Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 1 ноем. 2008, 16:54 ч.

Радиоактивен влак от България

 • 635
 • 11
 •   1
Отговори
 • Мнения: 341
...Влакът се движел от България през Димитровград за Македония, предаде Дарик.
Според митническата администрация радиоактивността във вътрешността на вагоните е била 3000 пъти над допустимата. Излъчването на повърхността на вагоните пък е било 300 пъти над нормата. Цялата влакова композиция е била върната обратно в България...


http://dnes.dir.bg/2008/11/01/news3544639.html

# 1
 • Мнения: 1 980
Тъпаци.

# 2
 • Мнения: 3 424
От влака са се носели активно новините на Дарик.

# 3
 • Мнения: 304
 #2gunfireидиоти #2gunfire

# 4
 • Мнения: 14 963
Цитат
Сръбските медии коментират факта, че въпросният вагон е бил по средата на композицията, което означавало, че фирмата собственик знаела за товара.


От БДЖ посочиха, че влаковата композиция е тяхна, но товарът, който е железен скрап, е на българска фирма, а не техен.

"Ние нямаме задължение да проверяваме товара за радиоактивност", казаха още от БДЖ.
От там потвърдиха, че влакът се е движил през Сърбия, като крайната точна е Македония.

Според сръбските медии радиоактивният вагон е изпратен от българската фирма "ШАЛЦ" и е натоварен на гара "Кремиковци", а според документите крайната цел е македонската фирма "Макстил" в Скопие.От http://news.ibox.bg/news/id_1123143773

# 5
 • ride my bike...
 • Мнения: 1 113
"По последна информация от Министерството на извънредните ситуации измерената мощност на дозата във вагона със скрап на влака, преминаващ през българо-сръбската граница на гара „Драгоман", е 0,3 микросиверта за час (при нормални за страната граници от 0,08 до 0,40 микросиверта за час)."
"Получило се изкривяване на информацията по медиите.
Радиацията в българския вагон със скрап, върнат от Сърбия, е 0,3 микросиверта, което е малко над естествената. "
Няма страшно Simple Smile

# 6
 • Мнения: 14 963
О, как ще има?
Утре вече ще пишат, че радиацията на влака е отрицателна.

# 7
 • Мнения: 4 554
И къде е върнат влака?

# 8
 • Мнения: 341
...Сръбските и българските компетентни органи не се разбраха днес - колко е превишената радиоактивност...
...Митничарите са върнали влак, пътуващ от България за Македония през Сърбия, който е имал товар, показващ радиоактивност 3000 пъти по-висока от разрешеното
(съобщи Радио Телевизия Сърбия)

...От БДЖ съобщиха пред „Фокус”, че в един вагон, от товарна композиция, превозваща скрап за Македония през Сърбия, е отчетена повишена радиоактивност. Товарната композиция се е състояла от 15 вагона... При проверката в сръбската гара Димитровград е установено, че при 14 вагона няма завишена радиоактивност, но в един от тях е регистрирано значително повишение на радиоактивността. Вагонът е отделен от композицията и ще бъде върнат в България, заявиха от БДЖ.
... Вагонът е отделен. Няма причина за притеснение, няма опасност за населението, нито за околната среда, нито за персонала на гарата. Следва стандартната процедура – товарът ще бъде разтоварен, за да бъде намерен източникът, и източникът ще бъде погребан”.
... Вагонът не е опасен за населението от пограничния район, той е отделен и е под охрана, съобщиха от Министерството на извънредните ситуации.


http://www.focus-news.net/?id=n1069303&chain=1

# 9
 • Мнения: 4 554
Т.е. охраната охранява радиацията да не избяга.

# 10
 • Мнения: 9 713
Влакът не знам колко е опасен, но журналистиката е опасна работа. Войната на световете.

# 11
 • Мнения: 341
Не е ясно колко опасна е журналистиката, особено българската. За радиоактивните вагони обаче е нАучно доказано.

"...Този случай не е рядък, средно имаме около веднъж месечно подобни случаи, макар и вътре в страната..., заяви пред Агенция “Фокус”  Сергей Цочев, председател на Агенцията за ядрено регулиране във връзка с открития вагон със скрап с повишено ниво на радиация..."
http://www.focus-news.net/?id=n1069303&chain=1

На цял народ не му мигна окото да му затворят атомната централа със смешни измишльотини и  обвинения на  брюкселски пенсионирани чиновници.
Какво ще му пука, че някой си (вероятно "къде Кремиковци" - според инфото) товари радиоактивен скрап. Той може да е Сульо-"инвеститор", бичещ в някой бивш държавен комбинат на вересия; А' се "разсърди " - а'  "чуждестранните инвестиции" се сринали. За други те "инвеститори" важи същото : родните ни политици - и те инвестират.
Иначе - като опре приказката до  радиоактивност, епидемията от рак напоследък и пр. кахъри, винаги ще е очевидно, че са "от Чернобил".

"...Няма причина за притеснение, няма опасност за населението, нито за околната среда, нито за персонала на гарата. Следва стандартната процедура – товарът ще бъде разтоварен, за да бъде намерен източникът, и източникът ще бъде погребан”.

http://www.focus-news.net/?id=n1069303&chain=1

Искрено се надявам да няма опасност, независимо къде ще е погребението.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт