати направиx relish.

Какво е това, изглежда интересно?
Цитирай

weiter, weiter, ... weiterstadt

Мнения: 8 305
това е сос за месо обикновено.
прави се на плодова или зеленчукова основа.
слага се и захар и оцет.
сосът е после леко сладникъв...
аз добавих и люти чушки Peace

от зелените домати стана много вкусен.
малко като кетчуп, макар да не е червен  35
ако те интересува ще ти дам рецептата  Smile
Цитирай


Мнения: 957
Цитат
ако те интересува ще ти дам рецептата

Да, дай я ,ако обичаш.
Цитирай

Вече на село

Мнения: 547
От години правя такава обща туришия, в която слагам не само зелени домати, а и морковчета, пиперки, карфиол, а бе каквото се сетите, кервиз, копър, хрян. Заливам със саламура сол:вода - 1:13. Ако е повече туршията, ползвам за мярка не чаша, а нещо по-обемно.
Цитирай

weiter, weiter, ... weiterstadt

Мнения: 8 305
релиш от зелени домати

сега се появи друг проблем Thinking
след като намерих най-разнообразни рецепти за зелени домати, се оказа, че в големи количества са отровни Rolling Eyes
имали соланин, трябвало по малко да се яде Confused

а аз имам поне 3-4 кила ooooh!
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.