Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Пловдив
 • Мнения: 1 804
Пуснах темата, провокирана от предишната такава, която не желая да разводнявам и да се откланям от конкретния въпрос на потребителката, която я е пуснала. Обаче се заформи интересен разговор и затова искам мнението ви, как мислите от собствен и чужд опит - ясновидците (вкл. и врачки, екстрасенси, контактьори в това понятие) избрани ли са от Доброто (Бога, съдбата) да помагат, или са проводник на нечисти сили ? Или някои са с дарба свише, а чрез други действа сатаната (тоест псевдопомощници) ?

Ако модераторите смятат, че не е нужна темата, да я изтрият. Бих искала отговори на конкретния въпрос, който съм задала, който не е "за и против", а какви сили стоят зад тъй наречените ясновидци ?

# 1
 • Варна
 • Мнения: 1 817
Моето мнение, е че са служители на дявола. Въщност така се изрази свещенника, когото попитах за леенето на куршум, врачките, баячките и т.н. Вярвам в Бог и не ми остава нищо друго освен да се доверя на свещенника. Не съм чела цялата Библия. Ако бях я прочела, може би щях да съм по наясно по въпроса, но сега мога да кажа само това.

# 2
 • Мнения: 1 801

По-скоро от желание за бърза и лесна печалба.

# 3
 • Мнения: 168
Аз пък много се минах с една от "Пентаграм". Обаждам и се и каквото и да я питам, тя все не знам, не мога да ви кажа. Накрая заключи, че ми бил лош периодът и чак след рождения ми ден щял да се оправи (декември разбирай). Shocked
Не им се връзвайте да хабите импулси.

# 4
 • София
 • Мнения: 15 234
Аз мога да гледам на карти. Понякога. Възприемам и гледане на кафе.
Според мен това е невинно.
Но всичи останали контактьорки, врачки и баячки според мен са в досег с нечисти сили.
Особено па тия дето правят и развалят магии.
Предпочитам да отида на църква, отколкото при такава.

# 5
 • Пловдив
 • Мнения: 3 676
Темата е интересна. Аз мисля, че единствено Бог знае каква е съдбата на хората.А тези, които са с дар от Бога те са светци, не са гледачки или екстрасенси.Те се намират в манастири, няма да ги откриете нито в предаването Пентаграм, нито пък в някой център за алтернативна медицина.И аз мисля, че ясновидците боравят с нечисти сили, на които са готови да служат, за да получат дарбата да виждат в бъдещето.Не им е чиста работата определено. Wink

# 6
 • Пловдив
 • Мнения: 3 676
Не знам дали ги знаете тези неща от Стария завет, но имало паднали ангели още в началото, когато са се родили исполините.Някой от тях започват да учат хората на магьосничество и тук се предполага, че тези дейности като предсказване, гледане и свързват с въпросните същества, които църквата нарича демони или нечисти сили.

# 7
 • Пловдив
 • Мнения: 1 804
Добре, тогава как се обясняват случаите, когато след посещения на ясновидци (биоенерголечители, контактьори и т.н.) човек оздравява, отървава се от даден проблем, подреждат се нещата в живота му ? А когато нещата тръгнат на зле, вероятно "помощникът" е шарлатанин или не знае как да използва информацията, която получава. Но когато очевидно помага, смятате ли, че лошите сили искат да помагат на хората. Може да съм сбъркана, ама в моята ценностна система Бог се свързва с Доброто, а дявола със злото, Доброто ти помага, а злото вреди. Къде е логиката нечисти сили да се свързват с едни хора, за да помагат на други, а Господ някъде отгоре просто да гледа и да стои безучастен ?

# 8
 • София
 • Мнения: 15 234
Такива случки с оправяне има само при Ванга и по вестниците в карето за реклама.
Аз лично съм чувала от приятелка пък как нещата са и тръгнали наобратно, след посещение на врачка и изпълнение на препоръчани уж за успех ритуали вкъщи!

# 9
 • Мнения: 167
Ето какво пише в Библията и предполагам, заради това и свещенците и всички други казват, че е нечиста сила:
10 Да не се намира между тебе някой, който да прекара сина си или дъщеря си през огън, никой чародей, астролог, гадател, или омаятел,     
11 никой баяч, запитвач на зли духове, врач, или запитвач на мъртвите;    
12 защото всеки, който прави тия дела, е омразен на Господа, и поради тия мерзости Господ твоят Бог изгонва тия народи от пред тебе.    
13 Съвършен да бъдеш пред Господа твоя Бог.

  Второзаконие глава 18.

Аз лично нямам еднозначен отговор за себе си. Ще следя темата с интерес. Чудно ми е щом цъкрава казва, че са нечисти сили, какво казват за Ванга - тя която е помогнала на толкова много хора и тя с нечиста сила е помагала?

# 10
 • София
 • Мнения: 3 149
Скъпа svetla, по принцип, отговорът на твоя основен въпрос се състои единствено в личните възгледи на даден човек, тъй като няма обективно верен недвусмислен отговор. Защото ако търсиш доказателства, дадени от науката, за и против ефективността на ясновидството, очевидно е, че според съвременната наука (който и да е клон от нея) това са пълни глупости.
Ако те интересува религиозно становище, трябвада се запознаваш с отделните религии. Има такива, според които ясновидството (не пророкуването!! То е говорене на Бога чрез избран от него човек и никога не се отнася до конкретни обстоятелства.) се приема за нормално, разрешено, но еидинственото важно е да се различи дали от добри или зли сили идва информацията на ясновидеца. Според неортодоксалния ислям, също магизмът и ясновидството са приемливи, според ортодоксалния - не. Според християнството, която и да е от деноминациите, то е напълно неприемливо, по простата причина, че Бог говори само чрез пророци и те са поименно упоменати в Библията. Така е и според юдаизма и исляма, както вече споменах.
Другите "ясновидци" наистина се приема, че виждат неща, които ние, обикновените смъртни, не виждаме, но източникът на информацията винаги е негативен (паднал ангел, демон и т.н.), който цели да заблуди хората, че някой има сила и първоначално дава истинни отговори, за да се хванат хората на въдицата и после започва с вредни въздействия.
Разбира се, това, обще взето, е в сверата на личната вяра. Нищо повече. Лично решение е дали да се довериш или не.

Аз, например, много съм се интересувала, познавам няколко "асновидки" и съм напълно убедена, че не заслужават никакво, ама никакво доревие.

Не забравяй и психологическия фактор. Излекуван и оправил се е твърде силно казано. Психиката е основна при заболяванията, особено такива като рак, това дори е научно доказано. Така че, ефектите са спорни. Статистиката на излекувани-неизлекувани също не е за подценяване.

Моят личен съвет, от опит и от убеждение, е - не се доверявайте на подобни хора. Просто, ако вярвате в свръхестествена (т.е. свръхприродна) сила, нима мислите, че на подобни лица тя ще се довери да лекуват, при това за пари... Звечу направо смехотворно.

Чудно ми е щом цъкрава казва, че са нечисти сили, какво казват за Ванга - тя която е помогнала на толкова много хора и тя с нечиста сила е помагала?

Цитати от Библията са безсмислени, ако човек не е християнин. Ако е християнин, не би трябвало изобщо да се съмнява в това дали са чисти или нечисти сили.

За Ванга Църквата казва същото, което за всички. Нечиста сила. Така нареченият храм на Рупите не е осветен. Беше осветен от Алтернативния синод, но дори и те се отрекоха после.
Помогнала е на много, но знаете ли на колко не е помогнала?

# 11
 • Пловдив
 • Мнения: 3 676
Точно, защото Бог се свързва с доброто и ни мисли доброто, затова ни проверява чрез дявола, т.е. изкушенията стават по Божие допущение.Дано да не се изразих прекалено религиозно.А дали това, което правят въпросните контактьори наистина е добро или по-скоро замаскирано като полезно зло. Thinking може само религията да каже.

# 12
 • Пловдив
 • Мнения: 1 804
Такива случки с оправяне има само при Ванга ....

Значи все пак има един човек, контактувал с добрите сили, които помагат. А като има един, защо да няма и още (далеч не искам да кажа, че такива са всички) ?

# 13
 • Пловдив
 • Мнения: 3 676
Да, както винаги Герганди е дала много хубаво мнение.Що се отнася до Ванга, ясно е какво е становището на българската православна църква за нея.Всеки има право да вярва в каквото иска и аз винаги уважавам това.Просто на тази тема много може да се спори, което е видно в многото дискусии по този въпрос.

# 14
 • София
 • Мнения: 3 149
Точно, защото Бог се свързва с доброто и ни мисли доброто, затова ни проверява чрез дявола, т.е. изкушенията стават по Божие допущение.

Това е теологическа хипотеза, но нито е теологумен, нито догмат на Църквата, така че не може да се твърди със сигурност.
Проблемът е, че Луцифер е паднал по своя собствена воля, по своя воля изкушава хората. Бог създава ангелите и хората със свободна воля и не им влияе на избора, по презумция. Не че не може, разбира се. Има множество теории за оправданието на Бог (теодицея се нарича), заради наличието на зла в света. Не е тук мястото да ги обсъждаме, но уверявам ви, няма нищо общо с ясновидките.

Значи все пак има един човек, контактувал с добрите сили, които помагат. А като има един, защо да няма и още (далеч не искам да кажа, че такива са всички) ?

Абсолютно логично разсъждение! Затова казах, че е изключително въпрос на лични възгледи дали ще повярваш или не.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт