Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 28 окт. 2008, 19:13 ч.

Проблем със съседка-домоуправителка

 • 1 604
 • 23
 •   1
Отговори
 • Вече в моята си приказка...
 • Мнения: 4 034
Проблемът ми е следния:
взех под наем апартамент в старо блокче, който ще ползвам за школа. Домоуправителката на блока днес дойде и ми съобщи новината, че ако искам да си сложа някаква реклама на школата трябвало да заплатя 30 лв., но не само това, трябвало да декларирам пред нея и съседите колко човека ще влизат и излизат от апартамента и съответно да заплащам по 7 лв. на човек  #Crazy! Такава била политиката на входа!
Моля, ако някой може да каже има ли право тази домоуправителка?! Утре ще ходя до общината или пък ще се консултирам с адвокат /не съм сигурна точно къде да си потърся правата, де!/ newsm78

Последна редакция: вт, 28 окт 2008, 19:51 от MiRa_55

# 1
 • Мнения: 34 820
За рекламата:
"Как може да се постави реклама върху фасадата или покрива на сградата?
Въпросът е уреден в специална Наредба за рекламната дейност на територията на Столична община, приета от Столичния общински съвет.
За всяка фасадна или покривна реклама трябва да има одобрен проект от Дирекция “Архитектура и градоустройство” и издадено разрешение за поставяне от главния архитект на Столична община. Един такъв проект не може да бъде одобрен, без да бъде представено решение на Общото събрание на собствениците за поставяне на рекламното съоръжение и без сключен договор за наем с етажната собственост. Одобряват се и съответните части на проекта - конструктивна и ел. инсталации, ако рекламата е светеща или се осветява."

От Наръчник на Домоуправителя

Ето ти и Наредба за рекламната дейност на територията на СТОЛИЧНА ОБЩИНА


За такса вход:
Чл. 9. (Изм. - Изв., бр. 14 от 1957 г.)
(5) (Изм., ДВ, бр. 87 от 2002 г.) Лицата, които упражняват професия или извършват дейност в етажната собственост, която е свързана с достъп на външни лица, по-чест от обичайния, участвуват в разпределението на разноските за осветление, почистване и поддържане на общите части и за портиер в петорен размер (като за петима обитатели).

ПУРНЕС

Успех с школата!   bouquet

# 2
 • Вече в моята си приказка...
 • Мнения: 4 034
Никол, сърдечно благодаря за изчерпателният отговор! Страхотно ми помогна!  bouquet

# 3
 • В Изумрудения свят (без рубинени пантофи)!
 • Мнения: 3 323
Всеки домсъвет има право да учреди свои правила за вътрешния ред и ползването на сградата, но изрично в закона  е упоменато, че те не могат да противоречат на утвърдените (в закона) правила... Поискай протокол от събранието (на което е взето това решение) и консултирай с правилника или адвокат, дали съответства. Едно решение е валидно (юридически), ако има - дневен ред, протокол, подписи на присъствали съкооператори (не по малко от 50% от живущите). Решението се взима с мнозинство от 50 или повече % от живущите. Това на прима виста - купи си правилника за вътрешния ред и управление на етажната собственност, там има много полезна информация.

# 4
 • София
 • Мнения: 2 530
Ако домоуправителката не ти покаже удостоверението си за домоуправител, няма абсолютно никакво основание да ти иска такса. Удостоверението се издава от общината и тя трябва да занесе протокол от събранието, че е избрана, като такава. Като получи това удостоверение става легитимиран домоуправител и едва тогава можеш да се съобразяваш с нейните искания. Ако не е легитимиран домоуправител, няма основание въз основа на което да ти налага каквато и да е политика на входа. Същото се отнася за каквито и да е решения взети на общото събрание на входа. Тъй като повечето домоуправители нямат това удостоверение, всяко решение може да се постави под въпрос. Даже и до съд да се стигне, домоуправителят трябва да бъде легитимиран, ако не е нищо не може да направи.

# 5
 • София
 • Мнения: 734
Преди време бях чела закона за етажната собственост, но в момента линка, който съм ползвала не работи...По спомен - ако не се събере необходимата по закон квота за провеждане на легитимно събрание, събранието се отлага с 1 час и се приема след това за легитимно, независимо от броя на присъстващите. Разбира се, ако е спазен редът за уведомяване, че ще се проведе такова събрание.
Също не мога да си спомня дали в момента действащия закон или в проектозакона беше заложена някаква точка, че ако някой обитател упражнява професия в апартамента, трябва одобрение от Общото събрание, изключение правеха само свободните професии.
Но отново казвам - не мога да намеря точния линк, говоря по спомени....

# 6
 • Мнения: 109
Удостоверение за домоуправител, квота за легитимно събрание...  ooooh!

Наредбите на общината са едно, добросъседските отношения друго, елементарната коректност - трето! Не можеш да направиш школа в жилищна сграда, да прекарваш през входа дневно по 15-20 човека поне, и да искаш да участваш в общите разходи като за един! А да се прави въпрос за еднократните 30 лв. допълнителни за рекламата е просто смешно.

На твое място сама бих предложила да поема заплащанено на чистачката, например.

На кой етаж е школата? Асансьор ще ползват ли твоите ученици?

Последна редакция: ср, 29 окт 2008, 12:11 от vavla

# 7
 • София
 • Мнения: 984
Vavla, по твоята логика трябва да се сложи един човек да отброява и на кой колко гости на ден му идват и който има повече гости да плаща повече. Или пък тези дето живеят на по-високите етажи да плащат повече за ток заради асансьора?  ooooh!
Освен това - 7лв на човек на влизане!!!  Shocked Това си е живо изнудване, за какви добросъседски отношения говорим изобщо!

# 8
 • Мнения: 109
Само че тук не става въпрос за гости, наминали днес при теб, утре - при някой друг съсед. Става дума за много хора, които ще влизат и излизат непрекъснато всеки ден. Самата авторка казва "блокче"! Това предполага вход на 3-4 етажа с 10-на апартамента. Средно по 2-3 на апартамент, значи 20-30 човека най-много живеят там и съответно  плащат за чистачка, ток и асансьор (ако има) Тя ще доведе поне още толкова! Вие ако от трима души у дома станете 10, нали се сещаш, че всички разходи ще ти скочат. Да не говорим на чистенето как ще ти се отрази.
И защо да е изнудване събирането по 7 лв. Ако в блока е прието да събират по толкова на човек!? Тя за един ли ще плаща?
Не знам как ги виждаш ти нещата, но на мен ще ми е неудобно да не поема собствените си разходи.

# 9
 • В Изумрудения свят (без рубинени пантофи)!
 • Мнения: 3 323
Редно е в такива случаи- школата (или там каквато дейност извършва) да поеме значителна част (половината, цялата) заплата на чистачката, която надали е повече от 50-100 лева. В този случай, би трябвало и двете страни да са доволни. Доколкото си спомням, дейност включваща многобройни посещения е ограничена до партер и първи над партер етаж....

Валва, не знаеш колко гости може да приеме някой... В предишния ни апартамент, под нас живееше 18 годишен младеж и купона беше масов и... за сметка на това - денонощен. Затова и продадохме жилището.

# 10
 • до морето
 • Мнения: 494
Дива ирландска пешеходка ти направо ме разби ooooh! Whistling
Редно е в такива случаи- школата (или там каквато дейност извършва) да поеме значителна част (половината, цялата) заплата на чистачката, която надали е повече от 50-100 лева. В този случай, би трябвало и двете страни да са доволни. Доколкото си спомням, дейност включваща многобройни посещения е ограничена до партер и първи над партер етаж....

Валва, не знаеш колко гости може да приеме някой... В предишния ни апартамент, под нас живееше 18 годишен младеж и купона беше масов и... за сметка на това - денонощен. Затова и продадохме жилището.
От близо година буквално воювам със съседите, които са наематели на апартамента до нас. При тях сбирките започват всяка вечер от 23 часа и приключват към 4-5 сутринта. Асансьорът сигурно снове поне по двайсет пъти на вечер. Най-тъпото в случая е, че хазяинът им плаща входните такси само за един човек и с нищо не мога да го убедя, че не е прав, а ние се изтощихме от нерви и безсъние...ами не искам да си продавам апартамента #Cussing out С бой опитахте ли Joy
Конкретно по темата подкрепям мнението на vavla.
MiRa_55 успех в начинанието ти! Провери си всички законови изисквания и се постарай да не си разваляш отношенията със съседите, че лошите отношения съсипват всичко.

# 11
 • London/ Варна
 • Мнения: 1 427

взех под наем апартамент в старо блокче, който ще ползвам за школа. Домоуправителката на блока днес дойде и ми съобщи новината,  Утре ще ходя до общината или пък ще се консултирам с адвокат /не съм сигурна точно къде да си потърся правата, де!/ newsm78

Честно казано,не мисля че имаш някакви права в този случай  Naughty Апартамента какъв статут има? Ако няма бизнес статут,не мисля че можеш просто така да го ползваш за школа,особено ако нямаш съгласието на останалите  собственици.
За тези 30лв са си напълно в правото да ти ги искат- дори са малко,а разход за ток и чистачка,много ясно че трябва да плащаш в по-голям размер от останалите обитатели на сградата. Какъв точно ще е размера е въпрос на договорка. 7 лв на човек за месец ли ти искат? Ако е за месец,е съвсем нормално.

# 12
 • Spain
 • Мнения: 3 487
вие направо ме разстреляхте ... .имали право и т.н.
само си представих 4е например въпросната жена дава уроци ( да кажем за 15 лв 4ас - да кажем само ) и като плати 7-те лева ..какво и остава ---за това 4е се е потила с някое слабоумно говедо ---дали домоуправителката или пък някои от собствениците ще отиде да преподава .
на мен ми се струва прекалено това да се плаща на 4овек ...

# 13
 • Мнения: 109
Струва ми се, че има някакво недоразумение. Вие момичета, не давате ли пари за общите входни разходи там, където живеете, та толкова се чудите и възмущавате?
Навсякъде съседите събират определена сума от човек месечно, която се използва за покриване на общите разходи и събиране на средства за евентуални ремонти.
А, ако използваме примера на ЛаАдаДеспейнада, както и да се поти авторката с "някое слабоумно говедо", то няма да е един час в месеца, а поне 10 часа, т.е. за месец ще взима от човек по 150 лв. Мисля, че без проблем ще може да покрие с тези суми наема, данъците и 7-те лв на човек за  входа.
Всъщност, не е сигурно, че точно това е имала предвид домоуправителката. Може да е говорела за такса на съдружник или сътрудник във фирмата. Но дори и за учениците да става въпрос, пак не е непоносимо.

Интересно ми е, каква ще е школата? Дано не е музикална, че отсега ми дожалява за съседите Joy

Успех на авторката с начинанието! И съм убедена, че тя самата, като обмисли нещата, ще види, че не е права да се афектира и искането е съвсем нормално и поносимо.

Дива ирландска пешеходка, Joy Знам, че хич не ти е било до смях, но Grinning
 

# 14
 • София
 • Мнения: 2 530
5) (Изм., ДВ, бр. 87 от 2002 г.) Лицата, които упражняват професия или извършват дейност в етажната собственост, която е свързана с достъп на външни лица, по-чест от обичайния, участвуват в разпределението на разноските за осветление, почистване и поддържане на общите части и за портиер в петорен размер (като за петима обитатели).

6) (Нова - Изв., бр. 32 от 1957 г.) Разходите, посочени в алинея 1, буква "а" (за осветление), и в алинея 4 (за портиер, почистване и поддържане на местата за общо ползуване) се заплащат от собствениците или от наемателите на магазини, ресторанти, производствени и други помещения, които не се използуват за жилищни нужди, съобразно стойността на помещенията (чл. 40 от Закона за собствеността), а между собствениците или наемателите на едно и също такова помещение - съобразно използуваната площ от него.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт