Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 1 325
Бих желала да повдигна въпроса за различната съдебна практика, прилагана по дела за осиновявания от различните окръжни съдилища след влизане в сила на новия ГПК от 01.03.2008 г. За някои от вас това може би не е актуална тема, но тези които осиновяват чрез Окръжен съд Стара Загора, може би ще ме разберат. И другаде съм го споменавала, но реших да направя отделна тема за това, как де факто кратките крокове за насрочване на дела за осиновявания се дължат единствено на добрата воля на съдиите и старите процедури, които все още ползват. Поради огромното забавяне на моето дело съм изчела целия ГПК и съм тълкувала член по член заедно със сестра ми, която е юрист - никъде няма специална процедура за този вид дела. Никъде! Което по призумпция ги поставя в раздела "Общо исково производство" (цитирам по памет). При мен съдията си спази цялата процедура на членовете от 129 до 13 и нещо (пак по памет), препраща копия от моята молба на всички заинтересовани, после чака отговор, после чака становище от особения представител на непълнолетното дете (някаква  адвокатка към съда), после ми го праща на мен за отговор и така да безкрай. Това е все едно някой да ми завие шамар и аз да го съдя. Дори ме караха да преправям молбата си от "Молба" в "Искова молба". Не можах никъде да намеря правно основание да съкратя сроковете.

Та, не ви ли притеснява факта, че съдебната практика по един закон е различна в различните съдилища и зависи единствена от стари навици и "добра воля" Уверявам ви - за кратките срокове няма правно основание. Какъв е смисъла да се променя СК, след като ГПК дава правно основание за протакане на съдебната процедура. Дали някой изобщо е обърнал внимание на това и какво може да се направи според вас?
Предполагам, че този въпрос ще касае по-скоро бъдещи осиновители, тъй като съдебната практика би могла да се промени от навлизането изцяло на новия ГПК (нали знаете, докато един закон почне да се изпълнява минава време)

Надявам се тази тема да не е актуална само за мен.

# 1
 • Мнения: 2 123
Хммм нямам никакъв опит нито личен, нито на мои близки по дела за осиновяване след 2008, обаче:

Чл. 58. (Изм. - ДВ, бр. 11 от 1992 г., бр. 63 от 2003 г.) Молбата за осиновяване се разглежда от окръжния съд по местонахождението на регионалната дирекция за социално подпомагане, в чийто регистър е вписано детето, в 14-дневен срок от постъпването й.
Решение по искането за осиновяване
Чл. 59. (1) (Изм. - ДВ, бр. 63 от 2003 г.) Окръжният съд разглежда молбата за осиновяване в съдебно заседание при закрити врати и се произнася с решение, след като изслуша заключението на прокурора. Решението се обявява в съдебно заседание и след влизането му в сила се изпраща служебно на общината по постоянния адрес на осиновителите, а когато са чужденци - на Столична община.

(2) Осиновяването се допуска само ако е в интерес на осиновявания.

Обжалване на решението
Чл. 60. (Изм. - ДВ, бр. 63 от 2003 г.) (1) Решението по чл. 59, ал. 1 може да се обжалва от прокурора и от лицата по чл. 54, ал. 1, т. 1, 2 и 4 пред апелативния съд в 7-дневен срок от обявяване на решението в съдебно заседание.

(2) В 14-дневен срок от постъпване на жалбата съдът в съдебно заседание при закрити врати се произнася с решение, което е окончателно.

Обаче, вероятно в твоя случай (извинявай ако си го описвала някъде и аз не съм го прочела Blush) е бил при условията на чл. 57СК
Абсолютно сиправа - трябва да има специални правила за тези производства, защото предполагам е голям кошмар.
При липсата на специални правила за тези производства, съдията е длъжен да спази общите... в противен случай е възможно да настъпи много по-голям кошмар от този, през който си минала....няма смисъл да го описвам тук или да соча съдебна практика. Но се случва....

# 2
 • Мнения: 1 325
Благодаря за мнението и отговора, Фуси. Да уточня :
Първо - моята искова молби си беше най-обикновена по чл. 61
Второ - в Семейния кодекс е казано "разглежда", а не насрочва дело. Може и да отхвърли молбата! моя съдия ми разгледа молбата в 7 дневен срок, но какво от това. Последва определение на съда, което ми бе връчено за корекция на молбата, после нова молба, после....ново определение .....другото съм го описала.
Трето - правилата и процедурите при гражданските дела се определят от ГПК, а не от СК (макар че не съм юрист).

Познавам хора, чиито молби за осиновяване са подадени след 01.03.2008 и делата им са минали за 20 дни. По какъв закон, след като ГПК изрично изисква определена процедура по общото исково производство? Ами ако след време някой атакува осиновяването поради неспазена процедура? На всичкото отгоре на едно семейство са им дали решението в запечатан плик с инструкция да не го отварят, а направо да го занесат в дома.

Понякога си мисля, че живеем в различни държави! С различни правила!

# 3
 • Мнения: 2 123
Ама чакай, защо исково, а не охранително....отивам да чета

# 4
 • Мнения: 1 325
Ми, в раздела "Охранително" не е спомената и дума за осиновяване.

# 5
 • Мнения: 2 123
Абе Сислииииии , съвсем ме обърка  Crazy . Почнах да не вярвам на очите си  Laughing, а на паметта си никога не се доверявам ...

1. Ясно е че е било по чл.61, нали е пълно осиновяване. Въпроса ми е дали са били налице условията  на чл.57, ал.2 и 3. Тогава съда трябва да събере доказателства и ако това не стане в първото заседание - той отлага делото... и пр.

2. Ако детето е вписано в регистъра и вече има декларации от родителите се прилага чл. 58 и общо взето се случва следното:
Молбата за осиновяване се разглежда от окръжния съд 14-дневен срок от постъпването й. Това означава, че заседанието  трябва да се проведе в този 14 дневен срок и съда да се произнася с решение още във първото и единствено заседание . Но и в тези случаи може да се отложи делотго, ако липсва определено доказателство (напр. някой от документите на осиновителите).


Производството по осиновяване е охранително съдебно производство . В него молителя  иска от съда осъществяване на съдебно съдействие, за да се породят определени  за него правни последици, без да се накърняват чужди права.  Общите правила на ГПК относно охранителните производства , се прилагат само при липсата на особени правила.

Моля те Сисли, дай още подробности или обясни ако аз нещо не разбирам  Praynig

МИРААААААААААААААААААААААААААААААААА ПОМОЩ! Rolling Eyes

# 6
 • Мнения: 1 325
Фуси, по чл. 58 си беше.

Това "какво се случва" - обясни го на съдията. От мен не са искали никакви липсващи документи, всичко си беше ОК. Детето имаше декларация за отказ и беше вписано в регистъра.

Не разбрах, къде се определя, че производството по осиновяване е "охранително"? И къде са описани "особените правила"?

# 7
 • Мнения: 2 123
Ами сори - тъпо парче съм явно, моля да ме извиниш, но, пак ще попитам :
 Делото  в едно заседание ли мина. Ако не защо, какво поискаха да се представи във второто

# 8
 • Мнения: 1 325
Фуси, не си тъпо парче, бе. Не разбрах, че това ме пита - да в едно, единствено! Най -обикновено 5 мин. заседание, на което присъстваха всички заинтересовани, както си му е реда. РДСП, прокуратурата, особения представител на малолетното дете и аз с адвокат.

Ти ме можеш да разбереш, защото то не е за разибране! Точно това ти говоря...

# 9
 • Мнения: 2 123
аааа ама чакай малко, криеш един жокер  Wink. Недей, може да объркаме някого или да създадем грешно впечатление или да уплашим друг....

Върнах зе назад в постовете ти и намирам ето това:
 
Цитат
Дата на подаване на молбата в съда : 04.03.2008
Дотук : изумително! чудесно!
Забележете, дата на дело : 31.07.2008
45 дни не беше разгледана молбата ми, поради липса на 2 копия от декларации, чиито оригинали се намираха в деловодството на съда и поради факта, че призовкарката не ме намрила на постоянния ми (и настоящ) адрес в работно време!!!!

Тука е ключа от палатката. Аре пак отивам да чета  Laughing

# 10
 • Мнения: 1 325
Фуси, на започнем отначало.
45 дни след подаването на молбата ми разбрах, че ми искат тези копия след като за пореден път се обадих в деловодството на съда да питам какво става с моята молба. Отидох да снимам оригиналите и се подписах "Вярно с оригинала". След 1 седмица ми връчиха определение на съдията, че молбата ми не отговаря на чл. 127 и т.н. от ГПК и ми дадоха срок да внеса нова "Искова молба" до 7 или 14 дни не помня. Внесох я още същия ден - 15.04.2008. От тогава нищо не са искали от мен, нито са имали претенции по документите ми. Е, брой до 31.07.2008.
Апропо, тези копия не бяха внесени към документите по делото от РДСП (нали чрез тях се внася молбата), защото не знаеха, че така е изискването по новата процедура. Съда за това искаше копията, за да може целият комплект с документи да бъде изпращат на всички страни по делото.

Дано да съм обяснила правилно. Просто смятай от 15.04.2008 до 31.07.2008 г. колко време е. Изпращаха молбата ми до РДПС , Закрила на детето, прокуратурата и до особения представител на детето. После изпращаха искане за становище от гореизброените и за представяне на нови доказателства ако има такива. И за всяко нещо срока е един месец. Да не продължавам нататък - ще го прочетеш в ГПК.

# 11
 • Мнения: 2 123
Ох божке, аз явно съм дебил  Confused
Извинявай, че те питам по сто пъти... дано се появи Мираета... Аз си знам, че това е охранително (безспорно) производство. Да, вярно че носи и някои белези на исковото, ама....се охранително даге!

Пример:

Внасяйки нашата молба за допускане на пълно осиновяване, не представихме един от документите - бележката от НСС, като отбел. че ще я представим в заседанието. Насрочвайки дата на делото, съда изрично ни даде указания (служебно провери дали са налице обстоятелствата) да представим въпросния документ.

Последна редакция: пт, 07 ное 2008, 15:29 от Fussii

# 12
 • Мнения: 1 325
Фуси, то и сестра ми знаеше, ама каво от това. Къде го пише! Къде е дефинирано като такова? Ако можех да му цитирам някой член на моя съдия, сто пъти да съм пуснала жалба и да ги направя на....

При мен липсваше копие от декралация (тази която се заверява пред нотариус). Не оригиналния документ както е било при вас. Но да пропуснем този момент. Да говорим по същество - от 15,04,2008 нататък.  Нали ти казвал - в определенията които ми връчваха, бяха изрично цитирани чл. 127 до...(не помня кой), а именно "Какво трябва да съдържа исковата молба". Т.е. - разглеждаха си го като исково произвоство и се оправдаваха с новия ГПК. Сега, за исково произвоство от друг характер може би отнема - години, не знам. А за осиновяванията - месеци, и това да го смятат за "бързо".

Друго, което искам да кажа, че смисъла на новия ГПК е всички докузателства, становища на страни, контра становища (извини ме за непрофесионалния език) да се съберет до заседанието на съда. И съда, когато няма нови обстоятелства, просто да се произнесе в едно заседание, а не да се точат делата с години. Така ми обясниха юристи. Какво общо има това с осиновяванията - не знам.

И друго. Някои съдилища насрочват заседанията за след 20 дни, примерно. Какво правят през това време. как уведомяват РДСП, Закрилана детето, прокуратурата, особения представител, как им искат становища и т.н. Чудя се?

# 13
 • Мнения: 3
Аз също съм от Стара Загора и в момента сме в процедура за осиновяване.Молбата за осиновяване е подадена в Окръжен съд Стара Загора на 14.09.08.След 14 дни получихме номер на дело и от тогава си чакаме дата.Всички сокументи са изрядни.

# 14
 • Мнения: 1 325
Одар, вече започнах да си мисля, че никой не ми вярва. Дано по-скоро насрочат дата на делото ви. Моя съвет е от време на време да звъните в деловодството и да се интересувате до къде е стигнала процедурата, защото могат и на вас да затрият някое съобщение от съда и да ви забавят.  До края на годината със сигурност трябва да стане, зависи и кой е съдията по делото.

Редакция на ключовите думи на тема



Общи условия

Активация на акаунт