Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 1 ноем. 2008, 11:30 ч.

И отново за дъщеря ми и гаджето й

 • 4 889
 • 24
 •   1
Отговори
 • Мнения: 7
Знам, че вече може да не сме за този форум, защото имаме навършени 18 години, но тук сте ми "сверявали часовника", и за това пак Ви пиша.
Тя се запознава с момчето по интернет преди около 1,5 год. Той е от далече, слава богу от България все пак.
От един месец той вече е на квартира в града в който учи дъщеря ми.
Първоначално приех това с приятно усещане, че тя ще се откъсне от компютъра, и ще има по-пълноценна връзка - разходки, кино, театър и всичко друго каквото могат искат двама влюбени.
НО
Образуваха се два лагеря - единия на родителите, който е враждебен, и другия на гаджето, който я разбира за всичко.
Това не исках и се надявах да не се случи.
Тя се прибира в къщи само защото ние го изискваме.
Но закъснява и разбира не съм сигурна дали успява да си подготви уроците. Вечер ляга късно, сутрин става един - два часа по-рано за да отиде при него преди училище, не може да се наспи. Разбирам от класния , че има отсъствия.

Много съм притеснена. Та тя все още е ученичка. Това е последна година, предстоят и матури , кандидатстудентски изпити, ходи на допълнителни уроци. Времето и е прекалено малко дори и без гадже.
Много съм объркана. Тази сутрин знаех, че ще си е вкъщи, когато станах леглото й беще празно  smile3518
Това се случва за втори път.

Преди малко реших да вляза в скайпа й.
Той има пистолет - закакво му е. Това което знам за неговата професия, не изисква оръжие.
Тя снощи във влака е имала проблеми - с трима мъже оглеждали са я, мирисали и косата, двама се оттеглили и наблюдавали от страни, тя някак си успяла да се измъкне, но много се е изплашила.
На въпроса му "Каза ли на вашите", тя отговаря , че ние нямало нищо да направим  smile3518
Това не е така. И двамата с баща й сме отговорни, от момента преди създаването й мислим за здравето й.
Момчето й обещава, че ще й купи спрей за защита.
Според мен в тази ситуация спрея няма да й помогне - ще напръска един, другите ще се ядосат и ако е могло да й се размине, то след това вече не.
Според мен трябва да избягва местата, където може да я нападнат. Тя е била до вратата, до тоалетните, където пътниците не виждат какво става. Влака е от тези с купетата. Тя не е трябвало да пътува там, а да влезе в купе с повече жени или до персонала на влака.
Ох , много съм разстроена, за това сигурно поста ми стана дълъг и объркан, за което Ви моля да ме извините

А това за киното и театъра, той не я е завел все още никъде, освен в близкия ресторант и квартирата.

# 1
 • Мнения: 4 202
И това ли щеше да кажеш на дъщеря си, че  "Според мен трябва да избягва местата, където може да я нападнат. Тя е била до вратата, до тоалетните, където пътниците не виждат какво става. Влака е от тези с купетата. Тя не е трябвало да пътува там, а да влезе в купе с повече жени или до персонала на влака."
Звучи ми като обвинение, едва ли не, че сама си го е търсила.  Thinking Може би за това не е споделила с вас, усещала е, че ще почне едно четене на конско.
Мочмето мисли за нея и за защитата и - факт. Дали ти харесва метода му е отделен въпрос, но не отричай, че е загрижен. Освен това е попитал дали ви е казала, значи приема, че е нормално да знаете.
Да, трябва да се притесняваш за успеха и в училище, но не обвинявай за всичко приятеля и. Настройваш се сама и излишно според мен. Дали я води в ресторанта или на театър си е тяхна работа, ти не бива да се месиш и да критикуваш. Само ще я отдалечиш от себе си. Освен това, не е трябвало да ровиш в скайпа и, аз много бих се ядосала ако бях на нейно място.
Но, това с пистолета малко ме учудва и притеснява.. Каква му е професията на момчето?


# 2
 • Мнения: 7
Програмист.
Работи от вкъщи, осъществява контактите си с работодател и колеги чрез Интернет.
Незнам, в тази област съм невежа, може и да е възможно това.

# 3
 • в гори тилилейски
 • Мнения: 1 187
Едва ли аз съм човекът, който може да даде съвет. Моето дете е още малко. Но от позицията на дъщеря, бих искала да попитам, вие разговаряте ли по женски. Не знам как моята майка успя да ме накара да споделям всичко, но тя си остана най-добрата ми приятелка. Споделях за гаджета, секс, притеснения...всичко. Седнете и си поговорете, без да нападаш приятеля й, без да я обвиняваш за отсъствията й. Разбери какво я тревожи, какво я радва. Увери я, че точно ти си човекът, на когото може да разчита, независимо от обстоятелствата. Обясни й, без да я нападаш, че тази година е важна за нея, но не защото така трябва или защото ти така искаш, а за нейния живот. Университетът и гаджето не са несъвместими, напротив. Щом той е програмист, значи е висшист, Обясни и това, може и да не го осъзнава - сега е влюбена, а когато децата са влюбени, всичко е розово.

# 4
 • Popovo
 • Мнения: 523
По този въпрос мога да напиша сигурно цял роман , наистина . Аз и моята майка никога не сме били така близки , да си споделяме , да сме като приятелки . НИКОГА...........Искало ми се е да се получи , но майка ми така и не намери вярния подход към мен . И когато станах тийнеджърка , е3стествено започнаха проблемите . Тя - с нейното непрекъснато слухтене и мрънкане , заплахи и незнам си още какви глупости , аз - се оправях сама . Но да не изпадам сега в подробности .

На авторката на темата искам да кажа с най - добри чуства , разбира се : Не досаждай на дъщеря си ; не се превръщай в бреме за нея , а се опитай да намериш подход и начин да станете приятелки . Предполагам , че това е много хубаво нещо , а аз никога не съм го изпитала . Заклевам се , че ще направя и невъзможното , когато моите дъщери пораснат , да се разбираме и да си споделяме . Ако на дъщеря ти и е уютно и хубаво вкъщи , тя няма да иска да се махне и да се прибира ( както сега ) само , за да спи . Когато бях на годините на дъщеря ти и завършвах вече 12.клас , просто си мечтаех да си намеря подходящия мъж и да се махна от къщи . Така и направих и НЕ СЪЖАЛЯВАМ .На 19 години вече живеех с настоящия си мъж , а на 20 години родих голяма си дъщеря . На 22 - малката . Успях да завърша висшето си образование , сега уча и второ , а майка ми нито веднъж не се е зарадвала искрено на успехите ми . Сега животът ми наистина е чудесен , слава богу , вече 6 години . Имам прекрасно семейство , а с майка ми все още не се разбираме и знам , че никога няма да стане това .

В старанието си да направиш най - доброто за детето си ( сигурна съм в това ) , можеби понякога прекаляваш и караш дъщеря си да се дистанцира от теб . Изпитала съм го на свой гръб и знам много добре какво говоря . Това положение е много тягостно и неприятно . Предполагам , че има и други във форума , които могат да подкрепят думите ми .

# 5
 • Мнения: 15 766
А ти изобщо познаваш ли този мъж, среща ли ли сте се някога, с него, с родителите му? Щом е програмист, то по мои сметки трябва да е поне на 25г, за да успее да завърши висшето си образование и да работи.
Седни и разговаряй малко с дъщеря си, че тази година е важна за нея и трябва да съвмести и гаджето и подготовката за изпити и матури. Сестра ми също тази година имаше и гадже и се явяваше и на изпити, но учеше по цял ден в къщи, а вечер излизаше с приятелят си, той в никакъв случай не и е пречел по никакъв начин.
Мисля че тези неща трябва да се уточнят.
А тя защо не иска да споделя с вас? Имате нещо против момчето, или какво точно?

# 6
 • Между гори и планини
 • Мнения: 4 263
На колко години е господина, че вече работи като програмист?
Аз бих го поканила (чрез дъщеря си) на вечеря. Да се опознаете, да го видите що за човек е, как се отнася с дъщеря ви.
Пак там на семейната вечеря с него може да поговорите за училището й, за изпитите, матурите... плановете им.
Може да направите компромис, вместо дъщеря ти да става сутрин и ходи при него, той да идва понякога сутрин за кафе.

Когато някой ден моите момчета пораснат (живот и здраве) ще държа да познавам приятелките им, да вечеряме понякога заедно и да си бъдем така близки, както аз не успях с моите родители.

# 7
 • Мнения: 9 817
Опитай се да се държиш с дъщеря си като с вече пораснала жена, а не малко момиче.
И по-горе те бяха посъветвали говорете си по женски.
Макар и да ти е трудно опитай се да разбереш какво й харесва толкова в момчето, защо и с какво я привлича толкова много.
Ако до сега ти го познаваш само от нейните разговори не е лошо най-накрая да се срещнете.
А относно училище: опитай се да я убедиш че, това са най-важните години от обучението й и не трябва да си пропилява шанса за висше сега.

# 8
 • София
 • Мнения: 238
Момичетата са те посъветвали вече, но честно казано ако до сега не сте били приятелки и не ти е споделяла малко ме съмнява тепърва да стане това. Опитай да й разкажеш за някоя от своите първи връзки, как по същия начин си мислела, че майка ти няма да те разбере и т.н. Пожелай да се запознаете с нейния приятел, подчертай че щом е важен за нея то той трябва да стане важен и за вас.  В никакъв случай не споменавай нещо, което може да си узнала само от скайпа й  Naughty
Истината е, че сега най-важно е училището и към това трябва да се насочат вашите усилия. Опитай се да й предложиш някакъв компромисен вариант за да не губи толкова време заради него - например нека той да заповяда у вас (когато ви няма). Срещни се с класния и решете какво ще правите съвместно. Като бивш класен ръководител ти гарантирам, че и учителите могат да ти помогнат в тази ситуация  Peace

П.С. А това, че щом бил програмист значи е голям, висшист и т.н. са пълни глупости  Naughty Половината от моите колеги (програмисти) са между 19 и 22-23 годишни и едва бутат висшето си образование I-II курс.

За мен лично най-притеснително е наличието на пистолет. Не знам как си научила за него, но това си е проблем.

# 9
 • Мнения: 7
Благодаря Ви.
Трудно е и на порасналите дъщери и техните първи любови / и аз съм била първо дъщеря , а после майка /. Трудно е и да свикнеш и да признаеш, че малкото момиченце е пораснало -"Опитай се да се държиш с дъщеря си като с вече пораснала жена, а не малко момиче"
Да, може би тук е разковничето. Слава богу, че всички мнения са не срещу дъщеря ми, а срещу мен. В такъв случай нещата са в мой ръце.
Не мога да кажа, че не споделя с мен. Разбрахме за връзката й почти веднага, показа ни снимки, поиска разрешение от нас да се срещне с него / всичко това можеше да скрие/. Цяла нощ не спахме на първата й среща, но не я спряхме защото каза, че знае какво прави.
Но сега тя просто иска, не да излиза с него, а да бъде при него, точно шест месеца преди изпитите й. Това сме против с баща й и от тук идва проблема.
Разговаряхме тази вечер. Дано да има резултат.
Момчето е идвало няколко пъти вкъщи, разговаряли сме, и за кандидатстването на дъщеря ми също. Завършил е семестриално техническия - да на 25 е.
За пистолета не знам. Възможно е да е газов. Ще трябва да проверим това.
За скайпа и казахме.# 10
 • Popovo
 • Мнения: 523
Още веднъж прочети моя пост малко по - нагоре в темата и не допускай това да се случи ! С най - добри чувства ти го казвам .

# 11
 • София
 • Мнения: 7 602
Майка съм на 19 г. момиче. Имаше си приятел в 9,10, 11 кл, познавах го, спала е  у тях,  ходили са заедно на море - не съм имала проблеми. Разделиха се, както и да е. Честно да ти кажа предпочитам да има приятел, с когото държат един за друг - тогава поне знам къде е и с кого е по улиците. А не да мери София с различни компании. 12 кл. до април изкара без сериозен приятел - трябва да ти кажа, че пак не ходеше на всички часове, не и се учеше много. Е, изкара си класа, взе си матурите и дипломата. Сприятели се с 1 момче  малко преди да завърши  уч. година. Засега са си заедно, ходят насам натам, понякога той преспива унас, някога тя у тях. И аз пак съм спокойна като знам, че има някой отговорен за нея, а не е една от компанията.
Това, че има пистолет - не би ме притеснило. Оръжие само който не е поискал не си е купил. Не се утешавай, че е газов - от ударната вълна при близък изстрал също може да стане нещо много лошо. Дано не става, че не знаем какви луди и въоръжени се разхождат по улиците. Пред 10 дни 1 жена извади нож в рейса - някой я блъснал като се качвал/в час пик/.
Моя съвет - нека преспива при момчето или той да остава   у вас. Няма нищо страшно, големи хора са вече. Просто му обяснете, че държите да се подготви за кандидатстване - след като и той е студент едва ли ще му е приятно приятелката да не е. Не им ограничавайте контактите, но да отделят време и за учене.
И не споменавай, че четеш скайпа - ще сложи парола и няма да може да разбереш нищо.   

# 12
 • Мнения: 1 427
И аз те съветвам да се сприятелиш с дъщеря си.Ще ти кажа личен пример от моя живот.С моята майка сме си споделяли абсолютно всичко,нищо не съм крила от нея и съм и благодарна,че е общувала с мен като с равна,като с приятелка.Самия факт,че нейните родители,т.е баба и дядо са я държали много строго е помогнал майка ми да не иска да става като тях.Самата тя ми е споделяла,че иска аз да взема всичко от живота докато ми е време и не иска да ме спира от нищо.С баща ми беше точно обратното-много строго се държеше и до ден днешен аз нямам допирни точки с него-дори незнам за какво да си говорим.
С мъжа ми живяхме на семейни начала 4 години преди да сключим брак,а баща ми до ден днешен не го знае това.Майка ми скри от него,защото знаеше ,че ще ми забрани  .Всичко съм и споделяла-и хубаво и лошо и винаги ме е подкрепяла,за което съм и адски благодарна.Така надявам се ще се държа и аз с моята дъщеря.
Съветвам те и ти да го направиш и да нямате тайни помежду си.Говорете си по женски,сподели и твойте притеснения,разкажи й за своя живот преди брака,за грешките които си правила.
УСПЕХ!

# 13
 • София
 • Мнения: 7 602
Аз хубаво давам съвети за дъщерите на другите. Но възникна проблем и у нас, моля помагайте.
Моето диване/19 г/ сега ме сюрпризира, че е намислила да си дупчи езика и да си слага някаква обица. Работи в салон за красота и козметичката щяла да го направи гратис. Не ми е за парите, ама ми се струва, че точно в устата не е хигиенично. Не съм я упреквала за многото дупки на 1 ухо, знае, че има алергия от метали. Говорих, говорих цял следобяд - засега само отложи дупченето.
Та молбата ми е предложете как да я откажа. Със заплахи и лишения не става - печели си достатъчно.

# 14
 • Cофия
 • Мнения: 1 177
От позицията на майка няма как да те посъветвам, но мога само да ти кажа - не я ограничавай, а говори с нея.  Ако и забраняваш нещо, тя ще го прави на пук.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт