Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • София
 • Мнения: 227
Искам да си изясня нещо. Нека на който му се е налагало да лежи в Майчин дом - София, но не за раждане, да сподели следното: само един лекар ли ви наблюдаваше през цялото време, той ли решаваше на какво лечение да бъдете и какви изследвания да ви се правят, един единствен лекар ли реши кога да ви изпишат, получихте ли епикриза от престоя си там и беше ли тя подписана от лекар, консултираха ли се повече доктори за състоянието ви. Интересувам се, защото аз бях на 10-ия етаж, отделение "Фетален риск" в 24 г.с. Стоях там само няколко дни. С мен се занимаваше само един лекар. Не получих епикриза от престоя си там. Дадоха ми само един хвърчащ лист за амниоцентезата, която ми правиха, на нея пишеше "епикриза", но отдолу нямам абсолютно никакъв подпис. Мисля, че докторът, който се занимаваше с мен ми подцени проблемите. Изглежда е трябвало да остана в болницата и да се занимават доста по-сериозно с мен. Но, впечатленията ми са, че за почти всичко решение взимаше само един лекар без да се консултира с колегите си от отделението.
Интересува ме каква е практиката единствено в Майчин дом - София, независимо на кой етаж и в кое отделение сте лежали. И то само по време на бременността. Не за раждането.

# 1
 • София
 • Мнения: 1 671
По време на първата бременност (2006г.) съм лежала в Патологията на 7ет. заради лоши тонове на бебето. Случих празнични дни и, макар че бях в стая на д-р Манчев, други лекари се погрижиха за мен и бебето, основно ме наблюдава д-р Миланова, на която съм много благодарна за грижите и адекватните действия!   bouquet. Самият д-р Манчев видях само в деня, в който родих, това му беше и първия ден на работа, но не ме е преглеждал, след като неговите колеги вече следяха моя случай. Единствено в деня, в който родих, д-р Миланова и доц. Маринов обсъдиха дали да не се прибегне до секцио. Също така един ден по-рано извикаха д-р Попиванова (която беше дежурна) да ме прегледа, защото получих контракции. Епикриза получих след изписването, там бяха описани направените изследвания. Има само подпис.
Нямам много впечатления от практиката в болницата, в онзи момент бях доста уплашена, че нещо ще се случи с бебето и само гледах по-бързо да го родя. На визитация минаваше само по един лекар, освен в случаите на "професорска визитация" (ако си спомням правилно точното наименование), която е веднъж в седмицата. В следродилното отделение обаче минават по повече лекари през стаите.
Изглежда все пак имаш епикриза от престоя - щом това пише на листа. Иначе един доктор би трябвало да те следи докато си там  Thinking. Ако той не е на работа и състоянито ти се е променило - тогава сигурно друг лекар го замества.
Дано съм ти била полезна.

# 2
 • на Запад
 • Мнения: 380
Майчи дом е лош избор за посещение без избран лекар и уговорка!Има много добри специалисти,но се съмнявам ,че ще ти обърнат внимание безплатно,почти никой от тях не работи с ЗК!?
Аминоцентезата е сериозно изследване!редно е да те изпишат с подробна епикриза с резултатите и препоръки и т.н.,не съм с медицинско образование,но така предполагам Thinking
А, това че един доктор те е наблюдавал според мен няма значение,стига да го е правил съвестно! Peace

# 3
 • София
 • Мнения: 2 375
Майчи дом е лош избор за посещение без избран лекар и уговорка!Има много добри специалисти,но се съмнявам ,че ще ти обърнат внимание безплатно,почти никой от тях не работи с ЗК!?
Аминоцентезата е сериозно изследване!редно е да те изпишат с подробна епикриза с резултатите и препоръки и т.н.,не съм с медицинско образование,но така предполагам Thinking
А, това че един доктор те е наблюдавал според мен няма значение,стига да го е правил съвестно! Peace
Защо Ира?Аз мислех да раждам в МД без никакви уговорки и избор на екип.Решила съм,че няма да наливам пари на никой в джоба.Доколкото съм чувала,ако си избереш екип и той не е на смяна в момента,другите лекари те отсвирват от всякъде и не ти обръщат внимание

# 4
 • София
 • Мнения: 1 671
Madam Stasita , и двете си деца съм родила без избор на екип и аз, и те сме си много добре. Двете ми раждания минаха леко, бях в отлично състояние и веднага си кърмих бебетата, а на втория час мерех коридорите. Не мога да кажа, че някой ми се е карал, единствено при второто раждане попаднах на доктор-нервак и не се разбрахме много с него, но голяма работа - важен е крайния резултат.
И 100 доктори да ангажираш да се занимават с теб, че и още толкова акушерки - каквото е писано да става - ще стане. Бъди спокойна и усмихната, срещата с бебето е невероятно вълнуваща и незабравима!
Жените, които са с уговорка, ги наглежда само съответния лекар, другите не се занимават с тях, защото не се бъркат в работите на колегите си. Ако си без уговорка според мен ще ти обърнат много повече внимание. Пример за това е, че ако твоят лекар не е на работа и нещо се случи - ще ти кажат да си питаш неги и да му се обадиш (нали затова си платила), а ако си без уговорка - викат дежурния лекар веднага  Peace.

Последна редакция: сб, 01 ное 2008, 11:16 от evelinar

# 5
 • София
 • Мнения: 2 375
Цитат
Жените, които са с уговорка ги наглежда само съответния лекар, другите не се занимават с тях, защото не се бъркат в работите на колегите си. Ако си без уговорка според мен ще ти обърнат много повече внимание. Пример за това е, че ако твоят лекар не е на работа и нещо се случи - ще ти кажат да си питаш неги и да му се обадиш (нали затова си платила), а ако си без уговорка - викат дежурния лекар веднага  .

И аз товасъм чувала.Много ти благодаря за успокоителните думи  bouquet

# 6
 • Мнения: 6 355
Jana 08, лежала съм на същия етаж преди 3 години. Стаите са разпределени на различни лекуващи лекари. За съжаление бях попаднала в лош момент на лошо място. Получих много повече като специализирана грижа от специализантите, но не и от онази завеждаща стаята. Получих епикриза за престоя си. Беше ми написана от старшата акушерка. Нямам идея кой я е подписал. Втората епикриза беше "сътворена" от специализантка (беше от друг етаж). Нещата нямаха нищо общо със случилото се с мен и пак нямам идея кой я беше подписал.

Всъщност в това заведение работят много малко хора, заставащи с името си срещу пациента. Дано не ми се налага да постъпвам там при тази си бременност.

# 7
 • на Запад
 • Мнения: 380
Стасита,моя престой и наблюдения са в дълъг период.
Евелина,ти все пак не си разчитала на случайноста на 100%?!Така,че има разлика да се изсипеш без абсолютно никаква подготовка и познати .....и все пак да имаш някого под ръка!!!
Аз просто изказах мнение за това болнично заведение,ни бих стъпила там отнова,камо ли да гласувам доверие за живота на сл.мое бебе или моя!
http://mama.btv.bg/forum/viewtopic.php?t=2389
http://www.moetobebe.net/novforumm/index.php?topic=2889.
Дано,съм ти била от полза,а ако все пак се спреш на МД то най-сърдечно ти пожелавам Евелининия късмет!
Успех Стас,леко и щаслива раждане! Hugкъдето и да е то!

# 8
 • София
 • Мнения: 1 671
Ира, аз не бях някакъв особен или тежък случай, както и родих децата си на термин - и двете в началото на 39 г.с. Също така бременността ми не е била толкова проблемна (само с второто дете лежах 4 месеца, но си ги пролежах у дома, до болницата ходех рядко за системи или инжекции). Дори да имаш уговорка, както ти бях писала на лични - не бих го споделила с никой! И Madam Stasita добре е подразбрала защо. Отидох и си родих при дежурния лекар и толкова, нито съм му обяснявала нещо, нито съм му обещавала нещо. Все ми беше тая на кой лекар ще попадна - носех си документите, всички изследвания, здравно осигурена съм. Дори предпочитах да не ми се мяркат много доктори. Също така втория път бях леко разочарована от екипа, но такъв ми се падна (такъв ми е бил късмета). Но аз и детето сме добре. Така че в крайна сметка си свършиха работата, дори да са били по-груби и да сме си разменили реплики.
Много зависи и от нагласата. Като цяло аз исках спокойствие и никой не желаех да се върти около мен. Родих, с бебето получихме адекватни мед. грижи и после ни оставиха на спокойствие да се гушкаме. Иначе се нагледах как протежетата на разните доктори ги отсвирваха на 12 ет. и ги пращаха да си търсят съответните доктори, а момичетата, които бяхме без закрилата на някое светило, ни наглеждаха по 3 пъти на ден. И още нещо - 2006 г. така и не видях главната акушерка, а сега - 2008г. главната акушерка (много симпатична жена) минаваше всеки ден по стаите да ни пита как се чувстваме и има ли оплаквания.
Сакатлъци се случват във всяка болница- и в държавни, и в частни, и в лъскави и не толкова, със или без избор на екип. Подобни неща могат да се прочетат за всяко едно здравно заведение, но не виждам смисъл една бременна жена да ги чете. Има си весели теми, на които да наблегне. Аз съм оптимист и отидох в болницата и посрещнах децата си с усмивка. И не е нужно да се плашат бъдещите майчета с разни ужасии.
Madam Stasita, като усетиш, че е дошъл момента си мисли за прекрасното бебе, което ще гушнеш, всичко друго минава и заминава. Там няма да ти постелят червено килимче, но поне с мен се държаха много човешки. Докато раждах си представях само малките ръчички и крачета и нямам лоши спомени от ражданията си. Пак там ще родя третото си дете и пак няма да избера екип, а ще е каквото дойде.
Намери си темата за смешното раждане, ако ти се занимава - има и ден на отворените врати в МД - отиди и ще ти покажат РЗ и 12 ет. и ще можеш да попиташ каквото те вълнува, пък и те си обясняват всичко подробно. Така ще си наясно с обстановката и няма да се плашиш от болницата. Кураж и ти желая едно прекрасно бебче!   bouquet

# 9
 • на Запад
 • Мнения: 380
темата на Стасита е свързана именно с проблемна бременност и престой във въпросната болница!!!
Във форумите има повече от достатъчно изписано по темата МД,и то не е цветущо!
Евелина,доста екзалтирано браниш точно тази болница?!
Аз приключвам по тази тема,а що се касае до трябва или не бременна да чете ВСИЧКИ отзиви ,то моето мнение е ,че трябва!Това е начина да избереш болнично заведение.
Стасита ,успех ти пожелавам отново!  bouquet

# 10
 • София
 • Мнения: 2 375
Благодаря.Аз все още съм си се насочила към МД

# 11
 • София
 • Мнения: 1 671
Всъщност темата не е пусната от Madam Stasita, а от  Jana 08   Wink.
И да, Ира, нищо лошо не съм видяла там, имам 2 деца за 2 години, а можеше да нямам още нито едно. Всеки си има право на мнение. Моето е това. Ира, много се надявам да намериш твоя доктор, твоята болница, било тук или в чужбина. Аз не премълчавам истината, ако обърнеш внимание на думите ми ще видиш, че съм попадала и на груби лекари, но гледам двете си хлапета и им се радвам всеки ден. И го дължа на хората там, които през първата ми бременност усетиха навреме какво става и 3 денонощия следяха тоновете на сина ми докато се роди, а през втората бременност 4 месеца ми вдъхваха кураж, че ще износя бебето си, независимо, че през 2 седмици прокървявах от ниско разположена и отлепена плацента. За българска болница там не е никак зле. И още нещо - ако не бяха неонатолозите там, синът ми можеше да почине от вродено заболяване, което тогава единствено те успяха да разпознаят и да ни насочат към Пирогов. Преди това в Токуда и Педиатрията ми се бяха изсмяли и ме бяха нарекли параноичка! Така че от моя горчив опит знам, че с пари здраве не може да се купи и точно на най-лъскавите места - най-лъскаво отказаха първа помощ и животоспасяваща операция на детето ми! Защото въобще не разбраха какво му е. Всеки си има своя горив опит и си носи своя кръст, мнения има всякакви, но важното е всички да имаме здрави дечица и аз от сърце ви го пожелавам - и на теб, и на Jana 08, и на Madam Stasita.

По въпроса на Jana - на майка ми миналата година й правиха абразио там. Епикризата си е получила един месец по-късно, като е ходила да я вземе от някаква стая  (специално се обадих да я питам) на едно малко листче заедно с хистологията. Каза, че били 2 листчета прикрепени едно към друго - на едното пише епикриза и какво е правено, а на другото е резултатът от хистологичното изследване. Не са обозначени подробности - само какво е правено и какъв е резултатът. Примерно не е описано каква упойка е сложена и дали са й дали болкоуспокояващи след това. Също има само подпис.
Аз се разрових из моите епикризи и там например също не е написано, че са ми слагани инжекции Но шпа - пише за какво съм приета, направените ми изследвания и кога съм изписана и в какво състояние.

# 12
 • на Запад
 • Мнения: 380
Евелинка,спести си пожеланията относно мен!!!Защото именно БЛАГОДАРЕНИЕ на МД и много специално на прехвалените отрепки от неонатологиччното отделение ,аз пък намам живи и здрави дечица така ,че `благите`пожелания хайде да не ти казвам какво точно ...........да направиш с тях ,но си ги спести!

# 13
 • Мнения: 1 136
Цитат
Жените, които са с уговорка ги наглежда само съответния лекар, другите не се занимават с тях, защото не се бъркат в работите на колегите си. Ако си без уговорка според мен ще ти обърнат много повече внимание. Пример за това е, че ако твоят лекар не е на работа и нещо се случи - ще ти кажат да си питаш неги и да му се обадиш (нали затова си платила), а ако си без уговорка - викат дежурния лекар веднага  .

И аз товасъм чувала.Много ти благодаря за успокоителните думи  bouquet

Не бих отишла да раждам в МД , освен ако съм циганка, без уговорка!
Аз родих с уговорка при доктор Дяволов. Видях какво става обаче как се ражда без уговорка. На едно момиче изпуснаха бебето на пода в предродилна, защото са я накарали пеша да отиде до родилна зала , въпреки, че им е казала, че ражда още в предродилна. Успокоителното от гледна точка на екипа бе, че детето не си е паднало на главата, е вярно, имало анемия поради рязкото и неконтролиране прекъсване на пъпната връв. Втори случай - детето на жената до моето легло, трето раждане като първите две деца пак е родила в МД, но с третото раждане нямаше късмет и детето и престоя два месеца след раждането по болници, в първите дни на живота си беше на командно дишане без благоприятна прогноза, дори отказваха да му даде име и старшата акушерка да състави акта за раждане. Трети случай - момиче с ник  Verkata от този форум. При показания за секцио, доктор Налбански от патологията на 8 етаж не и насрочи дата за секцио и я срязаха по спешност с голямо разкритие и няколкочасови мъки в предродилна зала с контракции. Девойката роди след мен непосредствено.

Не е вярно, че след раждането те наблюдава само доктора, ангажиран с раждането. Мен ме наблюдаваше и доктор Гърчев от 7-мия етаж, който ми беше лекуващ на стаята,  но по-добре да не го беше правил. За мен той си остава един нещастник, независимо , че тук се изявява като специалист в реквамен подфорум тук.Ако мине визитация , лекаря, който я извършва също те преглежда. 

В патологиите трябва да издадат епикриза. При необходимост те консултира лекуващия лекар с други, но не е задължително.

# 14
 • на г..а на географията..........
 • Мнения: 317
Лежах в Майчин дом след проблеми с направена амниоцентеза - без уговорка с лекар . Никога няма да допусна отново тази грешка - не съм срещала по - безотговорно отношение към родилките .Дори не мога да кажа дали наблюдава само един лекар , просто защото постъпих в петък и събота и неделя никой не се мярна на визитация . Няма да влизам в подробности как протече самото изследване . Епикриза не ми дадоха веднага - след седмица отидох си я взех .

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт