Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • In The Middle Of Nowhere......
 • Мнения: 227
Здравейте  bouquet,

Бих искала да ви попитам каква е процедурата за излизане в болничен повреме на отпуск по майчинство в случай на нова бременност.....

Налага ли се връщане на работа дори и за 1 ден за да може да се излезне в болничен или си продължавам да си бъда в отпуск по майчинство до момента на раждането, когато ще ми издадат от болницата документи ? Абе направо ако може да ми обясните процедурата за да имам едно на ум какво може да се случи и за какво трябва да внимавам. Crazy

По време на отпуските и болничните по майчинство, попринцип не е ли нормално да се увеличи заплатата на база на инфлацията ? Питам защото едно 10% увеличение ще увеличи заплатата ми със 100 лв. тъй като ме осигуряват на пълна раб. злапата. И съответно ако има такъв вариант при излизане в болнични не е ли нормално да се вземе предвид увеличена заплата като база за изплащане от НОИ ?

И последен въпрос: Хората които ме заместват са назначени на постояннен договор, т.е. не по заместване. По тази логика след изтичане на майчинството няма да има свободна позиция за мен и или ще ми предложат позиция която не ме удовлетворява, или ще трябва да напусна. Това че не назначават никой по заместване не е ли неправомерно имайки предвид че после няма да имам право да се върна на досегашната си позиция ???

Моля отговорете и ми дайте инфо за да не съм и аз като повечето коне с капаци....

# 1
 • София
 • Мнения: 1 201
Здравей, мога да ти отговоря само на първото питане Laughing
Бях по майчинство със дъщеря ми, когато забременях с малкия Laughing
Майчинството за нея си течеше до момента когато трябваше да ми издадат 45 дневния болничен преди раждането на малкия. С този болничен се прекъсваше майчинството ми за каката и влизах в болничните преди раждането. За да не загубя майчинството си за нея, го прехвърлих на майка ми, т.е бабата на детето, иначе го прекъсваш и губиш с болничния по второто бебче.
Само с това мога да ти отговоря, ако имеш въпроси още пиши ми Hug 

# 2
 • In The Middle Of Nowhere......
 • Мнения: 227
galia2007 - благодаря ти много за отговора  bouquet. Исках да те питам нали следващото майчинство пак е 2 години + 315 дни или се смята като остатък на първото ?
А и примерно както майка ти е в майчинство за първото дете ти ще си в майчинство за второто и всичко ще е на 6 Wink

Ти като си излезнала в 45 девния болничен, нали не си ходила на работа ?

# 3
 • In The Middle Of Nowhere......
 • Мнения: 227
Побут  Peace

Хора моля ви отговорете !!   bouquet

# 4
 • София
 • Мнения: 1 201
второто майчинство пак е две години, не се смята остатък от първото.
С новия болничен го прекъсваш първото майчинство и излизаш нанво за 2г.
А за работа въобще не съм ходила, нито ден.
До 45дневния болничен за малкия съм по майчинство за първото дете, няма нужда и ден да ходиш на работа.
А майчинството за първото бебче го губиш, ако имаш възможност го прехвърли на някой-баба, дядо  или таткото.

# 5
 • In The Middle Of Nowhere......
 • Мнения: 227
Ясно, разбрах схемата !!  bouquet

Само че таткото не се води никъде на работа, дали ще може на него да се прехвърли ? Едва ли, но все пак да питам, тъй като нали ужким има опция да пращат безработни бавачки.....

А и по другия въпрос - твойта заплата увеличи ли се на база на инфлацията и т.н. или в процес на майчинство не се увеличава ?

# 6
 • София
 • Мнения: 1 201
Ако таткото нне се води на работа никъде, може да се запише в бюрото по труда като безработен, но и за това не съм сигурна, нали майката като роди, пак получава майчинство дори и да е безработна, или студентка newsm78

а иначе заплата ми се увеличи, но аз съм в държавно предприятие, та там увеличението се спуска от бюджета
всеки случай за малкия взимах повече пари при 90% заплащане, отколкото при сестра му, така че увеличение имах Laughing

# 7
 • Плевен
 • Мнения: 707
На мен пък ми казаха, че ако си продължа и от първото майчинство направо вляза във второто ще вземам само по 220 лв /мин.работна заплата/ Затова реших фиктивно да се върна на работа и няколко месеца да си внасям по-високи осигуровки, за да мога после пак да всимам високо майчинство. Надявам се, че ме разбрахте. А сега ще взимам половината майчинство защото се водя върнала се на работа майка с дете ненавършило 2 г. А да, мъжът ти може да се регистрира като безработен в БТ и тогава можеш да му прехварлиш майчинството.

# 8
 • Попово
 • Мнения: 687
влязох в новото майчинство с издаването на 45 дн. болничен преди термина, не съм се връщала на работа преди това и не съм ползвала болнични, в момента вземам 90% от заплатата в/у която са ме осигурявали преди да изляза по майчинство с предходното дете за малката +50% от 220лв за баткото. 110лв ще вземам до навършване на 2 годишна въраст на батето.

# 9
 • Мнения: 111
КСО 
Обезщетение при бременност и раждане
   
Чл. 49 (2) (Нова - ДВ, бр. 68 от 2006 г.) При придобиване право на парично обезщетение при бременност и раждане през периода на изплащане на парично обезщетение за бременност и раждане или за отглеждане на дете обезщетението е в размера, определен по ал. 1 за предходното дете, ако това е по-благоприятно за лицето.

# 10
 • Мнения: 111
Ререпа, счетоводителят ви греши. Ако вземаш 50% от първото майчинство, нямаш право втория болничен да е определен в размера за предходно дете:   

Р Е П У Б Л И К А    Б Ъ Л Г А Р И Я
НАЦИОНАЛЕН ОСИГУРИТЕЛЕН ИНСТИТУТ
ГЛАВНА ДИРЕКЦИЯ ”ОСИГУРИТЕЛНИ ВНОСКИ И КРАТКОСРОЧНО ОСИГУРЯВАНЕ”

Изх. №  91–01–201 / 26.09.2006 г.


ОТНОСНО: Промени в КСО, свързани с паричните
   обезщетения за майчинство

Със Закона за изменение и допълнение на Кодекса за социално осигуряване, обн. в ДВ, бр. 68 от 22.08.2006 г., са направени промени в разпоредбите, касаещи паричните обезщетения за майчинство. Параграфи 2, 4 и 5 от Закона влизат в сила от 26.08.2006 г.

1. С § 2, т. 1 се създаде нова ал. 2 на чл. 49 от КСО, която се отнася до размера на паричното обезщетение при бременност и раждане.
Новата разпоредба се прилага само в случаите, когато правото на парично обезщетение при бременност и раждане се придобива през периода на получаване на парично обезщетение за бременност и раждане или за отглеждане на дете. Прилагането на разпоредбата изисква дневното парично обезщетение да се изчисли по реда, определен в ал. 1 на чл. 49, така полученият размер да се сравни с размера на дневното парично обезщетение, изчислено за предходното дете, и да се изплати по-големият размер.
Ал. 2 на чл. 49 не се прилага, ако правото на парично обезщетение при бременност и раждане се придобива през период, когато осигуреното лице упражнява трудова дейност, вкл. ако получава обезщетение по чл. 54 от КСО, или се намира в друг законоустановен отпуск.2. С § 4 и § 5 се въвежда ново обстоятелство, при наличието на което не се изплаща паричното обезщетение по чл. 53 и чл. 54 от КСО. Това обстоятелство е отглеждането на детето от безработно лице по програмата “В подкрепа на майчинството”.

3. С § 4 се прави и друга промяна в текста на ал. 4 на чл. 53, съгласно която паричното обезщетение при отглеждане на малко дете не се изплаща при настаняване на детето в детско заведение, без оглед на това дали заведението е на пълна държавна издръжка или не. С отпадане на израза “на пълна държавна издръжка” в разпоредбата на чл. 53, ал. 4 от КСО тя се привежда в съответствие с разпоредбата на чл. 164, ал. 1 от Кодекса на труда.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт