Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори

Анкета

Вярвате ли,че това е истинското положение?

Опции:

 • Мнения: 11 610
88% от учениците пият алкохол, а 2/3 пушат

Извадки:

88% от учениците пият алкохол, а 25 на сто от момчетата и 10 на сто от момичетата са се напивали над 15 пъти. Тревожната статистика разкрива изследване на МБМД сред 2200 ученици от 7 до 12 клас в София.

73% посягат към алкохола веднъж месечно. 1/3 от момичетата и 40 на сто от момчетата пият по една бира, чаша вино или 50 мл концентрат дневно.

Всеки пети тийнейджър признава, че е употребявал сънотворни, а всеки десети - успокоителни. 10% от анкетираните са пробвали комбинации от сънотворни, успокоителни и алкохол. #Crazy

Най-често употребяваният наркотик е марихуаната - от 28%. 14 на сто са пробвали хашиш, а всеки десети - амфетамини и екстази.

Повечето случаи първата цигара е запалена под 16-годишна възраст, а при 1/3 от анкетираните - на около 10 години. Пушещите са повече сред момчетата - 66%, срещу 58% момичета.


Мммммммм.........какво да кажа........говорим да за големи ученици, след 7.клас, но все пак не очаквах процентите да са толкова високи.......

# 1
Херцат и пият,за да не изостават от компанията.
Досега един не ми е обяснил кратко и ясно какво и защо толкова му харесва.


# 2
 • Мнения: 336
Често минавам край математическата гимназия в града. Ами рядко виждам ученик, който не е лапнал цигара. С бутилки не съм ги виждала, но и да ги видя - няма да се учудя. А за наркотиците....страшно ми става като си помисля, че изобщо не е им е проблем да се снабдят с марихуана или някоя друга подобна отрова.

# 3
 • София
 • Мнения: 36 901
Нищо чудно да са такива данните.

# 4
 • Мнения: 2 892
Те че го правят, правят го, ама чак пък 88%....малко множко ми се вижда  newsm78

# 5
 • София
 • Мнения: 673
   Пият си редовно поне по една биричка на ден, а това пак си е алкохол. За марихуаната също съм склонна да повярвам. Пушат цигари като строшени комини всяко междучасие.  Виж за сънотворните и екстазито нямам представа , но по купони... нищо чудно и това да става.
  За съжаление при тийнейджърите повече действат правилата в глутницата и ако те не се спазват има вероятност да останат вълци-единаци. Това е основната причина , според мен за тази тревожна статистика. Не смятам ,че става въпрос за осъзнат избор , а за сбъркани приоритети, наложени в групата.

# 6
 • Мнения: 14 965
Вярвам с уговорки.
Допитах се и до синковеца - според него повече са процентите на пиещите. Другото, което той опроверга и което съвпадна с моите наблюдения е, че момичетата пушат повече от момчетата.
За наркотиците не можа да ми каже нищо конкретно - нямал бил наблюдения (Дано!  Praynig). Аз също нямам информация по въпроса.

# 7
 • Мнения: 1 470
Ауууууу...колко са лоши тези децааа... Sick Sick Sick


Поредната тема в която да има как да изкажем успокояващото съжаление към чуждите деца,като просто не желаем дса погледнем своите...


Цоцоланке,знаеш че много те уважавам и обичам,но от този форум освен вайкане и мрънкане,май нищо повече не излиза вече... Crazy

# 8
 • София
 • Мнения: 823
А не мислите ли, че трябва да се спазва много строго забраната за продажба на алкохол и цигари на непълнолетни? Строги санкции за всички, които го правят! Аз лично веднъж съм виждала как продавачка отказа да продаде на 12-13 г. дете бира, нищо , че била за баща му...Ако така постъпват всички...
Ясно е, че с дискусии във форума нищо не става, но от някъде трябва да се започне!

# 9
 • Мнения: 11 610
   
   

В която и посока да е тръгнала промяната, процентите са страшни. Децата се превръщат в истински енциклопедии за опиати и без никакви притеснения мешат алкохол със сънотворни.

Учениците са достатъчно информирани за вредното влияние на алкохола и опиатите, но въпреки това продължават да ги употребяват.

Причините за това разбира се са много и не са се породили нито днес, нито вчера.

И сега, и преди 20 години, всяко невръстно хлапе е гледало да подражава, да се докаже или просто да позьорства.

Вместо трезва преценка на ситуацията обаче, при поредното ни изправяне пред страшните цифри започнахме смирено да треперим и да сочим с пръст държавата, безхаберните родители и слабите характери.

Да, държавата наистина има голяма вина за лавинообразното развитие на порока, но проблемът не е единствено там.

Това, за което управляващите трябва да отговарят пред народа, е защо все още се допуска свободната продажба на алкохол и цигари, защо в заложните къщи се прибират скъпоценности, продадени на безценица за една доза и защо полицията продължава да е оплетена в калта на наркосделките.


Контролът не е слаб, контролът просто го няма! Не може училищните дворове да приличат на долнопробни кръчми, където се търкалят пияни хлапета, а по-големите им съученици да пафкат присмехулно цигари, гледайки прeбледнялото от опиятите другарче.

Не може директорите да си затварят очите, а минаващите патрулиращи полицаи да се правят на ощипани девойки, виждайки обикалящите като чакали наркопласьори, само защото може да клъвнат някоя  друга двадесетолевка.


Търговията с детското здраве е също толкова страшна, колкото и физиеската и сексуалната експлоатация, но всички сякаш подминават проблема, докато не видят страшния резултат в очите на собственото си дете.

Тогава сигурно много родители, разкъсани от мъка, си спомнят как са се самозаблуждавали и успокоявали, че тяхното дете не е способно да тръгне по този път. Че на другите може да се случи, но на нас - никога.

Уви, поведението на щрауса винаги води до неприятни изненади в гръб.

Проблемът винаги е бил в липсата на комуникация. Децата опознават опиатите от улицата и холивудските екшън. Никой не им дава обяснение за рисковете в училище или вкъщи и те опитват, а след опита пътищата са много.

Обърне ли се каруцата обаче, пътят е само един. И той е тъмен, страшен и понякога без изход.

А за да не се стига до стъпването на тази смъртоносна магистрала, трябват действия от всички. От цялото общество и държава. Защото докато чакаме политиците да проявят воля и да прекършат крачещото по улиците наркоразпространение, много деца ще си отидат.

За да се мобилизира държавата, трябва да се мобилизира и народът. Трябва да се организират силни граждански движения за защита на децата.

Да се изнасят лекции и ако трябва да се формират квартални патрули между познати и съседи, които да бдят за наркопласьорите и за всяка нередност да сигнализират полицията.

Много от вас биха контрирали с довода, че от сигнали в полицията няма смисъл, но от липсата на такива има ли смисъл и как очакваме тогава закрила.

Докато си отглеждаме порока сред децата и свиваме очи пред ширещата се полицейска корупция, също няма да получим желания резултат.

...Разбира се не трябва да забравяме и един друг аспект - личният избор.

Учениците се нуждаят от широка подкрепа, закрила и напътствия, но всеки носи собствена отговорност за живота и решенията си. На 15, 16 години тинейджърът е способен да направи разликата между доброто и злото, ако му е дадена правилната насока.

Разбира се, порокът винаги ще го има и той няма да изчезне с всички пожелателни мерки, но можем да притъпим значително черната констатация на социологическите изследвания.

Идеални общества няма, но има такива, които полагат максимални усилия да спасят децата си и да изградят по-добро бъдеще за тях.

Нека и нашата цел стане поне наполовина толкова идеална и да втълпим на децата, че наркотиците са подходящи, за да избягат от реалността, но от това няма никакъв смисъл, тъй като реалността е достатъчно богата, и да им дадем такова разбиране за живота, че думите на Салвадор Дали: "Аз не взимам наркотици. Аз съм наркотици" - да не звучат като неразкодиран завет.


От тук - http://analysis.actualno.com/news_192488.html

# 10
 • Варна
 • Мнения: 294
Цифрите са потресаващи и ако това отговаря на самата действителност ...
то положението е повече от трагично.

# 11
 • Мнения: 494
   Искам да кажа, че и по мое време (когато аз бях ученичка) си беше почти така и не чета нищо кой знае колко ново. Така си е от доста време....15-ина години вече, че и повече, може би, само че процентите си вървят плавно нагоре, не надолу... И нищо в данните не ме очудва. Емоциите ми, понастоящем, варират от жесток яд до пълно отчаяние, но от това не произлиза нищо градивно, знам, а става все по - плашещо... Обаче и идея си нямам как може генерално да се реши въпроса, за жалост... ooooh! Ако някой знае как - да казва!
 Всички сме наясно защо и как се случва това, което отчита статията; да плюем и виним, сякаш вече няма смисъл, пък и каква утеха е това? Никаква...Надявам се да се намерят хора, които да започнат да променят нещата...То какво ли друго ми е останало, освен да обяснявам и говоря на децата си и да се надявам...

# 12
Ами така е! Не ме учудват резултатите от проучванията! Почти всеки на моята възраст пуши и пие! Е, аз като не пуша и не пия, май не съм по-готина, но не ми пука. В събота бяхме на екскурзия и когато отивахме до училище/от там тръгваше автобусът/, видяхме, че на стъпалата имаше най-различни боклуци- шишета от алкохол, безалкохолно и т.н.. Пред училище и в училище се пие, все пак, нали е модерно...

# 13
 • Мнения: 3 522
За жалост резултатите са такива!
За миналия рожден ден на дъщеря ми с изключение на 2 ма всички бяха пийнали,даже се поскараха ,та се наложи да ги пращаме по къщите!А бяха по на 17г.
Да не говорим за цигарите,пушенето е в по малка възраст! Sick

# 14
 • Пловдив
 • Мнения: 4 381
Живея до гимназия. Нагледала съм се на какво ли не. Пушат масово още от 6 клас. За цинизма не ми се говори. Виждала съм и секс между гаражите на блока.  Не става въпрос за единици деца, а за масово явление.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт