Термична обработка на АМ

  • 873
  • 14
  •   1
Отговори
  • Мнения: 961
Здравейте, мами,
Имам следният въпрос: Какво се случва с АМ, когато то се използва например за направата на крем или нещо друго и млякото бива преварено? И дали това, което си мисля, а именно, че при преваряването се губят само полезните бактерии, но все пак протеините, маслеността и други полезни съставки на АМ остават непроменени и млякото продължава да има хранителна стойност, не е заблуда?
Наумила съм си  да правя сутляш на дъщеря ми, но все още не смея да давам прясно мляко, защото много трудно прие млечните продукти и не искам да избързвам!
Благодаря предварително за отговорите!

# 1
  • София
  • Мнения: 2 734
Правилото е АМ да не се вари.Самите производители не са го пригодили за термична обработка и освен,че витамините в него ще се загубят,не съм сигурна дали изобщо ще може да се вари,дали примерно няма да се пресече.
Мляко с ориз,както и всякакви други варива с АМ се приготвят,като ги свариш само във вода и след като изстинат малко добавиш 2-3 м.л. сухо АМ на порция,преди директната консумация.Не съхранявай храна,в която има добавено АМ за повече от час.

# 2
  • Мнения: 2 131
И аз не смятам за удачно АМ да се вари. Когато правех Фризовома с много гореща, почти вряла вода, както ме посъветваха, съм имала случаи да се пресече и да стане на парцали. Така че - допускам, че и при варенето е възможно да стане така.
Това е добра идея, да:
Мляко с ориз,както и всякакви други варива с АМ се приготвят,като ги свариш само във вода и след като изстинат малко добавиш 2-3 м.л. сухо АМ на порция,преди директната консумация.

# 3
  • Мнения: 575
С АМ не се готви нищо.

# 4
  • Мнения: 961
Добре де, т.е. АМ става опасен и не му се запазват никои от полезните вещества ли? Сигурна съм, че живите бактерии ще уврат, но какво се случва с протеините, маслеността? Все си мисля, че  както като варим прясното мляко, все ще остане и нещо полезно!

# 5
  • Мнения: 27 524
Не може.

# 6
# 7
  • Ланкър, планините Овнерог
  • Мнения: 10 311
За такива случаи взех обезмаслено сухо мляко. Иначе преди действах, както DoGma_PrObe е обяснила, т.е. варя само с вода и като изстине, слагам сухо АМ.

# 8
  • София
  • Мнения: 2 734
Протеините и мазнините може и да се запазват,но като се пресече млякото и не става за ядене,надали ще ти вършат някаква работа Peace

# 9
  • Мнения: 407
Не може,защото ще му избягат витаминките.Вариш с вода и след сваляне от огън добавяш АМ!

# 10
  • Мнения: 961
Според мен, ако бебето има достатъчно източници на витамини, минерали, и полезни бактерии съдържащи се в млякото, то да се използва АМ за приготвянето на храни, които няма как да се приготвят, без АМ да премине термична обработка (напр. печене), не би трябвало да е проблем! Поне до този момент не прочетох отговор, в който да има наистина основателна причина за това! Например, ако реша да направя козунак и вместо прясно мляко, сложа АМ, какво би станало? Ще е вреден ли този козунак за детето ми?
Някой изобщо пробвал ли е да приготви нещо с АМ, освен кремове и подобни, към които можеш да добавиш АМ, след като нещото поизстине?
АЗ даже си мисля, че при термична обработка, би трябвало годността на продукта да се удължи, а не да е само час след разтварянето на АМ!

# 11
  • София
  • Мнения: 2 734
Не съм чувала някой досега да е пробвал да пече нещо,направено с АМ.Може би причината е,че на почти всички марки АМ има надписи,че не трябва да се подлага на термична обработка..Защо не пробваш да направиш нещо с Ам и после да споделиш с нас резултата?

# 12
  • Мнения: 961
Не съм чувала някой досега да е пробвал да пече нещо,направено с АМ.Може би причината е,че на почти всички марки АМ има надписи,че не трябва да се подлага на термична обработка..Защо не пробваш да направиш нещо с Ам и после да споделиш с нас резултата?
Непременно!  Mr. Green
Сега умувам и с кой производител да се свържа за повече подробности! При повече подробности ще пиша и тук!
Благодаря за отговорите!  Hug

# 13
  • Мнения: 575
Добре, дори и да успееш да сготвиш нещо, ти би ли го дала на детето си при положение, че на кутията пише да не се дава по-късно от един час, след като е било разтворено във вода?  За да го пише това, явно си има причина. Сигурно се образуват някакви млечни бактерии.

# 14
  • Мнения: 961
Според мен това са млечните бактерии, които до един час са полезни, но след това вероятно образуват среда за развитието на други бактерии, които биха били опасни!Мисля, че при термична обработка няма да има такава среда.
Ще се свържа с производители и после ще пиша!

Общи условия

Активация на акаунт