Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 659КАто лекар не бих препоръчала тези вакснини , защото според мен те не предпазват от рак на маточната шийка . ПОнеже получавам списание " Медицински дайджест " , попаднах на две много интересни статии за ваксините против HPV . КОйто иска може да си закупи списанието , брой 6 , септември месец , 2008 .  Сега ще загубя малко време , за да цитирам по -важните моменти в тези статии , просто защото много се дразня , когато фармацевтичните компании искат да печелят на наш гръб . Или може да си прочетете статията на адрес ---- http://content.nejm.org "Human papillomavirus vaccination- reasons for caution "

"Интервенцията с анти - HPV ваксина се използва за превенция на преканцерозните лезии , предизвикани от човешкия папиломен вирус ( HPV ) серотипове 16 и 18 ( това важи за ваксината ГАрдазил , която е двувалентна ) и серотипове 6 , 11 , 16 и 18 ( това важи за Силгард ваксината , която е четиривалентна , тоест предпазва от 4 серотипа на HPV ) , НО НЕ Е ДОКАЗАНО , ДАЛИ ТОВА ПОНИЖАВА ЗАБОЛЕВАЕНОСТТА И СМЪРТНОСТТА ОТ ПАК НА МАТОЧНАТА ШИЙКА .  Тази ваксина може да е профилактична , но не е противоракова .
ЗАщо не сме сигурни ? Причините са :

1 . Не всички случаи от рак на маточната шийка ( РМШ съкратено ) са предизвикани от HPV 16  с 18 ( тези два онкотипа са причина за около 70 % от заболяванията ) .

2 .  Не е известно какви са отраженията върху естествената имунна защита при експозиция на останалите онкогенни HPV , нито какви са ефектите на ваксината върху честотата на преинвазивните лезии , причинени от други карциногенни HPV .

3 . Ваксинирането може да е икономически ефективно , само ако води до дългосрочен , тоест пожизнен имунитет , но колко дълго в действителност продължава този имунитет , не знаем .

4  . Не се знае какъв възрастов контингент трябва да обхване ваксинирането , за да се постигне най - голяма икономическа ефективност - 11 - 12 - годишни или по - възрастни 13- 18 или 19 - 26 години ? )

5. Според FDA след ваксинирането е налице , макар и незначимо по момента , повишаване на честотата на преканцерозните лезии на маточната шийка , причинени от ДРУГИ ОНКОГЕННИ  HPV .

 Имунанта система постига ерадикация ( отстраняване ) на повечето от инфекциите с HPV - при 97 % от случаите ( най-вече при жени под 30 години и много рядко при жени над 30 години )  и поради това не знаем какво влияние би оказал  ваксината върху тази естественаимунна защита , нито какви ще са последиците от това влияние . Ваксинирането ( досега ) е показано при жени до 26 години  , а те попадат в групата с висока степен на естествено самоочистване на инфекциите с HPV .

Ваксинирането НЕ ЗАМЕСТВА ПРОВЕЖДАНЕТО НА СКРИНИНГ ЗА ЛЕЗИИ НА МАТ.ШИЙКА , ( тоест редовните посещения при гинеколог и цитонамазките - моя бележка  ) . Ваксинираните жени ТРАБВА ДА БЪДАТ НАБЛЮДАВАНИ ЗА  ЛЕЗИИ , ПРИЧИНЕНИ ОТ ДРУГИ ОНКОГЕННИ СЕРОТИПОВЕ .

ЕФИКАСНОСТТА НА ВАКСИНИТЕ НАМАЛЯВА С УВЕЛИЧАВАНЕ НА БРОЯ НА СЕКСУАЛНИТЕ ПАРТНЬОРИ .

 На настоящия етап се предпочита ваксинирането да се извършва преди започването на полов живот .

Не е ясно дали само три апликации от ваксината ще са достатъчни  за постигането на адекватна трайна протекция или ще е необходимо реваксиниране след няколко години .


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 втората статия е озаглавена " Анти - HPV ваксината Silgard бе свързана със сериозни странични действия " .
Източници : http:// jech.bmj.com  и www.hpv-bg.com/konsensus.pdf


КОи са регистрираните странични действия на Silgard / GArdasl ?

1 . нарушения на нервната система като синдром на Guillain - BArre  и главоболие

2 . Тромбемболични  инциденти

3. проблеми с мускулната и съединителната тъкан

4 . нарушения на лимфната система

5. стомашно- чревни проблеми 
6. генерализирани нарушения и реакция на мястото на апликация

7 . имунни реакции , включително свръхчувствителност , бронхоспазъм и уртикария ( ваксините съдържат L1 протеин от вирусен капсид , който се произвежда върху среда от дрождеви клетки , поради което не трабва да се прилагат при  хора с алргия към дрожди )

# 1
 • София
 • Мнения: 77
Благодаря за ценната информация  bouquet

# 2
 • На 8мия етаж
 • Мнения: 233
Много ти благодаря! Аз имам нискорисков щам (лекувах 1 кондилом и лечението премина много успешно) и съм отрицателна за високорискови (правих си тест). Беше ме изумила настойчивотта на всички гинеколози непременно да си направя ваксина в моя случай подходящи са Cervarix и Gardasil (не знам дали ги изписвам правилно). Майка ми е фармацевт и ме посъветва да не правя ваксинация. Каза, че се страхува от големите фармацевтични концерни, чиято цел е единствено печалба. А самите лекари получават ли нещо в зависимост от броя, момичета, които са "зарибили" за ваксина? Което ми напомня на един скандал с препарат против кашлица, произведен от голям концерн и пратен в USA, кодето откриват съдържание на HIV вирус в препарата. Тъй като обаче компанията не може да си позволи такава загуба, изтегля препарата от US пазар и го праща в Югоизточна Азия, разчитайки на това, че препарата е с перорално приложение, а HIV заразата става сало по полов и кръвен път. Естествено това е клюка, и никой не може да каже дали е вярно или не. В сучая с HPV , при положение, че реших да не се ваксинрам, а да ходя на прегледи редовно, остава проблема когато например реша да правя дете (т.е. да сваля прословутия презерватив) как ще кажа на мъжа ми че 1) рискува кондиломи и 2) да отиде да си направи преди секса с мен ДНК тест да високорискови щамове, защото аз нямам никакво намерение да ги лепвам (ще реши, че съм луда). Ами ако се окаже носител? Да си правя ваксина и тогава ли да спя с него? Да не говорим, че и презерватива не е 100 % защита  ooooh! Малко носталгия по романтиката.
Питах един познат от Германия как стои проблема при тях. Той каза, че там изобщо не е такава психоза като тук и даже каза, че цитонамазката е за "старите баби". Т.е. правят си я жени над 40-45 год., което мен много ме учуди. Казах му, че в БГ е пълна психоза и амо стряскат хората.   

# 3
 • София
 • Мнения: 1 559
elpidaelpida, благодаря ти, че сподели информацията тук!  bouquet 

# 4
 • Мнения: 307
issy81 , Аз също лекувах кондилом и при мен двамата гинеколози настояваха да си направя ваксината възможно най - скоро. Не само това ,но казаха ,че е препоръчително и мъжът ми да си я направи. Даже в понеделник ми е уговорката. Сега започнах да се разубеждавам.

# 5
 • На 8мия етаж
 • Мнения: 233
 че мъжете и те ли могат да и ги правят  #Crazy не съм чувала  newsm78 Мъж да си прави ваксина против рак на шийката на матката, наякак не ми звучи  Thinking Пък и замисли се- ти като се ваксинираш вече имаш защита, той и да е носител не може да те зарази. А пък той не може да се разболее от рак на шийката , защото няма шийка!! А пък ако искат да му я правят заради кондиломите 1во е много скъпо и 2ро сигурно като ти си имала кондилом и той има вируса и сигурно неговата имунна система го е подтиснала. Съвсем се обърках вече  newsm78 Тез доктори правят странни неща   Sad

# 6
 • Мнения: 307
Аз също се учудих поради изброените от теб причини. Естествено е ,че ваксината при него няма как да действа за рак, а точно за вируса , от който се получават кондиломите- така обясниха лекарите. Въпреки това мислим при него да прескочим ваксиниране, остава въпросът дали аз да си я направя. По статията на elpidaelpida виждам и ,че видовете ваксини са с различни серотипове, което не ми е достатъчно ясно какво представлява и в такъв случай коя е най-препоръчителна от тези на нашия пазар ?

# 7
 • София
 • Мнения: 3 787
...................
Питах един познат от Германия как стои проблема при тях. Той каза, че там изобщо не е такава психоза като тук и даже каза, че цитонамазката е за "старите баби". Т.е. правят си я жени над 40-45 год., което мен много ме учуди. Казах му, че в БГ е пълна психоза и амо стряскат хората.   
Не зная как приемат ваксината в Германия, но това, което разказва твоят познат за отношението към цитонамазките в Германия не отговаря на истината.

# 8
 • Мнения: 659
Ваксините са насочени само срещу четири онкогенни щама на човешкия папиломен вирус , които причиняват най -често рак на маточната шика , но останалите 15 не са покрити от ваксината . И както пише в статията , още не е ясно какъв ефект има тази ваксина върху имунната защита и дали не благоприятства заразяването с останалите , по -малко опасни онкогенни типа на човешкия папиломен вирус . На всичко отгоре ваксинираните се успокояват и дори престават да ходят на задължителния за всяка жена гинекологичен преглед с цитонамазка .

четири серотипопа на HPV = четирите типа HPV  които причиняват най- често рак на маточната шийка
HPV  , навлизайки в организма предизвиква реакция от имунната система и чрез модерните методи вирусът може да бъде установен в серума на пациента ( серологична реакция ) .

# 9
 • На 8мия етаж
 • Мнения: 233
Добре, ами какво става в следния случай:  реших да не се ваксинрам, а да ходя на прегледи редовно, но остава проблема когато например реша да си правя дете (т.е. да сваля прословутия презерватив) как ще кажа на мъжа ми че 1) рискува кондиломи тъй като аз съм имала и 2) да отиде да си направи преди секса с мен ДНК тест да високорискови щамове, защото аз нямам никакво намерение да ги лепвам (ще реши, че съм луда). Ами ако се окаже носител? Да си правя ваксина и тогава ли да спя с него? Да не говорим, че и презерватива не е 100 % защита . Ама че затварен кръг. Но в некакъв случай не съм "за" ваксината.

# 10
 • наоколо
 • Мнения: 532
Аз също четох статията ,още щом излезе в списанието и това твърдо ми помогна да се откажа от тази ваксина,а със сигурност не бих ваксинирала и дъщеря си.
старничните ефекти,които е дала при много жени,са достатъчно стряскащи,за да се подложа дори на риска от това.

# 11
 • Мнения: 659
issy81 ,

Няма никакъв затворен кръг . Имаш ли мъж до себе си , с който имате сериозна връзка ? Важно е дали поведението му е било рисково - направо казано с много ли жени е правил секс , което увеличава риска за него .
Имала си кондиломи ? Прави си редовно цитонамазки , за да следиш положението . Ако си " чиста " , няма проблем да си направиш дете . Дали ще му кажеш за твотите кондиломи , е вече етичен въпрос , който решаваш ТИ . Няма нищо срамно и страшно в това  . Все ми се налага да се сблъсквам с ограничеността - толкова характерна за българите . Никъде и за нищо няма 100 % сигурност , но е важно да намалим рисковете до минимум .

# 12
 • На 8мия етаж
 • Мнения: 233
Нямам сериозен приятел, пък и като че ли никога не съм им имала доверие. Ако имах приятел от къде да знам дали е имал рисково поведение или не. Когато имах приятел (който всъщност ме зарази и от там са кондиломите) никога не съм му държаа сметка къде ходи и какво прави (те всички изневеряват, но това е тема на друг разговор). Само му казвах да се пази. Историята е дълга, но накратко казано видях негови снимки с друга мацка, толкова подробни, че дори успях да видя, че е без предерватив. Не побеснях заради мацката, а заради това че не се е пазил. И резултатът не закъсня. Както и да е малко отклонение от темата.
А що се отнася до големите фармацевтични концерни, вчера гледах спешно отдление, там имаше едно момиче с присъден бъбрек, което пиело някви хапчета, предписани от личния й лекар и си докарало бъбречна недостатъчост на единствения си здрав присъден бъбрек. Кагато се разбра,че това е резултат от хапчетата, личния й лекар изплю камъчето. Хапчетата още били пробни и той получавал "малка" комисионна, за да ги изписва на пациенти, да следи състоянието им и да докладва на фарм. компания за ефектите от лечението. Т.е. той е превръщал пациентите си в опитни зайчета, само за да вземе някой лев с риск за живота им, при положение, че в 2-3 от случаите имало доказана бъбречна недостатъчност в резултат от този медикамент и той го е знаел.  ooooh!
Явно по целия свят  така. Вече медицината, болниците и т.н. не са институции и стожери на науката в името на човешкия живот, а машини за печелене на пари.  Sick Айде да ти поискат пари за да оперират примерно апендесита на детето ти е едно. Но да те тормозят да си направиш ваксина или да вземеш медикамент, чиито поледици са неясни (при това да те убеждават с голямо упорство) и може би рискови за живота, това вече не го разбирам. Явно кодекса на медицината вече се печата с финикийски знаци. Извинявам се ама в такъв случай предпочетам да съм старомодна.  ooooh!     

# 13
 • Мнения: 659
Не съм съгласна с това , че всички мъже изневеряват , но са малко тези , на които им пука за партньорката . НЕ им било хубаво с презеврватив ? Моя преподавателка казваше , че в ХОландия момичетата имали презервативи на ключодържателя си и ако някое момче откаже да го използва , следва " чао "  . За съжаление и жените днес са го ударили през просото и също не се пазят . На това му се казва безотговорно поведение . НА кой не му се иска да си направи удоволствието без задръжки и предпазни средства . Но умните взимат мерки навреме . МНого лесно е да се запознаеш с някого и хоп - в леглото . Ако се въздържиш поне малко и проучиш гаджето , няма как да не разбереш какъв човек е той в секса .
И аз гледах "Спешно отделение " снощи и също се възмутих . Обаче истината е точно такава . И все пак има лекари , на които им пука и аз познавам много такива .
Във връзка с парите като движеща световна сила си спомням за  конференцията , проведена ( годината ми убягва ) за решаване проблемите с глада в най-бедните страни , на която се изяли такова количество храни и деликатеси , които биха били в полза на бедните и гладните .

# 14
 • На 8мия етаж
 • Мнения: 233
За съжаление и жените днес са го ударили през просото и също не се пазят . На това му се казва безотговорно поведение . НА кой не му се иска да си направи удоволствието без задръжки и предпазни средства . Но умните взимат мерки навреме . МНого лесно е да се запознаеш с някого и хоп - в леглото .

 Peace Peace

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт