Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 26 окт. 2008, 11:17 ч.

За башиното име на детето

 • 3 256
 • 36
 •   1
Отговори
 • Мнения: 494
Здравейте момичета!
Като виждате,скоро ще си имаме детенце. Двамата с татито сме българи и живеем в Германия и то ще се ражда тук. Засега сме решили да не му даваме бащино име. Но имам следните два въпроса:

1. Когато изкарваме български акт за раждане,името му ще бъде преписано буквално от немския акт за раждане или автоматично ще му бъде добавено бащино име?

2. И ако все пак решим да му дадем бащино име в Германия,ще имаме ли пречки?

Благодаря ви предварително!

Моля модераторите да оправят заглавието! Там не ми се включва проверка правопис,а на клавиатурата нямам щ.

# 1
 • Мнения: 2 786
В българския акт за раждане името ще бъде такова, каквото е в немския.
Не се добавят имена.
Имаше няколко теми по този въпрос във форума, ако се поразровиш назад - ще ги откриеш.

# 2
 • Мнения: 494
Ами аз се опитах да намеря подобна тема,но освен на "Записване на бебе с бг фамилия от женски род",друга не намерих. А и там няма конкретен отговор на въпроса ми, защото повече се коментира фамилното,а не бащиното име.
Има ли,момичета,такива сред вас,които са дали бащино име на децата си и как сте процедирали?

# 3
 • Испания и Стара Загора
 • Мнения: 1 036
Здравейте момичета!

1. Когато изкарваме български акт за раждане,името му ще бъде преписано буквално от немския акт за раждане или автоматично ще му бъде добавено бащино име?

2. И ако все пак решим да му дадем бащино име в Германия,ще имаме ли пречки?Mара Подробната за какви пречки става въпрос?След като и двамата родители сте българи,тогава можете да кръстите детето си както се прави в България-име,бащино и фамилия или както вие си решите.На бг акт за раждане името ще е написано ,както е и на немския.Моя син е роден в Испания и има бащино име,но то не завършва на "ов".В България не са ми правили никакви проблеми,а още по-малко пък в Испания. Peace

# 4
 • далечно
 • Мнения: 1 023
никой нищо не добавя 'автоматично' в БГ акт за раждане - той е препис от оригиналния такъв.

Моят син има собствено име (двойно или там както се казва) и фамилно такова. Бащино няма, но и нашия татко не е българин и при тях нямат бащини имена (а и неговото име меко казано безумно щеше да звучи в интерпретация с -ов  ooooh!)

# 5
 • Вече там ,където мечтаех да бъда
 • Мнения: 353
Моят син е роден тук- ФР...Записаха го с имената,които аз исках,точно както им казах-българският начин,защото и таткото е българин... Само за Калоян ми предложиха една умопомрачителна транскрипция...

никой нищо не добавя 'автоматично' в БГ акт за раждане - той е препис от оригиналния такъв.
Peace

# 6
 • Белгия/София
 • Мнения: 27 525
1. Когато изкарваме български акт за раждане,името му ще бъде преписано буквално от немския акт за раждане или автоматично ще му бъде добавено бащино име?
2. И ако все пак решим да му дадем бащино име в Германия,ще имаме ли пречки?

Преписано ще е, не се добавя нищо  Peace
Няма да имате.

никой нищо не добавя 'автоматично' в БГ акт за раждане - той е препис от оригиналния такъв.

 Peace

Ние искахме да има синът ни бащино, само не сложихме -ов. Мъжът ми се писа тук с първо и фамилия, без второ. Аз и с трите, но те нямат второ и го слагат като с тире след първото ми име  Grinning
Така и на синът ни - Кристиян Себастиян, ама той си е само Кристиян всъщност  Simple Smile

# 7
 • Мнения: 707
Няма никакъв проблем да запишете детето и с бащино име като в БГ (в Германия).

# 8
 • Мнения: 1 910
И според мен няма проблем как да го кръстите...но закакво му е -ов... просто сложете името на бащата и ще си има две имена...

# 9
 • Между гори и планини
 • Мнения: 4 263
В българският акт за раждане на малкият ми син има 4 имена - тоест с бащиното, задължително. Без "ов" накрая.
В американският акт и паспорт има само 3 имена както ние бяхме решили да го кръстим.

# 10
 • Мнения: 3 452
Второто име на сина ми  няма нищо общо с бащиното му. Обаче, при преписването на български, една от служителките го изписала съвсем близко до първото. Като отидохме за българския паспорт, ме попитаха как така детето има две имена , а няма бащино. Не приеха обясненията ми, че са направили грешка, аз пък им казах, че след като са му извадили български акт за раждане по същия начин, тогава ще му издадат и такъв паспорт. Бях само за няколко дни в България и не ми се занимаваше отново с олелии и дандании. Crazy

# 11
 • Мнения: 494
Благодаря ви за отговорите момичета!

# 12
 • Мнения: 1 242
1. Ако и двамата сте само с българско гражданствоо детето ще бъде записано според българското законодателство.

2. Ако имате двойно такова - ще има пречки, защото на територията на Германия вие сте немци и тук важи в този случай немското законодателство, демек бащиното име отпада.
Вариантът е бащиното име да бъде вписано като второ лично.
Единствената свобода в този случай е, че ако е момиче, фамилното име може да има българското окончание.

3. Ако сте повече от 8 години тук, но сте с само с българско гражданство, детето ви получава немско гражданство, ако пожелаете. Тогава важи точка 2.

От страна на българските служби няма никакъв проблем, че детето е само с две имена.

# 13
 • Мнения: 4
Няма да има никакви проблеми с бащиното име. И ние с мъжа ми сме българи и децата са родени в Германия, нямат бащино, само лично и фамилия. В бълг. акт за раждане го приписаха така, не е вярно че се издава по бълг. закон. Големият ми си е роден още 2000 год и жената в съвета каза, че вече ги преписват буквално още тогава. Малкият е с две малки имена и също без бащино, и така е и в бълг. акт за раждане.
Ние се омъжихме в Германия и аз нося фамилията на мъжа ми както е той, а  не -ова накрая, ами -ов.  И в България съм така в лична карта и паспорт. Така че както е в документа от чужбина така се пише и в Б-я.

# 14
 • Deutschland
 • Мнения: 230
Виждам, че Мамунката е дала много изчерпателен отговор за положението в Германия /нали за там беше зададен въпросът/.
Искам само да добавя, че много зависи от личното мнение на съответния служител, ако бащата е с немско гражданско, а майката само с българско.
При първото ни дете нямаше никакъв проблем да носи презимето на баща си/той е немец/ както по българското законодателство. За второто ни дете, обаче, не само че отказаха да я впишат с презиме, ами искаха и пост-фактум да отнемат презимето на първото ни дете. Сега ни остава единствено възможността да се съдим, понеже ако му отнемат презимето в Германия, то ще има разлика в имената, с които е регистриран в България, иди после доказвай, че е едно и също дете, или пък и там трябва да му сменяме имената.... хамалогия! Все още не ни е влязло делото в съда, така че не зная какво ще присъдят...
Но ако още в началото се позовете на българското законодателство /в случай, че държите на презиме/, то не вярвам да имате проблеми.

Последна редакция: сб, 14 фев 2009, 14:50 от Приятелка

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт